دبیر کل سازمان ملل از ایران خواست به اجرای کامل برجام بازگردد

آنتونیو گوترش

منبع تصویر، Getty Images

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد ایران را ترغیب کرده "به اجرای کامل" توافق اتمی با قدرت ها بازگردد و درباره نگرانی های مطرح شده درباره برنامه هسته ای و موشک های بالستیک خود توضیح دهد.

او روز سه شنبه در نامه ای به شورای امنیت سازمان ملل متحد که خبرگزاری های عمده فاش کرده اند از خروج دولت ترامپ از برجام و اعمال مجدد تحریم ها بر ایران و همچنین تصمیم سال پیش ایران برای نقض محدودیت های توافق هسته ای در زمینه سانتریفیوژها و اورانیوم غنی شده ابراز تاسف کرد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس آقای گوترش در گزارش خود در مورد اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت - که در تایید برجام تصویب شده بود - گفت که سازمان ملل اطلاعاتی دریافت کرده که یک "نهاد" تحت تحریم که از آن نام نبرد دست به اقداماتی "ناسازگار" با تحریم ها زده و "شیرفلکه، وسایل الکترونیکی و تجهیزات اندازه گیری قابل استفاده در آزمایش سوخت مایع موشک های بالستیک و وسایل پرتاب فضایی" به ایران ارسال کرده است.

او گفت که سازمان ملل به دنبال کسب اطلاعات بیشتر از ایران در این موارد است.

شورای امنیت قرار است روز ۲۲ دسامبر در این باره بحث کند.

دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در سال ۲۰۱۸ با متهم کردن ایران به نقض روح برجام از آن خارج شد.

ایران در مقابل نزدیک به یک سال است که با کنار گذاشتن برخی از تعهدات خود در توافق هسته ای سرعت بیشتری به توسعه برنامه اتمی خود داده و از جمله ذخایر اورانیوم غنی شده خود را افزایش داده است.

مجلس ایران چند روز پیش درباره الزام دولت به غنی سازی اورانیوم ۲۰ درصدی و توقف اجرای پروتکل الحاقی با آژانس بین المللی انرژی اتمی در صورت ادامه قطع صادرات نفت به دلیل تحریمهای آمریکا، مصوبه ای جنجالی را تصویب کرد.

بر اساس این قانون در صورتی که زمینه صادرات دوباره نفت ایران به کشورهای اروپایی و انجام مبادلات مالی آن فراهم نشود، دولت ایران باید به اجرای پروتکل الحاقی که امکان نظارت بیشتری به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی می دهد، خاتمه دهد.

جیک سالیوان گزینه جو بایدن رئیس جمهور منتخب آمریکا، برای سمت مشاور امنیت ملی گفته است که دولت آینده ایالات متحده می خواهد با پیوستن مجدد به توافق هسته ای برجام و مجبور کردن ایران به پیروی از مفاد این توافقنامه، این کشور "را دوباره به محدوده بازگرداند".

آقای گوترش در این گزارش همچنین بر "همین ابتکار عمل ها در حمایت از تجارت و روابط اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران، به خصوص در وضعیت کنونی که به دلیل همه گیری کووید ۱۹ با مشکلات اقتصادی و بهداشتی همراه است" تاکید کرد.

دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش خود همچنین گفته است که بررسی‌های سازمان ملل از تصاویر چهار موشک هدایت‌شونده ضد تانک در لیبی نشان می‌دهد که یکی از آنها 'مشخصات منطبق با موشک دهلاویه تولید ایران دارد هرچند تاریخ تولید آنها در تصاویر معلوم نیست'.

لیبی

منبع تصویر، Getty Images

توضیح تصویر، نیروهای خلیفه حفتر با نیروهای دولت وفاق ملی لیبی، که از طرف جامعه جهانی به عنوان دولت قانونی در این کشور شناخته شده، در نبرد هستند.

با این حال آنتونیو گوترش در گزارش دوره‌ای خود که در ساعات پایانی روز دوشنبه به شورای امنیت تسلیم شده، گفته است "نتوانسته تایید کند که آیا این موشک هدایت‌شونده ضد تانک با نقض تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران به لیبی منتقل شده باشد."

دبیرکل سازمان ملل متحد این مورد را در گزارش دوره‌ای‌اش درباره اجرای قطع‌نامه ۲۲۳۱ که هر شش ماه یک بار به شورای امنیت ارائه می‌دهد، مطرح کرده است.

شورای امنیت در سال ۲۰۰۷ تحریمی وضع کرد که صادرات سلاح از ایران را ممنوع کرده است. بر اساس توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ میان تهران و قدرت‌های اصلی جهانی که در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت آمده است، محدودیت‌های تسلیحاتی در اکتبر سال جاری برداشته شد.

اسرائیل چند ماه پیش ایران را به نقض این تحریم‌ها متهم کرده و در ماه مه، بیش از شش ماه پیش، تصاویری از موشک‌های هدایت‌شونده ضد تانک در لیبی را به دبیرکل سازمان ملل ارائه داد. چند هفته بعد ایران در نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل، ادعاهای اسرائیل را رد کرد و آنها را "کاملا بی‌اساس" خواند.

اسرائیل گفته این عکس‌ها در ماه نوامبر سال گذشته، یک سال پیش، منتشر شده و این سلاح‌ها مورد استفاده شبه‌نظامیان مرتبط به ارتش ملی لیبی به رهبری خلیفه حفتر بوده است. نیروهای خلیفه حفتر با نیروهای دولت وفاق ملی لیبی، که از طرف جامعه جهانی به عنوان دولت قانونی در این کشور شناخته شده، در نبرد هستند.

البته دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش به شورای امنیت هم‌چنین گفته که بر اساس تحلیل تصاویر، به نظر نمی‌رسد ۴۷۶ هزار فشنگ ۷.۶۲ میلیمتری که نیروهای استرالیایی در ماه ژوئن سال گذشته میلادی در آب‌های بین‌المللی خلیج عمان توقیف کردند، تولید ایران بوده باشد.

لیبی از سال ۲۰۱۱ تحت تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل متحد بوده است و گروهی از کارشناسان مستقل، درباره اعمال آن تحریم‌ها به شورای امنیت گزارش می‌دهد.