پیش‌بینی تداوم کم‌آبی خوزستان\r\n در سال پیش‌رو

11/01/1401 10:47:00 ب.ظ

متخصصان آب هم صداهستندکه سیاست خودکفایی درمحصولات کشاورزی که ازاوایل دهه ٧٠و هم زمان بادوره سازندگی شروع و دردولت‌های بعدی تشویق وحمایت شد،مهمترین عاملی است که ایران والبته خوزستان رادرسراشیبی بحران آب انداخته است.این گزارش زینب رحیمی، روزنامه‌نگار است.

زینب رحیمی- روزنامه‌نگار صدای اعتراض خوزستانی‌ها شاید ماندگارترین تصویر از ایران ۱۴۰۰ باشد؛ اعتراضی تنها برای دستیابی به آب آشامیدنی؛ اعتراضات گسترده‌ مردمی که به تنش کشیده شد. بعد از تجمعات مردمی، تانکرهای آب راهی روستاهایی شد که هنوز به آب لوله‌کشی دسترسی ندارند. شاید تصویر زنان و مردانی که به زبان عربی از مرگ گاومیش‌ها به‌‌عنوان تنها دارایی زندگی‌شان می‌گفتند، هنوز مقابل چشمانتان باشد. شاید تصاویر جان‌دادن گاومیش‌ها از شدت گرما و بی‌آبی روی تن خشک هورالعظیم را هیچ‌وقت فراموش نکنید. همه اینها در خوزستان رخ داد؛ استانی که بزرگ‌ترین رود ایران یعنی کارون در آن جاری است و پنج رود بزرگ و کوچک دیگر. هنوز این سؤال در ذهن بسیاری از ایرانیان بی‌جواب مانده که چرا خوزستان پرآب، ناله بی‌آبی سر می‌دهد؟ احسان دانشور، متخصص منابع آب و استاد دانشگاه لیورپول، برای پاسخ به این پرسش ایده «عدالت محیط‌زیستی» را مطرح می‌کند. برای درک دقیق‌تر این مفهوم، باید بدانیم چه عواملی خوزستان را دچار تنش شدید آبی کرده است؟ متخصصان آب هم‌صدا هستند که «سیاست خودکفایی در محصولات کشاورزی» که از اوایل دهه ۷۰ و هم‌زمان با دوره سازندگی شروع و در دولت‌های بعدی تشویق و حمایت شد، مهم‌ترین عاملی است که ایران و البته خوزستان را در سراشیبی بحران آب یا ورشکستگی آب انداخته است. توسعه ایران بر مبنای یک تئوری ناقص دانشور در این مورد با اشاره به اینکه خوزستان یکی از گزینه‌های اصلی ایران برای اجرای سیاست خودکفایی و توسعه کشاورزی‌محور بود، می‌گوید: «با تصمیم و دستور مدیران از مرکز، جلگه خوزستان به‌عنوان محور اصلی برای کشاورزی خوزستان انتخاب شد که ساخت ۱۱ سد بزرگ که در ابتدا بیشتر با هدف تولید برق احداث شده بودند، زمینه را برای توسعه شبکه‌های آب‌رسانی در شمال خوزستان و در نتیجه توسعه گسترده زمین‌های کشاورزی برای کشت گندم و به‌ویژه نیشکر فراهم کرد. از نظر من، سیاست خودکفایی و سدسازی برای محصورکردن همه رودخانه‌ها و آب‌های شیرین بر مبنای یک تئوری ناقص اتفاق افتاد. در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ همه سیاست‌مداران و سدسازان بر این باور بودند که نباید اجازه دهیم آب شیرین ایران وارد دریا و شور شود. این تئوری ناقص است؛ چون نباید صد درصد آب شیرین موجود را کنترل کنیم، بلکه باید مقداری را در رودخانه نگه داریم تا هم حقابه کسانی که در پایین‌د صدای اعتراض خوزستانی‌ها شاید ماندگارترین تصویر از ایران ۱۴۰۰ باشد؛ اعتراضی تنها برای دستیابی به آب آشامیدنی؛ اعتراضات گسترده‌ مردمی که به تنش کشیده شد. بعد از تجمعات مردمی، تانکرهای آب راهی روستاهایی شد که هنوز به آب لوله‌کشی دسترسی ندارند.

شاید تصویر زنان و مردانی که به زبان عربی از مرگ گاومیش‌ها به‌‌عنوان تنها دارایی زندگی‌شان می‌گفتند، هنوز مقابل چشمانتان باشد. شاید تصاویر جان‌دادن گاومیش‌ها از شدت گرما و بی‌آبی روی تن خشک هورالعظیم را هیچ‌وقت فراموش نکنید. همه اینها در خوزستان رخ داد؛ استانی که بزرگ‌ترین رود ایران یعنی کارون در آن جاری است و پنج رود بزرگ و کوچک دیگر. هنوز این سؤال در ذهن بسیاری از ایرانیان بی‌جواب مانده که چرا خوزستان پرآب، ناله بی‌آبی سر می‌دهد؟ احسان دانشور، متخصص منابع آب و استاد دانشگاه لیورپول، برای پاسخ به این پرسش ایده «عدالت محیط‌زیستی» را مطرح می‌کند.

