Melaka, Perintahkawalanpergerakan, 'Langgar', 'Penganggur', 'Dipenjara', 'Tiga Bulan', 'Pkp', 'Covid-19', 'Perintah Kawalan Pergerakan'

Melaka, Perintahkawalanpergerakan

Dipenjara 3 bulan langgar PKP

#melaka Penganggur dijatuhi hukuman penjara tiga bulan oleh Mahkamah Majistret Melaka atas tuduhan melanggar #PerintahKawalanPergerakan

26/3/2020 12:16:00 PM

melaka Penganggur dijatuhi hukuman penjara tiga bulan oleh Mahkamah Majistret Melaka atas tuduhan melanggar PerintahKawalanPergerakan

SEORANG penganggur dijatuhi hukuman penjara tiga bulan oleh Mahkamah Majistret Melaka , hari ini atas tuduhan melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), malam tadi.

Mohamad Saiful Bahari dari Tanah Merah, Kelantan didakwa melakukan kesalahan itu di pasar raya Tesco Jalan Panglima, Melaka pada 7.05 malam dan boleh dijatuhi hukuman denda tidak lebih RM1,000 atau dipenjara hingga enam bulan atau kedua-duanya sekali sekiranya disabitkan kesalahan.

Soldier's son needs funds for urgent heart surgery | New Straits Times Tak sempat edar rokok seludup Covid-19: Exempting minister without reason creates dangerous precedent, says Malaysian Bar

Menurut fakta kes, seorang pengawal keselamatan pasar raya itu Dayang Azura Sufri, 33, ketika menjalankan tugas di tempat, tarikh dan masa itu didatangi tertuduh yang memberitahu hendak masuk ke pasar raya untuk membeli air.Dayang Azura menerangkan waktu operasi pasar raya itu adalah dari 7 pagi hingga 7 malam sahaja, namun Mohamad Saiful Bahari enggan mematuhi arahan dan bertindak agresif dengan menampar pipi kiri pengawal keselamatan itu sebelum mengejarnya dengan memasuki kawasan pasar raya itu.

Di mahkamah sama, Mohamad Saiful Bahari dijatuhi hukuman penjara enam bulan kerana menyebabkan kecederaan terhadap Dayang Azura dengan cara menampar pipi kiri sehingga lebam.Bagi kesalahan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga setahun atau denda maksimum RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Puteri Nor Nadia Mohamed Iqbal memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal yang memberi pengajaran kepada tertuduh dan masyarakat tentang kepentingan mematuhi PKP dalam membendung pandemik Covid-19.Majistret Mohamad Izwan Mohamed Noh ketika menjatuhkan hukuman itu berkata pada masa negara menghadapi situasi ini, kepentingan umum amat penting berbanding kepentingan peribadi.

Beliau berkata, masyarakat harus serius mematuhi arahan dari semasa ke semasa oleh kerajaan ketika PKP bagi mengekang Covid-19 daripada terus merebak di negara ini.Mohamad Izwan memerintahkan hukuman penjara dijalankan serentak bermula tarikh tangkapan semalam dan tertuduh tidak diwakili peguam.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 26 Mac 2020 @ 5:08 PM Read more: Harian Metro »

Umno told to submit official letter listing its demands to Perikatan

PONTIAN: Umno has been told to submit an official letter containing all their demands regarding its position in Perikatan Nasional to Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Kat luar nak makan apa, dulu dalam ada set meal, ni semua dah plan 🤔 Danke Tahniah dpt makan free kannnn bagus la tu dok lam penjara sampai hbs covid.. biar die betul² kuarantin Menganggur dalam penjara. Boleh isi dalam resume. baguslah duk dalam penjara tu, bukan ada keje nak buat pun. Duk luar menyusahkan orang je

Duduk la kau dlm penjara.. Orang suruh duduk dlm rmh x nak.. Asal x duduk je dlm kubur terus.. Elok2 suruh dduk rumah taknak. Kan da kena dduk dlm lokap Good 👍 suka2 hati nak tampor anak orang! mkn free Baguslah. Rembat je.. Duduk dlm diam2 . 3 bulan yea dia kuarantin gila penjara 3 bulan saman dh la kesian orang

OK la tu makan free.

Tak perlu perbaharui lesen pada tempoh PKPKualaLumpur Kerajaan memberikan pengecualian kepada semua pemegang lesen memandu daripada keperluan memperbaharui lesen memandu masing-masing melalui suatu undang-undang khusus sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuatkuasa esok. Road tax? Ehh.. Mcm mnew dngan byaran roadtax? Huhuhu.. Blan depan roadtax mati.. Lesen memandu atau cukai jalan? Sebab cerita pasal insurans ni biasanya cukai jalan kenderaan.

Langgar sekatan PKP, polis lepas tembakan, lapor akhbar | The Malaysian InsightSiasatan polis mendapati kereta itu membawa lima pendatang asing tanpa izin warga Myanmar.

Polis, nelayan didenda ingkar PKPDUA lelaki termasuk anggota polis berpangkat koperal didenda RM1,000 atau tiga bulan penjara di Mahkamah Majistret Seri Manjung, hari ini selepas mengaku bersalah atas pertuduhan melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Isnin lalu. Aih, pulis pun x ikut arahan juga Tegas lagi! Good2! Yg kaya2 dok jogging pagi2 tu bila nak pi tangkap? Tak kan contoh buat dekat yg golongan ni ja?

Penduduk rumah panjang Bukit Kiara harap Putrajaya bantu jika PKP lanjut | The Malaysian InsightKebanyakan mereka berpendapatan rendah dan bimbang tidak mempunyai cukup simpanan membeli barangan keperluan sepanjang PKP.

110 ditahan ingkar PKPkualalumpur POLIS menahan 110 individu atas pelbagai kesalahan melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sepanjang tujuh hari pelaksanaan, bermula 18 Mac lalu. Bagi je saman bagi yg keras kpale Bagus! Tarik je lesen smpai abis printah berkurung SYABAS PDRM 👍👍👍 samankn aje mn yg degil lg xikot arahan PKP tu!!! sokong 100%

Toyota Alphard langgar sekatan PKP kenderaan curiguamusang KENDERAAN pelbagai guna (MPV) Toyota Alphard yang digunakan membawa pendatang tanpa izin (Pati) yang tidak berhenti di sekatan jalan raya di Kampung Panggong Lalat, dekat Gua Musang semalam dipercayai dicuri.