1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

دریاسالار آمریکایی: ایران در تحرکات دریایی ملاحظه‌کار شده

۱۳۹۹ آذر ۱۶, یکشنبه

فرمانده ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین می‌گوید پس از ماه‌ها تنش و با وجود بالا گرفتن مناقشه بر سر برنامه هسته‌ای ایران، آمریکا توانسته یک "بازدارندگی شکننده" در آب‌های منطقه ایجاد کند.

https://p.dw.com/p/3mICe
US Navy Zerstörer
عکس: Picture alliance/Zumapress/J. Kellogg

دریاسالار ساموئل پاپارو در نشست سالانه منامه که از سوی موسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک برگزار شد گفت: «ما به یک وضعیت بازدارنده رسیده‌ایم که البته ناپایدار و شکننده است و به دلیل رویدادهای جهانی یا منطقه‌ای بالا و پایین می‌رود.»

آدمیرال پاپارو در عین حال تحرکات اخیر دریایی ایران را محتاطانه و خوددارانه خواند و نیروی دریایی ارتش و سپاه پاسداران را به خاطر ملاحظه‌کاری ستود. خبرگزاری فرانسه به نقل از او نوشت: «من برای این رفتار که دنبال ایجاد خطر و برخوردهای غیرضروری نیستند احترام قائلم.» 

فرانس پرس می‌نویسد نمایندگی ایران در سازمان ملل، پاسخی به پرسش این خبرگزاری در باره اظهارات دریاسالار پاپارو نداده است.

به نظر می‌رسد سخنان پاپارو متوجه این باشد که ایران در ماه‌های اخیر، به طور مستقیم نفتکشی را توقیف نکرده یا مزاحم تردد تانکرها نشده است. برخورد یک نفتکش سعودی به مین و حمله به یک کشتی باری در حوالی یمن، به شورشیان حوثی نسبت داده شده که به حمایت تهران پشتگرم هستند. حوثی‌ها اما دست داشتن در این حملات را نه تایید کرده‌اند و نه تکذیب.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

پاپارو که قبلا به عنوان خلبان جنگنده‌های نیروی دریایی خدمت می‌کرده، پس از تصدی فرماندهی ناوگان پنجم، شیوه مدیریتی متفاوتی به نسبت سلف خود در پیش گرفته است. طی چند ماهی که پاپارو فرماندهی این ناوگان را بر عهده گرفته، بحران خاصی در آب‌های منطقه پیش نیامده است. قایق‌های تندروی سپاه پاسداران معمولا دور و بر کشتی‌های جنگی نیروی دریایی آمریکا تردد دارند و گاه تحت عنوان تمرین و مانور، به شلیک مسلسل و پرتاب موشک می‌پردازند.

در زمان تصدی دریاسالار جیمز مالوی بر ناوگان پنجم دریایی آمریکا، چند نفتکش در آب‌های منطقه با مین مورد حمله قرار گرفتند. جمهوری اسلامی هرگونه دخالت در این مین‌گذاری‌ها را رد کرد؛ هر چند فیلمی موجود بود که نشان می‌داد ملوانان سپاه، یک مین عمل نکرده را از یک نفتکش جدا می‌کنند.

جیمز مالوی، فرمانده سابق این ناوگان در یکی از آخرین اظهارات خود در اوت ۲۰۲۰ به خبرنگاران گفته بود که نیروی دریایی جمهوری در مانورهای خود "بی‌محابا و تحریک‌آمیز" رفتار می‌کند و همواره در صدد ایجاد وضعیتی تنش‌آلود است. مالوی افزوده بود ایرانی‌ها در این تحرکات چنان وضعیتی می‌آفرینند تا خودشان باور ‌کنند برنده آن هستند.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

گشت‌زنی قایق‌های سپاه به طور معمول در بخش‌های کم عمق خلیج فارس و تنگه هرمز انجام می‌گیرد. نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی  اما عموما در خلیج عمان و دریای عرب حضور دارد.

خبرگزاری فرانسه می‌نویسد، در حالی که فرماندهان سابق ناوگان پنجم آمریکا، بین نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی و نیروی دریایی سپاه از نظر حرفه‌ای تمایز قائل بودند، پاپارو این تصور و هم‌چنین وفاداری آنها به رژیم شاه را رد می‌کند. 

دریاسالار پاپارو  با یادآوری این که ۴۱ سال از انقلاب اسلامی گذشته گفته است: «شک دارم که بین این دو نیرو، تفاوتی حرفه‌ای وجود داشته باشد.»

پاپارو در عین حال در نشست منامه، رهنمودی از جیمز متیس، وزیر دفاع سابق ایالات متحده را نقل کرد که به افسران نیروی دریایی گفته بود: «حرفه‌ای و متین باشید و هر کس را که وارد حریم‌تان شد نابود کنید.»