1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

آیا شراب قرمز باکتری‌های خوب روده را افزایش می‌دهد؟

الینا فرهادی
۱۳۹۸ شهریور ۱۳, چهارشنبه

در تازه‌های پزشکی این هفته به چند موضوع مهم و جالب پرداخته‌ایم، از جمله: نقش شراب قرمز در افزایش باکتری‌های خوب روده، دردهایی که باید آنها را جدی گرفت و هورمون درمانی جایگزین و خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان یائسه.

https://p.dw.com/p/3OzIj
Rotwein Einschank mit Essen
عکس: Fotolia/Nick Freund

یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که مصرف مقادیر کمی شراب قرمز می‌تواند تعداد باکتری‌های خوب موجود در دستگاه گوارش را افزایش دهد.

محققان دانشگاه کینگز لندن در یک مطالعه جدید به این نتیجه رسیدند که نوشیدن حتی یک لیوان شراب قرمز در هفته می‌تواند اثر مفیدی بر تعادل میکروبیوم روده داشته باشد و باعث کاهش کلسترول بد و حفظ وزن در محدوده سالم شود.

کارولین لو روی، از نویسندگان این مطالعه هشدار می‌دهد: این الکل شراب قرمز نیست که چنین اثری دارد بلکه پلی فنول‌های موجود در شراب قرمز هستند که باکتری‌های خوب روده را افزایش می‌دهند. در واقع پلی فنول‏ها به تغذیه باکتری‌های خوب در میکروبیوم روده کمک می‌کنند.

پلی فنول‌ها همچنین در خوراکی‌های دیگری که الکل ندارند هم وجود دارد از جمله سبزیجات، میوه‌ها، غلات، آجیل، حبوبات و چای. پلی فنول‏ها خاصیت آنتی اکسیدانی دارند.

در این مطالعه، لو روی و همکارانش تأثیر آبجو، شراب قرمز، شراب سفید و ویسکی را بر میکروبیوم روده ۹۱۶ نفر بررسی کردند. آنها دریافتند که تنها شراب قرمز چنین تاثیری را بر میکروبیوم روده دارد.

میکروبیوم مجموعه‌ای از باکتری‌های روده است که در سلامت کلی بدن و همچنین عملکرد سیستم عصبی نقش مهمی دارند. یک میکروبیوم سالم به هضم غذا کمک می‌کند و دفع کننده خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها است. میکروبیوم سالم همچنین از مشکلات روانی مانند افسردگی پیشگیری می‌کند. در عوض، یک میکروبیوم ناسالم می‌تواند به ضعف سیستم ایمنی بدن، افزایش وزن و کلسترول بالا منجر شود. عوامل مختلفی هستند که می‌توانند باعث از بین رفتن تعادل در میکروبیوم روده‌ شوند. از مهم‌ترین آنها می‌توان به استرس مزمن، عفونت، رژیم غذایی با حجم زیادی از کربوهیدرات‌های تصفیه ‌شده و کاهش مصرف فیبر اشاره کرد. همه این عوامل می‌توانند مانع رشد باکتری‌های خوب در روده شوند.

به گفته محققان در حالی که نوشیدن مقادیر کمی شراب قرمز اثرات مفیدی بر سلامت دارد، اما اثرات ناسالم نوشیدن زیاد، مانند بیماری کبد، ابتلا به برخی سرطان‌ها مانند سرطان پانکراس و ... را نباید نادیده گرفت.

نتایج این مطالعه ۲۷ آگوست در مجله Gastroenterology منتشر شده است.

دردهایی که نباید از کنار آنها به سادگی بگذرید!

درد یک نوع احساس ناخوشایند و ناشی از آسیب به بافت‌های بدن شماست. اکثر دردها موقتی هستند و یا با مصرف داروها و مسکن‌های ضد درد، به راحتی کنترل می‌شوند. اما برخی دردها نیاز به توجه فوری و مراقبت‌های اورژانس دارند.

به عنوان مثال، سردردی که به‌طور ناگهانی رخ می‌دهد و غیر قابل تحمل است، می‌تواند نشانه ابتلا به آنوریسم مغزی یا برآمدگی غیر طبیعی در عروق مغزی باشد. آنوریسم مغزی خطر ابتلا به خونریزی مغزی یا سکته مغزی را به شدت افزایش می‌دهد. پس با شروع این نوع از سردردها، فوراً با اورژانس تماس بگیرید.

اما اگر احساس درد یا بی حسی در انگشتان دست به‌خصوص انگشت شست، انگشت اشاره و انگشت میانی، کف دست و مچ دست دارید، و اگر این درد در ساعد نیز پخش می‌شود، می‌تواند ناشی از ابتلا به سندرم تونل کارپ باشد. در صورت عدم درمان، این سندرم باعث از بین رفتن عضلات و حتی از دست دادن عملکرد عضلات می‌شود. برای انتخاب گزینه‌های درمانی در اسرع وقت با پزشک مشورت کنید. ضمن اینکه از انجام تمام کارهایی که درد را بدتر می‌کند، اجتناب کنید.

درد پخش شونده در قفسه سینه نیز یکی از نشانه‌های بروز حمله قلبی، ناشی از کمبود اکسیژن در قلب است. این درد ممکن است به سمت فک، شانه یا گردن شما نیز حرکت کند. پس با شروع آن بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.

درد پشت نیز اگر به تدریج بدتر شده و همراه با تب و حالت تهوع باشد، می‌تواند نشان‌دهنده ابتلا به عفونت کلیه باشد. اگر چنین دردی را احساس کردید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. این عفونت می‌تواند باعث آسیب دائمی کلیه‌ها و مسمومیت خون شود.

علاوه بر اینها، دردی که از ناحیه تحتانی کمر شروع می‌شود و پاها را تحت تأثیر قرار می‌دهد، معمولاً نشانه سیاتیک است که در اثر آسیب یا فشار بر عصب سیاتیک بروز می‌کند. در مورد گزینه‌های مدیریت این نوع درد و درمان آن با پزشک خود صحبت کنید. اگر همراه این درد، ضعف در پاها، از دست دادن کنترل مثانه یا بی‌اختیاری ادرار نیز وجود داشته باشد، شاید سندرم cauda equina داشته باشید؛ یک اختلال نادر که می‌تواند باعث فلج دائمی شود.

در عین حال، درد در قسمت پایین سمت راست روده همراه با تب، حالت تهوع و یا استفراغ خطر ابتلا به آپاندیسیت را هشدار می‌دهد. آپاندیسیت نیاز به جراحی فوری و برداشتن آپاندیس دارد.

همچنین درد در پاها همراه با تورم و قرمزی می‌تواند ناشی از ترومبوز ورید عمقی (DVT) باشد. شما برای تشخیص این عارضه نیاز به سونوگرافی دارید. فراموش نکنید که نباید ناحیه دردناک را ماساژ دهید چون این کار ممکن است باعث شود لخته خون به قلب یا ریه‌های شما حرکت کند.

جانک فود، عامل کوری نوجوان بریتانیایی

همه ما با اصطلاح فست فود یا غذاهای سریع و آماده آشنایی داریم، اما شاید کمتر کسی در مورد جانک فودها چیز زیادی شنیده باشد. جانک فودها حاوی مقادیر زیادی کالری هستند؛ البته بدون حضور مواد مغذی مانند پروتئین، ویتامین و املاح معدنی. جانک در واقع به معنای زباله و جنس بی‌ارزش است.

اما جانک فودها یا همان غذاها و تنقلات مضر برای اولین بار در بریستول بریتانیا، منجر به نابینایی یک نوجوان ۱۷ ساله شده‌اند.

این نوجوان که سال‌ها جز سیب زمینی سرخ شده، چیپس، بیسکوییت ترد، نان سفید و گوشت فرآوری‌شده چیز دیگری نخورده بود، اکنون بینایی خود را برای همیشه از دست داده است.

