Johorbahru, 'Anak Tidah Sah', 'Nama Allah'

Johorbahru, 'Anak Tidah Sah'

Anak tidak sah taraf boleh guna 99 nama Allah

ANAK orang Islam yang dilahirkan di luar ikatan perkahwinan atau tidak sah taraf, boleh dinamakan dengan 99 nama Allah atau Asmaul Husna, selain nama Abdullah.

14.2.2020

johorbahru Anak orang Islam yang dilahirkan di luar ikatan perkahwinan atau tidak sah taraf, boleh dinamakan dengan 99 nama Allah atau Asmaul Husna, selain nama Abdullah.

ANAK orang Islam yang dilahirkan di luar ikatan perkahwinan atau tidak sah taraf, boleh dinamakan dengan 99 nama Allah atau Asmaul Husna, selain nama Abdullah.

Mufti Johor, Datuk Yahya Ahmad berkata, langkah itu bagi mengelakkan anak tidak sah taraf berasa teraniaya atau menanggung aib di masa hadapan jika mereka hanya dibenarkan menggunakan bin atau binti Abdullah sahaja. Katanya, Johor juga sangat mengalu-alukan langkah Mahkamah Persekutuan yang memutuskan anak orang Islam yang dilahirkan di luar ikatan perkahwinan atau tidak sah taraf, tidak boleh menggunakan bin atau binti nama bapanya. “Johor sudah mewartakan fatwa anak orang Islam yang dilahirkan di luar ikatan perkahwinan atau tidak sah taraf tidak boleh dibin atau bintikan bapa biologinya sejak 21 Mei 2018. “Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar sebagai Ketua Agama Islam negeri juga sudah menitahkan supaya fatwa yang dibuat tidak menzalimi anak tidak sah taraf sekali gus mengaibkan mereka di masa hadapan. “Di Johor, kita memutuskan anak orang Islam yang dilahirkan di luar ikatan perkahwinan atau tidak sah taraf, boleh dinamakan dengan 99 nama Allah atau Asmaul Husna, selain nama Abdullah, menjadikan 100 nama bin atau binti untuk dipilih,” katanya ketika dihubungi hari ini. Semalam, Mahkamah Persekutuan dalam keputusan majoriti 4-3 dilaporkan memutuskan anak orang Islam yang dilahirkan di luar ikatan perkahwinan atau tidak sah taraf, tidak boleh dibin atau dibinti dengan nama bapanya. Panel tujuh hakim dipengerusikan Presiden Mahkamah Rayuan, Datuk Rohana Yusuf dilaporkan membenarkan sebahagian rayuan dikemuka Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Ketua Pengarah JPN dan kerajaan untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan. Mahkamah Rayuan pada 2017, memutuskan anak orang Islam yang tidak sah taraf tidak boleh menggunakan nama bapa, sebaliknya perlu dibin atau binti Abdullah. Hakim Rohana yang menyampaikan keputusan majoriti Mahkamah Persekutuan itu dilaporkan berkata, Seksyen 13A Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian 1957 (BDRA) tidak terpakai bagi pendaftaran kelahiran anak orang Melayu kerana orang Melayu tidak menggunakan nama keluarga. Beliau berkata, Seksyen 13A tidak diguna pakai dalam sistem nama orang Melayu dan tidak membolehkan anak-anak dibin atau dibinti dengan nama peribadi orang yang diketahui ialah bapa kepada anak itu (responden pertama dalam kes rayuan ini). Hakim Rohana, bagaimanapun mengeluarkan perintah penting bagi Ketua Pengarah JPN untuk mengeluarkan ‘bin Abdullah’ daripada sijil kelahiran kanak-kanak itu. “Nama responden pertama (kanak-kanak) tanpa ‘bin Abdullah’ perlu kekal,” katanya. Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 14 Februari 2020 @ 4:10 PM Berita Berkaitan Read more: Harian Metro

ISU macam ni Akan membuatkan Islam di Andalusia kembali terjadi diseluruh dunia pula....InsyaAllah jika pendekatan semakin menjauhkan dri hakikat kehidupan sbgi manusia berakal kerana Hukum dn bukan menghukum. Kalau betul lah tak pkai Nama KELUARGA....mana datangnya Syed? Megat? Nik? Wan? Shah dn banyak lagi....adakah itu bukan mewakili Nama Keluarga sejak dri Zaman kelahiran Islam di Malaysia?

NI MMNG TK BERKESAN 100% SBB PERLAKSANANYA MMNG SUSAH KERANA DLM KELUARGA AKU BNYK YG UBAH KPD NAMA BAPA ANGKAT TANPA RASA BERSALAH, klau stakat bentangkn undang² dari Tuhan tpi akal kurniaan Tuhan tk digunakn sbaik mngkin pn tk guna jgk, lebih baik belajar ilmu kewujudan D.N.A. Takut nanti si 'bapa' kpd bayi tu memang ada nama 'Abdul'. Dikhuatiri ramai yg bernama 'Abdul' ambil kesempatan dgn situasi mcm ni.

