ایران

انتقاد روزنامه کیهان از «حق کاپیتولاسیون هسته‌ای» در برجام

روزنامه کیهان، توافق برجام در سال 2015 را متضمن «حق کاپیتولاسیون هسته‌ای» دانست و هشدار داد که احیای آن هرگز دربرگیرنده منافع ملی ایران نخواهد بود.

01.02.2022 - به‌روز رسان : 02.02.2022
انتقاد روزنامه کیهان از «حق کاپیتولاسیون هسته‌ای» در برجام

استانبول/خبرگزاری آناتولی

روزنامه «کیهان» که مدیرمسئول آن توسط آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای، رهبر ایران تعیین می‌شود و درعین حال نماینده مستقیم وی در این رسانه نیز است، در یکی از مقالات صفحه اول امروز خود درباره مذاکرات هسته‌ای وین نوشت: بدون توجه به اقدامات جامع اطمینان‌ساز و مشکلات اساسی ناشی از آن، هرگز در بر گیرنده منافع جمهوری اسلامی ایران نخواهد بود.

در ادامه این مقاله که در آستانه دور هشتم مذاکرات وین منتشر شده، همچنین آمده است: مهم‌ترین اهرمی که منافع جمهوری اسلامی را با انگشت اشاره هر یک از اعضای برجام برهم خواهد زد، حق کاپیتولاسیون هسته‌ای است که تیم مذاکره‌کننده به نحوی یکجانبه تحت عنوان مکانیسم حل اختلاف و به بیان واضح‌تر «مکانیسم ماشه» آن ‌را پذیرفته است.

ابراهیم کارخانه‌ای، رئیس سابق ‌کمیته هسته‌ای مجلس ایران به عنوان نویسنده این مقاله، همچنین با بیان اینکه «آنان به پشتوانه این سلاح (مکانیسم ماشه)، هیچ‌گاه به تعهدات خود پای‌بند نخواهند ماند»، هشدار داده است: تا زمانی که راه‌های توطئه در برجام بسته نشود، دستیابی به توافقی مطمئن غیرممکن خواهد بود.

او همچنین گفته است: یکی از محورهای اساسی که می‌باید مورد توجه جدی قرار گیرد، اعمال توطئه مدیریت‌شده از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است که از بدو تأسیس همواره به عنوان بازوی توطئه قدرت‌ها علیه کشورهای ناهمسو عمل کرده است... برای اقدامات شیطانی و دخالت‌های توطئه‌گرایانه آژانس نیز به عنوان یکی از ارکان اصلی توافق می‌بایست سازوکار خاصی تدوین گردد که در برابر آن پاسخگو بوده و حق اقدام متقابل برای جمهوری اسلامی ایران محفوظ بماند.

کارخانه‌ای درباره مسئله تحریم‌ها نیز «تیم مذاکره‌کننده قبلی» را به «سطحی‌نگری در توافق و عدم درک صحیح مفاهیم واژه‌ها (Lift و Terminate) و خوشبینی در مذاکره» متهم و تاکید کرده و افزوده: تمام تحریم‌ها و محدودیت‌هایی که توسط آمریکا با تصویب مجلس یا دستور رئیس‌جمهور و یا قوه قضائیه به بهانه هسته‌ای علیه جمهوری اسلامی ایران وضع گردیده است می‌بایست در برنامه قطعی تیم مذاکره‌کننده قرار گیرد.

وی به نقش شورای امنیت نیز چنین پرداخته است: مسئله اساسی که در جهت استحکام‌بخشی به شیوه حل اختلاف می‌بایست مد نظر قرار گیرد، تغییر نحوه رای‌گیری در شورای امنیت بر سر پرونده هسته‌ای ایران است. بر اساس آنچه که در ماده ۳۷ برجام آمده است «استمرار لغو تحریم‌ها» به رای گذاشته می‌شود که در این‌‌صورت دست آمریکا و سه کشور اروپایی در مخالفت و استفاده از حق وتو علیه ایران باز و در مقابل دست کشورهای همسو با جمهوری اسلامی مانند چین و روسیه بسته خواهد بود.

گفتنی است شروط روزنامه «کیهان» (مانند گرفتن تضمین برای لغو تمام تحریم‌ها و حذف مکانیسم ماشه و غیره) برای توافق در وین درحالی مطرح می‌شود که از دیدگاه بسیاری از تحلیلگران ایرانی طرف‌های برجام امتیازاتی فراتر از آنچه در برجام کنونی آمده است، به این کشور نخواهند داد.

به‌عنوان مثال دکتر دیاکو حسینی، تحلیلگر ارشد مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری ایران گفته است: به خاطر اختلاف شدید بین تهران و واشنگتن، ایران مطالبات امریکا را نمی‌تواند بپذیرد. به‌طور متقابل آمریکا هم نمی‌تواند تضمین‌های مورد نظر ایران را بدهد. حتی اگر برجام احیا شود در این شرایط از برجام 2015 ضعیف تر خواهد بود. ما باید تلاش کنیم به توافق برسیم و وقت خود را صرف جزییاتی که می‌دانیم امکان‌پذیر نیست، تلف نکنیم.

خبرگزاري آناتولي اخبار خود از طريق سامانه مدیریت خبر (HAS) براي مشترکین رسانه‌ای ارسال و فقط بخشي از آنها را خلاصه و در وبسايت خود منتشر ميكند. بنابراين براي دريافت اخبار كامل ما، لطفا تماس گرفته و مشترك شويد!