پدر آموزش نوین | DW | 17.12.2020

27/09/1399 10:38 ق.ظ

۲۶ آذر ۱۲۳۹ :۱۶۰ سال پیش در چنین روزی حسن رشدیه در تبریز زاده شد: «مرا در راهرو مدرسه به خاک بسپارید تا مزارم لگدکوب دانش‌آموزان باشد.» روزشمار چهره‌های تاریخی:

۲۶ آذر ۱۲۳۹ :۱۶۰ سال پیش در چنین روزی حسن رشدیه در تبریز زاده شد: «مرا در راهرو مدرسه به خاک بسپارید تا مزارم لگدکوب دانش‌آموزان باشد.» او نخست به راه پدر رفت تا جایی که یک بار مظفرالدین‌شاه در زمان ولیعهدی پشت سر او نماز خواند. ۲۲ ساله بود که برای تکمیل تحصیلات فقهی به سوی نجف حرکت کرد.

پسرش روایت کرده که سر راهش چند روزی در استانبول مانده و در روزنامه‌ای خوانده بود که"در اروپا از هر هزار نفر ده تن بیسوادند و در کشور ما از همین تعداد تنها ده تن سواد دارند".

از این سخن چنان متأثر شد که به جای نجف به بیروت و قاهره رفت و به جای تحصیل فقه، دو سال و نیم در دانشسراهای آن شهرها علوم تربیتی دبستانی خواند و یک سال در استانبول آموخته‌هایش را به کار بست و تجربه اندوخت.

۲۵ ساله بود که به پایتخت ارمنستان رفت و نخستین دبستان ایرانی را برای هم‌میهنانش گشود و چون در استانبول به مدرسه‌های نوین"رشدیه" می‌گفتند، همان نام را بر دبستانش نهاد؛ نامی که بعدها نام خانوادگی خودش هم شد. headtopics.com

۲۷ ساله بود که به تبریز بازگشت و نخستین دبستان نوین"رشدیه" را در آنجا گشود ولی خشک‌اندیشان مدرسه او را ویران و چند آخوند او را تکفیر کردند. می‌گفتند،"چوب و فلک را از مجلس درس برداشته و شاگردان را در برابر معلم جسور کرده است".

ادامه مطلب:
dw_persian »

اکثریت در آمریکا خواهان ارائه آموزش جنسی زودهنگام در مدارس هستندنتایج یک نظرسنجی که به تازگی در آمریکا انجام گرفته است نشان می‌دهد افراد جامعه این کشور خواهان ارائه زودتر آموزش جنسی در مدارس هستند، در همان حال که بخش قابل توجهی از آنان همچنان درک دقیق و واضحی از مفهوم رضایت شریک جنسی نداشته‌اند. همین کارا رو میکنید این شده حال و روزتون هر چیزی به وقتش بی مزه اش نکنید دیگه

آموزش نظامی حوثی‌ها در پادگان‌های حزب‌الله در لبناننصرالله ضمن اعلام حمایت از شبه‌نظامیان حوثی، آنها را بخشی از طرح موسوم به محور مقاومت در منطقه عنوان کرده است.منابع آگاه، یکشنبه 25 آوریل 2021، در گفت‌و‌گو با هزینه ایران نه به حکومت اخوندی تا چشم شما در بیاد از جاش😊

نقش آموزش عالی مدرن در توسعهٔ لیبرالیسم در ایراندکتر رضا پرچی‌زاده: رژیم کمونیستی چین قصد دارد با بریدنِ نافِ ایران از غرب، این کشور را به یکی از اقمار خود در سطح جهان و مهم‌ترین پایگاه خود در خاورمیانه تبدیل کند. و این می‌طلبد که هرگونه تفکرِ فردگرایانه و آزادی‌خواهانه و غربگرایانه از ایران زدوده شود.

