1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

آخرین خبرهای جمعه پنجم مهر ۱۳۹۸

۱۳۹۸ مهر ۵, جمعه

https://p.dw.com/p/3QJfX
Abbas Moussawi, Sprecher des iranischen Außenministeriums
عکس: Mojnews

[۲۲:۳۰]
موسوی: آزادی زندانیان موضوع گفت‌وگوی ایران و آمریکا بوده است

به گفته عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران "موضوع زندانیان همیشه به عنوان یک موضوع انسانی" بین ایران و آمریکا موضوعیت داشته و "توسط طرفین مورد پیگیری قرار گرفته است." 

موسوی روز جمعه، ۵ شهریور همچنین به اظهارات چند ماه پیش محمدجواد ظریف اشاره کرد که در سفر به آمریکا خواهان تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا شده بود.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد وضعیت نگار قدسی کنی نیز گفت: «احقاق حقوق این شهروند ایرانی و سایر شهروندانی که به بهانه نقض تحریم‌های خودخوانده آمریکا مورد تعقیب ظالمانه نظام قضایی این کشور قرار گرفته‌اند را یک اولویت مهم وزارت امورخارجه ذکر کرد.»

نگار قدس‌کنی، چهل ساله که از سوی دادگاه فدرال ایالت مینه‌سوتا در آمریکا  به تحمل ۲۷ ماه زندان محکوم شده بود، روز پنجشنبه چهارم مهر آزاد و به ایران بازگردانده شده است. او در تیر ۱۳۹۶ به خواست آمریکا و به اتهام تلاش برای صادرات تجهیزات الکترونیکی ممنوعه به ایران و نقض تحریم‌های اعمالی از سوی واشنگتن در استرالیا بازداشت شده بود.

حسن روحانی پیش از این در یک کنفرانس خبری در نیویورک گفته بود: «ما به دفعات در گذشته برای آزادی زندانیان دو طرف با مقام‌های آمریکایی صحبت کردیم ... در دولت آقای ترامپ نیز یکی دو بار این بحث شروع شد که درباره آزادی زندانی‌ها مذاکره کنیم... ما یک زندانی دو تابعیتی لبنانی آمریکایی را آزاد کردیم اما آنها به جای اقدام متقابل فقط تشکر کردند.»

با این همه، به نظر می‌رسد که آزادی نگار قدسی‌کنی بی‌ارتباط با این گفت‌وگوها نبوده است.

Abbas Moussawi, Sprecher des iranischen Außenministeriums
عکس: Mojnews

 

[۱۸:۰۷]
یوری ژورکائف برای اطمینان از حضور زنان در ورزشگاه به ایران می‌آید

یک هیات اعزامی قرار است از سوی فیفا برای بازی ایران و کامبوج به ورزشگاه آزادی بیاید تا شرایط حضور تماشاگران زن را ارزیابی کند.

به گزارش خبرگزاری‌های داخلی، یوری ژورکائف، ملی‌پوش فرانسه در جام جهانی ۱۹۹۸ یکی از افرادی است که از سوی فیفا برای حضور در این هیات اعزامی برگزیده شده است.

این ملی‌پوش فرانسه حضور این هیات را نشانگر "قاطعیت فیفا" دانسته است. فیفا هنوز اعلام نکرده است که اگر با حضور زنان ایرانی در بازی ایران کامبوج مخالفت شود چه تصمیمی اتخاذ خواهد کرد.

ایران اعلام کرده است، حضور زنان در استادیوم‌ها هنگام بازی‌های بین‌المللی مشکلی ندارد اما هنوز برای بازی‌های داخلی از حضور زنان جلوگیری می‌کند.

Iranische Frauen im Fußballstadion
عکس: picture-alliance/AP Photo/V. Salemi

 

[۱۷:۲۸]
ترامپ: برای مذاکره تحریم‌ها را برنمی‌داریم

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز جمعه ۵ مهر (۲۷ سپتامبر) در توییتر نوشت که ایران خواستار آن شده بود که برای مذاکره تحریم‌ها برداشته شود و ترامپ در پاسخ گفته بود: «البته که نه!»

این توییت پس از آن نوشته شده است که حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، پس از بازگشت به ایران از نیویورک اعلام کرد که "آن‌ها (آمریکایی‌ها) به صراحت گفته بودند که ما کل تحریم را بر می‌داریم اما شکل این کار قابل قبول نبود، این‌که در فضای تحریم و در بقای تحریم و در فضای مسموم فشار حداکثری، حتی در قالب ۱+۵ بخواهیم مذاکره کنیم کسی نمی‌تواند پیش‌بینی کند پایان و نتیجه این مذاکره چه خواهد بود."

[۱۷:۰۰]
حکم تخریب ویلای داماد یکی از مسئولان "تایید شد"

خبرگزاری تسنیم به نقل از محسن قائمی‌نسب، مدیرکل حوزه ریاست دیوان عدالت اداری، خبر داد که دستور تخریب ویلای "داماد یکی از مسئولان کشور" از سوی این دیوان تایید شده است.

قائمی‌نسب گفت: «شخصی که نام و نام خانوادگی و کد ملی مشخص دارد و در پرونده محفوظ است و نه به عنوان داماد یک مسئول، به دیوان مراجعه کرده و از رای کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری لواسان که حکم به تخریب ویلای نامبرده داده، شکایت کرده است.»

به گفته او دیوان عدالت اداری "رای به رد درخواست شاکی یعنی صاحب ویلای معروف داده و رای تخریب از سوی کمیسیون را تائید کرده است."

او از احتمال درخواست تجدیدنظر خبر داد.

[۱۶:۳۰]
معاون سازمان تامین اجتماعی دستگیر شد

خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران ایران روز جمعه ۵ مهر (۲۷ سپتامبر) از دستگیری یکی از معاونان سازمان تامین اجتماعی ایران خبر داد . اتهام این فرد " دریافت ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی برای واردات تجهیزات پزشکی که به واردات گوشی موبایل اختصاص داده" اعلام شده است.

تسنیم این فرد را با حروف اختصاری "م. ج" معرفی و گزارش کرد این فرد هم‌اکنون از سمت خود "برکنار شده است".
 

[۱۶:۰۰]
پروژه سفارت ایتالیا در تهران، "هنر شهری برای اتحاد"

دو هنرمند ایرانی و ایتالیایی بر دیوار سفارت ایتالیا در تهران در قالب پروژه‌ای با عنوان "هنر شهری فرصتی برای اتحاد" نقاشی کردند.

به گفته جوزپه پرونه، سفیر ایتالیا در ایران، قرار است تا سال ۲۰۲۰ این پروژه به کار خود ادامه دهد و "هر دو ماه، دو اثر هنری از هنرمندان ایرانی و ایتالیایی" روی دیوار سفارت نمایش داده شود.

دو نقاش ایرانی و ایتالیایی که هم‌اکنون روی دیوار سفارت ایتالیا در تهران کار کرده‌اند، مهدی قدیان‌لو و پائلو بوردیونو هستند.

خبرگزاری ایرنا، با انتشار گزارشی از رونمایی پروژه سفارت ایتالیا می‌نویسد که "قدیان‌لو بین سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۱ بیش از یکصد نقاشی دیواری بسیار بزرگ بر دیوارهای پایتخت ایران خلق کرده و اولین هنرمند ایرانی پس از انقلاب است که در هر دو کشور ایران و آمریکا سفارش کار گرفته است".

[۱۵:۰۰]
ایران تحریم‌های آمریکا علیه چین و روسیه را محکوم کرد

عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه، روزجمعه ۵ مهر (۲۷ سپتامبر) اعلام کرد ایران تحریم‌های آمریکا علیه چین و روسیه را محکوم می‌کند. موسوی گفت: «ایران نسبت به پیامدهای یک‌جانبه‌گرایی در قالب تروریسم اقتصادی آمریکا به جامعه جهانی هشدار می دهد.»

ایالات متحده در روزهای اخیر تحریم‌هایی را علیه چند شهروند و شرکت چینی به علت نقل و انتقال و خرید نفت از ایران وضع کرده است.

