سایه ابهام بر بازار سهام؛ دلایل استعفای رئیس سازمان بورس ایران چه بود؟

حسن قالیباف اصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار
حسن قالیباف اصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار Copyright عکس از ایسنا(عرفان خوشخو)
نگارش از یورونیوز فارسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

رئیس سازمان بورس اوراق بهادار ایران پس از شدت گرفتن تجمع‌های اعتراضی سهامداران در مقابل ساختمان این سازمان برای دومین بار در دو ماه گذشته و ۹ ماه پس از انتخاب به این سمت، استعفا کرد. دلیل این کناره‌گیری چه بود؟

آگهی

رئیس سازمان بورس اوراق بهادار ایران پس از شدت گرفتن تجمع‌های اعتراضی سهامداران در مقابل ساختمان این سازمان برای دومین بار در دو ماه گذشته و ۹ ماه پس از انتخاب به این سمت، استعفا کرد.

حسن قالیباف اصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران در دومین نامه استعفای خود که به تاریخ ۳۰ دی ماه(امروز) و خطاب به فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس شورای عالی بورس و اوراق بهادار ایران نوشته و توسط رسانه‌های ایران منتشر شده، از اقدام‌های سیاسی و ورود غیرحرفه‌ای و بیش از حد اشخاص و مسئولان دولتی به مباحث بازار سرمایه انتقاد کرده و آن را عامل افت و خیز شدید شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران و بی‌توجهی به تلاش‌هایش برای توسعه بازار سرمایه ایران عنوان کرده است.

او همچنین یادآور شده که در دهم آبان ماه گذشته نیز با ارسال نامه‌ای خطاب به حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران خواستار حمایت دولت از صنایع، بازار سرمایه و سرمایه‌گذاران در بورس تهران شده و به دلیل عدم اقدام جدی در این خصوص در چهارم آذر ماه گذشته نیز درخواست استعفا از سمت خود را به رئیس شورای عالی بورس ایران تقدیم کرده بوده است.

آقای قالیباف اصل از ۲۳ فروردین گذشته با رای شورای عالی بورس هدایت نهاد ناظر بر بازار سرمایه ایران را برعهده گرفت. او پیشتر نیز حدود ۱۰ سال مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران بود. هر چند آقای قالیباف اصل در گفتگویی استعفای خود را تکذیب کرده ولی خبرگزاری جمهوری اسلامی خبر داده که استعفای رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران در جلسه روز سه‌شنبه(۳۰ دی) شورای عالی بورس بررسی شده است.

در همین حال، برخی دیگر از رسانه‌های ایران گزارش داده‌اند که نشست امروز شورای عالی بورس برای تعیین سرنوشت سکاندار سازمان بورس و اوراق بهادار بی‌نتیجه به پایان رسیده است. مطابق ماده ۱۱ قانون بازار اوراق بهادار ایران جانشین آقای قالیباف اصل، ظرف پانزده روز آینده باید تعیین شود.

در طول ۹ ماه و یک هفته‌ای که آقای قالیباف اصل در راس نهاد ناظر سازمان بورس و اوراق بهادار ایران قرار داشته، شاخص کل بورس تهران ابتدا با رشدی ۲۴۰ درصدی به بیش از ۲ میلیون واحد در جریان معاملات هفته سوم مرداد ماه رسید ولی پس از آن دچار نوسان نزولی شد و به کمتر از یک میلیون و ۱۵۰ هزار واحد نیز رسید که همچنان ۸۹ درصد بالاتر از ۲۳ فروردین گذشته است.

همچنین در فاصله ۱۹ مرداد ماه گذشته تا امروز(۳۰ دی) ارزش جاری بازار سهام تهران با ۴۰ درصد کاهش به ۴ میلیون و ۵۸۱ هزار میلیارد تومان رسیده است. مجموع ارزش روز سهام شرکت‌های بورسی که نشان دهنده ارزش روز سرمایه موجود در بازار سهام است در روز آغاز به کار آقای قالیباف اصل ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار میلیارد تومان بوده که در حال حاضر نزدیک به دو برابر شده است.

طی روزهای گذشته جمعی از سهامداران معترض با برگزاری تجمع‌هایی مقابل ساختمان سازمان بورس و اوراق بهادار ایران ضمن سر دادن شعارهای مبنی بر «دزدیده شدن» سرمایه‌شان در بورس اوراق بهادار تهران خواستار استعفای رئیس این سازمان شده بودند. معترضان معتقدند که دولت با هدف تامین کسری بودجه خود در نیمه نخست سال ۱۳۹۹ به عرضه گران سهام شرکت‌های دولتی در بورس اقدام کرده و پس از اخذ تامین باقی کسری بودجه از محل مالیات نقل و انتقال سهام، این بازار را به حال خود رها کرده و پاسخگوی تشویق مردم به سرمایه‌گذاری در بورس نیست.

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

سازمان بورس و اوراق بهادار ایران طی ماه‌های اخیر بارها خواستار حمایت دولت و نهادهای حقوقی شبه دولتی از قیمت سهام شرکت‌های دولتی عرضه شده در بورس شده و از تلاش دولت برای قیمت‌گذاری محصولات شرکت‌های عضو بورس تهران انتقاد کرده بود. با این حال، وزارت صنعت، معدن و تجارت با پیگیری طرحی که با حمایت مجلس ایران همراه شد در تلاش برای قیمت‌گذاری محصولات فولادی زیر بهای فعلی تعیین شده در بورس کالای ایران بوده است. مداخله دولت‌ها در قیمت‌گذاری محصولات پتروشیمی، سیمان و فولاد همواره یکی از موانع شفاف شدن قیمت این محصولات در بازار ایران و ایجاد نوسان در قیمت سهام شرکت‌های تولید کننده این محصولات در بورس تهران بوده است.

افزون بر این آغاز سیر نزولی قیمت ارز در بازار ایران که با حمایت حسن روحانی، رئیس جمهوری و بانک مرکزی از دو هفته گذشته آغاز شده، بخشی از سرعت رشد قیمت سهام در بورس تهران را به دلیل کاهش چشم‌انداز تورمی اقتصاد ایران کاسته است.

برخی کارشناسان معتقدند که پذیرش استعفای آقای قالیباف اصل که در اعتراض به مداخلات دولت در بازار سرمایه و تضییع حقوق صاحبان سهام رخ داده، می‌تواند حاوی پیام اصرار دولت بر ادامه سیاست فعلی در قبال بورس تهران باشد.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

نخستین روز بازارها در دوران پساترامپ؛ دلار آمریکا در بازار تهران گران‌تر شد

استقبال بورس تهران از نتایج انتخابات آمریکا؛ نرخ رسمی و آزاد دلار صعودی شد

اکثر تازه پولدارهای جهان بورس بازند؛ افراد بسیار ثروتمند در کدام کشورها زندگی می‌کنند؟