close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
خبرنگاری جرم نیست

یک نماینده مجلس در واکنش به شکسته شدن انگشت خبرنگار: سیاه‌نمایی نکنید

۳ خرداد ۱۴۰۰
امیرحسین میراسماعیلی
خواندن در ۴ دقیقه
سه‌شنبه ۲۸اردیبهشت۱۴۰۰ فائزه مومنی در زمان تهیه گزارش از سوی مامور حراست دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی مورد ضرب‌وشتم قرار گرفت و انگشت دستش شکسته شد.
سه‌شنبه ۲۸اردیبهشت۱۴۰۰ فائزه مومنی در زمان تهیه گزارش از سوی مامور حراست دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی مورد ضرب‌وشتم قرار گرفت و انگشت دستش شکسته شد.
رضا حاجی‌پور، نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی، با این ادعا که  قوانین خوبی برای صیانت از حقوق روزنامه‌نگاران وجود دارد، خواست تا «سیاه‌نمایی» نشود.
رضا حاجی‌پور، نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی، با این ادعا که قوانین خوبی برای صیانت از حقوق روزنامه‌نگاران وجود دارد، خواست تا «سیاه‌نمایی» نشود.

روز سه‌شنبه ۲۸اردیبهشت۱۴۰۰ «فائزه مومنی»، روزنامه‌نگار روزنامه «صبح نو» و وب‌سایت «رویداد۲۴» در زمان تهیه گزارش از سوی مامور حراست دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه «شهید بهشتی» مورد ضرب‌وشتم قرار گرفت و انگشت دستش شکسته شد.

چند روز پس از این اتفاق «عباس عبدی»، رییس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان تهران به «خبرنگاری جرم نیست» گفت؛ انجمن اقدام چندانی برای مقابله با این‌گونه اتفاقات نمی‌تواند انجام دهد و بهترین اقدام را فشار عموم جامعه دانست تا چنین رفتارهایی در آینده کمتر شود. از سوی دیگر «رضا حاجی‌پور» نماینده مردم «آمل» استان مازندران در مجلس شورای اسلامی با این ادعا که  قوانین خوبی برای صیانت از حقوق روزنامه‌نگاران وجود دارد، خواست تا «سیاه‌نمایی» نشود.

گفته‌های رییس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان تهران و یک نماینده مجلس را در زیر بخوانید.

...... 

فائزه مومنی که روز ۲۸ اردیبهشت‌ماه برای تهیه گزارشی از روند تزریق واکسن کرونا به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی رفته بود، در توییتر خود نوشت که هنگام خروج با درخواست مامور حراست دانشگاه مبنی بر تحویل موبایل و پاک کردن فایل‌های صوتی مصاحبه‌ها مواجه شده است و ممانعت او از این کار باعث شده تا به او حمله کند و یکی از انگشتان دستش را بشکند.

او پس از این ضرب‌وشتم به بیمارستان منتقل شد و عمل جراحی و نصب «پین» بر روی انگشتش انجام گرفت.

این اتفاق، با انتقاد بسیار زیاد روزنامه‌نگاران و کاربران شبکه‌های اجتماعی مواجه شد. آن‌ها در پست‌های توییتری و اینستاگرامی خود خواستار برخورد قاطع با عوامل این اتفاق شدند؛ اما مدیران وزارت بهداشت و دانشگاه شهید بهشتی به جز یک عذرخواهی مختصر، هیچ تلاشی برای احضار و محاکمه ماموران حراست دانشگاه و حتی دلجویی از خبرنگار مورد ضرب‌وشتم قرار گرفته، انجام ندادند.

فائزه مومنی روز یکشنبه ۲خرداد۱۴۰۰نسبت به واکنش مسئولان چند روز پس از شکسته شدن انگشتش در حساب توییتری خود نوشت: «وزارت بهداشت واكنشی به شکستن انگشت من نشون نداد و عذرخواهی زالی هم محدود به قاب تلويزيون شد. نه واکنش برای من انگشت میشه نه دلجویی و عذرخواهی، ذره‌ای مهم نیست. کاش اما این سکوت به نیروهای حراستی جسارت تکرار این اتفاق رو نده. از ما که گذشت.»

انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان تهران در همان روز با انتشار بیانیه‌ای ضرب‌وشتم خانم مومنی را محکوم کرد.  با این حال عباس عبدی، رییس انجمن در پاسخ به اینکه «آیا انجمن برای جلوگیری از تکرار ضرب‌وشتم و توهین به روزنامه‌نگاران و فعالان رسانه در زمان انجام وظیفه کاری خود اقدام دیگری انجام خواهد داد؟»؛ به خبرنگاری جرم نیست، گفت: «به‌جز صدور اطلاعیه، با مسئولان وزارت بهداشت برای انجام سه کار عذر‌خواهی، رسیدگی و درمان، به عنوان جبران بخشی از خسارت گفت‌وگو شد. آن‌ها هم نظر موافق خود را اعلام کردند. اما برای شکایت از ضاربین، انجمن صنفی روزنامه‌نگاران نمی‌تواند مستقیما اقدامی کند. این حق خانم مومنی است تا شکایت کند و البته که انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان تهران نیز حتما در زمینه استفاده از وکیل و مشاوره‌های حقوقی به ایشان کمک خواهد کرد.»

عباس عبدی افزود: «در این مرحله نیازی به تقاضای انجمن از مجلس برای تصویب قوانین خاص نیست، چون این عمل ضرب‌وشتم قطعا خلاف قانون است. باید از طریق فضای عمومی فشار آورد تا چنین اقداماتی در آینده کمتر و کمتر شود.»

اما «رضا حاجی‌پور» نماینده مردم «آمل» مازندران در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که «نمایندگان در مجلس چه اقداماتی را برای جلوگیری از ضرب‌وشتم و بازداشت روزنامه‌نگاران انجام خواهند داد؟» گفت: «من خبر نداشتم که چنین اتفاقی رخ داده است. قطعا باید با آن مامور حراست برخورد شود و از آن خانم خبرنگار می‌خواهم تا از شکایت قضایی منصرف نشود. واقعا چنین اتفاقاتی را استثنا می‌دانم و شما هم سیاه‌نمایی نکنید. ما قوانین خوبی برای صیانت از حقوق روزنامه‌نگاران داریم و اگر چنین اتفاقات نادری هم رخ دهد، قطعا دستگاه قضا ورود خواهد کرد و برخورد قاطع انجام می‌شود.»

بر خلاف ادعای رضا حاجی‌پور، ضرب‌وشتم خبرنگاران و روزنامه‌نگاران ایرانی توسط ماموران امنیتی یا مدیران حکومتی و دولتی، سابقه‌ای طولانی دارد و دائما هم در حال تکرار است. به طور مثال در شهریور ۱۳۹۵، «نادر قاضی‌پور» نماینده مجلس در میانه یک گفت‌وگو با «احسان بداغی»، خبرنگار پارلمانی «روزنامه ایران»، زمانی که با پرسش ساده خبرنگار درباره تاثیر شکل‌گیری فراکسیون آذری‌زبان‌ها بر تقویت شکاف‌های قومیتی روبه‌رو شد، او را زیر مشت‌هایش قرار داد.

پس از این اتفاق، ۳۲۷ روزنامه‌نگار در نامه‌ای به «علی لاریجانی»، رییس وقت مجلس شورای اسلامی خواسته بودند تا او موضوع ضرب‌وشتم احسان بداغی را پیگیری کند.

اگرچه بداغی از قاضی‌پور شکایت کرد و خواستار عذرخواهی شد؛ اما مدتی بعد اعلام شد که این خبرنگار رضایت شفاهی داده و پرونده شکایت به طور رسمی منتفی شده است.

همچنین «عظیم اسکندری»، سردبیر هفته‌نامه استانی «نگرش ماراوا» و ماه‌نامه «رهام آذربایجان» در مراغه، وقتی در آبان ۱۳۹۹ به شهرداری این شهر برای پیگیری موضوعات خبری مراجعه کرد، از سوی مسئول روابط عمومی شهرداری مورد ضرب‌وشتم قرار گرفت.

علاوه بر این‌ها «امیرضا مدنی»، خبرنگار اجتماعی در آمل و «رضا عبدل‌پور» خبرنگار اهل تبریز در حالی که از نحوه اجرای برخورد با دست‌فروشان گزارش تهیه می‌کردند، از سوی ماموران شهرداری شهرهای خود مورد ضرب‌وشتم قرار گرفتند.

 برای دیدن اخبار و گزارش‌های بیش‌تر درباره رسانه و خبرنگاری به سایت خبرنگاری جرم نیست مراجعه کنید. 

مطالب مرتبط:

انگشتان دست «فائزه مومنی»، روزنامه‌نگار، توسط مامور حراست دانشگاه علوم پزشکی شکسته شد

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

آن سوی خبر

نزاع دسته‌جمعی منجر به قتل؛ شکایت خانواده به کجا؟

۳ خرداد ۱۴۰۰
مریم دهکردی
خواندن در ۶ دقیقه
نزاع دسته‌جمعی منجر به قتل؛ شکایت خانواده به کجا؟