چگونه لیگ برتر فوتبال انگلیس بازیچه جنگ نیابتی قطر و عربستان شده

  • بن سادرلند
  • بی‌بی‌سی
Aston Villa v West Ham United

منبع تصویر، Reuters

توضیح تصویر، لیگ برتر درگیر جنگ قدرت در خاورمیانه شده است

در حالی‎که کشمکش سیاسی میان عربستان سعودی و قطر بسیاری از مسابقات مهم ورزشی جهان را تحت‎تأثیر قرار داده، مقام‎های ارشد فوتبال، از جمله رؤسای لیگ برتر انگلیس، از اپراتورهای ماهواره‎ای در عربستان خواسته‎اند به فراهم کردن بستری برای نقض حق نشر پایان دهند.

چه اتفاقی در حال افتادن است و چرا؟

بازیگران اصلی این سناریو چه کسانی هستند؟

لیگ برتر انگلیس و برخی دیگر از رقابت‎های ورزشی مهم دنیا از جمله جام جهانی، لیگ قهرمانان اروپا و ویمبلدون حق پخش مسابقات خود را به شبکه‎های ماهواره‎ای مختلف در سراسر جهان می‎فروشند.

حق پخش این مسابقات در بیشتر کشورهای خاور میانه به شبکه ورزشی قطری " بین اسپورت" تعلق دارد که زیرمجموعه شبکه الجزیره است و دفتر مرکزی‎اش در دوحه، پایتخت این کشور واقع شده.

اما یک شبکه ماهواره‎ای به نام " بی‎اوت‎کیو" برنامه‎های انحصاری بین اسپورت را بدون مجوز با لوگو و گزارش‎های خاص خود در اختیار مخاطبانش که اغلب در عربستان هستند، قرار می‎دهد. بی اوت کیو البته در سایر کشورهای عربی هم بیننده دارد.

این اتفاق که باعث شده عده‎ای از مخاطبین بین اسپورت دیگر برای خرید حق اشتراک اقدام نکنند، به کاهش درآمدهای این شبکه منجر شده‎است.

در گزارش‎های تحقیقاتی شرکت نرم‎افزاری "مارکس‎مانیتور" آمریکا آمده: "جای هیچ شکی نیست که شبکه بی‎اوت‎کیو برای پخش خود از زیرساخت‎های ماهواره‎ای عرب‎ست استفاده می‎کند." ماهواره‎ای عرب‎ست متعلق به عربستان سعودی است.

با این حال عربستان می‎گوید رابطه‌ای با این ماجرا ندارد.

Arabsat launch

منبع تصویر، ESA

توضیح تصویر، ماهواره عرب‎ست از ژوئیه ۲۰۰۸ آغاز به کار کرد

چرا لیگ‎ها ناراضی هستند؟

دلیلش در یک کلمه خلاصه می‎شود: پول.

لیگ‎ها و تورنمنت‎های مهم و رویارویی نام‎های بزرگ برای مخاطبین بسیار جذاب هستند. به همین دلیل شبکه‎های ماهواره‎ای مبالغ نجومی - میلیون‎ها و شاید میلیاردها دلار- برای خرید حق پخش این مسابقات می‎پردازند و برای بازگرداندن آن از مخاطبان خود به شکل ماهانه پول می‎گیرند، حق عضویت‎های هنگفتی که لیگ برتر انگلیس را به ثروتمندترین لیگ دنیا تبدیل کرده است.

در این میان بین اسپورت یکی از بزرگ‎ترین خریداران حق پخش این مسابقات به حساب می‎آید.

اما اگر یک شبکه، برنامه‎های که شبکه‎ای دیگر بابت خریدشان پول‎های هنگفت پرداخته را مجانی پخش کند، مشتریان را به سمت خود می‎کشاند، هر چند که این کار غیرقانونی است.

اگر این اتفاق در مقیاس‎ بزرگ بیفتد، تعداد مشتریان حق عضویت شبکه‎های قانونی به شکل چشمگیری کم می‎شود و درآمد آن‎ها کاهش خواهد یافت. در نتیجه این شبکه‎ها توانایی مالی خرید حق پخش دوره بعدی را از دست خواهند داد.

اما این چه ربطی به عربستان سعودی دارد؟

German Grand Prix

منبع تصویر، Reuters

توضیح تصویر، اوایل امسال بین‎اسپورت پخش مسابقات فرمول یک را متوقف کرد و دلیلش را نقض قوانین حق نشر از سوی عربستان سعودی دانست

این که هدف از راه‎اندازی شبکه بی‎اوت‎کیو ناراحت کردن قطری‎هاست در طول جام جهانی ۲۰۱۸ به وضوح مشخص شد. بی‎اوت‎کیو این مسابقات را بدون مجوز پخش کرد و برای گزارش بازی‎ها از گزارشگری استفاده کرد که صدایش شبیه به یکی از مفسرین ورزشی سرشناس سعودی بود و نام یکی از یکی از شخصیت‎های سیاسی مخالف دولت قطر را روی خود داشت.

آگهی‎های بازرگانی که از این شبکه پخش می‎شد هم قطر و خطوط هوایی‎اش را مسخره می‎کرد. برهیچکس پوشیده نیست که بی‎اوت‎کیو با پخش رایگان برنامه‎های بین‎اسپورت ضربه شدیدی به منافع قطری‎ها وارد کرده است.

اما سال ۲۰۱۷ بعد از این که عربستان، قطر را به حمایت از تروریسم متهم کرد، بحران سیاسی میان دو کشور شدت بیشتری گرفت و به دنبال آن سعودی‎ها پخش بین اسپورت را در عربستان متوقف کردند.

این در حالی است که قطر می‎گوید حامی تروریسم نیست و این بحران به دلیل رابطه نزدیک تجاری‌‎اش با دشمن منطقه‎ای عربستان یعنی ایران شکل گرفته است.

سعودی‎ها همچنین بین اسپورت را به انحصارطلبی در حق پخش رویدادهای ورزشی در منطقه و سوء‌ استفاده از آن متهم کرده است، ادعاهایی که به گفته بین‎اسپورت به دلایل سیاسی شکل گرفته‎اند.

بعد چه اتفاقی خواهد افتاد؟

طبق گزارش‎ها بی‎اوت‎کیو پخش خود را متوقف کرده اما ظاهرا این اقدام برای آرام کردن قطری‎ها و سازمان‎های ورزشی کافی نبوده است.

آن‎ها از عرب‎ست خواسته‎اند به فراهم کردن بستری برای نقض حق نشر پایان دهد، اتقاقی که به گفته آن‎ها نه تنها به دارندگان مجوزهای قانونی، هواداران و بازیکنان ، بلکه به خود ورزش لطمه می‎زند.

آن‎ها علاوه بر این تعهد کرده‎اند که به نقض قوانین حق نشر در ورزش پایان دهند.

آن‌ها نگران این هستند که بین اسپورت از حق خود بگذرد و کنار بکشد؛ درست مثل کاری که در مورد مسابقات فرمول یک انجام داد و نقض حق نشر توسط سعودی‎ها را دلیل کار خود دانست.

اما اگر چنین اتفاقی بیفتد، تکلیف پول‎های هنگفتی که از خاورمیانه می‎رسند، چه خواهد بود؟ موضوعی که باشگاه‎های بزرگ اروپایی ظاهرا علاقه‎ای به درک آن ندارند.