خبرگزاری کار ایران

روحی‌صفت در گفت‌وگو با ایلنا:

میزبانی از گفت‌وگوهای بین‌الافغانی برای ما مهم است/ برای تشکیل دولت فراگیر در افغانستان تنها نیستیم/ پیش از پایان زمستان باید مسائل افغان‌ها حل و فصل شود

asdasd
کد خبر : ۱۱۹۳۸۷۵

یک تحلیل‌گر ارشد مسائل شبه قاره گفت: خوشبختانه نه تنها کشورهای همسایه، بلکه تمامی کشورهای دنیا بر این باور هستند که باید یک حکومت فراگیر در افغانستان تشکیل شود، حکومت زنان و اقلیت‌ها به رسمیت شناخته شود و ما در این مسیر تنها نیستیم.

محسن روحی‌صفت در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، در خصوص خبر سفر رهبر حزب اسلامی افغانستان به ایران و واکنش سخنگوی وزارت امور خارجه به این خبر مبنی بر اینکه «رفت و آمد چهره‌های افغانستانی به ایران امر تازه‌ای نیست و تهران به طور منظم به میزبان چهره‌های مختلف افغانستانی و برای این‌که پایگاهی برای گفت‌وگو‌های بین الافغانی باشد ادامه می‌دهد.» در پاسخ به این سوال که ایران پیش از این نیز میزبان چهره‌های افغانستانی بوده و حتی شاهد بودیم که تسهیلگری دیداری میان احمد مسعود و امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه طالبان در تهران صورت گرفت، آیا این تلاش ایران در مقطع کنونی تاثیری بر تحولات افغانستان خواهد داشت، گفت: برداشت ایران این است که افغانستان وضعیت پایداری ندارد؛ چراکه این کشور چند قومیتی، چندنژادی و چند فرهنگی است و در حال حاضر حاکمان این کشور تنها از یک قوم هستند و به همین دلیل هم نمی‌توانند اعتماد عمومی همه مردم را به دست بیاورند و همین امر باعث سست بودن پایه‌های اجتماعی حکومت است.

وی ادامه داد: با این فرض؛ می‌گوییم که اگر دست روی دست گذاشته شود، همین موضوع در آینده باعث تحولات در آن کشور، درگیری و در نهایت سست شدن حاکمیت و بی‌ثباتی در منطقه خواهد شد. راه‌حل اما این است که بتوانیم طرف‌هایی که در کابل حاکم هستند را قانع کنیم و به نتیجه برسانیم که برای جلوگیری از بی‌ثباتی و تشدید جنگ‌های داخلی باید همه اقوام و گروه‌ها را در حکومت شریک کنند. از این جهت اصل میزبانی از گفت‌وگوهای بین‌الافغانی برای ما مهم است و این یک پروسه است و باید این موضوع به میزانی برای حاکمان فعلی افغانستان تکرار شود تا به اصل تشکیل دولت فراگیر برسند. 

این دیپلمات پیشین در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به اینکه امروز طالبان خود را حاکم بی‌رقیب صحنه افغانستان می‌داند، اساسا نیازی برای حضور در تلاش‌های تهران احساس می‌کنند، گفت: تجربه افغانستان نشان می‌دهد که این حکومت پایدار نخواهد بود؛ یعنی حکومت‌هایی که تک قومی بودند نتوانستند خود را حفظ کنند و دچار بی‌ثباتی شدند. نشانی آن نیز تعدد بالای تغییر نظام در این کشور مانند پادشاهی به کمونیستی، به مجاهدانی، به طالبانی و جمهوری در چند دهه گذشته است. این موضوع نشان می‌دهد که همه حکومت‌های افغانستان این مولفه مهم را نادیده گرفته‌اند.

وی افزود: ما به عنوان یک همسایه که بی‌ثباتی افغانستان تاثیر مستقیم در کشورمان دارد، حاکمان این کشور را تشویق می‌کنیم که به سمت تشکیل دولت فراگیر بروند. امروز هم اگر شاهد آرامش نسبی در افغانستان هستیم، دلیلش فصل زمستان و سرما است که اگر به بهار و تابستان برسیم به تدریج تحرکات برای آغاز بی‌ثباتی و جنگ‌های داخلی آغاز می‌شود، در نتیجه باید بر این مساله تمرکز کنیم که پیش از پایان زمستان برخی مسائل حل و فصل شود.

تحلیل‌گر ارشد مسائل شبه قاره همچنین در پاسخ به این سوال که پس از نشست همسایگان افغانستان در پاکستان و ایران، سومین میزبان این گفت‌وگوها چین خواهد بود و گفته شده هیاتی از طالبان هم مانند پاکستان در این نشست حضور پیدا خواهد کرد، آیا در غیاب تهران،‌ سایر کشورهای همسایه به سمت به رسمتی شناختن طالبان حرکت می‌کنند، گفت: خوشبختانه نه تنها کشورهای همسایه، بلکه تمامی کشورهای دنیا بر این باور هستند که باید یک حکومت فراگیر در افغانستان تشکیل شود، حکومت زنان و اقلیت‌ها به رسمیت شناخته شود و ما در این مسیر تنها نیستیم و حتی پاکستان که خود دستی در تحولات فعلی حکومت افغانستان دارد نیز همین سخن را می‌گوید؛ چراکه این تحولات می‌تواند در پاکستان هم تاثیر منفی داشته باشد. اگر مواضع سایر کشورها را نیز بررسی کنید، چیزی خلاف آنچه ما می‌گوییم را مطرح نمی‌کنند.

روحی‌صفت در پاسخ به این سوال که نتیجه ملموس این نشست‌ها بر زندگی مردم افغانستان چه بوده، گفت: این روند چیزی نیست که نتیجه آنی و فوری داشته باشد بلکه رهبران امروز کابل باید در یک پروسه به این باور برسند که برای تداوم حکومت باید برخی اقدامات را در دستور کار قرار دهند. برای مثال در خصوص تحصیل دختران یا بازگشایی دانشگاه‌ها تحولاتی صورت گرفته که از ابتدا این چنین نبود. در حکومت طالبان نیز جریان‌های مختلفی وجود دارد که تفاوت سلیقه دارند و باید این اجماع در داخل حکومت برای ایجاد تحول ایجاد شود و این مساله به نفع خودشان است.  

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز