close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
گزارش

شگفتی‌سازان زن و مرد هاکی ایران، قربانی آقا و آقازاده‌ای نوظهور

۲۶ اسفند ۱۴۰۰
پیام یونسی‌پور
خواندن در ۶ دقیقه
کاوه صدقی، سرمربی تیم‌های ملی زنان و مردان هاکی روی یخ می‌گوید رییس فدراسیون اسکیت، با استعفای نانوشته او موافقت کرد.
کاوه صدقی، سرمربی تیم‌های ملی زنان و مردان هاکی روی یخ می‌گوید رییس فدراسیون اسکیت، با استعفای نانوشته او موافقت کرد.
مجید هنرجو که بهمن سال ۱۴۰۰ با حمایت محمدرضا پولادگر، روحانی حوزه علمیه و معاون وزارت ورزش به ریاست اسکیت رسید، آقازاده‌اش را به عنوان رییس کمیته تیم‌های ملی منصوب کرده است.
مجید هنرجو که بهمن سال ۱۴۰۰ با حمایت محمدرضا پولادگر، روحانی حوزه علمیه و معاون وزارت ورزش به ریاست اسکیت رسید، آقازاده‌اش را به عنوان رییس کمیته تیم‌های ملی منصوب کرده است.
کاوه صدقی، رییس انجمن هاکی، نماینده «کمیته ورزش» کمیسیون ملی یونسکو، عضو کمیسیون ملی یونسکو و «کمیسیون صلح» کمیته ملی المپیک ایران بود که نقش مهمی برای عضویت ایران در فدراسیون جهانی داشت.
کاوه صدقی، رییس انجمن هاکی، نماینده «کمیته ورزش» کمیسیون ملی یونسکو، عضو کمیسیون ملی یونسکو و «کمیسیون صلح» کمیته ملی المپیک ایران بود که نقش مهمی برای عضویت ایران در فدراسیون جهانی داشت.

 

 

سال ۱۴۰۰ خورشیدی توام با دو افتخار برای ورزش نوپای هاکی روی یخ ایران بود. زنان هاکی روی یخ ایران که برای نخستین بار حضور در رقابت‌های برون مرزی را تجربه می‌کردند، به مقام نایب قهرمانی مسابقات بین‌المللی امارات رسیدند و تیم ملی مردان ایران نیز نایب قهرمان مسابقات بین‌المللی قزاقستان شدند.

اما یک مدیر تازه‌ وارد و منتسب به وزارت ورزش و جوانان نه تنها هاکی روی یخ مردان و زنان که تمامی رشته‌های ملی اسکیت ایران را به آقازاده‌اش سپرده است. 

از روز دوم بهمن ۱۴۰۰ که «مجید هنرجو» با توصیه و دستور «محمدرضا پولادگر»، معاون کنونی وزارت ورزش و جوانان و روحانی پیشین حوزه علمیه قم به ریاست فدراسیون اسکیت رسید، هاکی روی یخ ایران مسیری در جهت روزهای ابتدای انقلاب را طی می‌کند؛ به سوی نابودی دوباره.

***

ایران چه زمانی تنها قطب پاتیناژ آسیا بود؟

در دهه ۱۹۷۰ میلادی، رشته ورزشی هاکی روی یخ در ایران متولد شد.

این رشته در زمان تاسیس به عنوان یکی از ورزش‌های تفریحی، برای قشر مرفه جامعه شناخته می‌شد. اما زمانی نبرد تا قشر متوسط جامعه هم به سوی این رشته گرایش پیدا کنند.

دلایلش متعدد بودند؛ سازمان وقت تربیت بدنی شاهنشاهی تعداد سالن‌ها و تجهیزات زیرساختی را به سرعت در پایتخت افزایش داد. پایگاه‌های استعدادیابی به راه انداخت و البته امکان اجاره وسایل مورد نیاز برای هاکی روی یخ و رشته پاتیناژ فراهم شد.

اولین سالن هاکی روی یخ ایران در خیابان «پهلوی» («ولی‌‌عصر» کنونی)، پایین‌تر از میدان «ونک» تاسیس شد. سال ۱۹۷۴ میلادی (۱۳۵۲ خورشیدی»، زمانی که ورزشگاه آزادی کنونی با نام «آریا مهر» را افتتاح کردند، یک پیست یخ مخصوص رشته‌های یخی و سالنی را در دل خود داشت.

