خبرگزاری کار ایران

تحلیلگر مسائل منطقه در گفت‌وگو با ایلنا تشریح کرد:

پشت پرده تلاش اسرائیل برای تشکیل سرزمین کُردی در سوریه/ سناریوی تل‌آویو برای توازن قدرت با استفاده از اهرم تجزیه

asdasd
کد خبر : ۷۸۸۶۵۰

تحلیلگر مسائل منطقه گفت: اسرائیل به دنبال آن است تا با مانور دادن بر تضاد ایدئولوژی کردها با دولت‌های اسلامی کشورهای بزرگ را به دولت‌های کوچک تبدیل کند.

«عباس پرورده» تحلیلگر مسائل منطقه در تشریح دلایل و ابعاد سفر محرمانه وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی به اقلیم کردستان عراق در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: اخباری در مورد سفر محرمانه آویگدور لیبرمن به کردستان عراق و دیدار با کردهای سوریه از سوی منابع نیروهای دموکراتیک سوریه منتشر شده که گفته می‌شود مهمترین محور آن، بحث و تبادل نظر در مورد تشکیل اقلیم کردی در سوریه بوده است. برای تحلیل این مساله، نخست باید به سه نکته مقدماتی اشاره کرد. در نمای اول، منبع انتشار همانند بسیاری از خبرگزاری‌ها و مطبوعات مشهور دنیا، معتبر نیست. این موضوع شک و شبهه‌های زیادی را در مورد سفر لیبرمن به وجود می‌آورد؛ چراکه هیچ یک از مقام‌های رسمی این موضوع را تایید نکردند.

وی ادامه داد: اصولاً اخباری که ماهیت امنیتی دارند یا از سوی یک جریان شبه نظامی یا امنیتی و توسط یک رسانه درجه دوم منتشر می‌شوند باعث می شود تا صحت آن مورد شک و تردید قرار بگیرد اما به هر ترتیب نمی‌توان آن را رد یا تکذیب کرد که در مورد خبر مذکور هم باید این ملاحظه مد نظر قرار بگیرد. اما مساله دوم به اسرائیل و ساختار سیاسی – امنیتی آن برمی‌گردد. یکی از نهادهای شناخته شده اسرائیل دیپلماسی پنهان این رژیم است که از بدو تاسیس تا به امروز در اشکال مختلف ظاهر شده و حتی کتب زیادی در مورد آن به رشته تحریر درآمده است؛ به صورتی که در طول حیات اسرائیل شاهد آن هستیم که هر از چندگاهی اخبار متعددی در مورد برخی از ملاقات‌ها یا مذاکرات پنهان آنها منتشر می‌شود که این تنها گوشه‌ای از حجم عظیم مناسبات پنهان اسرائیل را به تصویر می‌کشد. دلیل این پنهان‌کاری به ماهیت رژیم صهیونیستی برمی‌گردد. آنها به دلیل اینکه به رسمیت شناخته نشده‌اند، نگران هستند که فاش شدن برخی از ارتباط‌ها روی آینده و موجودیتشان تاثیر منفی بگذارد. به همین دلیل در مورد انتشار این موضوعات تحفظ ویژه‌ای دارند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به استفاده ابزاری دولت‌ها از کردها، گفت: مساله سوم که به نظرم در وضعیت کنونی منطقه بسیار مهم است، سوءاستفاده بازیگران منطقه‌ای از «کردها» به عنوان یک ابزار سیاسی و میدانی است؛ به گونه‌ای که نقاط ضعف و قوت کردها باعث می‌شود دولت‌های منطقه‌ای و حتی فرامنطقه‌ای برای تامین منافع خود از «کارتِ کُردی» استفاده کنند. همین گروه‌های کردی نه تنها در سوریه بلکه در عراق مورد طمع ایالات متحده بودند و حتی آمریکایی‌ها در مورد کردها به شرکاء خود هم رحم نکرد.

پرورده افزود: حمایت آمریکا از پ.ک.ک علیه ترکیه نمونه‌ بارز استفاده ابزاری واشنگتن از کردها است که باعث ایجاد تضاد منافع میان آنها شد. از این منظر هر جا که منافع قدرت‌ها (اعم از قدرت منطقه‌ای یا فرامنطقه‌ای) تامین شد، بلافاصله شاهد آن هستیم که کردها کنار گذاشته شدند. در اینجا سوال مطرح می‌شود که چرا اسرائیل در مقطع کنونی به دنبال استفاده از کردها است؟ واقعیت این است که تل‌آویو برای ایجاد موازنه قدرت به دنبال طیف‌هایی می‌روند که ظرفیت ائتلاف‌سازی را دارند اما نکته این است که اسرائیل برای موازنه قدرت، نیازمند تجزیه کشورهای بزرگ به دولت‌های کوچک است. باید متوجه بود که رژیم صهیونیستی یک جغرافیای بسیار کوچک به حساب می‌آید و از این منظر نیاز دارد تا دولت‌های کوچک در مقابلش قرار بگیرند. از این جهت به دنبال چند پاره کردن کشورهای بزرگ هستند تا برابر قدرت و موازنه را عملیاتی کنند.

وی در پایان تصریح کرد: در مورد کردهای سوریه هم چنین موضوعی صدق می‌کند و از سوی دیگر باید توجه داشت که کردهای از اندیشه لائیک پیروی می‌کنند و نمی‌خواهند زیر پرچم حکومت‌های اسلامی باشند. این موضوعِ بسیار مهم باعث می‌شود تا اسرائیل ازاین بحث به عنوان یک محور ایدئولوژیک به نفع خود استفاده کند. بنابر مستند‌ها و داده‌های موجود باید بگویم که تشکیل کردستان مستقل در سوریه غیر قابل اجرا است. سه منطقه عفرین، جزیره و کوبانی کاملاً کردنشین هستند اما توسط مناطق عرب‌نشین جدا می‌شوند و همین موضوع باعث شده تا پیوستگی واحد به وجود نیاید و باید از آن به عنوان یک ضعف ژئوپلیتیکی یاد کرد. از سوی دیگر چهار کشور منطقه (ایران، ترکیه، عراق و سوریه) که کردها در آن حضور دارند طی یک ائتلاف نانوشته، نمی‌خواهند سرزمین کُردی در این منطقه تشکیل شود که مخالفت علنی با این موضوع را در همه‌پرسی اقلیم کردستان عراق مشاهده کردیم.       

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز