جهان, افغانستان

متقی: ما خواهان تعامل و روابط خوب با دنیا هستیم

سرپرست وزارت خارجه دولت موقت طالبان در افغانستان با بیان این که حکومتشان خواستار تعامل و روابط خوب با جهان است، از جامعه جهانی خواست تا به این درخواست پاسخ مثبت دهند.

12.03.2022 - به‌روز رسان : 14.03.2022
متقی: ما خواهان تعامل و روابط خوب با دنیا هستیم

آنتالیا/ شاهین دمیر/ خبرگزاری آناتولی

امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه دولت موقت طالبان در افغانستان که در رأس هيئتی برای شرکت در دومین دوره مجمع دیپلماسی آنتالیا در ترکیه حضور دارد، در گفتگو با خبرنگار آناتولی در ارتباط با پیام این حکومت به جهانیان اظهار کرد: «ما با دنیا خواهان تعامل و روابط خوب هستیم و از جهان می‌خواهیم به این پیام ما جواب مثبت دهند».

جزئیات کامل این مصاحبه به شرح زیر است؛

«نمی‌توانم در زمینه تشکیل حکومت فراگیر پیش‌گویی کنم»

-حکومت فراگیر چه زمانی تشکیل خواهد شد؟

متقی: «در 15 اوت سال گذشته سران اداره کابل گریختند و یک خلاء قدرت ایجاد شد و مجاهدین ما وارد کابل شدند چون که مردم خواستار خدمات و تنظیم امور بودند. امارت اسلامی افغانستان کابینه سرپرست را تعیین کرد و این حکومت جدید در 6 ماه گذشته کارهای بسیار خوبی انجام داد و هنوز هم تلاش جریان دارد که چطور بتواند وضعیت اقتصادی، امنیتی، کمک‌ها بشری هنوز هم خدمات خوب انجام دهد. این اصلاحات صورت گرفته در حکومت موجب تکامل تدریجی آن شده است. از هر نگاه باید روی پای خود بایستد. این که این فرآیند چه زمانی به انجام خواهد رسید، نمی‌توانم پیشگویی کنم».

- آیا با نیروهای مقاومت احمد مسعود و گروه‌های مخالف دیگر دیدارهایی انجام خواهد گرفت؟

متقی: «نیروهای مخالف در افغانستان وجود ندارد، البته شخصیت‌های مخالفی در بیرون از افغانستان هستند، ما به همه پیغام داده‌ایم که به کشور عزیز خود بازگردید. بیایید به خانه و کاشانه خود در این جا زندگی امن و خوبی را اختیار کنید. هیچ مشکلی از طرف حکومت جدید افغانستان امارت اسلامی افغانستان وجود ندارد، از آن‌ها دعوت کردیم باز هم دعوت خواهیم کرد».

- تلاش‌هایی که در راستای به رسمیت شناخته شدن حکومت افغانستان انجام می‌شود در چه سطحی قرار دارد؟

متقی: «ما در گام اول با کشورهای همسایه، منطقه، جهان عرب و اسلامی تماس‌های خوبی برقرار کردیم. همچنان با اروپا و آمریکا مجالس خوب داشته‌ایم. الحمدالله ما در تمام امور دیپلماسی جهانی که رفت و آمد داریم، احترام خیلی خوبی نسبت به ما دارند. تعاملی که با ما دارند مثل یک حکومت به رسمیت شناخته شده است. شاید به خاطر مجبوریت‌هایی به رسمیت نشناخته‌اند اما عملا با ما به عنوان یک کشور به رسمیت شناخته شده رفتار می‌کنند».

