close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
گزارش

انتشار نامه‌های رد صلاحیت و تلاش لاریجانی‌ها برای بقا در مجمع تشخیص مصلحت

۲۸ آذر ۱۴۰۰
احسان مهرابی
خواندن در ۵ دقیقه
علی لاریجانی در ۲۴ آبان به عنوان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی منصوب شد و اولین حکم برای او پس از رد صلاحیت در انتخابات ریاست جمهوری بود.
علی لاریجانی در ۲۴ آبان به عنوان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی منصوب شد و اولین حکم برای او پس از رد صلاحیت در انتخابات ریاست جمهوری بود.
حملات علیرضا زاکانی به برادران لاریجانی عملا ماموریتی از دفتر بازرسی دفتر خامنه‌ای به ریاست حسین فدایی است
حملات علیرضا زاکانی به برادران لاریجانی عملا ماموریتی از دفتر بازرسی دفتر خامنه‌ای به ریاست حسین فدایی است
مهم‌ترین بخش نامه لاریجانی به شورای نگهبان را شاید بتوان آن بخش دانست که در آن اعلام شده موارد رد صلاحیت در واقع ذاتا مهم نیست و اعضای شورا می‌توانستند بدون این موارد نیز او را رد صلاحیت کنند.
مهم‌ترین بخش نامه لاریجانی به شورای نگهبان را شاید بتوان آن بخش دانست که در آن اعلام شده موارد رد صلاحیت در واقع ذاتا مهم نیست و اعضای شورا می‌توانستند بدون این موارد نیز او را رد صلاحیت کنند.

مدتی پس از رایزنی‌ها درباره تغییرات در ترکیب مجمع تشخیص مصلحت نظام در اسفند ماه، نامه شورای نگهبان به «علی لاریجانی» و پاسخ او منتشر شده است. از این رو برخی محافل اصول‌گرا این اقدام را در جهت تلاش برای ابقای صادق لاریجانی در سمت ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام دانسته‌اند.

رهبر جمهوری اسلامی سال ۱۳۹۷ و پس از درگذشت «محمود هاشمی شاهرودی»، «صادق لاریجانی» را به ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب کرد و علی لاریجانی نیز ۸خرداد۱۳۹۹ پس از پایان ریاست مجلس به عنوان عضو حقیقی مجمع منصوب شد.

«صادق آملی لاریجانی» ۱۳ شهریور پس از اعتراض به رد صلاحیت برادرش از عضویت در شورای نگهبان  استعفا کرد و حکم تایید ابراهیم رئیسی را نیز امضا نکرد.

پس از آن شایعه‌هایی درباره استعفای او از ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح شد؛ اما «مجید انصاری» عضو عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌گوید گفت که استعفای او از شورای نگهبان ارتباطی به ریاست او بر مجمع ندارد.

حکم انتصاب اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام سال ۱۳۹۶ صادر شده و بر اساس روال پنج ساله اعضای مجمع قاعدتا باید در اسفند ماه امسال یا مرداد ۱۴۰۱منصوب شوند.

از همین رو در ماه‌های گذشته گمانه‌زنی‌هایی درباره اعضای جدید مطرح شده است.

از جمله «حسین الله‌کرم»، دبیر شورای حزب‌الله، گفته بود: «دوره پنج ساله عضویت احمدی‌نژاد در مجمع تشخیص مصلحت نظام، در اسفند ماه امسال به پایان می‌رسد و از اینجا به بعد تسویه حساب ما با وی شروع می‌شود.»

گروهی از محافل اصول‌گرا برخی اقدامات در ماه‌های اخیر را به حساب تلاش برای ابقا در مجمع خواهند گذاشت و از انتشار نامه لاریجانی نیز همین تصور را دارند. به خصوص اینکه علی لاریجانی در ۲۴ آبان نیز به عنوان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی منصوب شد.

او هرچند  پیش از این نیز در شورای عالی انقلاب فرهنگی چه با عنوان حقیقی و چه با عنوان حقوقی عضویت داشت، اما این اولین حکم برای او پس از رد صلاحیت در انتخابات ریاست جمهوری بود.

«حسین نقوی حسینی»، نماینده سابق مجلس نیز درباره این انتصاب گفت: «من باور دارم آقای لاریجانی قصد ترک سیاست ندارد و محکم در صحنه سیاسی حضور خواهد داشت و به نقش‌آفرینی می‌پردازد.»

یک ماه پیش از انتصاب لاریجانی به عنوان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ماجرای استعفایش مدیریت پرونده توافق ایران و چین منتشر شد و نزدیکان لاریجانی اعلام کردند او خواسته که دولت رئیسی دست بازتری داشته باشد.

عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام اما جایگاه سیاسی بیشتری نسبت به شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد داشت.

برادران لاریجانی برای بازگشت به فضای سیاسی و حفظ خود اما راه سختی پیش رو دارند. آنان مخالفان قدرتمندی در اطلاعات سپاه پاسداران و بازرسی دفتر رهبر جمهوری اسلامی دارند که پرونده «اکبر طبری» نیز دستپخت آنان بود. حملات «علیرضا زاکانی» به برادران لاریجانی نیز عملا ماموریتی از دفتر بازرسی دفتر «خامنه‌ای» به ریاست «حسین فدایی» بود.

پس از پرونده اکبر طبری نیز خبرهای مختلفی درباره استعفای صادق لاریجانی ازریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام منتشر شد و او در مراسم افتتاح مجلس یازدهم نیز حضور نیافت.

در آن زمان کانال تلگرامی «نمای آینده» نیز دلیل تشکیل نشدن جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام در چند ماه گذشته را استعفای صادق لاریجانی ذکر کرده بود.

نامه لاریجانی و مطرح شدن دوباره قدرت بی حصر شورای نگهبان 

مهم‌ترین بخش نامه لاریجانی به شورای نگهبان را شاید بتوان آن بخش دانست که در آن اعلام شده موارد رد صلاحیت در واقع ذاتا مهم نیست و اعضای این شورا می‌توانستند بدون این موارد نیز او را رد صلاحیت کنند.

لاریجانی به این بخش از نامه دبیر شورای نگهبان اشاره کرده که در آن نوشته شده است: «صرف‌نظر از میان تاثیر یا عدم تاثیر هر یک از آنها در رای اعضای شورا» و افزوده که این عبارت «به معنای آن است که ممکن است هیچ کدام از این بندها اثری در رای اعضا نداشته باشد.»

او تاکید کرده است: «پس معترفید که نمی‌توانید بگویید که اینها دلایل رد صلاحیت است، یعنی پاسخ شورا هیچ وجهه حقوقی ندارد و مبنای حقوقی کار شورا در این مورد کلا زیر سوال رفته است.»

معنای نظارت استصوابی شورای نگهبان نیز همین است که این شورا نیازی به ارائه دلیل برای رد صلاحیت نامزدها ندارد و تنها می‌تواند با رای گیری آنان را رد کند. در سالیان اخیر اعضای شورای نگهبان بر احراز صلاحیت مانور می‌دهند. به این معنا که وقتی شورای نگهبان فردی را رد می‌کند، در واقع به این نتیجه نرسیده که او صلاحیت دارد.

موضوعی که رهبر جمهوری اسلامی نیز بر آن تاکید کرده و گفته است: «عدم احراز صلاحیت به معنای بی‌صلاحیتی نیست. عدم احراز صلاحیت معنایش این است که شورای نگهبان نتوانسته تشخیص بدهد که این آقا صلاحیت دارد. نه اینکه تشخیص داده که صلاحیت ندارد، نه، ممکن است صلاحیت بالایی هم داشته باشد؛ اما حالا گزارش‌ها، امکانات، عرض کنم که آشنایی‌های شورای نگهبان نتوانسته این را تشخیص بدهد.»

با این توصیف نامزدها باید با عملکرد و رفتار سیاسی خود اعضای شورای نگهبان را به این نتیجه برسانند که شرایط لازم شدن برای تایید را دارند.

دیگر اهمیت نامه شورای نگهبان به لاریجانی این است که این شورا تاثیر مواضع سیاسی بر رد صلاحیت نامزدها را به صراحت تایید کرده است. دیگر بخش‌های این نامه که به خانواده لاریجانی مربوط می‌شد، پس از رد صلاحیت او مطرح شده بود؛ اما بخش‌های مواضع سیاسی اما تازگی دارد.

در ادامه این نامه به مواضع سیاسی و اظهارات علی لاریجانی در موضوعات و مقاطع مختلف از جمله اعتراضات سال ۸۸ و حمایت او از نامزدهای ردصلاحیت شده مجلس اشاره شده است. موضوعاتی که شاید قابل انتظار بود، اما در نامه شورای نگهبان تلویحا تصویب برجام نیز از دلایل رد صلاحیت او اعلام شده است.

در نامه احمد جنتی به «تلقی سهیم ‌بودن» لاریجانی «در بخش‌هایی از نابسامانی و وضع نامطلوب موجود در دولت» حسن روحانی اشاره شده است. این موضوع شاید اشاره به تصویب برجام در مجلس دارد که خود شورای نگهبان نیز در همان روز آن را تایید کرد.

اقامت یکی از فرزندان در آمریکا و اقامت یکی از منسوبین درجه یک لاریجانی در بریتانیا و مداخله یکی از فرزندان در قراردادهای مجلس و سفرهای اعضای خانواده به خارج از ایران از جمله به آمریکا و کشورهای اروپایی دیگر دلایل رد صلاحیت لاریجانی اعلام شده است. موضوعی که بخش هایی از آن در دوره رد صلاحیت او نیز در رسانه ها مطرح شده بود.

لاریجانی همه این اتهام‌ها را رد کرده است؛ اما نکته جالب اینکه شبیه این اتهامات در رسانه‌هایی چون «آمد نیوز» درباره دختر صادق لاریجانی منتشر می‌شد و به جز آمد نیوز با افرادی که خبرهای این‌چنینی را درباره فرزندان مقامات منتشر می‌کنند برخورد نمی‌شود.

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

گزارش

رافائل گروسی؛ مدیر آرژانتینی که با زبان دیگری با جمهوری اسلامی کار...

۲۸ آذر ۱۴۰۰
فرامرز داور
خواندن در ۵ دقیقه
رافائل گروسی؛ مدیر آرژانتینی که با زبان دیگری با جمهوری اسلامی کار می‌کند