سیاسی, جهان

نشست فوق‌العاده سازمان پیمان امنیت جمعی درباره قزاقستان

نشست فوق العاده سازمان پیمان امنیت جمعی در خصوص قزاقستان با حضور رهبران کشورهای عضو به صورت آنلاین برگزار شد.

10.01.2022 - به‌روز رسان : 10.01.2022
نشست فوق‌العاده سازمان پیمان امنیت جمعی درباره قزاقستان

مسکو/ خبرگزاری آناتولی

قاسم جومرت توقایف، رئیس‌جمهور قزاقستان در نشست فوق‌العاده کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) با بیان اینکه مطمئن است، «تروریست‌ها» از جمله «شبه نظامیان خارجی» در حمله به این کشور مشارکت داشته‌اند، گفت: ما قاطعانه از اقدامات مسلحانه علیه قزاقستان جلوگیری خواهیم کرد.

در این نشست که به صورت آنلاین برگزار شد، روسای جمهور همه کشورهای عضو از جمله روسیه حضور داشتند.

توقایف در سخنرانی خود در این نشست با بیان اینکه قزاقستان یک "بحران گسترده" را تجربه می‌کند و این "سخت‌ترین بحران" در تاریخ 30 ساله استقلال کشور بوده، اظهار داشت: وقایع کشور از مدتها قبل برنامه‌ریزی شده بود و نیروهای مخرب بارها تلاش کرده‌اند تا ثبات و بی نظمی ایجاد کنند.

رئيس‌جمهور قزاقستان با اشاره به اینکه «تروریستها» به ساختمانهای دولتی حمله کردند، افزود: در این حوادث 16 نیروی امنیتی جان باختند و بیش از 1300 پرسنل زخمی شدند. متأسفانه تلفات غیرنظامی نیز وجود داشته و در حال برآورد دقیق آنها هستیم.

توقایف وقایع قزاقستان را "تلاش برای کودتا" توصیف کرده و گفت: این رویدادها نقشه‌ای برای به دست گرفتن قدرت با ایجاد هرج و مرج در منطقه بود. به همین دلیل نیروهای نظامی و سرویس‌های ویژه شورای امنیت قزاقستان وضعیت را یک تهدید تروریستی و خشونت‌بار ارزیابی کردند. حدود 8 هزار نفر نیز بازداشت شدند.

وی با اشاره به تصمیم این کشور برای درخواست کمک از سازمان پیمان امنیت جمعی اعلام کرد که با تصمیم شورای امنیت 2300 نیروی نظامی و 250 فقره تجهیزات مختلف در کشور مستقر شدند.

رئيس‌جمهور قزاقستان همچنین از معرفی اعضای کابینه جدید دولت طی فردا خبر داد.

پوتین: قزاقستان با تروریسم بین‌المللی مواجه شد

از سوی دیگر ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه نیز با اشاره به اینکه روش‌های مورد استفاده در تظاهرات قزاقستان در گذشته در اوکراین نیز استفاده شده بود، اظهار داشت: تهدیدات در قزاقستان نه توسط معترضان بلکه از طریق افرادی ایجاد شد که اسلحه به دست داشتند. قزاقستان با تروریسم بین المللی مواجه بود و جای سوال است که این باندهای باتجربه آموزش دیده از کدام نقطه جهان آمده‌اند؟

پوتین افزود: وضعیت قزاقستان به تدریج در حال عادی شدن بوده و برخی از تاسیسات حیاتی به طور کامل از وجود شبه نظامیان پاکسازی شده است.

وی همچنین در مورد حضور نیروهای اعزامی سازمان پیمان امنیت جمعی که عمدتا از سربازان روس تشکیل یافته نیز گفت: عملیات نظامیان این سازمان در زمان مناسب بوده و به صورت مشروع انجام شد. سازمان پیمان امنیت جمعی پتانسیل و توانایی خود را برای اقدام سریع، قاطع و موثر نشان داد.

رئيس جمهور روسیه با بیان اینکه کشورهای این سازمان نشان داده‌اند که اجازه اجرای سناریوهای «انقلاب رنگی» را نخواهند داد، افزود: آنچه در قزاقستان رخ داد اولین تلاش برای مداخله در امور داخلی کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی نیست.

پوتین همچنین با اشاره به اینکه نیروهای سازمان پیمان امنیت جمعی برای یک دوره "محدود" در قزاقستان خواهند ماند، تصریح کرد: نیروهای حافظ صلح سازمان پیمان امنیت جمعی پس از اتمام ماموریت خود، خاک قزاقستان را به طور کامل ترک خواهند کرد.

لازم به ذکر است سازمان پیمان امنیت جمعی متشکل از کشورهای ارمنستان، بلاروس، روسیه، تاجیکستان، قزاقستان و قرقیزستان در سال 1992 تأسیس شده است. هدف این سازمان "تامین امنیت و ثبات در منطقه و جهان، حفاظت جمعی از استقلال، تمامیت ارضی و تمامیت ارضی کشورهای عضو" عنوان شده است.


خبرگزاري آناتولي اخبار خود از طريق سامانه مدیریت خبر (HAS) براي مشترکین رسانه‌ای ارسال و فقط بخشي از آنها را خلاصه و در وبسايت خود منتشر ميكند. بنابراين براي دريافت اخبار كامل ما، لطفا تماس گرفته و مشترك شويد!