«هیچ کس حق ندارد سرمایه مردم افغانستان را به تصرف درآورد»

- تاکنون چه اقداماتی برای آزاد شدن دارایی‌های مسدود شده افغانستان در آمریکا صورت گرفته است؟

متقی: «سرمایه افغانستان در آمریکا به شکل غیرقانونی مسدود شده است و ما کوشش کرده و می‌کنیم، این سرمایه و حق مردم افغانستان است، نه رئیس جمهور آمریکا و نه هیچ کس دیگر حق ندارد که سرمایه مردم غریب و مظلوم افغانستان را تصرف بکند. ما خواهان آزاد شدن فوری سرمایه افغانستان هستیم. چرا که پشتوانه بانک مرکزی افغانستان است، سرمایه شخصی یا اشخاصی نیست. امیدوار هستیم در آینده دستاوردی داشته باشیم و آمریکا ما را درک کرده و اهرم‌های فشارش را علیه مردم افغانستان استفاده نکند».

- موضع‌ غرب در قبال افغانستان چه هزینه‌هایی برای مردم این کشور متحمل کرده است؟

متقی: «در جریان هستید که آمریکا و متحدانشان از افغانستان خارج شدند، سرمایه افغانستان را منجمد و بانک‌ها را تحریم کردند. الحمد‌الله روز به روز مجوز‌هایی از طرف آمریکا صادر می‌شود و روابط نیز رو به بهبود است. امیدواریم آمریکا درک کند که دیگر درباره افغانستان ابزار اهرم فشار به کار نگیرد و از راه‌های دیپلماسی و تفاهم استفاده کند. امید است که این روابط بهتر شود. الحمدالله افغانستان از وجود نیروهای خارجی آزاد شده و افغانستان سیاست مستقل دارد، سیاستش اقتصاد محور است و به همین دلیل بهبودی روابط با همه کشورهای جهان امکانپذیر است».

- مشکلات زنان در افغانستان تا چه اندازه حل شده است؟

متقی: «20 سال است با آمریکا و متحدانشان جنگ می‌شود و 40 سال است که در افغانستان جنگ است. این مشکلات همواره وجود داشت. این مشکلات روزبه روز حل می‌شوند. پوهنتونها (دانشگاه‌ها ) باز شدند. ما در پوهنتون‌ها چهار لک (صد) 42 هزار دانشجو دختر و پسر داریم. همینطور در دیگر بخش‌ها مشکلات حل شده‌اند. برای حل برخی مشکلات دیگر کوشش ادامه دارد، امیدوار هستیم که در آینده نزدیک کارهای خوب انجام شده و مشکلات حل شود».

«در بسیاری از موارد مربوط به مدیریت فرودگاه کابل با ترکیه و قطر توافق کردیم»

- روابط با ترکیه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

متقی: «روابط ما با تمامی کشورهای همسایه و به ویژه ترکیه خیلی خوب است. سفارت ترکیه در کابل از روز اول به فعالیت‌های خود ادامه می‌دهد. ما با ترکیه نشست‌ها و مراودات خوب داریم. بین کابل و ترکیه پروازها هم دایر هستند. در بخش کمک‌های بشری ترکیه خیلی خوب همکاری کرده ما ممنون هستیم و تشکر می‌کنیم. روابط ما با ترکیه روز به روز خوب‌تر می‌شود».

- مذاکرات با ترکیه و قطر در زمینه مدیریت و تامین امنیت فرودگاه کابل در چه مرحله‌ای قرار دارد؟

متقی: «با دولت‌های ترکیه و قطر مذاکراتی در کابل، ترکیه و قطر داشته‌ایم. در بسیاری از موارد به توافق رسیدیم. البته بعضی موارد هستند که هنوز بر سر آن‌‌ها توافق حاصل نشده است. امیدواریم که در مجالس بعدی این اتفاق صورت بگیرد و کارهای عملی شروع شوند».

- توزیع محموله‌های قطار نیکوکاری که از ترکیه وارد افغانستان‌ می‌شود، به چه شکلی صورت می‌گیرد؟

متقی: «از حکومت ترکیه و مردم ترکیه تشکر می‌کنیم که کمک‌های بشری بسیاری را به افغانستان ارسال کرده‌‌اند. حکومت جدید افغانستان در مورد تقسیم کمک‌های بشری و شفافیت و در بخش‌های دیگر همکاری خیلی خوبی انجام داده و باز هم همکاری خواهد کرد. امیدوار هستیم محموله‌هایی که مردم ترکیه جمع‌آوری و به ترکیه ارسال کرده‌اند، همینطور جریان پیدا کند. مردم افغانستان از این اقدام مردم ترکیه خوشحال هستند».

- وضعیت سفارتخانه‌های افغانستان چگونه خواهد شد؟

متقی: «سفارت افغانستان در ترکیه با ما همکاری می‌کند و ما آن را پوشش می‌دهیم. ما هم تمامی افغان‌هایی که در ترکیه و تمام جهان هستند دعوت می‌کنیم که هر فرد می‌تواند بسیار با اطمینان به افغانستان بیاید در خانه و شهر خود زندگی آرام داشته باشد. تمام کسانی که به دلیل تبلیغات منفی علیه ما کشورشان را ترک کرده بودند، به تدریج به کشورشان باز می‌گردند. در بخش خدمات کنسولی، پاسپورتی و (تذکره) شناسنامه حکومت فعلی بسیار توجه کرده و توجه می‌کند. مشکلات در حال حل شدن هستند».

«آماده آغاز پروژه‌های بزرگ در افغانستان هستیم»

- پروژه‌های انتقال گاز از ترکمنستان در چه سطحی قرار دارد؟

متقی: «با مقامات ترکمنستان نشست‌های متقابل داشتیم. ترکمنستان در این زمینه اعلام آمادگی کرده که نه تنها پروژه «تاپی» بلکه پروژه «تاپ» هم شروع شود. ما هم آماده هستیم که تمام پروژه‌های کلان نظیر آن‌ها شروع شود. افغانستان امن است. افغانستان نقطه اتصال مناطق آسیای مرکزی و آسیای جنوبی است و همه از آن به عنوان مسیر ترانزیت استفاده می‌کند. افغانستان امن و امان است و می‌خواهیم افغانستان مرکز اتصال، اقتصاد و تفاهم شود نه مثل سابق جای مقابله ابر قدرت‌ها».​​​​​​​

- چه پیامی از مجمع دیپلماسی آنتالیا به جوامع جهانی دارید؟

متقی: «ما به همه جهان این پیغام را داریم؛ دیپلماسی یک ضرورت نه تنها برای کشورهای ضعیف و غریب بلکه برای کشورهای بزرگ نیز باید ضرورت باشد. همچنان از راه دیپلماسی برای اقدام نظامی و تجاوز سوءاستفاده نشود. برای امنیت جهان از دیپلماسی استفاده شود. اینطور نشود که تنها در مقابل کشورهای غریب استفاده کنند. پنجاه کشور شامل آمریکا و ناتو در افغانستان بودند، اما نتوانستند که امنیت را تامین و داعش را کنترل کنند. در حالی که امارت اسلامی افغانستان (به عبارتی) حکومت جدید افغانستان، امنیت مثال زدنی را در این کشور تامین کرده و مراکز داعش را از بین برده‌ است. کشورهای جهان باید با افغانستان همکاری کرده و حکومت جدید را به رسمیت بشناسند. به آمریکا فشار آورند که دارایی‌های افغانستان را آزاد کند. ما با دنیا خواهان تعامل و روابط خوب هستیم و از جهان می‌خواهیم به این پیام ما جواب مثبت دهند».

خبرگزاري آناتولي اخبار خود از طريق سامانه مدیریت خبر (HAS) براي مشترکین رسانه‌ای ارسال و فقط بخشي از آنها را خلاصه و در وبسايت خود منتشر ميكند. بنابراين براي دريافت اخبار كامل ما، لطفا تماس گرفته و مشترك شويد!