آمریکا همچنین روز گذشته تحریم‌هایی را علیه یک شرکت روسی و پنج کشتی که به گفته وزارت خزانه‌داری آمریکا تحریم‌های این کشور را علیه سوریه نقض کرده‌اند در نظر گرفت.
موسوی این تحریم‌ها را "دخالت‌های مخرب و یکجانبه‌گرایی‌های قلدرمابانه" خواند که لازم است "جهانیان برای آن چاره‌جویی کنند."

[۱۴:۰۶]
وزیر خارجه بریتانیا: توقیف نفتکش ما غیرقانونی بود

دومینیک راب، وزیر خارجه بریتانیا، روز جمعه ۵ مهر (۲۷ سپتامبر) پس از رفع توقیف نفتکش این کشور در بندرعباس، گفت بریتانیا با هم‌پیمانان خود برای حفاظت از امنیت کشتیرانی و اجرای قوانین بین‌المللی "همکاری خواهد کرد".

اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان ایران روز جمعه با صدور اطلاعیه‌ای رسمی از رفع توقیف نفتکش بریتانیا با نام "استنا ایمپرو" خبر داد و اعلام کرد که ساعت ۷ صبح امروز جمعه این نفتکش از لنگرگاه بندرعباس، مسیر خود را به‌سوی کریدور بین‌المللی ترافیک دریایی خلیج ‌فارس "آغاز کرد."

به گزارش رویترز، دومینیک راب توقیف این کشتی توسط ایران را "غیرقانونی" خواند. او این اقدام را بخشی از تلاش‌های ایران برای برهم‌زدن آزادی کشتیرانی دانست. به گفته او بریتانیا برای اجرای قوانین بین‌المللی در زمینه کشتیرانی با هم‌پیمانان خود همکاری خواهد کرد.

Dominic Raab
دومینیک راب، وزیر خارجه بریتانیاعکس: picture-alliance/empics/V. Jones

[۱۳:۳۹]
ناتو: از حل صلح‌آمیز تنش‌ها با ایران استقبال می‌کنیم

ینس استولتنبرگ، دبیر کل سازمان آتلانتیک شمالی، روز پنجشنبه ۴ مهر (۲۶ سپتامبر) از نگرانی شدید اعضای ناتو درباره "فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده ایران در منطقه، حمایتش از گروه‌های تروریستی و همچنین برنامه موشکی" تهران خبر داد. 

دبیر کل ناتو در گفتگویی با شبکه خبری "فاکس نیوز" گفت همه اعضا ناتو "شدیدا مخالف این هستند که ایران به تسلیحات هسته‌ای دست یابد"، و تاکید کرد که ناتو از این "پیام واضح" آمریکا درباره ایران حمایت می‌کند که "ایران در پس حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی بوده است".

او با این‌همه تاکید کرد که ناتو معتقد است که "مهم است که راه حلی برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها بیابیم".

او با تاکید بر این‌که بر سر مساله توافق هسته‌ای ایران اختلاف نظر وجود دارد، از استقبال ناتو از آن‌چه تلاش آمریکا برای حل "صلح‌آمیز" تنش‌ها خواند خبر داد.

Brüssel Jens Stoltenberg, NATO-Generalsekretär
ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتوعکس: picture-alliance/Anadolu Agency/D. Aydemir


[۱۳:۰۰]
مسیح علی‌نژاد: خانواده‌ام تحت شکنجه روانی‌‌اند 

مسیح علی‌نژاد، روزنامه‌نگار و فعال حقوق زنان، و مبتکر دو کمپین "آزادی‌های یواشکی" و "چهارشنبه‌های سفید"  شامگاه پنجشنبه ۴ مهر (۲۶ سپتامبر) در صفحات خود در شبکه‌های اجتماعی از تماس مادرش برای درخواست توقف فعالیت‌هایش خبر داد. او نوشت: «مادرم الان زنگ زد اول التماس و بعد فشارعاطفی و فریاد که ساکت باش.»

