1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

گروسی خواستار محکومیت ایران به خاطر جلوگیری از بازرسی‌ها شد

۱۴۰۰ مهر ۳۰, جمعه

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در سفر به واشنگتن به تشریح آخرین تحولات مربوط به پرونده هسته‌ای ایران پرداخت. رافائل گروسی گلایه کرد که جمهوری اسلامی همچنان از دسترسی بازرسان به تاسیسات هسته‌ای جلوگیری می‌کند.

https://p.dw.com/p/4240x
رافائل گروسی با اشاره به این که ایران همچنان به بازرسان آژانس اجازه انجام وظایف نظارتی‌شان را نمی‌دهد از قدرت‌های جهانی خواست این اقدام را محکوم کنند
عکس: Lisa Leutner/AP Photo/picture alliance

رافائل گروسی در نشستی در اندیشکده استیمسون در واشنگتن با اشاره به این که ایران همچنان به بازرسان آژانس اجازه انجام وظایف نظارتی‌شان را نمی‌دهد از قدرت‌های جهانی خواست این اقدام را محکوم کنند.

کشورهای غربی در ماه‌های گذشته به خاطر به خطر نیفتادن مذاکرات احیای برجام در وین از محکوم کردن صریح جمهوری اسلامی در شورای حکام آژانس خودداری کرده‌اند.

این مذاکرات فروردین سال جاری آغاز و شش دوره آن در دولت حسن روحانی انجام شد. مذاکرات وین با حضور نمایندگان ایران و پنج کشور باقیمانده در توافق هسته‌ای انجام شد و آمریکا برای نخستین بار پس از خروج از توافق در اردیبهشت ۱۳۹۷ به صورت غیرمستقیم با آن مشارکت می‌کند.

گروسی در اندیشکده استیمسون در پاسخ به پرسشی درباره فعالیت‌های مخفی هسته‌ای جمهوری اسلامی تاکید کرد که در این زمینه اطلاعاتی ندارد و همچنین شواهدی که خلاف آن را هم ثابت کند نیز در اختیار او نیست.

تحریف سخنان گروسی در رسانه‌های ایران و روسیه

این پاسخ مدیرکل آژانس در برخی رسانه‌های ایران و روسیه، از جمله خبرگزاری‌های تسنیم و اسپوتنیک به شکل تحریف‌آمیزی نقل شده است.

این دو رسانه بخش اظهار بی‌اطلاعاتی گروسی از فعالیت‌های مخفی ایران را برجسته کرده‌اند و در عین حال تسنیم از قول او نوشت: «به مکان‌های غنی‌سازی‌سازی ایران نظارت داریم.»

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

این در حالی است که رافائل گروسی تاکید کرده که اگر بازرسان آژانس اجازه بازرسی‌های لازم را داشته باشند این نهاد از توانایی لازم برای فهم آنچه در جریان است برخوردار است.

گروسی در اندیشکده استیمسون در مورد روابط با تهران با بیان این که "ما با فرصت‌های بزرگ و معضلات عظیمی روبرو هستیم" تاکید کرده که "آژانس یک لحظه هم متوقف نمی‌شود".

جمهوری اسلامی پیرو اجرای مصوبه‌ای از مجلس شورای اسلامی در آذر ماه ۹۹ برای فعالیت‌های نظارتی بازرسان آژانس محدودیت‌هایی قائل شد و از اسفند ماه همان سال اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را به حال تعلیق درآورد.

یکی از این محدودیت‌ها جلوگیری از دسترسی بازرسان آژانس به داده‌های دوربین‌های نظارتی در تاسیسات هسته‌ای ایران بود که رفع آن به موفقیت‌آمیز بودن مذاکرات وین در یک دوره زمانی مشخص موکول شده بود.

در ماه‌های گذشته مذاکراتی میان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران برگزار شده که اهداف آن از جمله برطرف کردن محدودیت بازرسان و جلوگیری از پاک کردن اطلاعات ضبط شده در دوربین‌های نظارتی بوده است.

آژانس و ایران ۲۲ شهریور امسال هم در مورد تعویض کارت حافظه دوربین‌های نظارتی در تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی به توافقی نسبی دست‌ یافتند.

بر پایه این توافق کارت حافظه دوربین‌های نظارتی در همه مراکز اعلام شده جز در مجتمع تسا در کرج تعویض شد. جمهوری اسلامی می‌گوید تاسیسات تسا هدف یک حمله خرابکارانه بوده و چون تحقیقات درمورد این حادثه ادامه دارد شامل توافق‌های اخیر نمی‌شود.

