1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

رای‌گیری شورای امنیت در مورد گذرگاه باب الهوی به تعویق افتاد

۱۴۰۰ تیر ۱۷, پنجشنبه

شورای امنیت سازمان ملل رای گیری برای تمدید کمک‌رسانی به شمال غربی سوریه را که تحت کنترل شورشیان است، یک روز به تعویق انداخت. وتوی روسیه در برابر تمدید زمان کمک‌رسانی به این منطقه پیامدهای فاجعه‌باری به همراه خواهد داشت.

https://p.dw.com/p/3wEmD
شورای امنیت سازمان ملل
شورای امنیت سازمان مللعکس: Manuel Elias/UN/dpa/picture alliance

رای گیری در نشست شورای امنیت پیرامون تمدید دوره کمک‌‌رسانی به بخشی از سوریه در شمال غربی این کشور که در کنترل شورشیان ضد حکومت اسد است، به فردا جمعه، ۱۸ تیر (نهم ژوئیه) موکول شد. به گفته منابع دیپلماتیک برای رایزنی با روسیه که حق وتو در شورای امنیت دارد و مخالف تمدید این قرارداد است، نیاز به زمانی بیشتر برای گفت‌وگو و رسیدن به یک توافق است.

این در حالی است که پیش‌نویس قطعنامه‌ای روی میز است.  هدف این قطعنامه باز نگه داشتن گذرگاه باب الهوی، تنها مسیر باقی‌مانده برای رساندن کمک‌های بشردوستانه به منطقه‌ای است که از سوی حکومت سوریه کنترل نمی‌شود.

مهلت این قرارداد که از سال ۲۰۱۴ به اجرا گذاشته شده، روز شنبه یعنی دو روز دیگر تمام می‌شود. روسیه، متحد نزدیک بشار اسد استدلال می‌کند که کمک‌های سازمان ملل از طریق دمشق نیز می‌تواند راهی مناطق شورشی شود، اما گذرگاه مرزی ترکیه ممکن است برای رساندن اسلحه به شورشیان مورد استفاده قرار گیرد.

آخرین شاهرگ حیاتی

امدادرسانی هنوز از طریق گذرگاه مرزی باب الهوا به شمال غربی سوریه ادامه دارد. اما ماموریت سازمان ملل در حال اتمام است و روشن نیست که آیا روسیه با تمدید این ماموریت موافقت خواهد کرد؟ وتوی این کشور می‌تواند پیامدهای فاجعه‌باری به همراه داشته باشد.

به گفته لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل "موضوع تنها بر سر یک گذرگاه مرزی نیست، پای جان میلیون‌ها نفر در سوریه در میان است که حیات‌شان به این بستگی دارد که این مسیر برای کامیون‌هایی که ماهانه غذا، آب آشامیدنی و دارو از طریق ترکیه به آنها می‌رسانند، باز بماند".

بر أساس آمار کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهندگان حدود سه میلیون نفر در این منطقه زندگی می‌کنند.

Syrien Idlib Sorgen vor Schließung des einzigen Grenzübergangs Bab al-Hawa
در صورت بسته شدن مسیر کمک رسانی باب الهوا یک میلیون و ۷۰۰ هزار کودک در مرز شمال غربی سوریه با ترکیه گرسنه می‌مانندعکس: Juma Mohammad/IMAGESLIVE/ZUMAPRESS.com/picture alliance

بحران گرسنگی در سوریه

سوریه بدترین بحران گرسنگی را از آغاز جنگ داخلی از سر می‌گذراند. هنریتا فور، مدیر اجرایی صندوق کودکان سازمان ملل هشدار می‌دهد که "جان میلیون‌ها انسان در خطر است". او اضافه می‌کند: «این دسترسی باید بدون نگرانی و بدون تاخیر با قطعنامه جدید سازمان ملل حفظ شود»

او می‌گوید: «به سه میلیون و ۴۰۰ هزار نفر، از جمله یک میلیون و ۷۰۰ هزار کودکی که در آنجا زندگی می‌کنند، پشت نکنید. آنها در اردوگاه‌های پر جمعیت، اغلب بدون دسترسی به برق، مراقبت‌های پزشکی یا آب آشامیدنی زندگی می‌کنند». او همچنین تأکید کرده که این کمک‌ها تنها امکان ادامه زندگی برای آنهاست.

در  سال ۲۰۱۴ که کمک‌رسانی به این منطقه شروع شد، چهار گذرگاه مرزی وجود داشت، اما اکنون فقط یکی باقی‌ مانده که آن نیز در صورت وتوی روسیه بسته می‌شود.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

لوئیس شاربنو، مدیر دیده‌بان حقوق بشر سازمان ملل بر این باور است که این تنها یک "بازی قدرت" است و "مشخص نیست که روسیه به جز حمایت از متحد نظامی خود، دولت سوریه، چه هدفی را دنبال می‌کند".

او در برابر این استدلال که برای رساندن کمک‌های بشردوستانه نیازی به عبور از این مرز نیست و از دمشق هم می‌توان آنها را رساند، می‌گوید که "به این وعده نمی‌توان اطمیمان کرد".

او می‌افزاید: «ما می‌دانیم که دولت سوریه از اهرم کمک‌های انسانی به عنوان سلاحی برای مجازات کسانی که به او وفادار نبوده‌اند و پاداش به کسانی که وفادار هستند، استفاده می‌کند.»

به گفته او اسد پیشتر در مورد حمص یا حلب نشان داده که آماده است "تا به شهروندان خود تا سرحد مرگ گرسنگی دهد".

به همین دلیل نیز تمامی سازمان‌های دست‌اندکار کمک‌رسانی در این منطقه و خود آنتونیو گوترش، رئیس سازمان ملل متحد یک صدا می‌گویند برای حفظ زندگی این انسان‌ها هیچ راهی جز تمدید ماموریت این سازمان‌ها حداقل برای یک سال دیگر وجود ندارد.

جنگ، آوارگی، بحران اقتصادی و سرمای شدید زمستان ۱۳ میلیون و ۴۰۰ هزار سوری را در فلاکت فرو برده است.

رابرت مک ماهون، عضو اندیشکده "شورای روابط خارجی" می‌گوید که روسیه تنها خیلی واضح می‌گوید که دیگر نمی‌خواهد بگذارد که گذرگاه مرزی از ترکیه را باز بماند، اما نمی‌گوید مابه‌ازای آن چه جایگزینی ارائه می‌کند.

او اضافه می‌کند که این روش امکان مذاکره بر سر موارد مشخص را از سایر کشورهای نیز می‌گیرد. این کشورها در مسابقه با زمان به دنبال اهرمی برای جلوگیری از وتو قریب‌الوقوع روسیه هستند که چین نیز ممکن است به آن بپیوندد. از دید او این کشورها تنها می‌توانند به مسکو این واقعیت را گوشزد کنند که این کمک‌ها تاکنون عمدتا از سوی کشورهای غربی تامین شده و در صورت بسته شدن راه امدادرسانی هزینه آن بر دوش روسیه خواهد افتاد.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

و این امید هم‌چنان هست که روسیه نخواهد هزینه سنگین وتو و پیامدهای آن را که با مرگ و زندگی و کرامت انسانی میلیون‌ها نفر بازی می‌کند، تقبل کند. وتویی که ممکن است چهره این کشور را در سطح جهانی به شدت خدشه‌دار کند.

پرش از قسمت در همین زمینه

در همین زمینه

نمایش مطالب بیشتر