وزیر سابق اوکراینی اتهام ترامپ علیه بایدن را رد کرد

دونالد ترامپ ( راست) و همتای اوکراینی او، ولودیمیر زلنسکی، می‌گویند هیچ بده و بستان سیاسی و غیرقانونی در گفتگوی تلفنی آنها روی نداده است

منبع تصویر، AFP

توضیح تصویر،

دونالد ترامپ ( راست) و همتای اوکراینی او، ولودیمیر زلنسکی، می‌گویند هیچ بده و بستان سیاسی و غیرقانونی در گفتگوی تلفنی آنها روی نداده است

پاولو کلیمکین، وزیرخارجه سابق اوکراین ادعای دونالد ترامپ درباره سوء استفاده جو بایدن از قدرتش در دوران معاونت ریاست‌جمهوری را رد کرده و گفته این که آقای بایدن به این دلیل خواستار اخراج دادستان کل اوکراین در سال ۲۰۱۶ شده که مانع ادامه تحقیقات از شرکتی شود که پسر آقای بایدن در هیات مدیره آن حضور داشته، اساسا نادرست است.

آقای کلیمکین به بی‌بی‌سی گفته اتفاقا علت برکناری دادستان کل بحث فساد تشکیلات خود او بوده است.

به گفته این مقام سابق دولت اوکراین، چند کشور و نهاد بین‌المللی دیگر چون اتحادیه اروپا هم همزمان خواستار برکناری ویکتور شوکین، دادستان کل اسبق اوکراین شده بودند.

آقای ترامپ در گفتگوی تلفنی دو ماه پیش خود با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، از او خواسته بود درباره علل اخراج آقای شوکین تحقیق کند و در این باره با رودی جولیانی، وکیل شخصی آقای ترامپ و بیل بار، دادستان کل آمریکا، همکاری کند.

درخواستی که علنی شدن آن توسط یک افشاگر ناشناس اکنون زمینه‌ساز شکل‌گیری تحقیق و تفحص رسمی درباره احتمال استیضاح آقای ترامپ در کنگره آمریکا شده است.

بیشتر بخوانید:

دموکرات‌ها که اکثریت مجلس نمایندگان کنگره آمریکا را در دست دارند می‌گویند آقای ترامپ با معطل گذاشتن کمک نظامی آمریکا به اوکراین از رئیس‌جمهور این کشور خواسته که به او برای تهیه اطلاعات بدنام کننده علیه جو بایدن اقدام کند چرا که آقای بایدن هم اکنون جلودار کارزارهای مقدماتی حزب دموکرات برای معرفی نامزد رئیس‌جمهوری انتخابات سال ۲۰۲۰ است و ممکن است سرانجام به عنوان رقیب اصلی دونالد ترامپ معرفی شود.

در همین حال، روز جمعه، ۲۷ سپتامبر، رسانه‌های آمریکا گزارش کردند افشاگری که با استفاده از قانون مصونیت افشاگران کتبا درباره گفتگوی تلفنی آقای ترامپ و همتای اوکراینی‌اش هشدار داده یک افسر سازمان سیا است که زمانی در کاخ‌سفید کار می‌کرده است.

هویت این افشاگر هنوز معلوم نشده و برای مصونیت او در برابر هرگونه تهدید اداری و جانی مطابق قانون هیچ سازمان و نهاد حکومتی حق افشای هویت او را ندارد هر چند این قانون ممکن است از تلاش رسانه‌ها برای شناسایی او پیش‌گیری نکند.

آقای ترامپ می‌گوید دموکرات‌ها چون از شکست او در انتخابات سال آینده ناامید شده‌اند به دنبال بهانه‌ای دیگر می‌گردند

منبع تصویر، EPA

توضیح تصویر،

آقای ترامپ می‌گوید دموکرات‌ها چون از شکست او در انتخابات سال آینده ناامید شده‌اند به دنبال بهانه‌ای دیگر می‌گردند

نامه ۳۰۰ عضو نهادهای اطلاعاتی آمریکا در حمایت از استیضاح ترامپ

در تحولی دیگر، ۳۰۰ نفر از مقام‌ها و افسران اطلاعاتی و امنیتی سابق دولت آمریکا در نامه‌ای سرگشاده از استیضاح دونالد ترامپ حمایت کرده‌اند و علت این حمایت خود را اقدامات آقای ترامپ که از نظر آنها "تهدید امنیت ملی" محسوب می‌شود عنوان کرده‌اند.

امضاء کنندگان این نامه گفته‌اند که از نظر آنها آقای ترامپ به طور "غیرقابل دفاعی از قدرت سوءاستفاده" کرده است.

آقای ترامپ در برابر، این اتهام‌ها را "بی‌معنی" خوانده و گفته دموکرات‌ها به دنبال "بدنام کردن" او هستند.

او حتی در جمع کارمندان و دستیارانش گفته که از نظر او کسانی که این اطلاعات را به افسر اطلاعاتی افشاگر داده‌اند کاری شبیه "جاسوسی" مرتکب شده‌اند.

آقای ترامپ در میان سخنان خود که نوار ضبط شده آن در اختیار نشریه لس‌آنجلس تایمز قرار گرفته با لحنی طعنه‌آمیز به مجازات سال‌های دور "خائنان" در ایالات متحده اشاره می‌کند؛ یعنی مجازات اعدام.

اظهاراتی که انتشار نوار آن بسیاری از منتقدان آقای ترامپ را عصبانی کرده است. چرا که آنها می‌گویند قانون حمایت از افشاگران با این هدف طراحی شده که کارمندان و مقام‌های دولتی را تشویق کند موارد غیرقانونی و جرایم مقام‌های دولتی را به کنگره و مردم آمریکا گزارش دهند و اجازه ندهند کسی خود را فراتر از قانون بداند و از قدرت سوءاستفاده کند.

این سخنان همچنین از سوی روسای دموکرات سه کمیته کنگره آمریکا محکوم شده و آنان در بیانیه مشترکی گفته‌اند که اظهارات ترامپ در راستای "مرعوب کردن شاهد" و در جهت ایجاد مانع در مسیر استیضاح است.

بیشتر بخوانید:

یک عضو حزب دموکرات گفته است که آنان خواهان شهادت افشاگر در کمیته اطلاعاتی کنگره هستند.

راجا کریشنامورتی، عضو کنگره گفته است که "من نسبت به برخی اظهارات بیان شده از سوی رئیس جمهور نگران هستم زیرا ممکن است که وی علیه این فرد، افشاگر، دست به اقداماتی بزند".

استیضاح رئیس جمهور در آمریکا یک فرآیند دو مرحله‌ای است که تاکنون بسیار به ندرت به اجرا گذاشته است اما مطابق آن به کنگره ایالات متحده اجازه داده شده در صورت یقین یافتن از "اقدام مجرمانه یا سوء استفاده از قانون و نادیده گرفتن قانون اساسی" از سوی رئیس جمهور، او را پیش از سر آمدن دوره چهار ساله از قدرت پایین بکشند.

در حالی که دو روز پیش نانسی پلوسی، رئیس دموکرات مجلس نمایندگان رسما از آغاز تحقیق و تفحص درباره لزوم استیضاح دونالد ترامپ در این مجلس خبر داد اما بعید به نظر می‌رسد که حتی در صورت نهایی شدن مرحله اول استیضاح در مجلس نمایندگان، طرح استیضاح به برکناری آقای ترامپ بیانجامد چرا که مجلس سنا در کنترل جمهوری‌خواهان است و برای عزل رئیس‌جمهور باید دست کم دو سوم سناتورها به استیضاح رای مثبت دهند.

همزمان با توجه به نزدیکی انتخابات ریاست جمهوری، نوامبر ۲۰۲۰، اذهان عمومی آمریکا هم ممکن است ترجیح دهد که تصمیم‌گیری درباره سرنوشت آقای ترامپ به صندوق های رای سپرده شود تا به استیضاح که فرآیندی سیاسی و متاثر از جناح‌بندی‌های حزبی است.

جو بایدن (راست) هم اکنون جلودار کارزارهای درون حزب دموکرات برای نامزدی این حزب در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده است

منبع تصویر، Reuters/Getty

توضیح تصویر،

جو بایدن (راست) هم اکنون جلودار کارزارهای درون حزب دموکرات برای نامزدی این حزب در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده است

وزیر خارجه سابق اوکراین چه گفته؟

آقای کلیمکین که پیش‌تر وزیر خارجه اوکراین بوده به بی‌بی‌سی گفته "یقین دارد" که اخراج ویکتور شوکین، دادستان کل وقت در سال ۲۰۱۶ به دلیل فساد تشکیلات خود او بوده و هیچ دلیل دیگری پشت آن نبوده است.

او گفته: "این اصلا به دادستان کل ربطی نداشت. بلکه ایده کلی افزایش فشار برای اصلاحات و مبارزه با فساد در اوکراین بود و به همین علت هدف اصلی نهاد دادستانی کل بود که به طور سازمان یافته‌ای فاسد بود."

آقای کلیمکین گفته مهم است که به یاد داشته باشیم که نیت جامعه جهانی در آن زمان بازبینی کلی در ساختار دادستانی کل اوکراین بود و فقط آقای بایدن یا دولت آمریکا خواستار این تغییر نبودند.

جونا فیشر، خبرنگار بی‌بی‌سی در کی‌یف، پایتخت اوکراین، می‌گوید سخنان آقای کلیمکین در حمایت از این است که اخراج آقای شوکین خواست جامعه جهانی بوده چرا که او مانعی بر سر اصلاحات اداری و مبارزه با فساد در اوکراین قلمداد شده بوده است.

ادعای طرح شده علیه جو بایدن چیست؟

دونالد ترامپ در گفتگوی تلفنی روز ۲۵ ژوئیه خود با ولودیمیر زلنسکی، همتای اوکراینی خود به نحوه برکناری آقای شوکین، دادستان کل سابق اوکراین، اشاره می‌کند.

او از رئیس‌جمهور اوکراین می‌خواهد که درباره این اتهام تحقیق کند که اصرار جو بایدن برای برکناری آقای شوکین در حالی صورت گرفته که دادستان کل اوکراین مشغول بررسی پرونده فساد یک شرکت فناوری انرژی بوده که هانتر بایدن، پسر آقای بایدن از اعضای هیات مدیره آن بوده است.

آنچه آقای ترامپ در این گفتگوی تلفنی طرح می‌کند اتهام تازه‌ای علیه جو بایدن که در سال ۲۰۱۶ آخرین ماه‌های حضورش در کاخ سفید را می‌گذارند نیست.

این اتهام در همان ایام هم مورد توجه قرار گرفت اما تحقیق و تفحصی که آن زمان در دفتر دادستان کل اوکراین از این کمپانی استخراج گاز به عمل آمد به نتیجه‌ای نرسید و شواهد و مدارکی دال بر غیرقانونی بودن فعالیت پسر آقای بایدن گزارش نشد.

پس از برکناری آقای شوکین، جانشین او هم برای ۱۰ ماه دیگر به این تحقیق و تفحص از شرکت انرژی بورسیما ادامه داد و پس از آن این تحقیقات بدون نتیجه‌گیری خاصی پایان یافت.