زینب رحیمی- روزنامه‌نگار شاید تصویر زنان و مردانی که به زبان عربی از مرگ گاومیش‌ها به‌‌عنوان تنها دارایی زندگی‌شان می‌گفتند، هنوز مقابل چشمانتان باشد. شاید تصاویر جان‌دادن گاومیش‌ها از شدت گرما و بی‌آبی روی تن خشک هورالعظیم را هیچ‌وقت فراموش نکنید.

ادامه مطلب:
شرق »
Loading news...
Failed to load news.

ویدیوها : تصاویر دیدنی از فوران یکی از فعال‌ترین آتشفشان‌های جهان در جزیره هاوایی

ویدیوها : یکی از فعال‌ترین آتشفشان‌های جهان به نام «کیلاویا» در جزیره هاوایی روز چهارشنبه ۷ ژوئن (۱۷ خرداد) فوران کرده است. ادامه مطلب >>

مافیای فولاد که خودشان هستند هم در کنارش بگذارید. خب شما زباله های اسلامگرا هر چیزی که پهلوی میخواست رو نمیخواستین و هر چیزی که نمیخواست رو میخواستین، تازه نیروگاه اتمی رو هم نمیخواستین و یه سری بدبخت رو بعد از منجلاب اسلامی به خاطر اینکه پهلوی میخواست نیروگاه اتمی بسازه اعدام کردین چون تشخیص داده بودین ایران بهش نیازی نداره و

اغلب بحرانهای کشور حدود نود درصد با همکاری مشترک ذوج رفسنجانی خامنه ای صورت گرفته پروژه تخریب ونابودی ایران با پتروشیمی میانکاله به اوج خودش میرسد وخامنه ای مقصر اصلیست

نگاهی به تحولات کشورهای شمال آفریقا در سالی که گذشترئیس انجمن «التسامح» تونس تاکید کرد که جهان مغرب عربی در یک سال گذشته شاهد دگرگونی‌های عمده‌ای در رابطه با پرونده‌های مختلف اما مرتبط با یکدیگر بود.

روسیه گلوله‌باران مناطقی را که وعده داده بود متوقف می‌کند، از سر گرفتبرخلاف وعده روسیه مبنی بر کاهش حملات خود به حومه کی‌یف و شمال اوکراین، حملات هوایی آن کشور به این مناطق و درگیری‌های شدید در چند شهر در طول شب گذشته ادامه پیدا کرد. روسیه... پوتین قاتل است خدعه بوده! ستاد هماهنگی اسلام و کمونیست دنیا واقعا عجیبه روسیه فازش چیه دقیقا

نور نیوز: برخی مسئولان کردستان عراق که با اسرائيل همکاری دارند، جوسازی می‌کنندوب‌سایت نزدیک به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران می‌گوید اخبار مبنی بر حمله موشکی سپاه به اربیل به دلیل نگرانی از صادرات گاز کردستان به اروپا، «جوسازی» و «عاری از حقیقت» است. همه دروغ میگن ، شمخانی راست کور نیوز شمخانی بعلت نشعگی نمیتونه واقعیت را ببینه!!

نور نیوز: برخی مسئولان کردستان عراق که با اسرائيل همکاری دارند، جوسازی می‌کنندوب‌سایت نزدیک به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران می‌گوید اخبار مبنی بر حمله موشکی سپاه به اربیل به دلیل نگرانی از صادرات گاز کردستان به اروپا، «جوسازی» و «عاری از حقیقت» است. همه دروغ میگن ، شمخانی راست کور نیوز شمخانی بعلت نشعگی نمیتونه واقعیت را ببینه!!

دادستان ترکیه خواستار توقف بررسی و انتقال پرونده قتل خاشقچی به عربستان شددادستان ترکیه خواستار توقف بررسی و انتقال پرونده قتل خاشقچی به عربستان شد دادگاهی در استانبول دو سال پیش محاکمه غیابی ۲۶ مظنون سعودی را به اتهام دست داشتن در ماجرای قتل جمال خاشقچی در سال ۲۰۱۸ در کنسولگری عربستان در این شهر آغاز کرد. ⬇️بیشتر بخوانید:

جلوگیری از ورود زنان به ورزشگاه و بررسی واکنش‌های احتمالی فیفافیفا با موجی از خبررسانی‌ها در رسانه‌های بین‌المللی مواجه شده است. در کمتر از شش ساعت پس از پایان مسابقه تیتر ده‌ها رسانه انگلیسی‌زبان در سراسر جهان به صورت مشترک این عبارت بود: «ایران مانع از حضور زنان در مسابقات فوتبال شد.» اطلاع_رسانی younesipour