close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
گزارش

رمز ارز‌ بازهای ایران: چشمان‌ما به دهان ایلان ماسک و امثال او است

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰
شما در ایران وایر
خواندن در ۶ دقیقه
همزمان با انتشار خبر بازداشت سینا استوی مدیرعامل شرکت کریپتولند، موضوع خرید و فروش رمز ارز در ایران مورد توجه قرار گرفت.
همزمان با انتشار خبر بازداشت سینا استوی مدیرعامل شرکت کریپتولند، موضوع خرید و فروش رمز ارز در ایران مورد توجه قرار گرفت.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اعلام کرده  که روزانه تا ۵ هزار میلیارد تومان رمز ارز در ایران معامله می‌شود.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اعلام کرده که روزانه تا ۵ هزار میلیارد تومان رمز ارز در ایران معامله می‌شود.

تهران- سارا حبیبی، شهروندخبرنگار

 از هفته گذشته، هم‌زمان با انتشار خبر بازداشت «سینا استوی»، مدیرعامل «شرکت کریپتولند»، یکی از صرافی‌های بزرگ ارز دیجیتال در ایران موضوع خرید و فروش رمز ارز در کشور را بار دیگر مورد توجه قرار داد.
مرکز بررسی جرایم سازمان یافته سایبری در ایران با انتشار پیامی در حساب توییتر سینا استوی، خبر بازداشت او را به اتهام «اخلال در نظام اقتصادی» عنوان کرده است؛ موضوعی که خریداران رمزارزها در ایران و صرافی‌های رمزارز را نگران کرده است. شهروندخبرنگار «ایران‌وایر» با چند شهروند که از طریق صرافی‌های رمزارز ایران مشغول خرید و فروش رمزارز هستند، گفت‌وگو کرده است.

***

«چشمان‌ما به دهان "ایلان ماسک"، "زاکر برگ"، "بیل گیتس" و امثال آن‌ها است.»
این‌ها را «میلاد» می‌گوید، جوان ۲۸ ساله‌ای که در کنار کارش در یک شرکت خصوصی حمل و نقل، ارز دیجیتال خرید و فروش می‌کند. او می‌گوید: «من آدم ریسک پذیری نیستم و ورود به دنیای ارز دیجیتال برایم کار آسانی نبود. به تشویق یکی از دوستانم چند ماه پیش مبلغ کمی "داج کوین" خریدم. آن وقت داج کوین حدود ۱۰ سنت قیمت داشت که البته برای ما که با صرافی‌های ایران کار می‌کنیم، بیشتر در می‌آید. من حدود دو و نیم میلیون تومان خرید کردم و نگه داشتم. قیمت بالا رفته بود اما هفته گذشته و قبل از سخنرانی ایلان ماسک، قیمت خیلی بالا رفت؛ یعنی خرید داج کوین به هر واحد ۷۰ سنت رسید. من همان موقع فروختم. برای من همین سود کافی بود. خدا را شکر بهترین موقع هم فروختم. دوستان دیگر نگه داشتند به امید این که بعد از سخنرانی ایلان ماسک، داج کویین برود بالاتر اما سیر نزولی گرفت و حالا خیلی ناراحتند. من روی زندگی خود قمار نمی‌کنم. پولی را رمزارز می‌خرم که اگر همه‌اش هم برود، بتوانم بگویم فدای سرم. اما خیلی‌ها مثل من نیستند.»

«مبینا» یک مادر مجرد است. او همه زندگی خود را تبدیل به رمزارز کرده است و با نوسانات بازار دلهره می‌گیرد. او این روزها یک غصه دیگر هم دارد: «اگر با صرافی‌ها برخورد کنند، کارمان خیلی سخت می‌شود.»

مبینا البته کارش را قبل از راه افتادن صرافی‌های ارز دیجیتال در ایران شروع کرده است: «راستش اولش خیلی سخت بود و از طریق اپلیکیشن و سایت‌های خارجی مثل "بایننس" باید این کاررا انجام می‌دادیم و بایننس هم به ایران خدمات نمی‌داد. به همین دلیل مجبور بودیم با وی‌پی‌ان یک کشور مشخص همیشه وصل بشویم. مدام ترس و لرز داشتیم. یک بار هم بایننس به یکی از دوستانم پیغام داده بود ما تشخیص داده‌ایم که شما در ایران زندگی می‌کنید و ظرف ۴۸ ساعت کیف پول خودتان را تخلیه کنید، در غیر این صورت حساب کار بری شما بسته می‌شود و امکان دسترسی به کیف پول‌تان را نخواهید داشت. من همیشه اضطراب داشتم چنین پیامی بگیرم. وقتی صرافی‌های ارز دیجیتال در ایران باز شدند، آسوده‌تر بودم. اما الان اوضاع دوباره غیر قابل پیش‌بینی شده است و می‌ترسم با صرافی‌ها برخورد شود.»

«محمودرضا پورابراهیمی»، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی چند روز پیش اعلام کرد روزانه تا پنج هزار میلیارد تومان رمزارز در ایران معامله می‌شود.

