Fmtnews, Pas

Fmtnews, Pas

Gantung jualan arak sehingga langkah diambil halang pemandu mabuk, PAS cadang

Jawatankuasa khas Kabinet perlu ditubuh untuk tangani kes pemandu memandu dalam keadaan mabuk.

26/5/2020 11:20:00 AM

Jawatankuasa khas Kabinet perlu ditubuh untuk tangani kes pemandu memandu dalam keadaan mabuk. FMTNews PAS

Jawatankuasa khas Kabinet perlu ditubuh untuk tangani kes pemandu memandu dalam keadaan mabuk.

-May 26, 2020 4:16 PMPETALING JAYA: Parti Islam terbesar dan rakan utama Perikatan Nasional hari ini mencadangkan kerajaan menggantung pengeluaran, perniagaan, dan penjualan arak sehingga “langkah baru” diambil untuk menghalang pemandu memandu dalam keadaan mabuk, susulan kes “menjadi-jadi” mutakhir ini.

Covid-19: Kes di Arab Saudi lepasi 200,000 McGregor ucap takziah kepada Khabib Dr Sugih wira!

Dalam tempoh penggantungan itu, PAS berkata, pentadbiran Muhyiddin Yassin perlu menubuhkan jawatankuasa khas Kabinet melibatkan beberapa kementerian untuk segera tangani kes itu.“Menurut langkah ini, PAS meminta kastam dan pihak berkuasa tempatan menggantung semua lesen penjualan arak dan minuman beralkohol yang dijual secara terbuka dirangkaian kedai serbaneka 24 jam,” kata Ketua Penerangan Kamaruzaman Mohamad dalam kenyataan hari ini.

PAS berkata kesalahan memandu dalam keadaan mabuk berpunca daripada kelemahan perundangan sedia ada dan penguatkuasaan, selain sifat pentingkan diri dan degil pemabuk.Kamaruzaman Mohamad.“Hal ini telah menjadi satu lagi punca pertambahan kemalangan khasnya kemalangan maut di jalan raya atau di lebuh raya,” katanya.

Sementara itu, PAS menarik perhatian kepada senarai negara mengikut pengambilan alkohol oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).“Malaysia di tempat ke-10 dalam senarai pengambilan alkohol terbanyak dunia,” kata Kamaruzaman.“Statistik yang dikeluarkan WHO menunjukkan rakyat membelanjakan lebih dari RM2.0 bilion untuk minuman beralkohol dengan purata 15 liter per kapita pada 2016. Pengambilan bir berada pada tahap membimbangkan.”

Read more: Free Malaysia Today »

QED Gantong dulu dan haram kan kemudian kerana menyusah kan rakyat People at MOT and Anthony Loke has done half the work, all it need is a parliamentary session. Why go back to the drawing board? Baru nak tubuh jawatankuasa? Jilake... buat sidang parlimen tergempar ler baru bagus.. buang masa jer.. Undang undang semasa pun cukup tangani isu pandu mabuk ni tak payah buat tubuh apa KHAS pun..

💪 Termasuk yang ni gaknya dah berapa byk jawatankuasa khas kabinet dah kat malaysia? While pas is still in lala land, what is Miros doing? Why does MOT even need another committee? Tak cukup lagi achukkk dlm lantikan glc ka? Ish ish ishhh Hukuman yang berat patut dikenakan. Boleh dikira sebagai cubaan membunuh diri atau orang lain apabila memandu di bawah kawalan arak atau dadah.

Berani ke kaerajaan PN nak Haramkan Arak? Sin tax ni antara penyumbang terbesar kpd revenue mereka. Tourism dah tak blh bagi apa da sama depa. Nak haramkan arak, Parlimn kena sidang ASAP, bukan Julai. Kita tunggu kebijaksanaan Kerajaan Pak Lebai handle masalah ni. PAS takut nk berdepan dgn cina MCA komunis Kasi langgar jer dgn cina MCApig komunis PAS kan berani dan kuat.. Lagi pun yg mabuk cina MCApig yg jadi mangsa bangsa aku

Jawatankuasa khas? Baru nk tubuh? Adussss.. Rasanya lepas 2 tahun pun x ada results.. Waktu jadi pembangkang bukan main langsi mcm rimau dah jadi kerajaaan terus jadi kucing Perghh banyak pandangan diberi satu pun tiada unsur2 apa yg diajarkan Rasulullah. Fikir yg baik2 sudah. Jika kamu tidak suka pandagan seseorang tdk perlu kutuk menghina. Mugkin ada sbb. Jgn terlalu khyusuk dgn perasaan

Yeay2, ade lagi jawatan baru. Tunggu anak wakil rakyat terlibat. Baru lulus Undang2. Seperti PH juga ni, sikit2 tubuh Jawatankuasa Khas kaji ini itu kaji jawatankuasa yang kaji itu ini 🤭 Masih Tak Cukup Jawatan, Masih Tak Cukup Kuasa Ke? Sembang serban haprak...gantung konon....cam x der idea lain plak...mentang2 dapat duk separuh penggal, riuh semacam pas dapat pangkat...