در کنار چاقی، دیابت، بیماری‌های قلبی، سرطان و سندرم متابولیک، کوری شاید عارضه‌ای کمتر شناخته شده ناشی از مصرف جانک فودها باشد. این غذاها باعث آسیب دائمی به سیستم عصبی می‌شوند و بینایی را به‌طور کامل از بین می‌برند.

اما مشکل این نوجوان بریتانیایی از ۱۴ سالگی شروع شد. او برای یافتن علت خستگی مداوم، به پزشک مراجعه کرد. آزمایش‌های خون نشان داد که او دچار کم‌خونی ناشی از فقر ویتامین B12 است. در سن ۱۵ سالگی، این نوجوان دچار مشکلات بینایی و شنوایی شد؛ هرچند نتایج حاصل از MRI و معاینات چشم او طبیعی به‌نظر می‌رسید. طی دو سال بعد، دید نوجوان به‌تدریج کاهش یافت تا اینکه اخیراً و در سن ۱۷ سالگی، بینایی‌اش را به‌طور کامل از دست داد. آزمایش‌های او حاکی از آن بود که الیاف عصبی که پشت چشم را به مغز وصل می‌کند، آسیب دیده است. در واقع او دچار نوروپاتی ناشی از کمبودهای غذایی شده بود. این بیماری می‌تواند در اثر مصرف برخی داروها، سوء جذب مواد غذایی، رژیم غذایی ضعیف و یا سوء مصرف الکل ایجاد شود.

کمبود ویتامین B12، مس، سلنیوم و ویتامین D در نوجوان بریتانیایی، باعث آسیب به سلول‌های عصبی او شده است.

نوروپاتی ناشی از کمبودهای تغذیه‌ای، در صورت تشخیص به‌موقع قابل برگشت است. با این حال، پزشکان نتوانستند بینایی این نوجوان را به او برگردانند و این نابینایی به‌هیچ وجه قابل درمان نیست.

هورمون درمانی جایگزین و خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان یائسه

هورمون درمانی جایگزین (HRT) نوعی درمان است که علائم یائسگی از قبیل گرگرفتگی، تعریق، اختلال در خواب و ... را بهبود می‌بخشد. این درمان، هورمون‌های استروژن و پروژسترون را که بعد از یائسگی در بدن زن‌ها ترشح نمی‌شوند، جایگزین می‌کند.

به گزارش اشپیگل آنلاین، اگرچه هورمون درمانی جایگزین، علائم یائسگی و عدم تعادل هورمونی را کاهش می‌دهد، در مقابل شانس ابتلای زنان یائسه به سرطان سینه را افزایش می‌دهد.

البته اینکه هورمون درمانی چه تاثیری در خطر ابتلا به سرطان سینه دارد، نه تنها به نوع هورمون‌های تجویز شده، بلکه به مدت زمان درمان نیز بستگی دارد. با این حال، خطر ابتلا به سرطان سینه حتی سال‌ها پس از قطع هورمون درمانی، همچنان زنان را  تهدید خواهد کرد.

به‌گفته متخصصان، زنان نباید با شنیدن این خبر وحشت‌زده شوند، بلکه باید با پزشک خود در مورد جوانب مثبت و منفی این نوع درمان مشورت کنند.

یائسگی در بیشتر زنان از سن ۴۵ سالگی شروع می‌شود. هنگامی که تخمدان‌ها به تدریج عملکرد خود را متوقف می‌کنند، سطح استروژن و پروژسترون در بدن به شدت افت می‌کند. در اروپا و آمریکای شمالی حدود ۱۲ میلیون زن از هورمون درمانی برای کاهش مشکلات ناشی از یائسگی استفاده می‌کنند.

یک تیم تحقیقاتی بین‌المللی با مطالعه بر روی ۵۰۰ هزار زن یائسه، نتایج این تحقیقات را در مجله The Lancet منتشر کرده است. برخی از این زنان طی چندین دوره تحت هورمون درمانی بودند، برخی دیگر نیز هیچ هورمونی مصرف نکرده بودند. بر اساس نتایج این مطالعه تقریباً هر شکل هورمون درمانی خطر طولانی مدت سرطان سینه را افزایش می‌دهد. اما در درجات مختلف:

بدون هورمون درمانی، از هر هزار زن مورد مطالعه با وزن طبیعی، ۶۳ زن بین سنین ۵۰ تا ۶۹ سال مبتلا به سرطان سینه بودند.

