اعتراض‌های لبنان؛ رهبر سنی‌ها خواستار تشکیل کابینه تکنوکرات شد

لبنان

منبع تصویر، Getty Images

توضیح تصویر، شیخ عبداللطیف دریان، عالی‌ترین رهبر مسلمانان سنی در لبنان است

مفتی اعظم لبنان که عالی‌ترین مقام مذهبی مسلمانان سنی در این کشور است، روز شنبه خواستار تشکیل یک دولت اضطراری با حضور متخصصین و تکنوکرات‌ها شد.

شیخ عبداللطیف دریان که در یک سخنرانی تلویزیونی به مناسبت تولد پیامبر اسلام سخن می‌گفت، همچنین از کسانی که در قدرت هستند درخواست کرد که به خواسته‌های معترضین توجه کنند.

سه هفته اعتراض‌های سراسری در لبنان موجب شد تا در نهایت سعد حریری، نخست‌وزیر سنی لبنان از قدرت کناره بگیرد و دولت این کشور که یک دولت ائتلافی با حضور گروههای دینی و سیاسی مختلف محسوب می‌شد، سقوط کند.

شیخ دریان در سخنرانی تلویزیونی خود گفت: "زمان آن رسیده که به خواسته‌ها و اراده آزاد مردم، فراتر از فرقه‌ها و احزاب سیاسی و دسته‌بندی‌های منطقه‌ای، توجه کنید."

این روحانی بلندپایه لبنانی، شرایط به وجود آمده را "فرصتی برای اصلاحات" توصیف کرد و افزود که زمان اجرای "بسته اصلاحات که توسط نخست‌وزیر سعد حریری تهیه شده" فرا رسیده است.

پیشتر بشاره بطرس الراعی، اسقف اعظم کلیسای مارونی لبنان (عالی‌ترین رهبر مسیحیان مارونی لبنان) نیز با طرح نظراتی مشابه، خواستار تشکیل دولتی با حضور تکنوکرات‌ها و "کارشناسان صالح" شده بود.

بر اساس توافقی که میان فرقه‌های مختلف مذهبی در لبنان وجود دارد، تقسیم‌بندی قدرت در این کشور بر اساس دین افراد صورت می‌گیرد.

میشل عون، رئیس‌جمهور مسیحی لبنان نیز در پی اعتراض‌های اخیر از ناکارآمد بودن این سیستم سخن گفت و تاکید کرد که برای تغییر آن تلاش خواهد کرد.

لبنان

منبع تصویر، Getty Images

توضیح تصویر، تصویری از یک تجمع اعتراضی که روز شنبه در بیروت برپا شد

اما در عین حال، "بسته اصلاحات" سعد حریری که روز شنبه با تایید و حمایت شیخ دریان روبه‌رو شد، مجموعه‌ای از اصلاحات اقتصادی است که با هدف کمک به فقرا و همچنین افزایش درآمد طبقه متوسط تهیه شده است.

کاهش ۵۰ درصدی حقوق ماهیانه تعدادی از مقام‌های کنونی و سابق نیز بخشی از پیشنهادات اصلاحی سعد حریری است.

در این طرح همچنین پیش‌بینی شده بود که با مشارکت سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلاری بانک‌ها، کسری بودجه دولت در سال ۲۰۲۰ به صفر برسد.

با این حال نه تنها اجرای این اصلاحات اقتصادی با ابهام روبه‌روست، بلکه هنوز توافقی برای تشکیل دولت جدید شکل نگرفته است.

در جریان تقسیم قدرت در لبنان و نظام سیاسی منحصربه‌فردش، توازن قوا میان ادیان مختلف، یکی از حساس‌ترین مسائل است.

ضمن اینکه ۲۵ سال جنگ داخلی در این کشور در فاصله سالهای ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۰ میلادی موجب شده تا همواره نگرانی از وقوع رخدادهای مشابه جلوی تغییرات بنیادین را در این نظام سیاسی بگیرد.

لبنان

منبع تصویر، Getty Images

توضیح تصویر، اعتراض‌های لبنان از سه هفته پیش آغاز شد. تصویری از اعتراض‌های روز شنبه در بیروت

در حال حاضر اعتراض‌های لبنان هنوز به شکل پراکنده ادامه دارد.

در روز شنبه نیز در کنار برخی از این تجمعات اعتراض، بسیاری از پمپ‌ بنزین‌ها تعطیل بودند.

سامی برکس، رئیس سندیکای صاحبان پمپ‌بنزین‌ها گفت که علت تعطیلی، کمبود دلار آمریکا برای پرداخت به تامین‌کنندگان سوخت است.

آقای برکس گفت پمپ بنزین‌هایی که باز هستند هم تا زمانی که ذخایرشان تمام نشده می‌توانند بنزین بفروشند و به محض تمام شدن ذخایرشان تعطیل خواهند شد.

او افزود که اگر دولت نتواند تا روز سه‌شنبه به صاحبان پمپ بنزین‌ها، دلار برساند، همه پمپ بنزین‌های کشور تعطیل خواهند شد.

در لبنان مردم برای خرید بنزین از واحد پولی "پوند لبنان" استفاده می‌کنند، اما پمپ بنزین‌ها برای خرید سوخت باید "دلار آمریکا" بپردازند.