ایرانی‌ها در صدر خریداران خارجی خانه در ترکیه در ماه فوریهاتباع ایرانی با خرید 477 واحد مسکونی در ماه فوریه جایگاه نخست خریداران خارجی مسکن در ترکیه را به خود اختصاص دادند. - خبرگزاری آناتولی سلام وقتتون بخیر خوشحال میشم برای اشنایی بیشتر با قوانین و مشکلات اپارتمان نشینی پیج هومتیک رو دنبال و لایک کنین homtick هومتیک اپلیکیشن همیشه رایگان در حوزه مدیریت ساختمان هستش

کرونای انگلیسی در کشور رو به افزایش/ پرهیز از تجمع در آرامستان‌ها در پنج‌شنبه آخر سالعضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا با اشاره به افزایش موارد ابتلا به این بیماری در کشور و همچنین در پیش بودن پنجشنبه آخر سال، گفت: از مردم می‌خواهیم با قرائت فاتحه‌ای از دور برای عزیز از دست رفته خود از رفتن به آرامستان‌ها خودداری کنند؛ چراکه آثار تجمع در پنجشنبه آخر سال پس از ۱۵ روز در موارد بستری و پس از یک ماه در موارد مرگ و میر نمود خواهد یافت.

پدر میرزا حسن تبریزی رشدیه از مجتهدان سرشناس زادگاهش بود و فرزندش را خود در رشته‌های دینی و زبان و ادبیات فارسی و عربی آموزش داد.

او نخست به راه پدر رفت تا جایی که یک بار مظفرالدین‌شاه در زمان ولیعهدی پشت سر او نماز خواند.

۲۲ ساله بود که برای تکمیل تحصیلات فقهی به سوی نجف حرکت کرد.

پسرش روایت کرده که سر راهش چند روزی در استانبول مانده و در روزنامه‌ای خوانده بود که"در اروپا از هر هزار نفر ده تن بیسوادند و در کشور ما از همین تعداد تنها ده تن سواد دارند".

از این سخن چنان متأثر شد که به جای نجف به بیروت و قاهره رفت و به جای تحصیل فقه، دو سال و نیم در دانشسراهای آن شهرها علوم تربیتی دبستانی خواند و یک سال در استانبول آموخته‌هایش را به کار بست و تجربه اندوخت.

۲۵ ساله بود که به پایتخت ارمنستان رفت و نخستین دبستان ایرانی را برای هم‌میهنانش گشود و چون در استانبول به مدرسه‌های نوین"رشدیه" می‌گفتند، همان نام را بر دبستانش نهاد؛ نامی که بعدها نام خانوادگی خودش هم شد.

۲۷ ساله بود که به تبریز بازگشت و نخستین دبستان نوین"رشدیه" را در آنجا گشود ولی خشک‌اندیشان مدرسه او را ویران و چند آخوند او را تکفیر کردند.

می‌گفتند،"چوب و فلک را از مجلس درس برداشته و شاگردان را در برابر معلم جسور کرده است".

او شش بار دیگر دبستانش را ساخت و حتا دخترانش را با لباس پسرانه به مدرسه برد، ولی هر بار ساختمان دبستان را ویران کردند و آن را"تبلیغ مسیحیت" خواندند.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

او برای نخستین بار در کنار خواندن و نوشتن فارسی زبان آذری را به واحدهای درسی افزود و کتاب"وطن دیلی" رابرای آموزش دبستانی این زبان نوشت.

۳۷ ساله بود که به دعوت صدراعظم وقت امین‌الدوله به تهران رفت و مدرسه رشدیه را در آنجا گشود و برای نخستین بار جرأت کرد از میز و نیمکت و تخته سیاه که از سوی خشک‌اندیشان"آلات تبلیغ کفر" قلمداد می‌شد، استفاده کند.

او ۱۶ کتاب آموزشی دبستانی تألیف کرد که ماندگارترین آنها"بدایة التعلیم"،"کفایت التعلیم" و"نهایت التعلیم" برای کلاس‌های اول تا سوم بودند.

افزون بر اینها برای یادگیری واژگان،"الفبای صوتی" را به همان ترتیبی که واژه‌ها را بخش می‌کنند، پیشنهاد کرد و برای تشویق دانش‌آموزان نخستین شعرهای کودکانه را سرود:

"هر آن کو پی علم و دانایی است

بداند که وقت صف‌آرایی است".

حسن رشدیه در ۸۴ سالگی در تهران درگذشت.

تاریخ