شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۱۸ آبان‌ماه

خطر تحریم روی تحریم

اولین روز هفته در کیوسک مطبوعات با خبر تلخ زلزله در آذربایجان شرقی آغاز شد. حادثه‌ای که به گزارش روزنامه جمهوری اسلامی ۶ کشته و ۵۵۰ مصدوم داشته است. روزنامه آفتاب یزد نوشته زمین‌لرزه‌ ۵/۹ ریشتری آذربایجان شرقی را لرزاند که لرزش آن در ۶ استان احساس شد و بیش از ۵۰ پس‌لرزه داشت، ولی فقط ۶ نفر جان باختند. گزارشگر این روزنامه از یک کارشناس مدیریت بحران پرسیده: «آیا ایران در برابر زلزله مقاوم شده است؟»

روزنامه دولتی ایران هم گزارشی داده است از آخرین وضعیت مناطق سیل‌زده و دستور رییس جمهوری برای بسیج امکانات در امدادرسانی. «بی خانمانی در سوز سرما» تیتر روزنامه همشهری است. نگرانی از وضعیت زلزله‌زدگان در اغلب روزنامه‌ها انعکاس خوبی داشته است و روزنامه‌هایی چون رسالت و شهروند گزارش‌های اختصاصی در این زمینه منتشر کرده‌اند. روزنامه خراسان هم «احتمال وقوع پس‌لرزه‌های بزرگ‌تر در منطقه میانه» را جدی دانسته است.

بحث انتخابات و لیست‌های انتخاباتی موضوع داغ صفحات سیاسی روزنامه‌هاست. اعتماد، نظرات موافقان و مخالفان طرح سرا را با تیتر «آزمون انتخاباتی اصلاح‌طلبان» بازتاب داده است و آرمان ملی در گفت‌وگو با مرتضی مبلغ شنیده است که «اگر اصلاح‌طلبان تایید صلاحیت نشوند، نمی‌آییم.»

از میان خبرهای سیاسی، حذف لاریجانی از لیست جبهه پایداری و اصول‌گرایان در روزنامه‌های سازندگی و آفتاب یزد داغ شده است. به‌دنبال کنار رفتن علی لاریجانی به نفع نامزد دیگر (زاکانی) از سرلیست اصول‌گرایان قم این‌گونه تعبیر شده که بعد از حزب کارگزاران، اکنون حذف لاریجانی از لیست جبهه‌ پایداری و اصول‌گرایان هم کلید خورده و آفتاب یزد تیتر زده است: «لاریجانی‌نخواهیِ چپ و راست».

کیهان اما درگیر تئوری توطئه است. دو کارگاه آموزشی اتحادیه اروپا برای کارکنان صنعت و گمرک ایران برگزار شده است و کیهان می‌پرسد: «آیا اطلاعات تجاری کشور به اروپا داده شده است؟» کیهان مدعی شده است که «اجرای اف.ای.تی.اف تجاری، جاسوسی رایگان اتحادیه اروپا از اطلاعات تجاری ایران است» که در صورت پیوستن، توسط مسئولان داخلی محقق خواهد شد.

روزنامه دولتی ایران نگرانی‌های مخالفان اف.ای.تی.اف و مشخصا کیهان را امروز با عنوان «خطر تحریم روی تحریم»، از زبان بهزاد صابری، مشاور وزیر امور خارجه پاسخ می‌دهد و می‌نویسد: «هیچ سازوکاری مبنی‌بر ضرورت ارائه اطلاعات مالی و بانکی به اف.ای.تی.اف وجود ندارد.»

اما کیهان از قول خطیب نماز جمعه تهران تیتر کرده است که «متاسفانه برخی برای تصویب لوایح اف.ای.تی.اف دروغ می‌گویند».

روزنامه شرق با محمد صدر، از اعضای مجمع تشخیص مصلحت و از موافقان اف.ای.تی.اف مصاحبه کرده که گفته است: «پیوستن به اف.ای.تی.اف ربطی به کمک به جبهه مقاومت ندارد.»

از خبرهای دیگر اینکه ایران یک بازرس آژانس را به‌دلیل آلوده بودن به مواد مشکوک و خطرناک اخراج کرد. روزنامه‌های جوان و فرهیختگان با تیترهای «دیپورت خانم بازرس آلوده» و «توطئه آژانس بین‌المللی جاسوسی اتمی»، ماجرا را سینمایی کردند.   

برویم سراغ روزنامه‌خوانی امروز.

