مایکل بلومبرگ چه تاثیری بر انتخابات آمریکا خواهد داشت؟

مایکل بلومبرگ

منبع تصویر، Reuters

توضیح تصویر، بسیاری از ثروتمندان مانند بلومبرگ نگران سیاست های وارن و سندرز هستند

مایکل بلومبرگ، میلیاردر آمریکایی و شهردار سابق نیویورک برای شرکت در انتخابات درون حزبی دموکرات ها در ایالت آلاباما ثبت نام کرده ولی حضور خود را در رقابت های انتخابات ریاست جمهوری اعلام نکرده است. انتخابات درون حزبی سال آینده در همه ایالات ها آمریکا برگزار می شود تا دموکرات ها از میان حدود ۲۰ داوطلب، نامزد حزب خود را برای رقابت با دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که ۱۳ آبان سال آینده برگزار می شود، انتخاب کنند. آنتونی زورکر، تحلیلگر بی بی سی به حضور آقای بلومبرگ در این انتخابات نگاهی انداخته است:

به نظر می رسد درست در زمانی که با کناره گیری تعدادی از داوطلبان نامزدی ریاست جمهوری حزب دموکرات، تعداد داوطلبان این حزب به اندازه معقولی رسیده، این رقم ممکن است دوباره افزایش پیدا کند.

مایکل بلومبرگ، شهردار پیشین نیویورک نشانه هایی را به نمایش گذاشته که ممکن است او هم وارد گود رقابت برای ورود به کاخ سفید شود. زمانی که شما مانند آقای بلومبرگ یک میلیاردر هستید، برای این کار به مشورت خیلی زیادی نیاز نخواهید داشت.

تنها چند ماه پیش بود که آقای بلومبرگ گفت قصد دارد از بیرون گود نظاره گر رقابت های انتخاباتی سال آینده باشد ولی چرا حالا به فکر راهیابی به عالی ترین جایگاه سیاسی این سرزمین افتاده است؟

چند نظریه را مرور می کنیم.

فکر می کند که می تواند برنده شود

بله، این پاسخ مشخصی است. آقای بلومبرگ کسی است که همیشه فعالیت های اقتصادی خود را بر مبنای تحلیل داده ها و اطلاعات پیش برده است. او تعدادی کارشناس نظرسنجی و استراتژیست سیاسی در اختیار دارد. در ضمن احتیاجی هم به مدرک دانشگاهی در زمینه تحلیل کیفی وجود ندارد که بخواهید متوجه شوید عرصه سیاسی حزب دموکرات همچنان سیال است.

در حال حاضر چهار نفر از داوطلبان نامزدی حزب دموکرات در نظرسنجی های ایالتی و ملی نسبت به بقیه پیشتاز هستند: جو بایدن، الیزابت وارن، برنی سندرز و پیت بوتجیج. هر چهار نفر هم نقطه قوت دارند و هم نقطه ضعف.

جو بایدن که فرد شناخته شده ای است و از مزیت ارتباط با باراک اوباما، رییس جمهوری پیشین که کماکان محبوبیت دارد، برخوردار است، نتوانسته در رقابت برای جمع آوری کمک های مالی از رقیبانش جلو بزند. نگرانی هایی هم درباره سن بالای او مطرح شده است.

درباره مقبولیت عام سیاست های پیشرویانه وارن و سندرز هم ابهام وجود دارد و نگرانی هایی هم درباره سن بالا و سلامت قلبی سندرز مطرح شده است.

بوتجیج جوان است و تجربه انتخاباتی کمی دارد و هنوز مانده که ثابت کند که در جلب آرای اقلیت هایی که از رای دهندگان عمده به حزب دموکرات هستند، موفق است یا نه؟

اما نظرسنجی ها نشان می دهند هنوز رای دهندگان دموکرات زیادی وجود دارند که همچنان نتوانسته اند درباره نامزد مورد علاقه شان تصمیم گیری کنند. نظرسنجی مشترک روزنامه نیویورک تایمز و کالج سیینا نشان داد که در چهار ایالت از میان شش ایالت کلیدی، تعداد پاسخ دهندگان به گزینه "نمی دانم" در پاسخ به سوال معرفی نامزد مورد علاقه، بیشتر از رقم پاسخ دهندگانی بود که به یک نامزد خاص اشاره داشتند.

در نظرسنجی دیگری که به طور مشترک به وسیله مجله اکونومیست و موسسه YouGov انجام شده، ۲۲ درصد از پاسخ دهندگان گفته بودند که دوست دارند شاهد حضور رقبای دیگری در میان داوطلبان نامزدی حزب دموکرات باشند.

وارن، بایدن و سندرز

منبع تصویر، AFP

توضیح تصویر، منابع مالی نامحدود بلومبرگ برای رقبای دیگر می تواند نگران کننده باشد

با توجه به این حرف ها، مایکل بلومبرگ پس از بررسی اوضاع ممکن است به این نتیجه رسیده باشد که هنوز برای او که منابع مالی نامحدودی برای تبلیغات در اختیار دارد، برای پیوستن به رقابت ها فرصت دارد.

می خواهد جهت گفتمان را تغییر دهد

شاید بلومبرگ پیروزی خود را حتمی می داند ولی در حقیقت موانعی در برابرش وجود دارد.

بیل د بلازیو، شهردار فعلی نیویورک هم که به رقابت ها پیوسته بود، به تازگی از این کار انصراف داد. جان دیلینی که یک ثروتمند دیگر است، دو سال است در حال تبلیغ در ایالت آیووا، محل برگزاری نخستین انتخابات درون حزبی است ولی همچنان توفیقی به دست نیاورده است.

