«ايرانواير» به چند فایل دست یافته است که نشان میدهد اقدام شماری از تظاهرکنندگان عراقی به تخریب دفاتر احزاب با بولدوزر، پس از تیراندازی افراد مسلح ناشناس به سوی فعالان معترض، در دو استان الناصريه و بصره و برخی مناطق این کشور صورت گرفته...
«ايرانواير» به چند فایل دست یافته است که نشان میدهد اقدام شماری از تظاهرکنندگان عراقی به تخریب دفاتر احزاب با بولدوزر، پس از تیراندازی افراد مسلح ناشناس به سوی فعالان معترض، در دو استان الناصريه و بصره و برخی مناطق این کشور صورت گرفته است.
تخریب دفاتر احزاب و گروههای مسلح توسط تظاهرکنندگان عراقی (منبع تصویر: شبکههای اجتماعی) تخریب دفاتر احزاب در الناصريه چند ساعت پس از انفجار یک بسته مواد منفجره کارگذاشتهشده بر روی یک موتورسیکلت در نزدیکی میدان «تحص الحبوبي» بهعنوان مرکز تظاهرات مردم این استان که سه زخمی برجای گذاشت، انجام شده است.
معترضان خشمگین همچنین در تاریخ ۲۱اوت۲۰۱۸ پس از انجام راهپیمایی اعتراضآمیز در واکنش به ترور تعدادی از فعالان و تظاهرکنندگان بصره، دفتر پارلمان عراق در این استان را به آتش کشیدند. «مصطفى الكاظمی»، نخستوزیر عراق، هم در توییتی با اشاره به این که فرمانده پلیس بصره و چند مسئول امنیتی را به دلیل ترورهای اخیر برکنار کرده است، نوشت: «سهلانگاری در مقابل قاتلان و تسلیم تهدیدهای آنها شدن، غیر قابل قبول است.
دهها تن از تظاهرکنندگان خشمگین عراقی در تاریخ ۲۲اوت۲۰۲۰ اقدام به تخریب دفاتر احزاب و گروههای مسلح شیعی، از قبیل «حزب الدعوه الاسلامی» به ریاست «نوری المالکی»، نخستوزیر سابق، «سازمان بدر» به رهبری «هادی العامری»، جریان «الحکمه» به ریاست «عمار الحکیم» و مقر «عصائب اهل الحق» به رهبری «قيس الخزعلی» در استان «الناصريه» واقع در جنوب این کشور کردند.
«ايرانواير» به چند فایل دست یافته است که نشان میدهد اقدام شماری از تظاهرکنندگان عراقی به تخریب دفاتر احزاب با بولدوزر، پس از تیراندازی افراد مسلح ناشناس به سوی فعالان معترض، در دو استان الناصريه و بصره و برخی مناطق این کشور صورت گرفته است.
تخریب دفاتر احزاب و گروههای مسلح توسط تظاهرکنندگان عراقی (منبع تصویر: شبکههای اجتماعی)
تخریب دفاتر احزاب در الناصريه چند ساعت پس از انفجار یک بسته مواد منفجره کارگذاشتهشده بر روی یک موتورسیکلت در نزدیکی میدان «تحص الحبوبي» بهعنوان مرکز تظاهرات مردم این استان که سه زخمی برجای گذاشت، انجام شده است.
معترضان خشمگین همچنین در تاریخ ۲۱اوت۲۰۱۸ پس از انجام راهپیمایی اعتراضآمیز در واکنش به ترور تعدادی از فعالان و تظاهرکنندگان بصره، دفتر پارلمان عراق در این استان را به آتش کشیدند.
«مصطفى الكاظمی»، نخستوزیر عراق، هم در توییتی با اشاره به این که فرمانده پلیس بصره و چند مسئول امنیتی را به دلیل ترورهای اخیر برکنار کرده است، نوشت: «سهلانگاری در مقابل قاتلان و تسلیم تهدیدهای آنها شدن، غیر قابل قبول است. از هرگونه اقدام لازم برای دفاع از جامعه در مقابل تهدیدهای قانونشکنان دریغ نخواهیم کرد.»