هر سال منتظر یک زلزله ۶ ریشتری باشیم

 

بهرام عکاشه که در آرمان ملی، پدر علم زلزله‌شناسی معرفی شده است، در یادداشتی برای این روزنامه می‌نویسد، استان‌های آذربایجان شرقی و غربی از مناطق زلزله‌خیز کشورند و دنباله گسل آن‌ها به تهران می‌رسد و به‌دلیل ذخیره انرژی که در عمق زمین وجود دارد، باید همیشه انتظار زلزله‌های مخربی را داشته باشیم.

به نوشته عکاشه، معمولا زلزله‌ها در ایران در عمق کمتر از ۲۰ کیلومتری رخ می‌دهند و اگر این زلزله‌ها در مناطق کوهستانی باشد، خسارت آن به مراتب بیشتر است، مانند آنچه در زمین‌لرزه سرپل‌ذهاب و ورزقان شاهد بوده‌ایم. زمین‌لرزه در شهرستان میانه بار دیگر هشدار می‌دهد که باید آمادگی در مقابل زلزله را جدی بگیریم.

عکاشه پیشنهاد می‌کند که منازل مسکونی استان آذربایجان شرقی هرچه سریع‌تر در مقابل زلزله مقاوم‌سازی شود و مدیریت بحران برای شهر تهران در دستور کار باشد. به گفته عکاشه، هر ۱۰ سال، یک زلزله هفت ریشتری و در هر سال، یک زلزله ۵ یا ۶ ریشتری در شهرهای کشور رخ خواهد داد و باید مدیریت بحران را برای حفاظت از جان و مال مردم اجرا کنیم.

 

«تجربه» دلیل اصلی کاهش تلفات زلزله

 

آفتاب یزد آمار تلفات و مصدومان در زلزله سال ۹۶ را با زلزله اخیر مقایسه کرده و نوشته است که در زلزله ازگله ۵۳۰ نفر جان باختند و نزدیک به ۱۰هزار نفر مصدوم شدند. بیشتر مصدومان زلزله، افرادی بودند که هنگام فرار از منازل دچار حادثه شده‌اند. آمار چندبرابری این مصدومان در مقابل تعداد کمتر آن‌ها که زیر آوار ماندند، نشان می‌دهد خانوارها نه‌تنها آمادگی کافی در این خصوص ندارند، بلکه دانش لازم را هم ندارند.

میزان آمادگی خانوارهای ایرانی در مقابله با حوادث طبیعی نسبت‌به آمارهای جهانی بسیار پایین است. عباس تقی‌زاده، کارشناس مدیریت بحران، در گفت‌وگو با آفتاب یزد، دلیل اصلی کاهش تلفات در زلزله اخیر آذربایجان شرقی را «تجربه» می‌داند. حوادث مشابه در سال‌های اخیر تجربه‌ای شده است که مردم از آن استفاده کردند.

تقی‌زاده عوامل متعددی را در میزان تلفات موثر می‌داند، ازجمله زمان وقوع زلزله (شب یا روز بودن)، میزان انرژی که در زمین آزاد می‌شود، شیب زمین و نوع و شتاب آن؛ با این وجود معتقد است تلفات کمتر در زلزله اخیر، نتیجه مقاوم‌سازی ساختمان‌ها در آذربایجان شرقی است. به گفته این کارشناس مدیریت بحران برای کاهش تلفات، اولویت در بحث آموزش خانوارهاست تا بدانند در مقابله با زلزله یا حوادث طبیعی چگونه عمل کنند.

 

مخالفان و موافقان «سرا» چه می‌گویند؟

 

حزب اعتماد ملی مانند حزب کارگزاران سازندگی، از مخالفان طرح سرا (سامانه رای‌سنجی اصلاح‌طلبان) است. اسماعیل گرامی‌مقدم، سخنگوی حزب اعتماد ملی، گفته که بعید نیست آن‌ها در مخالفت با «سرا» حتی از شورای‌عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان هم خارج شوند.

صادق جوادی‌حصار، فعال سیاسی اصلاح‌طلب، در یادداشتی برای روزنامه اعتماد نوشته است که طرح سرا از پختگی لازم برخوردار نیست. او می‌گوید معلوم نیست سازمان‌دهندگان و ناظران طرح چه کسانی‌اند و می‌پرسد که آیا شورای‌عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان قرار است هم مجری و هم ناظر این سازوکار باشد؟

جوادی‌حصار ادامه می‌دهد، حال اگر غربالگری انجام شد و مثلا یک لیست ۱۰۰نفره از کاندیداهای تهران انتخاب شدند، زمان اعلام و معرفی این لیست چه وقت است؟ اگر قبل از احراز صلاحیت شورای نگهبان باشد، فرصت مهندسی افراد به جناح مقابل داده می‌شود و اگر بعد از آن و در موعد تبلیغات قانونی انتخابات باشد، فرصت برای معرفی افراد و چهره‌های کمتر شناخته‌شده وجود ندارد.

