Alorsetar, 'Perintah Kawalan Pergerakan', '14 Ditahan İngkar Pkp'

Alorsetar, 'Perintah Kawalan Pergerakan'

Guna duit BPN beli dadah

LELAKI sanggup menggunakan wang Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang baru diperoleh semalam semata-mata untuk membeli dadah.

9/4/2020 5:25:00 AM

AlorSetar Hasil siasatan polis juga mendapati, suspek pernah mempunyai rekod kesalahan dadah dan baru enam bulan keluar penjara.

LELAKI sanggup menggunakan wang Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang baru diperoleh semalam semata-mata untuk membeli dadah.

Turut ditemui, satu paket dadah dipercayai syabu seberat lima gram dianggarkan bernilai RM450 dan sebotol air ketum.Hasil siasatan polis juga mendapati, suspek pernah mempunyai rekod kesalahan dadah dan baru enam bulan keluar penjara.Dalam pemeriksaan di lokasi itu juga polis turut menahan seorang lelaki berusia 34 tahun dan menemui sebuah motosikal curi jenis Honda yang dilaporkan hilang di Kubang Pasu serta sebilah pisau.

Usah ghairah beli aset Derita Che Mariam.... 'Ini rezeki buat anak yatim'

Hasil semakan rekod juga mendapati suspek mempunyai tiga rekod jenayah lampau iaitu dua kes memiliki dadah dan satu kes disyaki penagih.Dalam pada itu, seorang pelajar lelaki berusia 19 tahun ditahan anggota Unit Rondaan Bermotosikal (URB) yang berjaya mengejarnya sejauh 1.5 kilometer selepas cuba merempuh sekatan polis di lokasi.

Remaja itu dikatakan memecut motosikal Yamaha 125z yang ditungganginya sebelum terbabas dan berjaya ditahan polis.Hasil soal siasat mendapati suspek mendakwa panik melihat polis melakukan sekatan di lokasi kejadian.Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Mohd Rozi Jidin berkata, dalam sekatan yang dilakukan malam tadi, seramai 17 orang ditahan kerana melakukan pelbagai kesalahan.

Beliau berkata, 14 daripadanya ditahan kerana ingkar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dua lagi ditahan masing-masing berkaitan dadah dan kes curi motosikal manakala seorang remaja pula cuba merempuh polis di sekatan.“Operasi bermula jam 10.30 malam hingga 1 pagi yang disertai tiga pegawai dan 21 anggota dari Balai Polis Alor Setar, Balai Polis Anak Bukit, satu pasukan Cantas dari Bahagian Siasatan Jenayah dan satu pasukan dari Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik.

“Sekatan pemeriksaan dilakukan berikutan maklumat awam diterima mengatakan laluan itu dianggap selamat oleh penunggang motosikal dan pemandu kereta ketika PKP,” katanya.Mohd Rozi berkata, kesemua 14 individu yang ditahan di bawah PKP akan disiasat mengikut Seksyen 270 Kanun Keseksaan Peraturan 11 (1) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2020.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 9 April 2020 @ 9:55 AM Read more: Harian Metro »

Tnggu la org dpn rumah dia.. Baru sedar menyusahkan namannya,.,.,bgus bgi org lagi memerlukan 🤣🤣🤣 thaniaelisha Patot yg penerima BPN tak hisap rokok senang jer nak proof!! Bangang nak mampos Kat tmpt saya pun sama. . Makan ada sebab duduk dgn mak bapa jadi duit bpn beli dadah Ler. Sepanjang hidup tak kerja. Tubuh badan sihat. Tapi Fmly dia dpt bantuan pelik betol

mgkin itu keperluan asas bg dri dia... Idiot Nanti pasal kau orang lain susah nak dapat bantu ...tolong simpan dia ni sampai habis pkp Kerajaan bg bantuan utk keperluan hidup beli makanan dan minuman. Bokeh beli dadah baik diblacklist terus Jenis ni elok dijadikan sample utk vaksin covid19 Sedih.. Selalu dgr org dpt wet free, bazir beli HP.. nie beli benda haram.. Bertambah2.. Sedih.. 😢

Ezad_Amir Ini mangkaq la ni.. xbagi marah kerajaan. Dah bagi salah guna. Lps tu time mengundi xkeluar mengundi,duk stim belayar sorang2... apa la nk jd dgn Malaysia kita ni.. Beli keperluan makanan untuk teruskan hidup, bukan beli barang untuk jahanam kan hidup ! Inilah budak kita. Dah dapat bantuan pergi beli benda lain. Bodoh!

Org mcm la kerana nila setitik rosak susu sebelangga... ⬆️⬆️⬆️ LIHAT ATAS ⬆️⬆️⬆️ Mana geng² T20? Taknak revenge ke? Time to counter-cyberbully.. 😝 Make sure gov mark nama dia ni.. apa2 bantuan xbole sebb dia beli benda x elok. Bsh ke bpn .. bbbbbbb ke e wallet ke .. org suruh beli makanan kau beli dadah ... bajang betolll

Bazir2😴 Soalan die skang ni.. Da masuk ke duit bpn ni.. Adooi ni patut kena ban selamanya drpd dpt bantuan Patut simpan nama dia ni dalam rekod 'tidak layak terima bantuan kerajaan' dimasa depan.

Tukar akaun bank elak wang BPN jadi milik alongPEMINJAM ceti haram atau along boleh berusaha membuka akaun bank lain bagi membolehkan menerima bayaran Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang disalurkan kerajaan. Ketua Biro MCA Penyelarasan Hal Ehwal Kerajaan, Michael Tay Chee Boon berkata, peminjam boleh mencuba cara itu kerana sebahagian besar daripada mereka menyerahkan kad mesin juruwang automatik (ATM) kepada along. 😞🤦🏼‍♂️

Tidak sempat ambil BPN, dua sahabat maut dipanah petirsik “Pagi tadi Idrus Ahmad, 35, beritahu yang dia tidak sempat mengambil wang Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang diberi kerajaan yang dikongsinya dalam kumpulan WhatsApp kami,” kata Mohd Shafiq Shafihardin, 25. إنا لله وإنا إليه راجعون. اللهم اغفر له وارحمه وعافه واعف عنه Innalillahiwainnailaihirojiun.. Al fatihah innalillah.. memang bahaya rehat bawah pokok time ribut petir.. 😥

Eligible for RM1k aid, MP says BPN system needs overhaulThis is a problem that needs to be looked into by the gov't, says Mahfuz Omar. Tak istihar pendapatan le tu.. That’s the ‘throw money and win elections’ culture inherited by this backdoor government. Overhaul? After Malaysia bankrupt also no overhaul. 3rd grade ex deputy minister talking..

More MPs found to be 'eligible' for BPN aidCORONAVIRUS | One shocked MP, PKR's Fuziah Salleh, tells the gov't it cannot afford to make such mistakes. This is outrageous and totally unacceptable. So many poor yet till today all who applied did not have their application approved. The ones approved never received anything. Now MP's eligible. What the hell is going on Jenis2 tak pernah declare income tax lah ni... China 30 years ago ppl lined up for basic food supplies with a booklet. LONG TERM - This is what Govt should be doing for the B40. Have trucks deliver basic food stuffs to poor areas. Helping farmers too Not giving out cash. Country soon bankrupt

Kuantan MP 'qualifies' for BPN, describes system as major errorKUANTAN: Kuantan member of parliament Fuziah Salleh expressed shock to find out she is eligible for the Bantuan Prihatin Nasional (BPN) aid. 🙈🙈 Memang dia tak mohon. Tapi dia ada file di lhdn so auto ikut income dia. Unless dia under declare her income or otherwise. I believe there were so many unqualified people received the money already. And those who are qualified didnt.

BPN aid a welcome relief for fishermenLUMUT: The Bantuan Prihatin National (BPN) announced under the government’s economic stimulus package is a welcome relief for the fishermen whose income has been affected by the implementation of the Movement Control Order (MCO) to curb the Covid-19 infection in the country.