1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله
فناوریآمریکای شمالی

نگرانی از اختلال در رادار هواپیماها بر اثر شبکه "۵ جی"

۱۴۰۰ دی ۲۹, چهارشنبه

خطوط هوایی در آمریکا نگران اختلالاتی هستند که ممکن است شبکه نسل پنجم تلفن‌های همراه  در پروازها ایجاد کند. سیگنال‌های این فناوری جدید می‌تواند با امواج سیستم رادار هواپیما تداخل پیدا کند. این خطر چقدر جدی است؟

https://p.dw.com/p/45jzZ
احتمال اختلال در رادار هواپیماها بر اثر سیگنال شبکه "۵ جی"
عکس: Nikolai Novichkov/picture alliance/dpa/TASS

قرار بود شرکت‌های ارائه‌کننده جدیدترین فناوری تلفن همراه یعنی نسل پنجم (۵ جی) ارائه خدمات خود را پس از دو بار تعویق، از روز چهارشنبه ۱۹ ژانویه (۲۹ دی) در ایالات متحده آمریکا آغاز کنند.

به راه افتادن این خدمات، بهره‌برداری از اینترنت پرسرعت‌تر با پوشش گسترده‌تری را ممکن می‌سازد. اما خطوط هوایی آمریکا هشدار داده‌اند که این فناوری می‌تواند خطری برای ترافیک هوایی ایجاد کند.

حدود یک ماه پیش نیز دو غول صنعت هواپیماسازی در جهان، بوئینگ و ایرباس از دولت آمریکا خواستند، اجازه استفاده از امواج پنج جی (5G) باند متوسط توسط شرکت‌های مخابراتی آمریکا ( AT&T و ورایزن) را به دلیل نگرانی‌های امنیتی به تعویق بیندازد.

دویچه وله را در اینستاگرام دنبال کنید

این شرکت‌ها درنامه‌ای به وزارت ترابری آمریکا هشدار دادند که «تداخل امواج 5G می‌تواند ایمنی پروازها را به مخاطره بیندازد و تأثیر بسیار منفی بر صنعت هوانوردی بگذارد.»

این خطر دقیقا چیست؟

خطوط هوایی نگران هستند که امواج تلفن همراه "پنج جی" با امواج سیستم رادار (ارتفاع‌‌سنج) هواپیماها تداخل ایجاد کند. چنین تداخلی می تواند به ویژه در مراحل حیاتی پرواز مانند فرود و برخاستن خطرناک باشد. 

سیستم ارتفاع‌سنج هواپیما امواج رادیویی را به زمین می‌فرستد. اگر فرکانس‌های دیگری این امواج را مختل کنند، خلبان‌‌ها دیگر نمی‌توانند به دستگاه‌ها تکیه کنند و باید با اتکاء به دید خود پرواز کنند.

سیستم‌های ارتفاع‌‌سنج‌ هواپیماها در محدوده فرکانس تعریف‌شده بین‌المللی امواجی بین ۴،۲ تا ۴،۴ گیگاهرتز ارسال می‌کنند. اما فرکانس‌های 5G در همه کشورها در یک محدوده قرار ندارند.

در ایالات متحده آنها بین ۳،۷ تا ۳،۹۸ گیگاهرتز هستند که به امواج ارتفاع‌سنج‌ هواپیماها بسیار نزدیک است. به همین دلیل خطوط هوایی ایالات متحده از اختلال در سیستم رادار هواپیماها بیم دارند و آنتن‌های نسل پنجم تلفن‌های همراه را در مجاورت فرودگاه‌ها خطرناک می‌دانند.

مسافران چقدر باید نگران باشند؟

در سوئیس نیز آنتن‌های شبکه تلفن‌های همراه نسل پنجم در کنار فرودگاه‌های زوریخ و ژنو قرار دارند. این خدمات تقریبا سه سال است که در سوئیس وجود دارد. اما در اروپا و سوئیس، فرکانس‌‌های این تلفن‌ها بین ۳،۴ تا ۳،۸ گیگاهرتز است. کارشناسان در سوئیس می‌گویند این می‌تواند تا حدودی ضریب ایمنی بزرگتری برای سیستم ارتفاع‌سنج هواپیماها ایجاد کند.

دویچه وله را در تلگرام دنبال کنید

با این حال هنوز نمی‌توان خطر شبکه‌های نسل پنجم تلفن همراه را نه در سوئیس و نه در هیچ جای دیگری کاملا منتفی دانست. کریستین شوبرت، سخنگوی دفتر فدرال هوانوردی غیرنظامی شهر بازل در این باره می‌گوید: «ما هنوز هیچ داده قابل اعتمادی مبنی بر اینکه ۵ جی بر سیستم‌های کابین خلبان هواپیما تأثیر بگذارد، نداشته‌ایم.»

او در عین حال به این واقعیت اشاره کرده که تا به امروز هیچ حادثه‌ای در دنیا گزارش نشده است که علت ‌آن اختلال در عملکرد ارتفاع‌سنج هواپیما بر اثر تداخل سیستم ۵ جی باشد.

نگرانی‌ها از امواج اینترنت نسل پنج 5G