در ایران معاملات رمزارز در بعضی از سایت‌ها و اپلیکیشن‌ها به صورت شخص به شخص انجام می‌شود؛ یعنی در مقابل رمزارز فروشنده، باید حتما یک خریدار وجود داشته باشد و یک درصد کمی در حد یک صدم درصد از معامله هم به بستری که معامله در آن انجام می‌شود، مثل سایت یا اپلیکیشن تعلق می‌گیرد. اما بعضی دیگر از سایت‌ها و اپلیکیشن‌ها خودشان به عنوان طرف معامله با قیمتی که برای رمزارز تعیین می‌کنند، در هر ساعتی از شبانه‌روز حاضرند رمزارز شما را بخرند و یا به شما رمز ارز دل‌خواه‌تان را بفروشند.
«مجید» هم از قدیمی‌های دنیای رمزارزها در ایران است. او کار در این حوزه را از استخراج بیت‌کوین آغاز کرده اما شانس با او یار نبوده است: «با چند تا از دوستانم هر پولی که داشتیم، دستگاه ماینر چینی خریدیم ویک جایی اطراف تهران یک اتاق اجاره کردیم و پروسه استخراج عملی شد. هر روز قیمت بیت کوین را با مقدار استخراج چک و در آمد روزمان را حساب می‌کردیم و ذوق زده بودیم. اما طولی نکشید که به دلیل نوسان بالای برق در منطقه، جایی که اجاره کرده بودیم شناسایی شد و همه چیز به هم ریخت. تازه شانس آوردیم که یک آشنا داشتیم و توانستیم دستگاه‌ها را پس بگیریم و نصف قیمتی که خریده بودیم، بفروشیم. الان هم با این شکل قانونی که دولت برای استخراج رمزارز تصویب کرده و مالیات و پول برقی که باید به دولت بدهیم، هر جوری حساب می‌کنیم، نمی‌ارزد. انگار گوشه خانه بنشینم، هزینه و ضررم کمتر است.»
پس از شکست استخراج رمزارز و به ویژه بیت‌کوین در ایران، او سراغ خرید و فروش ارزهای دیجتال دیگر رفته است: «اوایل این ماجرا به دست آوردن اطلاعات فقط از طریق بستر اینترنت و ترجمه صحبت‌های سرمایه‌داران بزرگ رمزارزها انجام می‌شود اما مثل هر پدیده دیگری، به زودی کلاس‌های آن‌لاین و گروه‌های واتس‌آپی و تلگرامی در این زمینه تشکیل شدند. آموزش‌های رایگان و حتی کلاس‌های خصوصی پولی از طرف افرادی که در این زمینه فعال و کار کرده بودند، خیلی مورد توجه قرار گرفت و برخی از افراد مطرح اقدام به ایجاد صرافی‌های رمزارز در ایران کردند. آن‌ها به عنوان واسطه برای مشتری ارز دیجتال را از درگاه‌های جهانی می‌خرند و در صورت نیاز می‌فروشند. سود خودشان را هم برمی‌دارند.»
«سهیل» فروشگاه سخت‌افزار کامپیوتر دارد و در زمینه رمزارزها بسیار فعال است. او در مورد نحوه خرید و فروش آن‌ها می‌گوید: «تا قبل از تاسیس سایت‌ها و اپلیکیشن‌های ایرانی، با توجه به تحریم‌ها و مشکلاتی که برای ایران در دنیا وجود دارد، معامله در سایت‌های خارجی خیلی پرریسک بود. اما چند سایت و اپلیکیشن در ایران فعال هستند. چندتایی از آن‌ها از بقیه معتبر‌ترند و شما با خود سایت معامله می‌کنید. حتی ساعت سه نصف شب هم می‌توانید رمزارز بخرید یا رمز ارزتان را به ریال تبدیل کنید. البته اختلاف بین خرید و فروش رمزارز در برخی از آن‌ها زیاد است؛ مثلا رمزارزی که قیمتش دو دلار و ۸۰ سنت است، یکی از صرافی‌ها از شما دو دلار و ۲۰ سنت می‌خرد و به همان قیمت دو دلار و ۹۰ سنت به شما می‌فروشد. اما برخی از این صرافی‌های مجازی، خودشان خریدار نیستند بلکه خرید و فروش بین اشخاص را مدیریت می‌کنند و درصد خیلی کمتری از معامله را به خود اختصاص می‌دهند.»

سهیل در پایان صحبت‌هایش در مورد وضعیت فعلی بازار رمزارز می‌گوید: «چند روزی است که همه ارزها روبه پایین و منفی هستند و اصلا وضعیت هیچ چیز مشخص نیست. ولت یا کیف پول شش هزار دلاری من در این هفته ۷۰۰ دلار افت کرده است. وضعیت صرافی‌های مجازی هم مشخص نیست. در کشور اسلامی ما وقتی ببینند یک جایی دارد کار می‌کند، اول از همه درش را تخته می‌کنند؛ همان بلایی که سر کریپتولند و صاحب آن، سینا استوی آمد.»

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

خبرنگاری جرم نیست

تهدید الناز شاکردوست توسط دادستانی تهران به‌خاطر حمایت از هم‌جنس‌گرایان

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰
خواندن در ۲ دقیقه
تهدید الناز شاکردوست توسط دادستانی تهران به‌خاطر حمایت از هم‌جنس‌گرایان