شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۶ مهرماه ۹۸

تشکیل کابینه جنگی نتیجه خروج از برجام

در اولین روز هفته، اگر بروید سراغ دکه روزنامه‌‌فروشی، عکس و تیتر نخست یا درباره تهدید اروپا به خروج از برجام است یا تذکر آیت‌الله خامنه‌ای به مجلسی‌ها که دعوا نکنید. رهبر جمهوری اسلامی ایران در دیدار اعضای مجلس خبرگان، غیر از مجلسی‌ها، به دولتی‌ها هم تذکر داد و با فرمان قطع امید از اروپا، سکان سیاست خارجی را چرخاند. روزنامه‌های اصول‌گرای جوان و خراسان از قول آیت‌الله خامنه‌ای تیتر زدند «باید به‌کلی از اروپا قطع امید کرد»، کیهان هم نوشت «وعده اروپایی‌ها پوچ است، باید به‌کلی از آن‌ها قطع امید کرد» و رسالت هم تیتر زد «به اروپایی‌ها نمی‌شود اعتماد کرد».

روزنامه‌های اصلاح‌طلب اما حرف‌های آیت‌الله خامنه‌ای را جور دیگر شنیدند، چون روزنامه‌های ایران، اعتماد و مردم‌سالاری به نقل از رهبر تیتر زدند «راه مذاکره با هیچ کشوری جز آمریکا و رژیم صهیونیستی بسته نیست.»

بد نیست اشاره‌ای هم بکنیم به یادداشت امروز کیهان که در مقام توضیحِ تمجیدش از روحانی برآمده است. کیهان در این سال‌ها آن‌قدر به دولت تاخته است که وقتی هفته پیش به روحانی بابت سخنرانی‌اش در سازمان ملل «دست مریزاد» گفت، هواداران کیهان به مدیر‌مسئولش معترض شدند. امروز، حسین شریعتمداری پاسخ داده است که «چرا دست مریزاد؟»

هرچند تمرکز روزنامه‌ها بر سیاست خارجی است، روزنامه مستقل در گفت‌و‌گویی کوتاه، از علی مطهری درباره انتخابات پرسیده است. مطهری از تردیدش برای شرکت یا عدم شرکت در انتخابات گفته است و این‌که برای حضور در انتخابات بر سر دوراهی است و اگر شرایط مهیا نباشد، شاید در انتخابات شرکت نکند. با این حال، محمد خاتمی در جلسه هم‌اندیشی با اصلاح‌طلب‌ها گفته است نباید اصل انتخابات زیر سوال برود، هر‌چند شرکت در انتخابات  فداکاری و از‌خودگذشتگی است. خاتمی قبلا هم گفته بود سخت است به مردم بگوییم بیایید رای بدهید. برویم سراغ روزنامه‌خوانی امروز.

jomhouri
آقای روحانی، برای حفظ برجام چه کردید؟

مدیرمسئول روزنامه جمهوری اسلامی امروز نه تنها سرمقاله‌ای با عنوان «برجام و سیاست خارجی ما» نوشته، بلکه با روزنامه خودش هم مصاحبه کرده و در نقد قطار حذف نظام گفته است که «با دوگانه‌سازی انقلابی‌ـ‌غیرانقلابی، بسیاری از بزرگان طرد شدند». 

مسیح مهاجری از روحانی و تیم سیاست خارجی می‌پرسد در نیویورک، برای حفظ برجام چه کردید؟ مدیر‌مسئول روزنامه جمهوری اسلامی، که از موافقان برجام و حامیان دولت بوده است، روحانی را سرزنش می‌کند که برای جلوگیری از نابودی برجام تلاش کافی نکرده است.

به نوشته مهاجری، این‌که مخالفان دولت این روزها در شیپور تمجید از سفر روحانی به سازمان ملل می‌دمند، نشانه تغییر نظرشان نسبت به دولت نیست. آن‌ها از این‌که برجام به ایستگاه آخر رسیده است خوشحال‌اند.

