'Lesen', 'Mabuk', 'Dbkl', 'Arak', 'Minuman Keras', 'Alkohol', 'Beku Lesen'

'Lesen', 'Mabuk'

DBKL terawal beku lesen minuman keras

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) membekukan semua permohonan baharu lesen minuman keras di ibu negara berkuat kuasa serta-merta.

2/6/2020 8:02:00 AM

Kualalumpur Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) membekukan semua permohonan baharu lesen minuman keras di ibu negara berkuat kuasa serta-merta.

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) membekukan semua permohonan baharu lesen minuman keras di ibu negara berkuat kuasa serta-merta.

"Tindakan penguatkuasaan akan diambil terhadap mana-mana premis yang menjalankan aktiviti penjualan minuman keras tanpa lesen," kata kenyataan itu.Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa semalam, menciap di Twitter dengan memberi bayangan akan membekukan semua aktiviti membabitkan pengeluaran dan penjualan arak berikutan kekerapan kemalangan jalan raya membabitkan pemandu mabuk termasuk menyebabkan mangsa maut.

Mahathir turns 95 today Maut jatuh pokok petai Jumaat diumum sebagai Hari Jawi

Annuar berkata, tindakan pembekuan wajar diambil selagi tiada garis panduan dan semakan perundangan dibuat dalam isu terbabit. Read more: Harian Metro »

Idiot. Memang malas / pendek akal. Ikut logik ini, sila bekukan jualan kereta & larang beranak juga. Tiada kereta. Tiada pemandu. Tiada dilanggar. Tiada kematian. Idiot. Sheer laziness to tackle the real problem. Utter incompetence. Langkah bijak dan hebat!! Baguslah orang2 dbkl banyak dah masuk islam... harap2 menteri2 pun banyak2 masuk islam

👍👍 ernamh okay ke tu mmg la beku yg baru... yg lama tu beribu2 lesen sedang operasi... xde maksud la gitu... Ingatkan batal...he3 Nasib ade AnnuarMusa ...harapkan KhalidSamad dari bkn menteri,jdi menteri dh jadi rakyat biasa pn kilang arak x ttup lagi Alhamdulillah.. terbaik lah dbkl 🤲🤲🤲patut2 lama dh perkara ini dilaksanakan.

Good move الله أكبر Allahuakhbar KhalidSamad hang tengok YB AnnuarMusa buat kerja macam mana. Baru berapa bulan jadi menteri perform. Bukan macam hang sibuk kacau NajibRazak sampai hilang jawatan menteri. Kah kah kah! Peniaga asing pun kena ambil maklum. Jgn buat mcm negara sendiri norsyafirahazni Good move ! 👍🏻👍🏻

Cantik.. Selangor bila lg nak robohkan kilang carlbeg yg tesergam indah ditepi highway tu? Tak nak pulak pomandu mabuk langgar kilang tu..aku tggu gak! Ramai yg dah mati ni Alhamdulillah.. langkah awal yg bagus.. Win..dbkl Bacalah betul-betul...”semua permohonan baru” bukan aktiviti jualan yg sedia ada. 🤦‍♂️

Mesti ada yg meroyan sekarang ni 😂😂😂 Terbaiklah Tahniah another step, cuma lesen yg dah diluluskan tu seafdhalnya jgn sambung sbb dah bersepah kedai arak area bukit bintang xder kesan langsung... sama ada untuk masa kini... lagi 3 bulan.. lagi 6 bulan.. atau 1 ke 2 tahun akan datang... lain la klu kat kedai tujuh sebelas dan sembilan sembilan di tiada kan serta merta arak ni..

ndschaa Lepasni barang putus brooo Bagusnya tapi tolong tamat kan juga existing license dan jangan buat utk KL saja tapi buat seluruh Malaysia baru lah rakyat ianya serious. Tolong lah juga haram kan rokok sebab membawa mudarat pada kesihatan orang ramai dgn kepulan asap Kita nak ikut barat jual arak merata acah² civilized country..tapi kita lupa pemabuk² kita ni 3rd class punya mentality tahap IQ zaman kegelapan abad ke-16..eloklah ditarik balik jualan arak sampai kita dapat pastikan peminum arak kita betul² bertamadun.