سالن ۱۲ هزار نفری «آزادی» براساس زیرساخت‌هایش، می‌توانست در کمتر از دو ساعت کف سالن را تبدیل به پیست استاندارد یخ برای رشته‌های هاکی یا پاتیناژ کند. در آن سال، نمونه چنین امکاناتی در آسیا وجود نداشت. ورزشگاه آزادی را برای میزبانی از مسابقات آسیایی ساخته بودند اما برخی از امکاناتش مانند پیست یخ، با برنامه‌ای بلند مدت‌تر و برای برگزاری رقابت‌های المپیک تابستانی و زمستانی در ایران تجهیز شده بود؛ میزبانی که البته از پایان دهه ۷۹ میلادی تبدیل به رویا شد.

پیست یخ ورزشگاه آزادی در سال‌های پیش از انقلاب صرفا جهت تمرین یا برگزاری مسابقات پاتیناژ استفاده می‌شد. پس از انقلاب، رشته هاکی روی یخ و پاتیناژ در لیست سیاه رشته‌های ورزش جمهوری اسلامی قرار گرفتند.

 

چه کسی هاکی روی یخ ایران را پس از ۱۰۰ سال جهانی کرد؟

هاکی در ایران پس از انقلاب با این عنوان که ممکن است زمینه‌ساز تولد رشته پاتیناژ باشد، ممنوع بود. نه مجوزی وجود داشت و نه امکاناتی.

مهر ۱۳۹۸، پس از گذشت ۱۰۰ سال از تاسیس فدراسیون جهانی هاکی روی یخ، ایران به صورت رسمی به عضویت این فدراسیون درآمد.

فدراسیون اسکیت ایران که مسوولیت هاکی روی یخ کشور را برعهده گرفته بود، درخواست عضویت به این فدراسیون جهانی را ارایه داد.

خبرگزاری «ایسنا» اما مدعی شد که تمامی اقدامات برای رسمی شدن هاکی روی یخ در ایران را «کاوه صدقی» مدیریت کرده است.

کاوه صدقی، رییس انجمن هاکی، نماینده «کمیته ورزش» کمیسیون ملی یونسکو، عضو کمیسیون ملی یونسکو و «کمیسیون صلح» کمیته ملی المپیک ایران بود که به عنوان نماینده فدراسیون اسکیت ایران در این مجمع حضور داشت. 

«ایسنا» در خبر خود مدعی شد کاوه صدقی با «رنر فاسل»، رییس سوییسی فدراسیون جهانی هاکی روی یخ دیدار و گفت‌وگویی داشته و پیش از آغاز رای‌گیری، به او ضمانت‌های لازم برای اجرای دستور‌العمل‌های مورد نظر این نهاد بین‌المللی را داده است.

فاصله رویا تا حقیقت مردان و زنان هاکی روی یخ ایران چه قدر بود؟

سال ۱۳۹۸، بلافاصله پس از رسمی شدن حضور هاکی روی یخ ایران در فدراسیون جهانی، تیم‌های مردان هاکی ایران شکل گرفتند. یک سال بعد، یعنی سال ۱۳۹۸، تیم ملی هاکی روی یخ زنان ایران تشکیل شد. هر دو تیم اساسا از اسکیت‌بازهای باشگاه «این‌لاین اسکیت» در تهران بودند.  

مهم‌ترین خبر در سال ۱۳۹۹ این بود که نخستین تیم‌های زنان و مردان هاکی روی یخ از حمایت مالی فدراسیون تازه تاسیس خود برخوردار نیستند. هم‌زمان کاوه صدقی که سرمربی‌گری تیم‌های ملی مردان و زنان هاکی روی یخ را برعهده گرفته بود، مدعی شد «ایران‌مال» حامی تیم‌های هاکی ایران شده است.

مشکلات تیم‌های هاکی روی یخ ایران در همان سال نخست به حدی شد که نگاه یک مستندساز را به خود جلب کرد.

«سام کلانتری»، مستندساز ایرانی در سال ۱۳۹۸ مستندی از زندگی همین دختران را به تصویر کشید.

