close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
آن سوی خبر

سیلی قانون‌گذار در گوش مجری قانون؛ چطور پی‌گیری کنیم؟

۵ بهمن ۱۳۹۹
میلاد پورعیسی
خواندن در ۴ دقیقه
انتشار ویدیوی صحبت‌های حامد اکبری، سرباز وظیفه پلیس راهور که در آن از سیلی زدن یک نماینده مجلس به صورت خود خبر می‌دهد، موجی از واکنش‌های خشم‌آلود را در میان کاربران فضای مجازی برانگیخت.
انتشار ویدیوی صحبت‌های حامد اکبری، سرباز وظیفه پلیس راهور که در آن از سیلی زدن یک نماینده مجلس به صورت خود خبر می‌دهد، موجی از واکنش‌های خشم‌آلود را در میان کاربران فضای مجازی برانگیخت.
کاربران خواستار برخورد با علی اصغر عنابستانی، نماینده سبزوار، شدند و اعتراض خود را نسبت به تکرار چند باره این دست حرکات خشونت‌آمیز از سوی نمایندگان مجلس ابراز داشتند.
کاربران خواستار برخورد با علی اصغر عنابستانی، نماینده سبزوار، شدند و اعتراض خود را نسبت به تکرار چند باره این دست حرکات خشونت‌آمیز از سوی نمایندگان مجلس ابراز داشتند.

انتشار ویدئوی صحبت‌های «حامد اکبری»، سرباز وظیفه پلیس راهور تهران در روز شنبه، چهارم بهمن، که در آن از سیلی زدن یک نماینده مجلس به صورت خود خبر می‌دهد، موجی از واکنش‌های خشم‌آلود در میان کاربران فضای مجازی را برانگیخت.

کاربران با هشتگ‌های «#سیلی_به_سرباز» و«#عنابستانی_استعفا» خواستار برخورد با«علی اصغر عنابستانی» نماینده سبزوار شده و اعتراض خود را نسبت به تکرار چندین بار این دست حرکات خشونت‌آمیز از سوی نمایندگان مجلس ابراز داشتند.

***

در ویدئوی منتشر شده، حامد اکبری، فحاشی راننده ماشین علی‌اصغر عنابستانی و بعد سیلی این نماینده مجلس به صورت خود را این طور روایت می‌کند: «حامد اکبری هستم. سر (خیابان) دروازه‌دولت شیفتم. این راننده ماشین اومده بدون مجوز تردد خط ویژه به من گفته ل...ی منم جوابشو دادم بهش گفتم بچه‌خوشگل. خود نماینده مجلس پیاده شده زده تو گوش من. هم شاهد داریم، هم دوربین هست.»

هم زمان با این جملات، شهروندان حاضر در محل هم شهادت می‌دهند که صحنه سیلی زدن نماینده به صورت سرباز وظیفه را دیده‌اند و حاضر هستند در مراجع مختلف در این مورد شهادت دهند.

مسئولان چه کسانی هستند؟

برخی نمایندگان مجلس با سرعت دست به کار موضع‌گیری و وعده «برخورد قاطع» با نماینده متخلف شده‌اند.

«محمد باقر قالیباف»، رئیس مجلس شورای اسلامی توئیت کرد: «در برابر قانون همه مساوی هستند. در صورت احراز تخلف، هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان بدون مسامحه برخورد قانونی خواهد کرد.»

تخلف نماینده مجلس امّا برای همکاران او در هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان به سادگی«احراز» نمی‌شود. به فاصله کوتاهی، یک عضو همین هیأت به رسانه‌ها گفت آقای عنابستانی هر گونه سیلی را تکذیب کرده و اتفاقاً از سرباز وظیفه شکایت دارد، چون به او توهین کرده است.

محمدرضا دشتی اردکانی، بررسی پرونده همکار خود در هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان را مشروط به شکایت حامد اکبری سربازی وظیفه دانست و گفت: «اگر گزارشی به دسته هيأت نظارت برسد قطعا آن را بررسی خواهند کرد. بنده تاکنون استعلام گرفته‌ام هنوز شکايتی به ما واصل نشده است.»