1malaysia ape2 jua tiada pemantauan 100% lemah,nak cakap duit tak ada Malaysia ni cukup banyak duit. Harap DBKL bekukan semua penaga asing tanpa izin..asik tindas melayu ja.. Alang2 haramkan terus jualan arak kt negara islam ni. Actually the killer is not the drinks. It is the drinker’s. Theyre the one who should be penalized. Some drinks responsibly and others dont. The one we’r aiming is drunken driver who potentially kill innocent lives

Bekukan permohonan baru tu satu hal, yg ada existing license tu mcm mana? DBKL2u AnnuarMusa kpkt_gov immediately govt shud RESTRICT all grocery/24hrs stores to STOP selling any alcohol beverages after midnight. At least, we can start with this first .. then, a few other steps Terbaiklah DBKL..err..saman DBKL blh beku sekali tak?..tnya je..😂

Bab rasuah dia tak kisah. Tapi soal drunk driving dia lah yg kononnya hero. Tahniah DBKL langkah kecil yg bermakna.. hmm yg lama tu lah bekukan yg baharu tu berapa kerat je Permohonan baru 😜😜😜😜😜😜😜😜 Tahniah...harap permit lama yg nak di sambung semula pun di bekukan, khususnya permit utk restoren2, super/hypermarket,kedai2 24jam, permit hanya utk kedai jual arak 100%, haramkan minum di kawasan awam...

Tutup kilang arak sekali. Mpaj bila nak buat?

DBKL beku lesen baharu jual arak | The Malaysian InsightIa susulan insiden kemalangan maut akibat pemandu mabuk kembali jadi perhatian umum.

DBKL freezes new liquor licence permitsKUALA LUMPUR City Hall (DBKL) has put a freeze on the granting of new liquor licence applications, effective immediately. And this is the beginning of the end. Freeze then thaw... Annuar is DBKL. DBKL is Annuar. Thus Umno is DBKL

DBKL tutup 100 premis warga asingSERATUS premis perniagaan dikendalikan warga asing di sekitar ibu kota ditutup serta-merta sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan pada 18 Mac lalu sehingga kini. steady DBKL Long overdue Good job DBKL. Diorang mari sini lesen apa semua tak payah ambil. Lesen niaga ke, lesen memandu ke.. padahal rakyat Malaysia sendiri bersusah payah nak lulus ujian bukit. Datang diorang selambe je bawak kereta moto dan berniaga. Rakyat sendiri disusahkan rakyat asing bersenang2..

DBKL beku lesen baharu jual arak | The Malaysian InsightIa susulan insiden kemalangan maut akibat pemandu mabuk kembali jadi perhatian umum.

Sedia beku pengeluaran lesen jual arakTelukintan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan bersedia membekukan pengeluaran lesen penjualan minuman keras, susulan peningkatan jumlah kemalangan membabitkan pemandu mabuk. Naratif “sedia”, “akan” bosan laa! Kita mengharapkan “sudah” Kalau boleh bekukan menteri ni sekali. Saya harap sel sel otak mak lampir juga dibekukan serta merta.

Annuar cadang beku keluar lesen baharu jual arak | The Malaysian InsightMenteri Wilayah Persekutuan berkata lesen premis bagi kedai menjual alkohol juga perlu diperketatkan susulan berlakunya kemalangan jalan raya melibatkan pemandu mabuk. beku lesen tak mungkin selesaikan isu dan gejala yang sedang dihadapi... Antara pencegahan terbaik harap PartiAmanah PASPusat sokong F U, stop cigarettes first, it harms people next to you. That's even worst