close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
بلاگ

فرصت بی‌نظیر کمیته حقیقت‌یاب برای تحقیق درباره حقوق جامعه رنگین‌کمانی در ایران

۸ آذر ۱۴۰۱
رنگین کمان ایران
خواندن در ۴ دقیقه
فرصت بی‌نظیر کمیته حقیقت‌یاب برای تحقیق درباره حقوق جامعه رنگین‌کمانی در ایران

شایا گلدوست

در نشست اضطراری شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد که هفته گذشته برای بررسی شرایط ایران و جنایت‌های جمهوری اسلامی در اعتراضات اخیر برگزار شد، «جاوید رحمان»، نماینده ویژه این سازمان در امور حقوق بشر ایران گزارش مفصلی از نقض حقوق بشر در کشور و مخصوصا در اعتراضات اخیر ارایه داد. 

سازمان «ایلگا» نیز برای طرح نقض آشکار حقوق جامعه رنگین‌کمانی در ایران در این نشست حضور داشت. «شادی امین»، مدیر اجرایی شبکه «شش‌رنگ» و عضو هیات مدیره ایلگا جهانی در این نشست از طرف ایلگا در مورد نقض حقوق افراد رنگین‌کمانی در ایران صحبت کرد.

او درباره حضور جامعه رنگین‌کمانی ایران در اعتراضات سراسری، دستگیری و نقض حقوق این جامعه توضیح داد. 

هم‌چنین در بیانیه‌ای، به ضرورت پذیرش اصل حق تعیین سرنوشت مردم برای تعیین نوع حکومت مطلوب‌ خود، ایجاد مکانیزمی برای پاسخ‌گو کردن ناقضان حقوق بشر و خطر اعدام برای جامعه رنگین‌کمانی به عنوان جامعه‌ای آسیب‌پذیر تاکید کرد.

از آن‌جایی که این نشست اضطراری در تاریخ جمهوری اسلامی بی‌سابقه است، طرح موضوعات مربوط به جامعه رنگین‌کمانی بسیار اهمیت دارد.

در این نشست که از نقض حقوق شهروندان ایران توسط جمهوری اسلامی، به ویژه در دو ماه گذشته طی اعتراضات سراسری گفته شد، نمایندگانی از سازمان‌های گروه‌های تحت ستم مثل بهاییان، اقلیت‌های اتنیکی و هم‌چنین گروه‌های مورد تهدید جمهوری اسلامی مانند خبرنگاران و جامعه رنگین‌کمانی هم‌صدایی برای بیان نقض حقوق، سرکوب و دستگیری داشتند. در نهایت هم به تشکیل یک کمیته حقیقت‌یاب درباره سرکوب اعتراضات در ایران رای مثبت داده شد.

در طی این نشست، نماینده استرالیا در سخنرانی خود علاوه بر اشاره به نقض حقوق شهروندان، زنان و معترضان، به نقض حقوق جامعه رنگین‌کمانی در ایران نیز اشاره کرد. هم‌چنین نماینده فنلاند در سخنرانی خود پس از ابراز نگرانی در مورد شرایط حقوق بشر در ایران، بر حقوق گروه‌های جنسی و جنسیتی و نقض آشکار آن در ایران تاکید کرد. 

وزیر خارجه آلمان، «آنالنا بربوک» نیز در سخنرانی خود، جمهوری اسلامی را به نقض موارد ۱۹، ۲۱ و ۲ در مورد آزادی بیان و اجتماعات و برابری زنان محکوم کرد و گفت: «ما نماینده کشورمان هستیم ولی ما صدای میلیون‌ها کسی هستیم که برای زن، زندگی، آزادی به خیابان آمده‌اند.» 

«پگاه بنی‌هاشمی»، حقوق‌دان در رابطه با اهمیت این نشست و هم‌چنین تشکیل کمیته حقیقت‌یاب برای بررسی وضعیت نقض حقوق بشر در ایران به «ایران‌وایر» می‌گوید: «این نشست از این جهت اهمیت دارد که در بیش از ۴۰ سال گذشته، ایران هیچ زمانی عاری از مشکلات و مسایل حقوق بشری نبوده است. اعدام و زندانیان سیاسی مسایلی بوده‌اند که ما در چهار دهه گذشته همیشه با آن‌ها مواجه بوده‌ایم. همه این مسایل در طی این سال‌ها باعث شده‌اند که تا حالا، هم‌زمان با سرکوب اعتراضات در ایران، کمیته حقیقت‌یابی تشکیل شود و تمامی موارد نقض حقوق بشر در آن گنجانده شوند و مورد بررسی قرار گیرند.»

او در ادامه صحبت‌های خود می‌گوید: «پیش از این که آلمان و ایسلند تقاضای این نشست اضطراری را بدهند، چند سازمان دیده‌بان که نقض حقوق بشر در دنیا را رصد می‌کنند، در گزارشی موارد نقض حقوق بشر در ایران را بررسی و تاکید کرده بودند که نقض حقوق بشر سال‌ها است بر خلاف کنوانسیون حقوق بشر، در ایران رخ می‌دهد. این سازمان‌ها که مسوولیت نظارت بر اجرای قوانین حقوق بشری در کشورهای مختلف را برعهده دارند، در گزارش ارایه شده خود درباره ایران بر این موضوع تاکید کرده‌اند بسیاری از شهروندان ایرانی که شرایط ویژه‌ای دارند، از احترام، حقوق شهروندی و حقوق بشر محروم هستند که می‌تواند به اعضای جامعه اقلیت‌های جنسی و جنسیتی اشاره داشته باشد. هم‌چنین در این گزارش با اشاره به کلیه موارد نقض قوانین بین‌المللی حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی ایران، برای اجرای کامل مصونیت از مجازات، تضمین عدالت، جلوگیری از نقض بیشتر و حمایت از حقوق اولیه بشری مردم ایران، بر پاسخ‌گو کردن جمهوری اسلامی در عرصه بین‌المللی تاکید شده که یکی از موارد حقوق اولیه بشری، گرایش جنسی و هویت و بیان جنسیتی انسان‌ها است.» 

پگاه بنی‌هاشمی درباره اهمیت طرح نقض حقوق جامعه رنگین‌کمانی ایرانی در نشست اضطراری کمیته حقوق بشری سازمان ملل متحد این‌طور توضیح می‌دهد: «مساله‌ای که بسیار اهمیت دارد، این است که تا کنون توجه به حقوق اقلیت‌های جنسی و جنسیتی در ایران در سطح بین‌المللی انجام نشده بود. شاید این یکی از اولین و بهترین فرصت‌ها در سطح بین‌المللی است که کمیته حقیقت‌یاب درباره حقوق اقلیت‌های جنسی و جنسیتی در ایران تحقیق کاملی انجام دهد. همان‌طور که می‌دانیم، در حال حاضر برخی از اعضای این جامعه در زندان هستند و به حکم محاربه در خطر اعدام قرار دارند. زهرا صدیقی همدانی و الهام چوبدار از این موارد هستند که هم‌چنان در زندان و در خطر اجرای حکم اعدام قرار دارند.»

ثبت نظر

گزارش

ایران - آمریکا؛ آهِ مردم!

۸ آذر ۱۴۰۱
پیام یونسی‌پور
خواندن در ۴ دقیقه
ایران - آمریکا؛ آهِ مردم!