نام هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس معمولاً بعد از انتشار ویدئوی ضرب و شتم یا توهین یک نماینده به شهروندان بر سر زبان‌ها می‌آید. معمولاً هم یا نمایندگان به خاطر اتهامات مختلف خود خود تبرئه می‌شوند، یا نهایتاً تذکر می‌گیرند.

اختیارات این هیأت برای برخورد با نماینده متخلف، از تذکر شفاهی و کتبی گرفته تا اعلام تخلف در جلسه علنی و  محرومیت آن‌ها از عضویت در برخی مجامع اعلام شده است.

شاید به خاطر همین سابقه هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس است که محمدحسین حمیدی، رییس پلیس راهور تهران بزرگ، تنها مرجع رسیدگی به این جرم را قوه قضائیه دانسته و اعلام کرده که مستندات کامل مربوط به ضرب و شتم مأمور خود را به این نهاد ارسال کرده است.

نه تنها در هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس،  که در خود قوه قضائیه هم سابقه بسته‌شدن بی‌سروصدای پرونده نمایندگان و تبرئه آن‌ها وجود داشته است. یکی از پر سروصداترین این پرونده‌ها، مربوط به تبرئه «سلمان خدادادی»، نماینده پیشین مجلس از اتهام «تجاوز» به «زهرا نویدپور» است.

چطور پی‌گیری کنیم؟

«موسی برزین خلیفه‌لو»، حقوق دان و مشاور ایران وایر، معتقد است اگر چه در قانون مجازات اسلامی، برای «تمرد» یا«حمله» به مأمور دولت مجازات حبس در نظر گرفته شده، امّا این مجلس شورای اسلامی است که در درجه اول باید برای حفظ شأن خود برخورد مناسب را با نماینده سبزوار انجام دهد: «متأسفانه این طور رفتارهای نمایندگان در چند دوره اخیر فعالیت مجلس به شدت افزایش پیدا کرده و خود این می‌تواند نشانه این باشد که نظارت بر رفتار نمایندگان چه در خود مجلس و چه حتی در قوه قضائیه به درستی انجام نمی‌شود. همین سهل‌انگاری در این مورد است که دیگر نمایندگان را برای تعرض به حقوق شهروندان جسور می‌کند. به هر حال در قانون مجازات اسلامی، برای تمرد یا حمله به مأمور دولتی، مجازات حبس از سه تا شش ماه در نظر گرفته شده، ولی ما هیچ گاه ندیدیم که چنین مجازاتی برای نمایندگانی که به کارمندان و مأموران دولتی توهین یا ضرب و شتم می‌کنند، اجرا شود.»

موسی برزین ادامه می‌دهد: «جدا از برخورد قوه قضائیه، به نظر من در درجه اول این مجلس است که باید به این نوع رفتارها به عنوان یک تخلف سازمانی نگاه کرده و با آن به شدت برخورد کند. عدم برخورد با این مسائل هر روز جایگاه مجلس را تنزل داده و بی‌اعتمادی به این نهاد را افزایش می‌دهد.»

موسی برزین در پاسخ به پرسشی در مورد اظهارات یکی از اعضای هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان که رسیدگی به این پرونده را مشروط به دریافت شکایت از سوی سرباز وظیفه پلیس راهور کرده، می‌گوید: «رسیدگی به تخلف سازمانی، نیازمند شکایت هیچ‌کس نیست و هر نهادی موظف است با دریافت گزارش‌ها از هر طرفی که باشد، رسیدگی لازم را انجام دهد. این که برخی نمایندگان این طور مسائلی را مطرح می‌کنند، با توجه به تجربیات قبلی نشان‌دهنده تلاش آن‌ها برای بستن این پرونده بدون هر گونه برخورد با نماینده متخلف است.»

 

مطالب مرتبط:

سیلی به صورت سرباز وظیفه؛ نماینده تکذیب کرد، ناجا قول پیگیری داد

سیلی نماینده مجلس به صورت سرباز وظیفه به دلیل جلوگیری از ورود به خط ویژه اتوبوس

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

خبرنگاری جرم نیست

محمدرضا حسن بیگی، روزنامه‌نگار براثر کرونا درگذشت

۵ بهمن ۱۳۹۹
ایران‌وایر
خواندن در ۱ دقیقه
محمدرضا حسن بیگی، روزنامه‌نگار براثر کرونا درگذشت