close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
گزارش

مرور رسانه‌ها: جام جم و گمراه کردن عامدانه مخاطب

۲۲ خرداد ۱۴۰۰
پژمان تهوری
خواندن در ۲ دقیقه
وب‌سایت «جام جم» آنلاین با طرح این پرسش که «چرا مناظره‌ها داغ نمی‌شود؟» کوشیده به آن پاسخ دهد.
وب‌سایت «جام جم» آنلاین با طرح این پرسش که «چرا مناظره‌ها داغ نمی‌شود؟» کوشیده به آن پاسخ دهد.
برای نویسندگان جام جم سخت نیست که بدانند «رقابتی نبودن انتخابات» و «بی‌اثر شدن نتیجه انتخابات در زندگی مردم» دلیل اصلی داغ نشدن مناظره‌های انتخاباتی است.
برای نویسندگان جام جم سخت نیست که بدانند «رقابتی نبودن انتخابات» و «بی‌اثر شدن نتیجه انتخابات در زندگی مردم» دلیل اصلی داغ نشدن مناظره‌های انتخاباتی است.

«چرا مناظره‌ها داغ نمی‌شود؟»، این سوال از اساس سوال اکثریت مردم نیست که در این یکی دو سال اخیر نشان داده‌اند، میلی به انتخابات ندارند؛ برای عموم مردم چرایی این مساله روشن است. پس باید در میان طرفداران حکومت بگردیم ببینیم برای چه کسی چرایی داغ نشدن انتخابات ۱۴۰۰، با علامت سوال همراه است.

وب‌سایت «جام جم» آنلاین روز جمعه ۲۰ تیر ۱۴۰۰ درست در شب قبل از برگزاری آخرین مناظره انتخاباتی ۱۴۰۰ با طرح این پرسش که «چرا مناظرهها داغ نمیشود؟» کوشیده به آن پاسخ دهد. احتمالا اگر این پرسش ۴ جوابی بود، باید به این شکل ترسیم می‌شد:

الف: چون انتخابات آزاد و رقابتی نیست.

ب: چون تجربه نشان داده، نتیجه انتخابات چندان در زندگی مردم اثری ندارد.

ج: چون کاندیداها حرفی برای گفتن ندارند.

د: چون صداوسیما در برگزاری مناظره ناکارآمد نشان داده است.

اگر جام جم فقط سوال را مطرح می‌کرد و به آن پاسخ نمی‌داد، می‌شد طرح چنین پرسشی را در این روزها فقط به این مساله ربط داد که به عنوان یک رسانه، در پی آسیب‌شناسی یک واقعه‌ای است که می‌تواند و باید نگران‌کننده باشد؛ ولی پاسخی که این رسانه به این پرسش داده، نشان می‌دهد که جام جم در پی ایفای ماموریت دیگری است، جز کشف حقیقت.

جام جم در این ویدئوی یک دقیقه‌ای با طرح این موضوع که دو مناظره قبلی در افکارسنجی‌ها، معدل خوبی برای قبولی نگرفت؛ ۴ دلیل جهت‌دار در چرایی داغ نشدن انتخابات به این شرح آورده است:

        ۱- کاندیداها اسیر کلیات هستند و نسخه علاج‌بخشی برای چالش‌های کشور ندارند.

۲- کاندیداها به جای پاسخ به سوالات مطرح شده، اقدام به روخوانی بیانیه سیاسی غیرمرتبط کردند.

۳- سوالات کیفیت لازم را ندارند و توسط شورای نظارت بر تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری طراحی شده‌اند.

        ۴- در نظر گرفتن ۳ دقیقه برای پاسخ‌گویی چندان کارساز نیست.

تلاش جام جم برای گمراه کردن عامدانه مخاطبان یک دلیل روشن دارد: «جام جم دستگاه پروپاگاندای حکومتی است، نه رسانه ملی»؛ برای نویسندگان جام جم سخت نیست که بدانند «رقابتی نبودن انتخابات» و «بی‌اثر شدن نتیجه انتخابات در زندگی مردم» دلیل اصلی داغ نشدن مناظره‌های انتخاباتی است؛ چراکه اگر کوچکترین امیدی به تغییر وجود داشت، حتی یکی از همین کاندیداهای دست‌نشانده نیز می‌توانستند محور موجی گسترده قرار گیرند، لذا جام جم عامدانه تلاش می‌کند با طرح دلایل خیلی فرعی، توپ را به زمین کاندیداهای دست‌چین شده توسط شورای نگهبان انداخته، تا فردای انتخابات کم‌رمق ۱۴۰۰ کسی شورای نگهبان و مقام مافوق آن یعنی رهبری را زیر سوال نبرد.

این دقیقا نقشی است که دستگاه پروپاگاندای نظام‌های غیردموکراتیک، ایفا می‌کنند: «کنترل افکار عمومی» از طریق انتشار اطلاعات گمراه‌کننده و نشر سخنان فریبکارانه و میس‌اینفورمیشن.

البته جام جم در کنار ایفای نقش اصلی، کوشیده با طرح این پرسش، این فرصت را نیز برای خود ایجاد کند تا با روشن‌سازی نقش شورای تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری در طراحی مناظره و طراحی سوال‌ها، بی‌گناهی خود را نشان دهد.

       

مطالب مرتبط:

مرور رسانه‌ها: خبرگزاری تسنیم؛ فریب مخاطب با تیتر جعلی

مرور رسانه‌ها: راه حفاظت از خود و دیگران در مقابل خبرگزاری خطرناک فارس چیست؟

مرور رسانه‌ها: خبرگزاری حوزه و تکنیک‌های آخوندی برای حمایت از شورای نگهبان

مرور رسانه: خبرگزاری فارس و فریم‌بندی فریب‌کارانه اطلاعات

ثبت نظر

استان‌وایر

جمیله علم‌الهدی: نظر رئیسی در حوزه زنان همان نظر خامنه‌ای است

۲۲ خرداد ۱۴۰۰
خواندن در ۱ دقیقه
جمیله علم‌الهدی: نظر رئیسی در حوزه زنان همان نظر خامنه‌ای است