PAS takut MCA hahaha! Memandu dalam keadaan mabuk dan menyebabkan kematian seharusnya didakwa membunuh tanpa niat. Itulah undang2 yg setimpalnya! Kenapa MP2 takut sangat nak gubal undang2 ini? Sebab mereka pun ramai kaki botol dan anak2 mereka kaki clubbing dan kaki dadah! Nak jawatankuasa apa lagi?!!

mana lebih baik...gantung atau larang? Pas tak boleh fikir kah? dah jd sebahagian Ahli KERAjaan semua boleh & x haram lg..Unta lg bijak dari walaun Pas 🖕😂🖕 Buang masa la PAS ini...formulanya senang ...Gubal Akta..perketatkan Undang2...buat kempen kesedaran tentang bahayanya memandu dalam keadaan mabuk.. YB Anthony dah buat..hanya perlu bentang di Parlimen tapi malangnya hanya sidang satu hari..kena tunggu lagi..

Syabas tindakan cepat yang gagal dibuat oleh kerajaan PH dahulu. Mereka lebih berebut kuasa jadi PM dan hentam antara satu sama lain PASPusat kamu kata kajian dah siap. Nak jawatan kuasa apa lagi? Butohlah...jawatankuasa apa ke lancau. Berapa ramai nyawa yg akan terkorban akibat pemandu mabuk. Perketatkan undang undang. Yg meninggal itu kwn aku. Ada anak bini. Asik jawatankuasa aje tapi takde tindakan diambil.

Put pictures of car crash victims on labels. Like cigarettes. Ada taskforce baru ada bajet untuk elaun meeting. Nih pon kena ajar ke. Takyah gantung2.. Haram kan terus kilang dan jualan arak.. Nak dgn tak nak je.. Takkan x brani.. Byk sgt dah kes Hidupinisatuperjalanan Ban for good the sale of alcohol . It’s very dangerous .

What is that to setup a new task force? The existing JPJ and Transport ministry is useless and hopeless ? Gantung pas dulu ! hahahaha lepas kena kecam olehPH dan rakyat baru pas nak bersuara.

Pemandu mabuk sebabkan kematian direman 4 hari | The Malaysian InsightSuspek memandu menentang arus di bawah pengaruh alkohol sehingga seorang pekerja syarikat pembersihan maut di Kuantan malam tadi. Kenakan jugak pada hukuman pada ahli keluarga nya kerana bersubahat Mabuk belacan atau budu ?

Maut dirempuh pemandu mabuk lawan aruskuantan Lelaki maut selepas keretanya dirempuh sebuah kereta yang dipandu melawan arus, dipercayai akibat pengaruh alkohol di Jalan Pintasan Kuantan, malam tadi. Dah mcm tetiap Minggu kes pemandu mabuk.. Kenapa kerajaan PN tak bentang paper PH berkenaan ni? ... Kertas cadangan kan dah siap sejam zaman PH RM100k atau 20thn penjara... Kenapa lebai diam Mangsa bukan VIP kan, Muslim kan? Terlebih dahulu, mereka akan rangka masa sesuai untuk berbincang bagi mencadangkan agar ada kajian terhadap kajian hukuman setimpal sebelum ini yang belum pasti ada keputusan Bila nk selesai isu mabuk ni.. 😡

Lelaki maut dirempuh pemandu lawan arus dipercayai mabuk di KuantanDalam kejadian jam 9.20 malam tadi, Irwan Herman Kamarudin meninggal dunia di tempat kejadian akibat parah di kepala dan dada. FMTNews IrwanHerman Syukurlah semua pemabuk dah kene hukuman semenjak kerajaan baru ni huhu Sudah sampai masa undang2 untuk pemandu mabuk diberi hukuman lebih berat, pemandu mabuk ni macam senjata bergerak di jalan raya yang boleh membunuh ramai pengguna jalan raya lain. Dan ada yng bertindak agresif pulak bila ditahan pihak berkuasa. 😐 When is the laws going to be enhanced to punish such drivers? MOTMalaysia weekasiongmp Such drunk driving cases not only caused lives but also racial harmony. Do you realise it? The unity fabric is tearing. As a non-Malay MOT, it sped up the tearing.

Penjawat awam tidak balik kerja boleh kena tindakan, lapor media | The Malaysian InsightTindakan tatatertib boleh diambil oleh jabatan masing-masing kerana tidak hadir kerja tanpa kebenaran bercuti.

Sudahlah mabuk, kurang ajar pulaportdickson PKPB Polis menahan dua lelaki berusia 34 dan 35 tahun yang menjerit-jerit dalam sebuah kereta dipercayai mabuk di Kilometer 10, Jalan Pantai, Port Dickson, malam tadi. Undang² negara terlalu lemah dlm membenteras pemandu mabuk tangkap..pijak an..pijak tengkok dia..lancai laa Mabuk kalau tak bodoh tak sah

Tak patuh SOP, pasar raya terkemuka di JB diarah tutupPenutupan tersebut berkuat kuasa mulai 4 petang hari ini sehingga 1 Jun depan. FMTNews Covid19