close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
گزارش

سیاست‌های «رحمت‌الله نبیل» برای آینده افغانستان در قبال لشکر فاطمیون و مهاجران در ایران

۶ مهر ۱۳۹۸
حمید کابلی
خواندن در ۶ دقیقه
«محمد عارف کیانی» سخن‌گوی تیم انتخاباتی «صلح و عدالت» به رهبری رحمت‌الله نبیل می‌گوید که در صورت برنده شدن آقای نبیل در انتخابات ریاست جمهوری، روابط همسایگی با ایران تغییرات چندانی نخواهد داشت.
«محمد عارف کیانی» سخن‌گوی تیم انتخاباتی «صلح و عدالت» به رهبری رحمت‌الله نبیل می‌گوید که در صورت برنده شدن آقای نبیل در انتخابات ریاست جمهوری، روابط همسایگی با ایران تغییرات چندانی نخواهد داشت.

امروز، انتخابات ریاست جمهوری افغانستان برگزار خواهد شد. تنور رقابت‌های انتخاباتی طی هفته‌های خیر به‌شدت گرم بود. نامزدها، گرم تبلیغات بودند و تلاش کردند برای کسب آرای شهروندان، بهترین برنامه‌ها را در سیاست داخلی و خارجی خود قرار دهند.

برخی از نامزدها، انتخابات ریاست جمهوری در روزهایی که گذشت، حرف از دل شهروندان زدند؛ چه درزمینه سیاست خارجی و چه هم در بحث‌های داخلی؛ اما هنوز بسیاری به این باورند که این وعده‌ها تنها در حد وعده باقی خواهد ماند.

«ایران‌وایر» در ادامه بررسی سیاست خارجی نامزدهای پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۸ افغانستان، این بار گفتگویی با سخن‌گوی تیم انتخاباتی مهندس «رحمت‌الله نبیل» یکی دیگر از رقیبان «محمد اشرف غنی» رئیس‌جمهور این کشور انجام داده است.

آقای نبیل که برای نخستین بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری شده است، پیش‌ازاین ریاست «امنیت ملی افغانستان» را برعهده داشت.

«محمد عارف کیانی» سخن‌گوی تیم انتخاباتی «صلح و عدالت» به رهبری رحمت‌الله نبیل می‌گوید که در صورت برنده شدن آقای نبیل در انتخابات ریاست جمهوری، روابط همسایگی با ایران تغییرات چندانی نخواهد داشت. او مدعی می‌شود که این کاندیدای ریاست جمهوری تلاش خواهد کرد که از طریق دیپلماسی فعال، موضوعات مهمی چون «متهم شدن ایران به حمایت از گروه طالبان»، «مشکلات مهاجران افغانستانی در ایران»، «مبارزه با قاچاق مواد مخدر» و «کشمکش‌های بر سر آب» میان این دو کشور را حل‌وفصل کند.

او درعین‌حال بحث سرنوشت لشکر فاطمیون و سواستفاده ایران از مهاجران این کشور را مهم‌ترین برنامه‌های سیاست خارجی آقای نبیل در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری معرفی می‌کند.

او ادامه با یادآوری این‌که افغانستان و ایران حدود ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارد، می‌گوید: «هرگونه چالش و بی‌ثباتی در این کشور ایران را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.» وی به مشکلات مهاجران افغانستان که طی چندین سال گذشته به دلایل ناامنی و مشکلات اقتصادی به ایران مهاجرت کرده‌اند اشاره می‌کند: «ما داخل افغانستان یک سری ناچاری‌های داریم که بنا بر نبود ظرفیت برای مهاجرین که ایران از آن‌ها میزبانی می‌کند نتوانستیم در داخل افغانستان از رهگذر اقتصادی، اجتماعی و مسکن زمینه برگشتشان را مساعد کنیم متاسفانه مهاجرین که بنا بر جبر زمانی مهاجر شدند گاه‌گاهی من حیث ابزار و حرم تهدید از جانب ایران در برابر حکومت افغانستان مورد سواستفاده قرار می‌گیرد.»

به گفته محمد عارف کیانی، در حال حاضر ماشین اصلی کارهای دشوار ایران را مهاجرین و کارگران افغانستانی می‌چرخاند که به لحاظ اقتصادی سود چشم‌گیری برای ایران دارد. او می‌گوید که تهران باید از مهاجران افغانستانی به شکلی درست میزبانی کند.

هم‌اکنون با توجه به مشکلات امنیتی، اقتصادی و دیگر چالش‌های موجود داخلی، نه‌تنها زمینه برای بازگشت مهاجرین افغانستانی به کشورشان فراهم نیست که برخی از شهروندان تلاش دارند که افغانستان را ترک کنند. افزایش حملات تروریستی در کابل و گسترش تحرکات گروه‌های تروریستی در ولایات این کشور، امیدها و انگیزه‌ها را برای بازگشت و زندگی در این کشور کمتر کرده است.

بحث دیگری که آقای کیانی مطرح می‌کند، متهم شدن تهران به حمایت از گروه تروریستی «طالبان» است. طی ماه‌های گذشته برخی مقامات افغانستانی و سیاستمداران آمریکا، ایران را حامی پشت پرده طالبان نامیده‌اند. محمد عارف کیانی می‌گوید: «مدارک و شواهدی که بعضی از کشورها به‌ویژه امریکا مبنی بر حمایت ایران از طالبان ارائه کرد، اگر جمهوری اسلامی از این کار دست نکشد بدون شک تروریسم من حیث یک غده سرطانی سلول‌های خود را پهن می‌کند و دامن ایران را خواهد گرفت. سیاست خارجی ما مبتنی بر دو اصل کنش و واکنش است تا زمانی که منافع ما از جانب کشورهای منطقه تهدید نشود و مجبور نشویم به تحرکات واکنشی متوسل نخواهم شد در غیر آن بدون شک در امر دفاع از ارزش‌ها و دفاع از منافع مردم افغانستان ما متوسل به اقدامات بالمثل خواهیم شد.»

او از دیدار اخیر گروه طالبان با مقامات ایرانی در تهران انتقاد می‌کند و مدعی می‌شود که نشست‌هایی که تاکنون به میزبانی جمهوری اسلامی میان تهران و طالبان صورت گرفته، تصویری شفاف و ایده‌آل از سیاست‌هایی که ایران در قبال منافع مردم افغانستان در نظر گرفته‌شده باشد نیست.

سخن‌گوی تیم انتخاباتی آقای نبیل علاوه می‌کند: «ایران ادعا دارد که با تشریک‌مساعی حکومت افغانستان، بین آقای اتمر مشاور شورای امنیت ملی سابق افغانستان و علی شمع خوانی، یک قرارداد منعقدشده که جهت سرکوب داعش در نوار مرزی خود در داخل خاک افغانستان می‌توانیم بعضی از گروه‌های طالب را کمک و یاری کنیم، اما من فکر می‌کنم که تروریسم خوب و بد ندارد از جانب هر جناح که حمایت شود به نفع منطقه، ثبات منطقه و جمهوری اسلامی ایران نیست. ایران بجای گفتگو با طالبان با حکومت همکاری کند در غیر آن‌ صورت افغانستان به مرکز تجمع مخالفان سیاسی تهران که بیرون از مرزهای افغانستان بسر می‌برد مبدل خواهد شد و مدیریت این بحران که برخاسته از تجمع مخالفان نظام جمهوری اسلامی و ولایت فقه است نه در توان ایران است نه در توان افغانستان.»

ایجاد لشگر فاطمیون توسط «سپاه پاسداران قدس» ایران و اعزام شهروندان افغانستانی به جنگ سوریه برای منافع سیاسی تهران در قبال حفظ حاکمیت بشار اشد، موضوع دیگری است که از سوی آقای کیانی به‌شدت موردانتقاد قرار می‌گیرد. او مدعی است که این سیاست ایران برخلاف حقوق مهاجران، کنوانسیون‌های بین‌المللی و حقوق بشری است. وی این کار را سواستفاده جمهوری اسلامی از اجبار مهاجران این کشور برای زندگی در ایران می‌داند.

سخنگوی انتخاباتی تیم آقای نبیل مدعی می‌شود که در صورت پیروزی این کاندیدا در انتخابات ریاست جمهوری، دولت او به دلیل استفاده ابزاری ایران از شهروندان افغانستانی و ایجاد لشگر فاطمیون دادخواهی خواهد کرد: «با توجه به کنوانسیون‌های که در رابطه به مهاجرت است و «یو ان اچ سی آر» به آن پایند هست کشورهای میزبان باید از مهاجران به شکل درست میزبانی کند، از آن‌ها سواستفاده نکند، برای کسانی که از این ناحیه متضرر شده و به خاطر سواستفاده جمهوری اسلامی ایران، محاکم بین‌المللی هست، شورای امنیت سازمان ملل متحد هست ما از مراجع دیپلماتیک وارید اقدام خواهیم شد و قیام طیف عدالت‌خواهی خود را برای کسانی که بنا بر جبر زمانی، طبیعی و بنا بر مشکلات اقتصادی مهاجر شدند را به گوش جهانیان خواهیم رساند و در این راستا دادخواهی خواهم کرد.»

با تمام این موارد تیم انتخاباتی صلح و اعتدال تاکید دارد که به دلیل وجود منافع مشترک امنیتی، اقتصادی و فرهنگی و البته وابستگی‌های دوجانبه میان تهران و کابل، باید روابط حسنه‌ای میان این دو کشور همسایه برقرار باشد؛ اما درعین‌حال جمهوری اسلامی نیز باید با در نظر گرفتن اصول روابط بین‌الملل به همسایه خود نگاه کند نه نگاهی از بالا به پایین.

امروز ششم ماه میزان انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان برگزار می‌شود. در این انتخابات مهندس رحمت‌الله نبیل یکی از رقیبان محمد اشرف غنی رئیس‌جمهور کنونی و دکتر عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه کنونی حکومت وحدت ملی است که با توجه به موفقیت‌هایش در ریاست امنیت ملی محور توجه شهروندان افغانستان قرارگرفته است.

مطالب مرتبط:

سیاست‌های عبدالله عبدالله برای مهاجران افغانستانی، لشکر فاطمیون و مداخلات ایران چیست؟

سیاست اشرف غنی در صورت پیروزی در انتخابات برای مهاجران و لشکر فامطیون چیست؟

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

بلاگ

مرگ و میر پناه‌جویان؛ واژگونی یک قایق و کودکی که زیر کامیون...

۶ مهر ۱۳۹۸
پناهندگی و مهاجرت
خواندن در ۵ دقیقه
مرگ و میر پناه‌جویان؛ واژگونی یک قایق و کودکی که زیر کامیون رفت