Dari segi syariat...memang tak boleh dinasabkan ke atas bapanya. Cuma bolehlah guna bin kan nama bukan Abdullah seperti Abdul Ghafur Pada yang jahil ilmu agama dalam hal ni tolongla , please, aku merayu elak pamer kebodohan dengan menyatakan pendapat sendiri hingga dlm tak sedar persenda syariat Islam. Ade untung ke , dpt komisen ke pamer level bodoh kamu? Urusan agama Islam ni barang main2 ke

Ikut cara Allah dalam Quran Sedara & kawan aku yg mengambil anak angkat.. Bagi nama anak dia mcm ni.. Cth: Bapak Angkat - Aziz Anak - Amalia Aziz Bt Abdullah Bila besar.. Anak pakai Amilia Aziz je... Mmg nama dia tanpa sebut binti... Kecuali dlm hal2 rasmi.. Org akan igt nama bapaknya aziz... Setengah tu komen pakai logik akal ja....pi lah belajar hukum anak tak sah taraf dlm Islam. Buat apa letak nama lelaki tu sedangkan nak jadi wali nikah pun tak boleh.

Some JPN dorg suruh letak Abdullah juga.. x boleh 99 nama Allah.. tak saf taraf ke ape ke manusia gak

Mahkamah perintah JPN keluarkan 'bin Abdullah' dari sijil lahir anak tak sah tarafMajoriti hakim juga berpandangan kanak-kanak lelaki itu tidak boleh menggunakan nama bapa kandung. FMTNews

Bole sebnrnya Mak bapak punya salah anak kena tanggung forever, mental damage budak tu sepanjang hayat kot. Macam mana kalau nama dia dalam list 99 nama Allah, boleh ke di bin kan dengan nama dia sendiri Penjelasan yg adil dari Mufti Johor utk anak2 itu agar mereka tidak rasa terhina, rendah diri berhadapan dengan masyarakat.

Suami isteri didakwa aniaya dan abai anak | The Malaysian InsightTertuduh, T. Lohkanayagi, 38, yang merupakan ibu tiri mangsa dan P. Chadrasegaran, 36, bapa kandung kanak-kanak itu masing-masing mengaku tidak bersalah.

Keputusan 'bin Abdullah' tak jaga kepentingan anak, kata pesuruhjaya SuhakamNoor Aziah Mohd Awal menyeru kesamaan hak untuk kanak-kanak Islam dan bukan Islam. FMTNews Suhakam Bin kan nama Ibu sahaja lah.. 'Bin' maksudnya 'anak lelaki kepada', 'Binti' = Anak Perempuan kepada'.. So letak nama Ibu selepas Bin Binti.. Itu yg ajaran Islam yg sebenar.. Lagi satu avoid lah buat seks sblm nikah..

Anak Taib tak perlu jelaskan kekayaannya, kata peguamSyarikat milik Jamilah Taib Murray menyaman BMF di Switzerland atas dakwaan kaitan dengan pengubahan wang dan rasuah. FMTNews JamilahTaibMurray SeanMurray

Kebajikan anak maha pentingBAGAIMANAKAH kedudukan hak penjagaan anak tatkala pasangan sudah bercerai. Perlukah untuk menjalani prosiding mahkamah bagi menentukan hak atau boleh dibuat menerusi perbincangan. Bagaimana pula keadaan hak penjagaan anak jika didapati faktor perceraian adalah di pihak isteri yang curang? Ye,betul tu.

Tidak boleh bin atau binti bapaMAHKAMAH Persekutuan di Putrajaya dalam keputusan majoriti 4-3, memutuskan anak orang Islam yang dilahirkan di luar ikatan perkahwinan atau tidak sah taraf tidak boleh di bin atau binti dengan nama bapanya. Melayu bodoh. Dari serendah-rendah kasta sampai ke hakim semua bingai kerja nak menghukum saja. Kasihan pada nasib anak. Klu tk boleh pkai bin pkai anak 😒 anak lelaki pun boleh...



It's all up to me, Dr M says on power transition plan

Ali minta maaf secara terbuka pada kakak ipar

Saya sendiri cadang Tun tetap masa sesuai - Anwar

Dr M: It's up to me when to step down as PM (updated)

Bar: Public needs to know why LTTE 12 were charged in first place?

'Datang minta maaf pada ibu saya'

Hong Kong protesters mark seven months since brutal mob attack | Malay Mail

Write Comment

Thank you for your comment.
Please try again later.

Latest News

News

14 February 2020, Friday News

Previous news

Pendakwaan mohon lanjutan masa untuk Najib periksa barang rampasan | The Malaysian Insight

Next news

Ancaman Koronavirus | Harian Metro
Covid-19: Pengalaman pesakit ke-13 'Bencana' WiFi awam Air kencing rawat racun obor-obor api? Mini PCs fit on every desk, and even in your handbag Iran shuts schools, cultural centres as Covid-19 kills five Cenderahati istimewa pengantin Remaja maut dipukul abang angkat Creator of LEGO figure dead at 78 Indonesian in HK jailed for stealing masks Woman murdered over property dispute with sibling Rehabilitate 'degraded' forest - MNS US: Russia disinformation campaign fuelling Covid-19 alarm
It's all up to me, Dr M says on power transition plan Ali minta maaf secara terbuka pada kakak ipar Saya sendiri cadang Tun tetap masa sesuai - Anwar Dr M: It's up to me when to step down as PM (updated) Bar: Public needs to know why LTTE 12 were charged in first place? 'Datang minta maaf pada ibu saya' Hong Kong protesters mark seven months since brutal mob attack | Malay Mail Stadium tercanggih di Asia Tenggara EPF declares 5.45% dividend rate, 5% for syariah Putting auto on the fast track DAP lauds AG for ‘courage’ to drop LTTE charges, urge immediate release of 12 detainees | Malay Mail Dr M: Pakatan gave full confidence in me, transition date up to me | Malay Mail