طی یک دوره پنج ساله درمان با استروژن، از هر هزار زن، ۸۳ نفر به سرطان سینه مبتلا شدند.

طی درمان‌های مرحله‌ای و منقطع، از هر هزار زن یائسه در این سنین، ۷۷ نفر به سرطان سینه مبتلا شدند.

با وجود این، محققان هشدار داده‌اند که هرچه مدت زمان هورمون درمانی جایگزین بیشتر باشد، خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش می‌یابد. به‌طوری‌که با یک دوره درمان ۱۰ ساله، این خطر نسبت به درمان پنج ساله، دو برابر خواهد شد.

پژوهشگران دانشگاه آکسفورد گفته‌اند که از ۲۰ میلیون مورد ابتلای به سرطان سینه در کشورهای غربی از دهه ١٩٩٠ تاکنون، یک میلیون مورد، ناشی از هورمون درمانی برای مقابله با عوارض یائسگی بوده است.

پیشی گرفتن مقاومت آنتی بیوتیکی از تغییرات آب و  هوایی، برای تهدید بقا

به گفته مقامات بهداشتی بریتانیا، مقاومت آنتی‌بیوتیکی می‌تواند حتی قبل از تغییرات آب و هوایی کره زمین، جان بشر را تهدید کند.

به گزارش تلگراف، کارشناسان برآورد می‌کنند که سالانه ۱۰ میلیون نفر در جهان، در اثر مقاومت آنتی‌بیوتیکی جان خود را از دست می‌دهند.

کشف پنی‌سیلین در دهه ۱۹۴۰ نشانگر طلوع دوران آنتی‌بیوتیک‏ها و انقلابی در درمان‌های پزشکی بود. آنتی‌بیوتیک‌ها ترکیباتی هستند که می‌توانند با عفونت‌های باکتریایی مبارزه کنند. با وجود این، باکتری‌های خطرناک به‌طور فزاینده‌ای در برابر این داروها مقاوم می‌شوند.

مصرف آنتی بیوتیک در ۲۰ سال گذشته به‌طرز چشمگیری افزایش یافته است، به‌طوری که سازمان خدمات بهداشت ملی انگلیس (NHS)، افزایش ۶۵ درصدی مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها را در ۷۶ کشور جهان بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵ گزارش کرده است.

به گفته دیم سالی دیویس، مشاور ارشد پزشکی دولت بریتانیا، درست مانند تغییرات آب و هوایی، مقاومت آنتی‌بیوتیکی نیز مشکلی ساخته و پرداخته دست بشر است. نکته مهم‌تر این است که مرگ سالانه ۱۰ میلیون نفر در جهان بر اثر مقاومت آنتی‌بیوتیکی، بسیار بیشتر از مرگ و میر در اثر دیابت و یا انواع سرطان‌ها است.

مشاور ارشد پزشکی بریتانیا ابراز نگرانی کرده است که در صورت گسترش روابط تجاری با آمریکا پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، ورود آنتی‌بیوتیک‏ها به زنجیره غذایی این کشور افزایش خواهد یافت.

دیویس می‌گوید: دولت بریتانیا نباید از کشورهایی که برای درمان بیماری‌های حیوانات از آنتی بیوتیک‌ها بهره می‌گیرند، گوشت گاو وارد کند.

طبق اعلام سازمان غذا و داروی ایالات متحده، در آمریكا ۷۰ درصد کل آنتی‌بیوتیک‌ها به حیوانات مزارع خورانده می‌شود. این در حالی است که استفاده از هورمون‌های محرک رشد در صنعت دامپروری ایالات متحده، منجر به محدودیت واردات گوشت این کشور توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا شده است.

همچنین مقررات سختگیرانه اتحادیه اروپا در زمینه کشاورزی، منجر به کاهش چشمگیر مصرف آنتی‌بیوتیک در مرغ‌ها شده است.