موفقیت مذاکرات در گرو ادامه بازرسی‌ها

گروسی پیش از این هشدار داده که اگر نظارت‌های بازرسان آژانس به طور کامل انجام نشود دست یافتن به توافق در مذاکرات وین بسیار دشوارتر از پیش خواهد شد.

مدیرکل آژانس در جریان سفر به واشنگتن در نشست کمیته روابط خارجی مجلس سنا نیز حضور یافت تا قانون‌گذاران آمریکایی را در جریان آخرین تحولات پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی قرار دهد.

باب منندز، رئیس دموکرات این کمیته می‌گوید وقتی ایران صادق نیست و آمریکا نمی‌داند این کشور در زمینه فعالیت‌های هسته‌ای چه کرده و چه می‌کند مشخص نیست چگونه می‌شود وارد مذاکرات شد و به نتیجه رسید.

پس از تشکیل کابینه ابراهیم رئیسی بارها اعلام شده که ایران "به زودی" به مذاکرات احیای برجام باز می‌گردد اما برای این کار تاکنون تاریخ مشخصی اعلام نشده است.

انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده مذاکرات وین هفته گذشته در سفر به تهران با علی باقری کنی، معاون سیاسی وزارت خارجه دیدار و گفت‌وگو کرد.

ادامه مذاکره با انریه مورا در بروکسل

وزارت خارجه جمهوری اسلامی در صفحه توئیتر خود با انتشار تصویری از این دیدار نوشت "لغو تحریم‌های طالمانه آمریکا" از موضوعاتی بوده که درباره آن گفت‌وگو شده است.

بنابر این گزارش انریکه مورا نیز در این ملاقات تاکید کرده که او به عنوان هماهنگ‌کننده گفت‌وگوهای وین برای همکاری با ایران و سایر طرف‌ها در جهت ادامه مذاکرات برای دستیابی به نتیجه‌ای که مورد پذیرش همه طرف‌ها باشد، آماده است.

وزارت خارجه جمهوری اسلامی می‌گوید در سفر مورا به تهران توافق شد که برای فراهم کردن زمینه از سرگیری مذاکرات وین گفت‌وگوهای بیشتری در بروکسل، مقر اتحادیه اروپا انجام شود.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

در آستانه سفر انریکه مورا به تهران وزارت خارجه سه کشور اروپایی طرف توافق هسته‌ای (بریتانیا، فرانسه و آلمان) از تعلل جمهوری اسلامی برای بازگشت به مذاکرات وین انتقاد کرده و ادامه عدم پایبندی به تعهدات برجامی را نگران‌کننده خواندند.

ناخشنودی اولیانوف از مذاکرات تهران و بروکسل

میخائیل اولیانوف، رئیس هیئت مذاکره‌کنندگان روسیه در وین روز پنج‌شنبه ۲۹ مهر در یک گفت‌وگوی تلویزیونی در واکنش به برنامه دیدار انریکه مورا با نمایندگان ایران در بروکسل تاکید کرده که او فقط مذاکرات را هماهنگ می‌کند و نمی‌تواند از طرف سایر اعضای برجام وارد گفت‌وگو با تهران شود.

اولیانوف با تاکید بر این که مذاکرات واقعی فقط در وین و به طور چند جانبه برگزار می‌شود به ایران هشدار داد که تعلل بیشتر برای بازگشت به مذاکرات ممکن است زیان‌بخش باشد.

نماینده روسیه در مقر سازمان‌های بین‌المللی می‌گوید در شش دوره مذاکرات وین که بیستم ژوئن به پایان رسید ۹۰ درصد چالش‌های پیش روی احیای برجام حل شد و ده درصد باقیمانده گرچه موضوع‌های بحث‌برانگیزی بودند، شانس موفقیت در مورد توافق بر سر آنها کم نیست.

مدیرکل آژانس در جریان سفر چند روزه خود به ایالات متحده با شماری از مقام‌های ارشد آمریکا، از جمله آنتونی بلینکن، وزیر خارجه و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز دیدار و درباره پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی گفت‌وگو کرد. او قرار است در روزهای آینده وارد تهران شود.

پرش از قسمت در همین زمینه

در همین زمینه

نمایش مطالب بیشتر