1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

دادگاه قانون اساسی ترکیه رأی به لغو محکومیت ۹ دانشگاهی داد

۱۳۹۸ مرداد ۵, شنبه

دادگاه قانون اساسی ترکیه پس از رسیدگی به فرجام‌خواهی ۹ نفر از امضاکنندگان "طومار صلح" در ترکیه اعلام کرد، آن‌ها به ناحق به "تبلیغ تروریسم" محکوم شده‌اند.

https://p.dw.com/p/3Moto
Türkei Militär in Diyarbakir
عکس: picture alliance/abaca/C. Mursel

دادگاه قانون اساسی ترکیه روز جمعه چهارم مرداد (۲۶ ژوئیه) محکومیت ۹ تن از دانشگاهیان ترکیه را که پیش از این به دلیل امضای "طومار صلح" به "تبلیغ تروریسم" متهم و سپس محکوم شناخته شدند، "ناعادلانه" تشخیص داد.

خبرگزاری فرانسه به نقل از خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه نوشت،  حقوق این ۹ نفر نقض شده است. قرار است محاکمه آ‌ن‌ها از نو برگزار شود.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

سه سال پیش (۲۰۱۶) بیش از ۲هزار روشنفکر و دانشگاهی از ترکیه و سایر کشورها با امضای طوماری از رویکرد دولت ترکیه در رویارویی با حزب کارگران کردستان (‌پ‌ک‌ک) در جنوب شرقی این کشور انتقاد کردند. 

از آن زمان ۲۰۳ تن از امضاکنندگان به جرم "تبلیغ تروریسم" محکوم شناخته شده‌اند. به گفته سازمان دیده‌بان حقوق بشر، محاکمه ۵۷۸ نفر از آن‌ها هنوز ادامه دارد. 

دادگاه قانون اساسی ترکیه روز جمعه نتیجه رسیدگی به شکایت ۹ تن از محکوم‌شدگان را اعلام کرد و دستور پرداخت خسارتی بالغ بر ۹هزار لیر (حدود ۱۴۰۰ یورو) به آن‌ها را داد.  

از این گذشته، دادگاه دادگاه قانون اساسی رونوشت حکم صادره را به همه ارگان‌های زیرمجموعه خود ارسال کرد تا در آینده این نقض حقوق بار دیگر نقض نشود. 

سازمان دیده‌بان حقوق بشر اعلام کرد که این تصمیم "دیر" گرفته شده و خواستار شد که همه محکومان این پرونده از اتهام‌های وارده تبرئه شوند. 

در طوماری که در ژانویه سال ۲۰۱۶ منتشر شد گفته می‌شد: «ما بخشی از این جنایت نخواهیم شد.» این طومار  "وضعیت شبه‌جنگی" در جنوب شرقی ترکیه به باد انتقاد گرفته و دولت ترکیه را متهم کرده بود که "سیاست نابودی و تارومار کردن" را در مواجهه با "پ‌ک‌ک" پی گرفته است. 

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

درگیری ارتش ترکیه و پ‌ک‌ک در تابستان ۲۰۱۵ بعد از نقض آتش‌بسی چندساله بار دیگر آغاز شد. بعد از آن درگیری‌ها به چند شهر کشیده شد و نبرد سنگینی بین دو طرف درگرفت. مناطقی از شهرهای کردنشین که در آنها میان پ‌ک‌ک و ارتش ترکیه درگیری بود، به کلی تخریب شدند.

ترکیه، اتحادیه اروپا و آمریکا، پ‌ک‌ک را در فهرست گرو‌ه‌های "تروریستی" طبقه‌بندی کرده‌اند.

یکی از امضاکنندگان خارجی این طومار نوام چامسکی، زبان‌شناس معروف آمریکایی و دیگری اسلاووی سیسیک، فیلسوف اسلوونی است.