1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله
تاریخ

زنی پرکار و پربار از سفرها

۱۳۹۸ مهر ۱۵, دوشنبه

۷ اکتبر ۱۹۰۴ : ۱۱۵ سال پیش در چنین روزی ایزابلا بیشوپ در ادینبورگ بریتانیا درگذشت. ایزابلا بیشوپ در بورگبریج‌ هال در شمال بریتانیا زاده شد.

https://p.dw.com/p/3QohW
Isabella Lucy Bird
عکس: picture-alliance/Mary Evans Picture Library

پدر ایزابلا بیشوپ (Isabella Bishop) کشیش و مادرش هم از خانواده روحانیان کلیسا بود.

از آنجا که از کودکی مشکل تندرستی داشت پدرش در کنار آموزش ادبیات و الهیات او را به ورزش به ویژه اسب‌سواری و گردش در هوای تازه تشویق و ترغیب می‌کرد.

۲۳ ساله بود که با کشتی به آمریکا سفر کرد و دو سال پس از آن نخستین سفرنامه‌اش "یک زن انگلیسی در آمریکا" را با نام ناشناس انتشار داد.

سپس ۱۵ سال به پرستاری از پدر و پادر سالمندش پرداخت.

۴۱ ساله بود که به استرالیا، هاوایی و کولورادو رفت و سر انجام شناخته‌ترین سفرنامه‌اش "بانویی بر کوه‌های راکی" را نوشت.

او با وجود دردهای گوناگون به ویژه کمردرد به کره، چین، ژاپن و مالزی سفر می‌کرد و دیده‌های خود از کشورهای گوناگون را در سفرنامه‌هایش بازتاب می‌داد.

۴۹ ساله بود که به درخواست پزشک آشنایش جان بیشوپ پاسخ مثبت داد و با او ازدواج کرد و نام خانوادگی او را پذیرفت و از آن‌پس آثارش را به جای "بِرد" با نام "بیشوپ" منتشر کرد.

۵۹ ساله بود که به ایران سفر کرد. این سفرنامه با عنوان "از بیستون تا زردکوه بختیاری" توسط مهراب امیری ترجمه و در تهران منتشر شده است.

جزئیاتی که او از خوراک، پوشاک و اخلاق مردم به ویژه در میان عشایر بختیاری به آنها اشاره می‌کند به این سفرنامه اهمیت تاریخی می‌دهد. در حالی که عده‌ای با فحاشی او را از مرکز شهر اصفهان فراری می‌دهند در محله جلفای این شهر قضیه طور دیگری است:

"زن‌ها با قیافه‌ای گلگون و آلبالویی‌رنگ بدون نقاب درحالی‌که پیرهن‌های قرمزرنگ به تن و چادرهای سفید بر سر داشتند در رفت و آمد بودند. مردها نیز مانند سایر شهرهای ایران عمامه و دستار به سر نداشتند به طوری که تقریبا اولین برخورد کودکان اصفهانی را به بوته فراموشی سپردم".

۶۱ ساله بود که به عنوان نخستین زن در جامعه سلطنتی جغرافیای انگلیس پذیرفته شد.

۷۲ ساله بود که به مراکش سفر کرد اما به نوشتن آن سفرنامه نرسید.

ایزابلا بیشوپ در ۷۳ سالگی در اسکاتلند درگذشت.

اسکندر آبادی روزنامه‌نگار، مترجم و نوازنده ساکن آلمان