نخستوزیر عراق بلافاصله پس از بازگشت از آمریکا، به بصره رفت و نشستی اضطراری با حضور فرماندهان امنیتی و نظامی در دفتر فرماندهی عملیات این استان تشکیل داد. او در این نشست ترورهای اخیر علیه فعالان بصره را «نقض جدی و غیر قابل تحمل امنیت مردم» دانست.در این زمینه، دکتر «أنس العزاوی»، عضو «کمیسیون عالی حقوق بشر»، در گفتگو با ايرانواير میگوید: «افزایش ترور فعالان، نقض آشکار حق حیات و آزادی بیان که توسط قانون اساسی عراق تضمین شده است، محسوب میشود. ناتوانی دستگاههای امنیتی در توقف خونریزی و تیراندازی به سوی فعالان مدنی عراقی، علامت سوالی در مقابل کارآمدی، بیطرفی و توان آنها برای مقابله با باندهایی که خواهان بستن دهان مردم هستند و مخالفان آزادی بیان قرار میدهد.»
او اضافه کرد: «دولت با چالش بزرگی در زمینه تحکیم امنیت، خلع سلاح افراد غیرمسئول و اجرای وعده خود مبنی بر تحویل عوامل قتل تظاهرکنندگان به دستگاه عدالت مواجه است. بدون عزم جدی نهادهای امنیتی برای مقابله با فشارهای سیاسی و رهایی از آنها، بصره و دیگر استانها امن نخواهند شد.»
سفارت آمریکا در بغداد نیز با انتشار بیانیهای حملات اخیر علیه فعالان مدنی و معترضان در بصره را محکوم و تاکید کرده است: «این اقدامات، نقض آشکار حقوق بشر است. فعالان مدنی باید بتوانند در امن و امان و بدون ترس از انتقام مخالفان زندگی کنند.»
علاوه بر این، «عدنان الزرفی»، ریيس فراکسیون پارلمانی «النصر»، نیز در توییتر خود گفته است: «حوادث بصره، از جمله ترور جوانان بیگناه، چیزی جز اعلام جنگ علیه دولت نیست. دولت باید به منظور حفظ جان شهروندان، کمپین بزرگی را توسط "دستگاه مبارزه با تروریسم" و نظارت مستقیم فرماندهی کل نیروهای مسلح برای زدودن بصره از این افراد جنایتکار، مخل امنیت و خطرناکتر از داعش، آغاز کند.»
بصره در هفتههای اخیر، پیش از انتشار این گزارش، شاهد ترورهایی از قتل «تحسین اسامه» و «ریهام یعقوب»، دو فعال مدنی، گرفته تا هجوم و تلاش برای ترور «فلاح الحسناوی» و نامزدش توسط افراد مسلح ناشناس بوده است. وی در این حمله با اصابت هفت گلوله کشته و الحسناوی نیز زخمی شد.دکتر «غازی فيصل»، رییس «مرکز مطالعات استراتژیک» در عراق، نیز پیرامون این مسئله به ايرانواير گفت: «آتش زدن دفاتر مذکور، نشانه خشم بزرگ مردم در شهرهای جنوبی و مرکزی نسبت به سیاستهای اشتباه دولت، فقر عمدی جامعه و نبود آزادی است. »
تخریب دفاتر احزاب و گروههای مسلح توسط تظاهرکنندگان عراقی (منبع تصویر: شبکههای اجتماعی)
فیصل در ادامه، آتش زدن دفاتر احزاب سیاسی در استانهای جنوبی را نتیجه خشم بزرگ مردم و به دلیل شکست احزاب و سیاستهایشان ارزیابی کرد که منجر به فقر جامعه عراق و دخالت در جنگهای خارج از کشور شده است.