مسیح مهاجری، که از دوستان قدیمی هاشمی رفسنجانی بود، در مصاحبه با روزنامه‌اش گفته است اگر جریانِ انحرافی حذف شخصیت‌ که در دهه ۶۰ شروع شد ادامه پیدا کند، درگیری نیروهای انقلاب با خودشان بیشتر و تبدیل به خودزنی می‌شود و این برای نظام و انقلاب خطرناک است. به گفته مدیر‌مسئول جمهوری اسلامی، در مقایسه با ۴۰ سال اخیر،  در دهه ۹۰، دافعه نظام خیلی بیشتر از جاذبه آن است. تفکری میان مسئولان حاکم است که نه تنها علاقه دارد مردم ناآگاه بمانند، بلکه تلاش می‌شود ناآگاه‌ترشوند.

تداوم تحریم‌ها یعنی جنگ

عباس عبدی در یادداشتی، با توصیف چهار سناریوی عقب‌نشینی ایران، عقب‌نشینی ترامپ، ادامه تحریم‌ها یا جنگ، دو سناریوی نخست را به‌کل نامحتمل دانسته است. عبدی تداوم تحریم‌ها علیه ایران را در حالی‌که ریاض، ابوظبی، دبی و کویت در آرامش باشند، بعید می‌داند و در عین حال، جنگ را هم به زیان همه ارزیابی می‌کند.

عباس عبدی معتقد است ادامه وضع موجود خطرناک است و به‌ناچار خواسته یا ناخواسته به تقابل ختم خواهد شد. او پیشنهاد سه تن از سیاستمدارهای آمریکایی را راهگشا می‌داند که عربستان سعودی توصیه کرده‌اند جنگ یمن را تمام کند. عبدی همچنین توافق‌های منطقه‌ای ایران با همسایگانش را شرط صلح می‌داند و نوشته است که بدون توافق‌های منطقه‌ای، بعید است برجام یا توافقی قوی‌تر از آن دوام بیاورد، حتی اگر آمریکا به برجام بازگردد.

تشکیل کابینه جنگی، نتیجه خروج از برجام

پیام خصوصی اروپا به تهران که هشدار داده است اگر ایران تهدیدش به کاهش تعهدات برجامی را اجرایی کند، اروپا هم در برجام نمی‌ماند، موضوع یادداشت و گزارش‌های روزنامه آرمان ملی است.

داریوش قنبری، تحلیلگر سیاسی، تهدید اروپایی‌ها را از جنس تهدید ایران می‌داند. ایران در چارچوب برجام تعهداتش را کاهش می‌دهد اما هنوز اعلام نکرده است از برجام خارج می‌شود، چون حفظ برجام خواسته اروپاست. شرایط به گونه‌ای است که همه دنبال بهانه‌ای برای خروج از برجام‌اند. 

سرمقاله را با عنوان «تشکیل کابینه جنگی، نتیجه خروج از برجام»، فریدون مجلسی، تحلیلگر روابط بین‌الملل، نوشته است و پیام ایران در نیویورک را عدم سازش، عدم مذاکره و اعلام مواضع کمابیش تندتر علیه برجام ارزیابی کرده است. به نوشته مجلسی، اکنون محافظه‌کارها در ایران دست بالا را دارند و ایران هر لحظه می‌تواند اعلام کند از برجام خارج خواهد شد. به عقیده دیپلمات سابق جمهوری اسلامی ایران، این تحلیل که آمریکا وارد جنگ با ایران نمی‌شود و دوران پسا‌ترامپ راهگشا خواهد بود به‌معنی تحمل تحریم‌های سخت‌تر در ۱/۵ سال آینده است.

مجلسی در ادامه افزوده است تحریم صادرات نفت ایران یعنی روزانه ۱۲۰ میلیون دلار زیان مستقیم و این برای آمریکا کافی است. آمریکا مایل به جنگ نیست چون از تنش‌های کنونی در منطقه و اقدام‌های ایران علیه همسایگانش سود می‌برد. از نظر آمریکا، جنگ اقتصادی و خسارت روزانه ایران به اندازه کافی موثر است.

صادق زیبا‌کلام هم آینده خوشی برای برجام نمی‌بیند. این استاد دانشگاه نوشته است سفر روحانی به نیویورک هیچ دستاورد مثبتی برای مردم ایران نداشت. هیچ کشوری در ۷۲ ساعت حضور روحانی در نشست سازمان ملل با جمهوری اسلامی ایران همراه نشد، میزان دشمنی ایران و عربستان سعودی کاهش پیدا نکرد و هیچ روزنه امیدی به حفظ برجام باز نکرد.

حضور مشروط در انتخابات، کفِ انتظار مردم از اصلاح‌طلب‌ها

روزنامه همدلی از جلسه جمعی از اصلاح‌طلب‌ها با محمد خاتمی، رییس دولت اصلاحات، گزارش داده است که چهارشنبه هفته پیش برگزار شد. خاتمی در این جلسه گفته در شرایط کنونی، شرکت در انتخابات فداکاری و از‌خودگذشتگی است، ولی نباید اصل انتخابات زیر سوال برود.

محمود میرلوحی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب، گفته است هنوز در شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلب‌ها درباره شرکت در انتخابات تصمیمی گرفته نشده ولی شرایط تصمیم‌گیری سخت است. به گفته میرلوحی، حضور بی‌قید‌و‌شرط در انتخابات عملی نیست چون تعیین شرط کفِ انتظارات مردم است. میرلوحی حامیان اصلاحات را از قشری می‌داند که تعبدی عمل نمی‌کنند، ولی به این سوال که آیا محمد خاتمی هم با حضور مشروط موافق است یا نه پاسخ روشنی نداد.

فاطمه راکعی هم از جلسه‌های مشترک اصلاح‌طلب‌ها با شورای نگهبان خبر داده است تا زمینه حضور افراد شاخص جبهه اصلاحات در انتخابات فراهم شود.

کلاهبرداری از نوع بیمه تکمیلی

روزنامه آفتاب یزد از کلاهبردارانی گزارش داده است که به نام نماینده شرکت بیمه دم درِ خانه یا شرکت مردم می‌روند و بیمه‌نامه جعلی می‌فروشند. به گزارش آفتاب یزد، قیمت‌هایی که این افراد می‌دهند معمولا نصف بهای رایج بازار بیمه تکمیلی است و به همین دلیل، وسوسه‌کننده است.

آفتاب یزد همچنین از تماس‌های تلفنی گفته است که به نام نماینده بیمه تامین اجتماعی، کارت بیمه سلامت یا کارت طلایی بیمه عرضه می‌کنند و در ازای آن، از بیمه‌شدگان می‌خواهند مبلغی بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان به یک شماره حساب واریز کنند. یکی از قربانی‌های این نوع کلاهبرداری به آفتاب یزد گفته است فرد تماس‌گیرنده تمام مشخصات فردی او و خانواده‌اش را می‌دانست.

کارشناسان بیمه می‌گویند صدور تلفنی بیمه‌نامه غیرممکن است، چون فرد بیمه‌شده باید اسناد بیمه‌ای خود را حضوری دریافت کند. آن‌ها توصیه می‌کنند مردم به این تماس‌ها اعتماد نکنند و برای شناسایی ماموران تقلبی، کد و نام بیمه درج‌شده روی لباس بازاریاب را حتما تلفنی با شرکت بیمه چک کنند. و البته یادآوری این نکته ضروری است که شرکت‌های بیمه معتبر هیچ‌وقت نماینده دمِ در خانه‌ها نمی‌فرستند و این افراد اگر مامور تقلبی و کلاهبردار نباشند، در نهایت بازاریاب‌های شرکت‌های کوچک‌اند.

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More