Cadang hukuman berat terhadap pemandu mabuk

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) mencadangkan supaya akta sedia ada dipinda bagi memberi hukuman lebih berat dan setimpal terhadap mereka yang memandu di bawah pengaruh alkohol.

24.1.2020

kualalumpur Polis Diraja Malaysia (PDRM) mencadangkan supaya akta sedia ada dipinda bagi memberi hukuman lebih berat dan setimpal terhadap mereka yang memandu di bawah pengaruh alkohol.

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) mencadangkan supaya akta sedia ada dipinda bagi memberi hukuman lebih berat dan setimpal terhadap mereka yang memandu di bawah pengaruh alkohol.

Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman Datuk Azisman Alias berkata, cadangan itu akan dibawa ke Kementerian Pengangkutan untuk meminda undang-undang itu di parlimen. Menurutnya, denda sekarang terlalu rendah iaitu maksimum RM300 dan polis berharap ia dapat disemak semula untuk hukuman yang lebih berat. "Kita cadangkan mungkin dari RM1,000 hingga RM5,000 denda dikenakan kepada pemandu yang didapati berada di bawah pengaruh alkohol. "Di peringkat kita (PDRM) akan berbincang dari sudut perundangan dan akan dibawa ke Kementerian Pengangkutan cadangan itu," katanya kepada pemberita pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, hari ini. Beliau berkata demikian bagi mengulas kejadian lelaki yang dibelasah orang awam selepas pacuan empat roda dipandunya merempuh dua motosikal sehingga menyebabkan kematian dalam kemalangan di Jalan Kebun, Klang, semalam. Azisman berkata, pihaknya masih menunggu keputusan ujian darah lelaki yang merempuh dua motosikal itu daripada Jabatan Kimia. "Polis memang mengambil perhatian isu pemandu mabuk ini terutama di bandar besar yang terdapat pusat hiburan. "Kita ada pegawai penguat kuasa bersama alat untuk mengesan kandungan alkohol yang memantau mereka," katanya. Sementara itu, polis akan menguatkuasakan Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi menangani isu samseng jalanan yang memperuntukkan hukuman denda tinggi dan penjara. "Sesiapa yang bawa kenderaan berbahaya dan melulu akan disiasat mengikut seksyen ini yang amat ditakuti golongan mat rempit jika mereka ditahan," katanya. Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 24 January 2020 @ 7:17 PM Berita Berkaitan Read more: Harian Metro

Tk pyh cdg Bill out jer Mati mandatori. Nyawa utk nyawa. Setakat denda puak ni boleh bayar. Penjara pun puak ni boleh kautim lawyer banyak pandai2 boleh belit mcm2 klu kat US ni dah kene cas 1st degree murder... Selepas 60 tahun baru nak cadang? Terima kasih pdrm Cadangan polis tu boleh simpan dlm poket je....

laa.... sebelum ni takde ke?.... patut la... ermmmm 🙄🙄🙄 Batal lesen, denda 1 juta, penjara seumur hidup atau ketiga-tiganya. dah ramai mati baru nk cadang..menteri KDN tunggul kayu mati yg jaga undang2 semua kaki todi.. tak mungkin la Jika pegesahan terbukti mengandungi alcohol dan pesalah memandu sehingga menyebankan kematian org lain patut dikenakan hukuman mati sesuai dgn nyawa dibayar nyawa utk beri kesedaran

2 lelaki dikesan polisampang Polis mengesan dua lelaki untuk membantu siasatan kes penipuan nombor ekor pada September tahun lalu.

[Quran 5:90] O you who believe! INTOXICANTS, gambling, idolatry, and divination are abominations of Satan's doing. Avoid them, so that you may prosper. Quran bagus. moga cadangan diterima dan diterjemahkan menteri KDN tunggul kayu mati Klw kematian harus penjara..sebat n gantung lesen seumur hidup.. hukuman utk pemandu mabuk hingga akibatkan kematian...kasi lggar dia blik

Jgn tunggu lama². Laksanakan terus sblm jd lbh parah. Sy cadangkan kepada yg nak memandu mabuk, sila duduk dlm carseat dan pastikan cermin ditinted ikut spek yg dibenarkan. Baru XKAN BERLAKU KEMALANGAN MAUT. Tayah cadang deh... lakukan terus... Luaskan skopnya. Seperti hukuman mati bagi kesalahan memandu secara bahaya dengan sengaja iaitu termasuk juga dadah, melawan arus, mabuk dan segala yang boleh dikaitkan dengan sengaja dan bahaya, baru pemandu ada akal sikit

Tetiba macai salahkan PH, kerajaan 60 tahun dulu buat apa? 🤪🤪🤪🤪

Tiga anggota polis didakwa rasuahShahAlam Asisten Superintendan N Ramesh, 52, berdepan dengan dua pertuduhan mengikut Seksyen 16a (B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009, kerana menerima suapan berjumlah RM10,500.

