آمریکا می‌گوید مذاکرات مستقیمی را با حوثی‌های یمن آغاز کرده است

David Schenker

منبع تصویر، Getty Images

توضیح تصویر، معاون وزیر خارجه آمریکا برای دیداری رسمی به عربستان سفر کرده است

به گفته مقام‌های آمریکایی، این کشور با هدف پایان دادن به بحران یمن، مذاکراتی را با شورشیان حوثی آغاز کرده است.

این نخستین بار است که در چهار سال گذشته، دیپلمات‌های آمریکایی و نمایندگان گروه حوثی‌های یمن به شکل مستقیم با هم گفت‌وگو می‌کنند.

دیوید شنکر، مدیر کل وزارت خارجه آمریکا در امور شرق نزدیک، در جمع خبرنگاران گفت که دولت کشورش "به شکل ویژه بر روی پایان دادن به جنگ در یمن" متمرکز شده است.

او که در حال بازدید از پایگاه هوایی الخرج در نزدیکی ریاض (پایتخت عربستان) بود، گفت که واشنگتن در مذاکرات با حوثی‌ها در تلاش است تا به یک راه‌حل مورد قبول برای هر دو طرف دست یابد.

آقای شنکر اطلاعات بیشتری درباره این مذاکرات منتشر نکرد.

اما حمید عاصم، از مقام‌های گروه حوثی‌ها در مصاحبه‌ای با خبرگزاری فرانسه حاضر نشد وقوع چنین مذاکراتی را رد یا تایید کند.

حوثی‌های یمن که با گروهشان به نام "انصارالله" از سال ۲۰۱۴ تاکنون کنترل صنعا، پایتخت یمن را در دست دارند، از حمایت تهران برخوردارند.

شورش مسلحانه این گروه علیه دولت مرکزی کشورشان موجب شد تا عبدربه منصور هادی، رئیس‌جمهور یمن به عربستان بگریزد.

از آن زمان ائتلافی نظامی به رهبری عربستان سعودی در حمایت از دولت آقای هادی وارد جنگ با گروه حوثی‌ها شده است. این ائتلاف از حمایت‌های آمریکا و بریتانیا نیز بهره‌مند است.

حوثی

منبع تصویر، Getty Images

توضیح تصویر، حوثی‌ها یک گروه شبه‌نظامی منسجم هستند که از سال ۲۰۱۴ تاکنون بخش مهمی از خاک یمن را کنترل می‌کنند

در پی اوج گرفتن بحران جنگ یمن، دولت باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۵ مذاکرات کوتاهی با حوثی‌ها انجام داد.

در آن زمان آمریکایی‌ها در تلاش بودند تا حوثی‌ها را راضی کنند تا در مذاکرات صلح ژنو که به ابتکار سازمان ملل برگزار می‌شد، شرکت کنند.

اما مذاکرات ژنو به نتیجه‌ای نرسید و با اوج گرفتن درگیری‌های نظامی در یمن، میلیون‌ها نفر از شهروندان این کشور با قحطی روبه‌رو شدند.

در سال ۲۰۱۸ میلادی در حالی که به نظر می‌رسید جنگ یمن با بن بست روبه‌رو شده است، قتل جمال خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد ولیعهد عربستان موجب شد تا سیاست‌های او، به ویژه عملکرد عربستان در یمن در محافل غربی زیر سئوال برود.

از آن زمان کنگره آمریکا دوبار تلاش کرده است تا هرگونه حمایت نظامی واشنگتن از عربستان را در جنگ یمن محدود کند.

همچنین در لندن نیز انتقادهای بسیاری از فروش‌های تسلیحاتی دولت بریتانیا به عربستان مطرح شده است. بر اساس قوانین داخلی بریتانیا، دولت این کشور اجازه ندارد تسلیحات را به کسانی بفروشد که از این تجهیزات در نقض قوانین بین‌المللی استفاده می‌کنند.

فعالین ضد جنگ در بریتانیا می‌گویند که عربستان و متحدینش در جنگ یمن به شکل حساب‌شده و سیستماتیک غیرنظامیان - از جمله کودکان - را بمباران می‌کنند و از تسلیحات بریتانیایی برای نقض حقوق بشر بهره برده‌اند.