او نوشت: «برادر بی‌گناهم را گرفتید به همین دلیل که مرا ساکت کنید؟ شرم بر شما. صدای لرزان و ترس خورده و خشمگین مادرم گواه است که شما شکنجه روانی می‌کنید.»

مسیح علی‌نژاد پیش‌تر روز چهارشنبه خبر از دستگیری برادرش، علی، داده بود. او روز گذشته در گفتگو با دویچه فارسی گفت: «ماموران وزارت اطلاعات دولت جمهوری اسلامی به خانه برادرم هجوم بردند و او را با دستبند و چشمبند بازداشت کردند. او را در مقابل چشمان دو کودک خردسالش دستگیر کردند. در حالی که او را به بیرون از خانه می‌برده‌اند، دایما می‌گفته‌اند فقط می‌خواهیم چند سوال از او در باره مسیح بپرسیم و بدانیم با او چه رابطه‌ای دارد. در واقع، تنها جرم او این است که برادر من است.»

علی‌نژاد در شبکه‌های اجتماعی با اعلام خبر تماس مادرش نوشت: «دو روز است که من از برادرم خبری ندارم تا خودم صدای برادرم و صدای خواهرم لیلا و صدای خواهران و برادران دربندم را در آزادی و رهایی نشنوم ساکت نمی‌نشینم.»

مسیح علی‌نژاد خبر داده است که به جز برادر او، خواهر و برادر همسر سابق او، لیلا لطفی و هادی لطفی، دستگیر شده‌اند. هادی لطفی هم‌اکنون آزاد است اما "حق خروج از شهر بابل را ندارد."

سازمان عفو بین‌الملل روز چهارشنبه سوم مهر (۲۵ سپتامبر) با انتشار بیانیه‌ای نسبت به اعمال فشار به بستگان مسیح علی‌نژاد واکنش نشان داد. این سازمان خواستار آزادی فوری بستگان مسیح علی‌نژاد شده و از جمهوری اسلامی خواسته به اقدامات خود علیه حقوق زنان در ایران پایان دهد.

بیش‌تر بخوانید: مسیح علی‌نژاد: جمهوری اسلامی ملت ایران را گروگان گرفته است


[۱۲:۲۰]
برایان هوک: فهرست اسامی مقامات ایران که نمی‌توانند به آمریکا سفر کنند مدام به روز می‌شود

برایان هوک، رئیس گروه اقدام ایران در وزارت امور خارجه آمریکا، در یک کنفرانس خبری از تصمیم دولت آمریکا برای منع ورود مقامات عالی ایران و فرزندان‌شان به ایالات متحده دفاع کرد.  

او درباره چگونگی تصمیم‌گیری درباره اسامی افرادی که بر این اساس از ورود خود و خانواده‌شان به آمریکا جلوگیری خواهد شد گفت که آمریکا "مدام این لیست را بازنگری و به روز می‌کند تا اطمینان حاصل کند که مقامات ارشد ایران و خانواده آن‌ها نتوانند به آمریکا سفر کنند."

او گفت این خواسته "بسیاری از ایرانیان" است.

هنوز ابهاماتی درباره این طرح وجود دارد. یکی از سوالات این است که "مقامات ارشد" دقیقا چه کسانی را در ایران شامل می‌شود و همچنین اعضای درجه یک خانواده دقیقا چه کسانی هستند.

[۱۱:۳۰]
هشدار اتحادیه اروپا: برجام را ترک خواهیم کرد

طرف‌های اروپایی برجام می‌گویند در صورتی که ایران قدم‌های دیگری را برای کاهش تعهدات برجامی خود بردارد، آن‌ها احتمالا چاره‌ای جز ترک برجام نخواهند داشت. به گزارش "گاردین" اتحادیه اروپا به صورت "خصوصی" به ایران هشدار داده است که "در صورتی که ایران به تهدیدهای خود مبنی بر برداشتن گام‌های بعدی در کاهش تعهداتش عمل کند، اتحادیه اروپا مجبور خواهد بود خروج از برجام را در ماه نوامبر (تا یک ماه دیگر) آغاز کند".
 

