1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

نیمه شمالی آلمان در چنگ دو طوفان سهمگین پی در پی

۱۴۰۰ بهمن ۲۸, پنجشنبه

طوفان شدید "یلنیا" بخش‌هایی از آلمان را در نوردید و خرابی‌ها و اختلالات زیادی به بار آورد و طوفان دیگری در راه است. کارشناسان هواشناسی پیش‌بینی می‌کنند توده هوای سنگین و طوفانی "زینپ" نیز ۱۸ فوریه به آلمان می‌رسد.

https://p.dw.com/p/47C4X
درخت کهنسال ریشه‌کن شده بر اثر طوفان یلنیا، هانوفر ۱۷ فوریه ۲۰۲۲
عکس: Rainer Droese/localpic/imago images

طوفان شدید موسوم به "یلنیا" (Ylenia) روز پنج‌شنبه ۱۷ فوریه در بخش‌های وسیعی از نیمه شمالی آلمان به تاخت و تازه پرداخت، خرابی و خسارت ببار آورد و پرواز برخی هواپیماها و قطارها را متوقف کرد.

مسئولان در برخی ایالت‌های آلمان مدارس و مهدکودک‌ها را تعطیل کرده و به شهروندان توصیه کردند تا حد امکان برای کارهای غیرضروری از خانه خارج نشوند.

پیش‌بینی می‌شد بر اثر بارندگی شدید و طوفان برخی مناطق شمالی آلمان دچار آب‌گرفتگی شدید شود؛ این اتفاق در شهرهایی مانند هامبورگ و کناره‌های دریای شمال رخ داد اما شدت آن چنان که نگرانی ایجاد کرده بود نبوده است.

در مناطقی سرعت باد تا ۱۵۲ کیلومتر در ساعت نیز ثبت شده است. طوفان شدید برخی درختان را ریشه‌کن کرده و به واژگونی چند کامیون منجر شده است.

بر پایه پیش‌بینی کارشناسان هواشناسی قرار است یلنیا روز جمعه جای خود را به طوفان "زینپ" (Zeynep) دهد که شدت آن دست‌کمی از طوفان روز پنج‌شنبه ندارد.

منشاء طوفان؛ تغییرات جوی بین ایسلند و بریتانیا

روزنامه "زود دویچه" به نقل از آندریاس فریدریش، از اداره هواشناسی آلمان نوشت، علت وقوع این دو طوفان اختلاف شدید دما در لایه‌های هوا است اما این اتفاق جای دیگری رخ می‌دهد.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

این کارشناس هواشناسی می‌گوید برخورد لایه‌های هوا با اختلاف دمای شدید بر فراز اقیانوس اطلس شمالی و بین ایسلند و جزایر بریتانیا عامل ایجاد دو طوفان پی در پی بوده که به آلمان رسیده و می‌رسد.

 به گفته آندریاس فریدریش توده‌های عظیم هوا برای متعادل کردن اختلاف شدید دما به حرکت در می‌ایند که نتیجه آن وزش باد شدید و انرژی آزاد شده‌ای است که به شکل‌گیری طوفان منجر می‌شود.

کارگاه تولید توفان بر فراز اقیانوس اطلس شمالی

وقوع چنین طوفان‌هایی در زمستان غیرمعمول نیست زیرا اقیانوس اطلس شمالی به طور منظم مشغول تولید چنین جریان‌هایی است.

در عین حال جریان بادهای شدید که بر فراز اقیانوس اطلس شمالی شکل می‌گیرند اغلب از فراز اسکاتلند و اسکاندیناوی به سمت شرق حرکت می‌کنند.

این مناطق در روزهای گذشته نیز شاهد توفان‌های شدیدی مانند یلنیا و زنیپ بوده‌اند. فریدریش می‌گوید این بدشانسی آلمان است که تقابل جبهه‌های هوا با دماهای متفاوت اکنون به سمت جنوب تغییر جهت داده است.

بر این اساس جریان‌های جوی طوفان‌زا اکنون در مسیری پیش می‌روند که از فراز دانمارک، شمال آلمان و لهستان می‌گذرد. به گفته فریدریش این تغییر جهت حاصل عملکرد یک جریان قوی باد در ارتفاع ده کیلومتری از سطح زمین است که مسیر باد در لایه‌های پائین‌تر را تعیین می‌کند.

گرچه سرعت طوفان یلنیا حتی در مناطق مسطح تا ۱۳۰ کیلومتر در ساعت هم رسیده، اداره هواشناسی آلمان آن را به طور نسبی یک "طوفان معمولی زمستانه" ارزیابی می‌کند.

دو طوفان شدیدتر در دهه‌های اخیر

شدیدترین طوفان‌هایی که در دهه‌های اخیر آلمان را در نوردیدند در سال‌های ۱۹۹۶ و ۲۰۰۷ رخ دادند که سرعت آنها بیش از ۱۵۰ کیلومتر در ساعت بوده و خسارت‌های به مراتب عظیم‌تری به بار آوردند.

در جریان این دو طوفان سرعت باد در مناطق مرتفع و کوهستانی تا ۲۰۰ کیلومتر در ساعت نیز ثبت شده است. با این حال اداره هواشناسی آلمان هشدار می‌دهد که قدرت تخریب یلنیا را هم، به خصوص با توجه به غافلگیرکننده بودن آن نباید دست‌کم گرفت.

یکی از جنبه‌های غیرمعمول وضعیت اخیر آب و هوایی در آلمان طولانی بودن دوره وزش بادهای شدید و طوفانی است که پیش‌بینی می‌شود در روزهای آینده ادامه خواهد داشت.

کارشناسان هواشناسی هشدار می‌دهند طوفان زینپ که از روز جمعه به آلمان می‌رسد تا آخر هفته ادامه دارد و بسیار چالش‌برانگیز ارزیابی می‌شود.

طوفان زینپ تخت تاثیر جریان‌های جوی در ارتفاع بالا به سرعت حرکت می‌کند و تغییر جهت می‌دهند و به همین دلیل پیش‌بینی دقیق این پدیده کار ساده‌ای نیست.

دشواری پیش‌بینی دقیق، خطر بارندگی شدید

به گفته کارشناسان تا زمانی که این توفان بر فراز اقیانوس اطلس شمالی در حرکت است داده‌های مربوط به آن، از جمله داده‌های ماهواره‌ای برای پیش‌بینی دقیق وضعیت آن مانند دادهای ایستگاه‌های هواشناسی در سطح زمین قابل اتکا نیستند.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

کارشناسان هواشناسی معتقدند به همین دلیل پیش‌بینی دقیق مسیر حرکت طوفان زینپ و "فشار هسته مرکزی آن" فقط در زمان کوتاهی قبل از وقوع آن ممکن است اما این اطمینان وجود دارد که این طوفان به زودی به آلمان می‌رسد.

به نوشته "زوددویچه" در کنار خود طوفان، بارندگی شدیدی که همراه آن رخ می‌دهد نیز می‌تواند در مناطقی از آلمان مشکل‌آفرین شود.

پیش‌بینی می‌شود تا اول هفته آینده در نیمه شمالی آلمان میزان بارندگی بین ۴۰ تا ۸۰ لیتر در هر متر مربع باشد. این میزان می‌تواند در مناطق کوهستانی تا ۱۰۰ لیتر در متر مربع هم برسد که در این صورت خطر جاری شدن سیل و طغیان رودخانه‌ها نیز وجود خواهد داشت.

پرش از قسمت در همین زمینه

در همین زمینه

نمایش مطالب بیشتر