به جرات میتوان گفت آکیرا کوروساوا فردی بود که پس از شکست فاجعهبار ژاپن در جنگ جهانی دوم، این کشور را دومرتبه روی نقشه فرهنگی جهان قرار داد. درخشش با این حال، تغییر ذائقه فرهنگی در ژاپن و باقی جهان باعث شد موقعیت هنری کوروساوا در اوایل دهه هفتاد...
با این حال، تغییر ذائقه فرهنگی در ژاپن و باقی جهان باعث شد موقعیت هنری کوروساوا در اوایل دهه هفتاد میلادی افت فاحشی کند. استودیوی آمریکایی «فاکس قرن بیستم» به خاطر برخی اختلافات، او را از مدیریت پروژهٔ «تورا! تورا! تورا!» که فیلمی درباره حمله ژاپن به بندر پرل هاربر در جریان جنگ جهانی دوم بود کنار گذاشته بود.
Advertisement از طرف دیگر، اولین فیلم رنگی او «دودسکادن» هم از منظر هنری و هم از نظر گیشه در ژاپن شکست سختی خورده بود. به همین دلیل کمپانیهای فیلمسازی به کوروساوا روی خوش نشان نمیدادند و حاضر نمیشدند روی پروژههایش سرمایهگذاری کنند. باور عمومی بر این بود که دوران فیلمسازی وی به سر آمده است. در ناامیدیِ مطلق، فیلمساز بزرگ دست به خودکشی زد.
در این زمان بود که «مُسفیلم»، مشهورترین استودیوی فیلمسازی اتحاد جماهیر شوروی، به سراغ کوروساوا رفت و به وی پیشنهاد کرد «دِرسو اوزالا» را به فیلم تبدیل کند.
حقوق بشر برای سال آتی هم کماکان اثرگذار است | مصطفی علایی
با توجه به روندی که در سال ۱۴۰۱ در موضوع حقوق بشر طی شد، به نظر میرسد این مقوله تأثیراتی جدی بر عرصه سیاست خارجی و دیپلماسی ایران داشته است. در کنار آن، درهمتنیدگی حقوق بشر با حوزه سیاسی، دیپلماتیک و حتی امنیتی سبب شد برخی این اعتقاد را پیدا کنند که مبحث حقوق بشر در قبال ایران یک ماهیت سیاستزده و امنیتزده پیدا کند. بر همین اساس، موضوع حقوق بشر در سال گذشته بر دو محور دیگر یعنی جنگ اوکراین و بحث پهپاد و نیز وضعیت پرونده هستهای و اختلافهای پادمانی، سایه انداخت و این مقوله (حقوقبشر) به یک ضلع و پارامتر سوم برای فشار بر ایران تبدیل شد. اگرچه در ادوار مختلف همواره حقوق بشر مورد تأکید همه کشورها بوده است، اما چه شد که سال گذشته حساسیتها دراینباره بیشتر شد؟محور گفتوگوی «شرق» با مصطفی اعلایی، سفیر اسبق ایران در ونزوئلا، دیپلمات سابق ایران در نمایندگیهای ایران در سازمان ملل قرار گرفت. ادامه مطلب >>