[۰۹:۵۷]
ترکیه به خرید نفت و گاز از ایران ادامه می‌دهد

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در راه بازگشت از اجلاس عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک به آنکارا گفت: «ترکیه نمی‌تواند از نفت و گاز ایران صرف‌نظر کند و به خرید آن ادامه خواهد داد.»

به گزارش فرستنده "NTV" رئیس جمهوری ترکیه گفته است که کشورش ترسی از مجازات‌های آمریکا در رابطه با نقض تحریم‌های ایران ندارد و به تجارت با ایران ادامه خواهد داد. 

خرید سیستم پدافند هوایی اس ۴۰۰ روسی  بر روابط ترکیه و آمریکا تاثیر منفی برجای گذاشته است. 

UN-Generalversammlung in New York | Recep Tayyip Erdogan, Präsident Türkei
عکس: Reuters/C. Allegri

 

[۰۸:۴۳]
آغاز رقابت‌های جام جهانی دو و میدانی در قطر

اولین جام جهانی دو و میدانی در یک کشور عربی امروز جمعه در دوحه قطر آغاز می‌شود. در این رقابت‌ها ۲۰۸ تیم با ۱۹۷۰ ورزشکار حضور دارند که در میان آن‌ها یک تیم از ورزشکاران پناهنده نیز دیده می‌شود.

هوای گرم در قطر برای بسیاری از ورزشکاران بخصوص در رشته‌های دو‌استقامت به عنوان مشکل اساسی ارزیابی می‌شود. رقابت‌های دوحه تا ششم اکتبر ادامه دارند و در ۱۵۰ کشور جهان مستقیما پخش می‌شوند.

تیم ملی آلمان با ۸۰ ورزشکار در این رقابت‌ها حضور دارد. از ایران احسان حدادی (پرتاب دیسک)، حسن تفتیان(دوی ۱۰۰ متر) و مهدی پیرجهان(دوی ۴۰۰ متر با مانع) سه ملی پوش دو و میدانی هستند که در این دوره از مسابقات قهرمانی جهان مجوز حضور کسب کردند.

Katar Khalifa International Stadium in Doha
عکس: picture-alliance/dpa/M. Kainulainen

 

[۰۸:۳۰]

سرخط مهم‌ترین خبرهای صبح  جمعه پنجم مهر

• ایالات متحده آمریکا ۲۰۰ نفر نیروی نظامی و سیستم پدافند هوایی پاتریوت به عربستان سعودی اعزام کرده است. به گزارش پنتاگون با این نیروها حفاظت از ساختارهای نظامی و غیر نظامی تقویت می‌شوند. مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا گفته است در پاسخ به حملات ایران همچنین قرار است حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس تقویت شود.

• معاون وزیر خارجه آمریکا در امور خاور میانه اعلام کرد که این کشور بزودی گزارش "دخالت ایران در حملات به تاسیسات نفتی عربستان سعودی" را منتشر خواهد کرد. دیوید شنکر به شبکه العربیه گفت:«هیات مشترک آمریکا، اروپا و عربستان هیچ رابطه‌ای بین جنگ یمن و حمله به تاسیسات نفتی شرکت آرامکو پیدا نکرده است». شنکر افزود: «ما یک موشک سالم منفجر نشده در اختیار داریم که آن را مورد ارزیابی قرار خواهیم داد و خیلی شفاف گزارش در این زمینه در یک هفته آینده یا بیشتر منتشر خواهیم کرد.»

• فردی که خبر گفتگوی تلفنی روسای جمهور آمریکا و اوکراین را افشا کرد، کارمند سازمان سیا است. به گزارش نیویورک‌تایمز، وکلای این فرد نسبت به افشای هویت او هشدار داده‌اند. از سوی دیگر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در یک جلسه در نیویورک با تهدید فرد افشاگر گفته است:«می‌خواهم بدانم چه کسی اطلاعات مربوطه را به این فرد داده است. این چیزی مثل جاسوسی است، درست است؟ و ما در گذشته رفتار دیگری با جاسوسی و خیانت داشته‌‌ایم».