حمیدرضا جلایی‌پور که برخی از او به‌عنوان طراح «سرا» نام می‌برند، معتقد است طرح سرا اقدامی در برابر «اندک‌سالاری» درون جریان اصلاحات است و می‌خواهد فرایند تصمیم‌گیری‌ها درون جبهه اصلاحات دموکراتیک شود.

محمود صادقی، نماینده مجلس هم از حامیان طرح است و می‌گوید سرا باعث شفافیت بیشتر و جلب مشارکت بدنه اصلاح‌طلبی می‌شود.  او از احزاب اعتماد ملی و کارگزاران دعوت می‌کند تا در اجرا و نظارت بر طرح سرا مشارکت داشته باشند.

 

تصمیم نظام، اجرای مشروط برجام بود

 

روزنامه کیهان در پاسخ به اکبر ترکان، مشاور سابق رییس جمهوری که گفته بود «برجام تصمیم نظام بود و دولت مجری انجام این توافق است»، نوشته که نظام، (شما بخوانید رهبری) اجرای برجام را به شکل مشروط تایید کرد و نه بلاشرط.

به نوشته کیهان دولت پذیرفت که برجام را با مجوز مشروط به اجرا بگذارد. مجموع ۲۸ شرط مجلس و رهبری این بود که اگر طرف مقابل بدعهدی کرد، دولت باید اجرای برجام را متوقف کند. کیهان ادامه می‌دهد، دولت علی‌رغم خروج ترامپ از برجام، دست به اقدام متقابل نمی‌زند و عملا اقتصاد کشور را تبدیل به گروگان برجام کرده است و تعهدات برجام را یک‌طرفه اجرا می‌کند.

کیهان، دولت روحانی را ماله‌کش و توجیه‌کننده عهدشکنی غربی‌ها می‌خواند که تورم ۴۳ درصدی و رکود را به اقتصاد تحمیل کرده است و می‌پرسد چگونه دولت این انفعال و خودرایی را به رهبری نسبت می‌دهد؟

کیهان و جوان، امروز این گفته عراقچی را تیتر کرده‌اند که «حفظ منافع جمهوری اسلامی مهم‌تر از حفظ برجام است». عراقچی تصریح کرده که ایران به اندازه کافی به دیپلماسی فرصت داده است و اگر از منافع برجام بهره‌مند نشود، به کاهش تعهدات ادامه خواهد داد.

 

نام‌نویسی مشمولان طرح ملی مسکن

 

روزنامه ایران از نام‌نویسی مشمولان طرح اقدام ملی مسکن خبر داده است که برای دو گروه کم‌درآمد و متوسط از امروز انجام می‌شود و متقاضیان برای بارگذاری مدارکشان فقط سه روز مهلت دارند.

در این سامانه، امکان ثبت‌نام برای فاقدان مسکن در ۱۷ کلان‌شهر یا شهرهای بزرگ وجود ندارد و فقط متقاضیان ساکن در شهرهای کوچک می‌توانند اسم‌نویسی کنند. این درحالی‌ است که بخش زیادی از متقاضیان مسکن در کلان‌شهرها هستند.

گفتنی است طرح اقدام ملی مسکن جایگزین طرح مسکن مهر است و مهم‌ترین شرط آن، داشتن ۳۰میلیون تومان پول نقد برای سپرده‌گذاری در بانک و توانایی پرداخت ۱/۵ میلیون تومان قسط ماهانه با نرخ بهره ۱۸ درصد است. موضوعی که از نظر کارشناسان با هدف طرح، یعنی خانه‌دار شدن قشر ضعیف و کم‌درآمد هم‌خوانی ندارد.

روزنامه آفتاب تیتر زده: «هول نشوید، مسکن ملی شامل هرکسی نمی‌شود». قضیه از این قرار است که طرح ساخت ۴۰۰هزار واحد مسکونی برعهده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است. فرق این طرح با مسکن مهر، این است که از ساخت خانه در بیابان و غیر شهر اجتناب شود، ضمن اینکه دولت نقش مستقیمی در ساخت‌وساز ندارد و پیمانکار هم مکلف شده است پروژه را سریع‌تر تحویل دهد. اولویت با آن‌هاست که زمین یا خانه‌ای در بافت فرسوده دارند. کسانی که ندارند، دولت زمین با اجاره ۹۹ ساله به آن‌ها می‌دهد.

متقاضیان باید متاهل باشند و مجردها بختی برای خرید خانه ندارند. متقاضیان باید حداقل سابقه ۵ سال سکونت در شهر مورد تقاضای مسکن داشته باشند. اولویت با استان‌های سیستان‌وبلوچستان، قم و خراسان شمالی و جنوبی است.

 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More