نیکا شاکرمی؛ بستگان «برای اعتراف اجباری تهدید شده‌اند»

نیکا شاکرمی

منبع تصویر، Public Domain

پرهام قبادی، بی‌بی‌سی

یک منبع نزدیک به خانواده نیکا شاکرمی به بی‌بی‌سی فارسی گفته است که خاله و دایی او برای اعتراف تلویزیونی تحت فشار سنگین دستگاه‌های امنیتی بوده‌ و تهدید شده‌اند.

تلویزیون حکومتی ایران چهارشنبه شب برنامه‌ای پخش کرده است که در آن آتش شاکرمی و محسن شاکرمی، خاله و دایی نیکا هم حضور دارند.

در این برنامه که به عنوان گزارش خبری پخش شده روایتی از مرگ نیکا شاکرمی ارائه شده که نیروهای امنیتی را تبرئه می‌کند.

منبع نزدیک به خانواده به بی‌بی‌سی فارسی گفته که آتش و محسن شاکرمی تحت بازجویی‌های شدید بوده‌اند. نیروهای امنیتی تهدید به قتل خانواده شاکرمی کرده‌اند و تحت همین فشارها، آنها بارها مجبور به «اعتراف اجباری» تلویزیونی شده‌اند.

به گفته این منبع «ساعت‌ها» اعتراف اجباری از خاله و دایی نیکا شاکرمی ضبط شده که هنوز پخش نشده است.‌

خاله و دایی نیکا پیش از پخش این برنامه بازداشت شده بودند.

آتش شاکرمی، خاله نیکا، پیش از بازداشتش گفته بود که از سپاه به طور غیررسمی به او گفته بودند که نیکا چند روز در اختیار اطلاعات سپاه بود.

برنامه ۲۰:۳۰، که روایت اخیر درباره جان باختن نیکا شاکرمی از آن پخش شده، در نمایش اعترافات اجباری دروغین و تحت شکنجه سابقه دارد.

نیکا شاکرمی دختر معترض ۱۶ ساله‌ای بود که پس از شرکت در نخستین تظاهرات شهریور ۱۴۰۱ در بلوار کشاورز تهران گم شد. به گفته خانواده او در آخرین تماس تلفنی گفته بود که در حال فرار از نیروهای امنیتی است.

پس از ۱۰ روز بی‌خبری خانواده نیکا برای شناسایی جسد او فراخوانده شدند. به گفته منابع نزدیک به خانواده «ماموران امنیتی جسد را از غسال‌خانه شهر خرم‌آباد دزدیدند و مخفیانه در روستای ویسیان به خاک سپردند.»

«سقوط در حیاط پشتی خانه همسایه»

در روایت ۲۰:۳۰ از مرگ نیکا ویدئوی دوربین مداربسته‌ای پخش می‌شود که در آن فردی که به نظر می‌رسد یک دختر نوجوان است با ماسک و کلاه لبه‌دار وارد خانه‌ای می‌شود.

خبرنگار تلویزیون ایران می‌گوید این خانه یک کوچه آن طرفتر از خانه خاله نیکا است و تاریخ آن به نیمه شب ۲۹ شهریور برمی‌گردد، یعنی ساعاتی پس از آن که نیکا برای حضور در تظاهرات بلوار کشاورز رفت.

خاله نیکا در آنچه تلویزیون ایران پخش کرده تایید می‌کند که این دختر نوجوان در واقع نیکا است.

در حالی که خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه، پیش از این نوشت که نیکا شاکرمی «ساعت ۲۲ شب حادثه (۲۹ شهریور)» با «زدن زنگ یکی از واحدها» وارد ساختمان شده، در ویدئوی دوربین مداربسته، ساعت ورود به ساختمان دقیقه ۳ بعد از نیمه شب است، یعنی حدود دو ساعت پس از گزارش تسنیم.

در این ویدئو دیده نمی‌شود که این فرد زنگ خانه‌ای را بزند. همچنین زمان رسیدن فرد به مقابل در ساختمان تا باز شدن آن کمتر از پنج ثانیه است و به نظر می‌رسد در نیمه باز بوده یا کسی منتظر فردی بوده که وارد خانه می‌شود.

خاله نیکا شاکرمی در آنچه ۲۰:۳۰ پخش کرده به کوچه‌ای برده شده که گفته شده جسد نیکا در آنجا پیدا شده است. او با دست ساختمان را نشان داده و می‌گوید جسد آنجا پیدا شده است.

این در حالی است که خاله نیکا نمی‌توانسته به جز آنچه مقام‌ها رسمی به او گفته‌اند خود اطلاعی از محل پیدا شدن جسد داشته باشد.

آتش شاکرمی قبل از دستگیری‌اش به بی‌بی‌سی فارسی گفته بود که در روز شناسایی جسد در کهریزک حضور نداشته است. به خانواده هم فقط عکسی از محل افتادن جسد نیکا را نشان داده‌اند. بعلاوه، خانواده ۱۰ روز بعد از مفقود شدن نیکا از جان باختن او باخبر شده‌اند. بنا به این دلایل آتش شاکرمی از محل افتادن جسد خبر نداشته است که بخواهد آن را نشان دهد.

در این برنامه فردی که «مدیر ساختمان» معرفی شده هم مطالب مشابهی را بیان می‌کند. او همچنین می‌گوید می‌خواهد عکس‌هایی از جسد نیکا و همچنین کوله‌پشتی او را نشان دهد و سپس در موبایلش صحنه ثابت اول از دو ویدئو را نشان می‌دهد که در یکی به نظر می‌رسد جنازه‌ای بر زمین افتاده و در دیگری یک کوله‌پشتی روی تیرآهنی قرار گرفته است.

مشخص نیست چه طور در حالی که مطابق روایت تلویزیون ایران جسد نیکا شاکرمی یک روز پس از گم شدن در کوچه بغلی محل سکونت خاله‌اش پیدا شده، ۱۰ روز طول کشیده تا مقام‌ها به خانواده او اطلاع بدهند.

بنا به اعلام قوه قضاییه ایران هشت کارگر که در ساختمان مورد بحث حضور داشتند در ارتباط با پرونده مرگ نیکا شاکرمی دستگیر شده‌اند. اتهام احتمالی این دستگیرشدگان ادعایی اعلام نشده است.

در روایت تلویزیون ایران یک مقام قضایی می‌گوید با تشخیص پزشکی قانونی، هیچ گونه جراحت ناشی از گلوله در بدن نیکا شاکرمی نبوده و نقشی در مرگ او نداشته است. خبرنگار تلویزیون تاکید می‌کند که علی صالحی، دادستان تهران، بگوید که آثار «ضرب و جرح» هم وجود نداشته است و این مقام قضایی می‌گوید «ضرب و جرحی که به وسیله چاقو یا امثال آن باشد در بدن ایشان مشاهده نشده است‌.»

گواهی فوت نیکا شاکرمی، که بی‌بی‌سی فارسی یک نسخه آن را دیده، دلیل مرگ را «صدمات متعدد ناشی از اصابت جسم سخت» عنوان کرده است.