1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

ارزیابی سه سازمان جمهوریخواه سکولاردموکرات از انتخابات ۱۴۰۰

۱۴۰۰ تیر ۶, یکشنبه

سه سازمان و حزب جمهوری‌خواه سکولاردموکرات با انتشار بیانیه‌ای روز ۲۸ خرداد را روز "نمایش قدرت مردم" اعلام کردند. امضاکنندگان این بیانیه به تحریم انتخابات اشاره کرده و آن را برای جنبش دموکراسی‌خواهی مهم ارزیابی کرده‌اند.

https://p.dw.com/p/3vcyH
سه سازمان و حزب جمهوری‌خواه سکولاردموکرات در بیانیه‌ای روز ۲۸ خرداد را روز "نمایش قدرت مردم" در ایران اعلام کردند
عکس: Vahid Salemi/AP Photo/picture alliance

هیات‌های سیاسی و اجرایی سه سازمان "اتحاد جمهوری‌خواهان ایران"، "حزب چپ ایران" و "همبستگی جمهوری‌خواهان ایران" بیانیه‌ای در ارتباط با انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات شهر و روستا منتشر کرده‌اند.

در این بیانیه که حدود یک هفته پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران منتشر شده (پنجم تیرماه/۲۶ ژوئن) از تحریم گسترده انتخابات ایران به عنوان "نمایش قدرت مردم" سخن رفته است.

سازمان‌های یاد شده روز ۲۸ خرداد (زمان برگزاری انتخابات) را "روز اعتراض اکثریت مردم ایران" دانسته و اعلام کرده‌اند که مطابق آمار رسمی که صحت آن نیز مورد تایید نیست، فقط ۴۲ درصد از مردم به پای صندوق‌های رای رفته و بخشی از آن‌ها نیز رای اعتراضی داده‌اند.

به کانال اینستاگرام دویچه وله فارسی بپیوندید

در این بیانیه اعتراض مردم و نرخ نازل مشارکت رسمی در این انتخابات را نشانه "فقدان مشروعیت نظام جمهوری اسلامی" دانسته و از ناموفق بودن دولت روحانی در فراخوان مردم به شرکت در انتخابات سخن رفته است.

امضاکنندگان این بیانیه به موج سازی کاذب و تلاش برای بخشیدن "جلوه‌ای رقابتی به انتخابات فرمایشی" اشاره کرده و گفته‌اند: «اما اکثریت مردم ایران از افتادن در این دام اجتناب کرده و عاملیت سیاسی خود را در راستای نه گفتن به «استبداد دینی» و اعتراض به بی‌معنی شدن انتخابات و فقدان تاثیر آن در حوزه‌های مختلف زندگی فردی و جمعی تقویت کردند.»

در بخش دیگری از بیانیه آمده است که این انتخابات منجر به دوپاره شدن جریان اصلاح‌طلبی در ایران شده است.

به باور آن‌ها در حالی که گروه وابسته به محمد خاتمی و اصلاح‌طلبان "دولت‌محور" تلاش برای گرم کردن "تنور انتخابات فرمایشی" را داشتند، نیروهای وابسته به "حزب اتحاد ملت"، "مجمع روحانیون مبارز"، "انجمن اسلامی مهندسان" و "مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم" در برابر این انتخابات "مهندسی شده" ایستادگی کرده‌اند.

در این بیانیه به ضعف‌های ابراهیم رئیسی در پیشبرد وظایفش و همچنین به نقش او در اعدام‌های سال ۶۷ نیز اشاره شده و پیش‌بینی شده است که حکومت اسلامی با تسلط بر هر سه قوه و همچنین در واکنش به روی برتافتن مردم از آن‌ها به سیاست سرکوب روی خواهند آورد.

سه سازمان و حزب جمهوریخواه و سکولاردموکرات در ادامه بیانیه خود از شکست سیاست سرکوب در ایران سخن گفته و اعلام کرده‌اند که در حال حاضر حکومت شکننده‌تر شده و ابرچالش‌های این حکومت به "مرحله مهارناپذیری" رسیده است.

پرش از قسمت در همین زمینه

در همین زمینه

نمایش مطالب بیشتر