تام استییر، یک میلیاردر دیگر است که پس از هزینه کردن مبلغ زیادی توانسته از حمایت کافی برای حضور در مناظره های تلویزیونی برخوردار شود ولی نتوانسته به موفقیت بیشتری در نظرسنجی ها دست پیدا کند.

برای این که یک نامزد واجد شرایط شرکت در مناظره های درون حزبی دموکرات ها شود، باید میزان معینی از کمک های مالی کوچک را جمع آوری کرده باشد. با این حساب از آقای بلومبرگ نه برای مناظره ماه نوامبر و نه برای مناظره های بعدی دعوت به عمل نخواهد آمد چرا که او گفته برای جمع آوری کمک مالی از رای دهندگان برنامه ای ندارد.

در ضمن کسی که فکر کند دموکرات ها حاضرند در یک شب تغییر نظر دهند و از یک سیاستمدار سابقا جمهوری خواه از نیویورک حمایت کنند که حامی کسب و کارهای بزرگ است، از نظر مالی محافظه کار است، با بیمه های درمانی دولتی و آزادسازی ماریجوانا مخالف است و خواهان تقویت پلیس هم هست، از اعتماد به نفس بالایی برخوردار است.

اگر فرض را بر این بگذاریم که بلومبرگ متوجه این موضوع است، آن وقت شاید بشود گفت که وارد رقابت ها شده تا مانع از گرایش بیشتر حزب دموکرات به سمت سیاست های چپ گرایانه شود.

جای تعجب نیست که گمانه زنی ها درباره ورود بلومبرگ به عرصه رقابت ها زمانی بالا گرفته که چند میلیاردر مانند بیل گیتس و لئون کوپرمن از طرح الیزابت وارن برای وضع مالیات ۶ درصدی بر دارایی بالاتر از یک میلیارد دلار ابراز نگرانی کرده اند.

بلومبرگ ممکن است برای این وارد رقابت ها شده باشد تا مانع از نامزدی وارن و سندرز شود چرا که سیاست های آنها را تندرویانه و علیه سرمایه داران می داند. به همین خاطر فکر می کند آنها نمی توانند دونالد ترامپ را شکست دهند و اگر هم موفق به شکست او شوند، نمی توانند کشور را درست اداره کنند.

این احتمال وجود دارد که تبلیغات پرهزینه وهدفمند آقای بلومبرگ بتواند بر کارزار وارن و سندرز تاثیر منفی داشته باشد. البته ورود بلومبرگ به رقابت ها می تواند به این دو کمک کند و حمایت رای دهندگان میانه رو را از بایدن و بوتجیج کم و متوجه آنها کند.

به نظر می رسد احتمال بروز حالت دوم بیشتر باشد. البته بلومبرگ شاید نتواند از حمایت اقلیت ها از بایدن بکاهد و رای آنها را جلب کند ولی خواهد توانست حمایت رای دهندگان ثروتمند سفیدپوست که به سمت بوتجیج جلب شده اند را به دست آورد.

یک احتمال دیگر هم این است که بلومبرگ توجه چندانی را به سوی خود جلب نکند و کارزارش صرفا به پولدارتر شدن تعدادی از مشاوران انتخاباتی کمک کند.

او می تواند

یک فیل کجا می خوابد؟ هر جا که دلش بخواهد.

چرا یک میلیاردر کاندیدای ریاست جمهوری می شود؟ چون دلش می خواهد.

به همین راحتی. بلومبرگ سال هاست رویای راهیبابی به کاخ سفید را سبک و سنگین کرده و حالا که به ۷۷ سالگی رسیده، آخرین فرصتش برای دستیابی به این آرزوست. هر چند اعلام نامزدی بایدن در ابتدا او را از حضور در رقابت ها منصرف کرد اما ممکن است افزایش احتمال انتخاب یک نامزد پیشرو نظر او را عوض کرده باشد.

دست آخر این که کارزار انتخاباتی بلومبرگ ممکن است دونالد ترامپ را حساس کند. ترامپ او را مایک کوچک خطاب کرده و گفته فردیست که شکست دادنش مشکل نیست.

درگیری لفظی ترامپ با بلومبرگ برای دموکرات ها لذتبخش خواهد بود اما آن چه که می تواند برای خیلی از دموکرات ها ناخوشایند باشد این است که فردی با ثروت زیاد، به جای این که پولش را صرف حمایت از یکی از نامزدهای میانه رو بکند، برای خودش هزینه کند.

جیت هییر، خبرنگار نشریه نیشن می گوید: من اگر یک میلیاردر و دموکرات میانه رو بودم که نگران شکست بایدن در برابر وارن و سندرز بود، یک گروه حمایتی برای تقویت یک جایگزین قابل اتکای دیگر راه اندازی می کردم.

هییر از بوتجیج، کامالا هریس و ایمی کلوباچر به عنوان جایگزین های میانه رو نام می برد، هر چند به گفته او افراد دیگری مانند مایکل بنت، کوری بوکر و استیو بالاک هم می توانند در این دسته قرار بگیرند. همه این افراد مدت هاست در حال کارزار هستند و در مناظره ها شرکت کرده اند و تجربه شان از بلومبرگ بیشتر است.

به هر حال باید به یاد داشته باشیم که چهار سال پیش بسیاری فکرش را هم نمی کردند که یکی دیگر از اهالی ثروتمند نیویورک بتواند نامزد انتخاباتی حزب جمهوری خواه شود و همه ما از نتیجه آن انتخابات آگاهیم.