«جایی برای فرشته‌ها نیست»، مستندی درباره‌ تیم ملی دختران اسکیت هاکی ایران و مشکلات پیچیده‌ آن‌ها در راه مسابقات آسیایی کره‌جنوبی بود که ورزش بهانه‌ای برای وارد شدن به زندگی این دختران شد. 

این فیلم را پُرجایزه‌ترین مستند سینمایی سال ۱۳۹۸ نامیدند؛ فیلمی که سیمرغ بلورین «جشنواره فیلم فجر» و چهار جایزه از «جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت»، از جمله جایزه ویژه تماشاگران این جشنواره را کسب کرد.

با این وجود، در سال ۱۴۰۰ تیم ملی مردان هاکی روی یخ به مقام نایب قهرمانی رقابت‌های «دیویژن ۴» جهان در قرقیزستان رسید و دختران هاکی روی یخ نیز که برای اولین بار به مسابقات جهانی اعزام شده بودند، به نایب قهرمانی مسابقات بین‌المللی امارات رسیدند.

 

مجید هنرجو کیست و چه‌گونه هاکی ایران را به آقازاده‌اش سپرد؟

مهر ۱۴۰۰، کاوه صدقی، سرمربی تیم‌های ملی مردان و زنان هاکی روی یخ ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا گفت: «از دور که نگاه می‌کنیم، به نظر می‌رسد که این ورزش برای بچه پول‌دارها است اما اکثر ورزشکاران ما از جنوب تهران و شهرهای دیگر هستند.»

این تیم‌ها بدون حمایت‌های فدراسیون یا وزارت و ورزش به مسابقات بین‌المللی اعزام می‌شدند و برخی اسپانسرها عمده هزینه‌های این دو تیم را تقبل می‌کردند. با این وجود، احتمال این‌ که فدراسیون اسکیت ایران (به عنوان متولی فدراسیون هاکی روی یخ) تلاش کند شالوده هر دو تیم را از هم بپاشد، بعید به نظر می‌رسید.

خبرگزاری «ایرنا» ۲۴ اسفند ۱۴۰۰ مدعی شد «مجید هنرجو»، رییس فدراسیون اسکیت با استعفای کاوه صدقی، سرمربی تیم‌های ملی مردان و زنان ایران، از سرمربی‌گری این دو تیم موافقت کرده است.

در بخشی از نامه رییس فدراسیون اسکیت خطاب به کاوه صدقی آمده است: «در نامه استعفای حضرت‌عالی و اعلام عدم همکاری با هیات رییسه جدید فدراسیون‌ که توسط اعضای مجمع به عنوان بالاترین رکن تصمیم‌گیری فدراسیون اسکیت انتخاب شده‌اند، با استعفای شما موافقت می‌کنم.»

طبق اعلام کانال رسمی فدراسیون اسکیت، مجید هنرجو، رییس این فدراسیون بهمن ۱۴۰۰ آقازاده خود، «محمدمحسن هنرجو» را به سمت مدیر تیم‌های ملی این فدراسیون منصوب کرده بود.

مجید هنرجو به عنوان رییس فدراسیون اسکیت درحالی با استعفای کاوه صدقی، سرمربی تیم‌های ملی زنان و مردان هاکی روی یخ ایران موافقت کرده که او نوشتن هرگونه استعفایی خطاب به هیات را تکذیب کرده است. 

او گفته بود: «من ناگهان با خبری روبه‌رو شدم که استعفای من به دست اعضای هیات رییسه فدراسیون اسکیت رسیده و ریاست فدراسیون هم با آن موافقت کرده است، در حالی که من اصلا استعفا نداده بودم.»

مجید هنرجو در حالی ورزش تازه پای هاکی روی یخ را میان خانواده‌اش تقسیم می‌کند که خودش دوم بهمن ۱۴۰۰ به ریاست این فدراسیون رسید

او از مدیران نزدیک به «محمدرضا پولادگر»، معاون وزارت ورزش و جوانان است که با اعمال نفوذش، به ریاست فدراسیون اسکیت ایران رسید.

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

ویدیو

جشن قهرمانی دختران شیمیدر قم

۲۶ اسفند ۱۴۰۰
ایران وایر
جشن قهرمانی دختران شیمیدر قم