او همچنین اظهار داشت: «این احزاب بر دولت مسلط شدهاند و هر گونه اقدامی را برای خوار کردن آن انجام میدهند. تخریب دفاتر مذکور، واکنش تظاهرکنندگان به رفتار احزاب در قبال تظاهرات مسالمتآمیز است. الکاظمی برای مواخذه قاتلان فعالان مدنی در بصره میکوشد. هرچند او قادر به تامین امنیت نسبی در بصره است، اما برقراری ثبات کامل در این شهر، در حال حاضر دشوار به نظر میرسد، چون شبهنظامیان و قاتلان با برخی کشورها، به ویژه ایران، ارتباط دارند.»
در همین راستا، «احمد الأبيض»، تحلیلگر سیاسی، نیز به ايرانواير گفت: «معترضان به این نتیجه رسیدهاند که عملیات ترور و ربودن فعالان مدنی در استان الناصریه، توسط احزاب و گروههای شبهنظامی صورت گرفته است. به همین دلیل دفاتر آنها را به آتش کشیدهاند.»
یکی از نمایندگان پارلمان به نام «فائق الشيخ» نیز در توییتر خود، فعالان مدنی را نسبت به نقشه ایران و «تاکتیکهای پلیدش» که توسط شبهنظامیان وابسته به این کشور در عراق اجرا میشود، برحذر داشته و تاکید کرده است: «این گروهها برای انجام عملیات تصفیه و ترورهای جدید علیه فعالان مدنی، به این بهانه که آنها خواهان حمل سلاح هستند، برنامهریزی میکنند.»اقدام جهت پایان دادن به تظاهرات شهروندان در استانهای مرکزی و جنوبی که اکثریت آنها شیعه هستند، آغاز شده و مصطفى الكاظمی، رییس دولت کشور، برای مقابله با جنبش مردمی در دو استان بصره و الناصریه تحت فشار قرار گرفته است. در همین راستا، «محمد البلداوی»، از نمایندگان ائتلاف «الفتح»، در شبکههای اجتماعی اعلام کرده است: «الکاظمی روز جمعه ۲۶اوت طی نشستی در منزل هادی العامری، رییس ائتلاف الفتح، با اکثر جریانهای شیعی پیرامون تحولات مربوط به اوضاع امنیتی در استانهای مرکزی و جنوبی به تبادل نظر پرداخته است.»
البلداوی افزوده است: «تمام حضار در این نشست انگشتان ویرانگر داخلی و خارجی را عامل وخامت اوضاع در استانهای مرکزی و جنوبی دانستند. آنها همچنین گفتند که الکاظمی باید تدابیر سختگیرانهای برای جلوگیری از گسترش ناآرامی در این استانها اتخاذ کند.»
این نشست همچنین با فشار بر الکاظمی در پی اظهارات نوری المالکی، نخستوزیر سابق عراق و از حامیان «حشدالشعبی» در شبکه «الشرقیه» این کشور، مبنی بر لزوم مقابله با آشوبگران در استان جنوبی الناصریه و احیای هیئتدولت آغاز شد.
المالکی در این گفتگوی تلویزیونی همچنین رخداد سقوط «موصل» به دست داعش در زمان نخستوزیری خود را شبیه اوضاع استان الناصریه دانست که از نظر وی «شبهساقط» است و گروهی کمسنوسال بر آن تحکم میورزند.
در این زمینه، شيخ «اسعد الناصری»، از لیدرهای تظاهرات در استان الناصریه، نیز به ايرانواير گفت: «احزاب فاسد عراقی برای سرکوب جنبش مردمی، به هر طریق الکاظمی را تحت فشار قرار میدهند. اما بدون تردید، تظاهرکنندگان به همان اندازه که الکاظمی از عراق دفاع میکند، از وی حمایت خواهند کرد.»
اعتراضات مردم عراق علیه فساد و نفوذ ایران در کشورشان در اکتبر ۲۰۱۹ آغاز شد. تا کنون ۶۰۰ تن در این اعتراضات کشته و هزاران نفر هم مجروح شدهاند. دهها فعال مدنی نیز توسط افراد مسلح ناشناس مورد سوء قصد قرار گرفتهاند.