Molek yg pandu mabok kapir, yg nak pinda undang undang kapir. mahu ke kapir ni. kita tunggu saja ape kata mujahid. kalau pasal tanglong kelangkabut tlg pegi pasang. X yah bia rakyat je hukum Sedih polis tiada kuasa AimanAirin2 Haramkan terus penjualan arak kencing setan. Batalkan license ... Baru nak cadang.....nk laksanakn tgu 10 tahun lg...menteri2 x de yg nk brsuara....semua dh mabuk dgn kuasa,harta,duit,pengaruh & segala macam mabuk lg

Terus gantung lesen utk tempoh yg lbh lama. Sekurang-kurang 5 thn. dah banyak mati baru mau bagi hukuman berat. they killed so should be charge for murder

Khazanah lapor polis kertas lembaga pengarah tentang MAS bocor | The Malaysian InsightDokumen sulit itu bocor sepenuhnya dan boleh menyukarkan pelan menyelamatkan MAS.

SETUJU! Cc chedetofficial Hukum tembak Hukum gantung sampai mati itu lebih baik buat pemandu mabuk mahupun penagih dadah di negara ini!!! Yg mat rempit kau terus nak sita.. pemabuk langar org samapi mati RM300 je bayar saman. Kasi jadi After 60 years Iye ke? Bos nak benarkan kah? Bos (penggubal undang-undang) pun kaki tonggang

Boleh lulus ke.

Jual anak syarikat TH Plantations, Pemuda Umno lapor polis, SPRMDilaporkan penjualan itu adalah sebahagian daripada langkah rasionalisasi TH Plantations berikutan masalah kewangan dan pembayaran balik hutang. FMTNews Umno Berita orang gila saham Tiba nak sahkan saman menyaman untuk menipu Siapa orang amno yang nak tunjuk keras kepala disini Sila buat laporan Lawak lah Pemuda Umno ni?

Esok pagi baru reman pemandu 'gila'klang Reman terhadap pemandu kenderaan pacuan empat roda Ford Ranger yang merempuh penunggang motosikal sehingga maut di Jalan Kebun, Klang, ditunda ke pagi esok. Memang jenis mabuk ni langar orang aku bunuh dan bakar kereta Kenapa harus tunda smpi pagi esok Ini berdasarkan firman Allah SWT: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak, dan

Mahkamah benar kerajaan lucut hak Umno Kelantan ke atas RM32,000SPRM membuktikan kesnya terhadap responden berdasarkan imbangan kebarangkalian. FMTNews UMNO SPRM



Pengasas Jalen meninggal dunia

Who will save Malaysia from Hadi?

Do Kelantan's MB, excos deserve luxurious cars and massive exco bonuses?

Half of all Covid-19 patients have recovered, Wuhan evacuees released

Kes Sajat di Tanah Suci dirujuk ke SKMM

Juruukur dihanyutkan arus sungai

'Semoga syurga terindah buatmu' - Melly Goeslaw

Write Comment

Thank you for your comment.
Please try again later.

Latest News

News

24 January 2020, Friday News

Previous news

Pesan makanan guna bahasa isyarat

Next news

China rushes to build new hospital for virus within 10 days
Mahathir reiterates succession pledge, and 9 news from yesterday Time to do away with FT ministry, says local council expert M'sia develops world's first human-elephant conflict resolution mechanism Yoursay: Ting was a M'sian when he contested and won Pujut seat Putrajaya 'certain' MH370 was murder-suicide, ex-Aussie PM claims Anwar as 8th PM need not be what the 'supremacists' want Rumah pekerja di Pulau Mabul terbakar Penang targets all public eateries to achieve grade A rating by end-2020 | Malay Mail Tiada bukti sains rasam mampu ubati Covid-19 Anifah’s best comeback plan is to unite Sabah’s opposition Price of Musang King falls Global stocks slide on Apple's virus warning, euro near three-year low | Malay Mail
Pengasas Jalen meninggal dunia Who will save Malaysia from Hadi? Do Kelantan's MB, excos deserve luxurious cars and massive exco bonuses? Half of all Covid-19 patients have recovered, Wuhan evacuees released Kes Sajat di Tanah Suci dirujuk ke SKMM Juruukur dihanyutkan arus sungai 'Semoga syurga terindah buatmu' - Melly Goeslaw 'Harapan presidential council has no locus standi to determine next PM' Jenazah Ashraf dibawa ke rumah Zikir penenang jiwa Sajat tidak pernah insaf Ashraf Sinclair' meninggal dunia jam 4.51 pagi