1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

اعتراض ایران به مکرون و سکوت در برابر بریدن سر معلم فرانسوی

۱۳۹۹ آبان ۶, سه‌شنبه

احضار کاردار فرانسه در ایران و اعتراض مقامات سیاسی و قضایی جمهوری اسلامی به سخنان مکرون از جمله واکنش‌های انتقادی به دفاع رییس جمهور فرانسه از آزادی بیان است. جای اعتراض به بریدن سر معلم فرانسوی اما خالی است.

https://p.dw.com/p/3kUdp
Frankreich | Paris | Macron bei der Gedenkzeremonie für den Lehrer Samuel Paty 21.10.2020
عکس: Francois Mori/Pool/Reuters

در اعتراض به سخنان امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه در دفاع از آزادی بیان وانتشار کاریکاتورهای پیامبر مسلمانان، کاردار فرانسه در تهران به وزارت امور خارجه ایران احضار شد.

در جریان این احضار، معاون مدیر کل اروپای وزارت خارجه اقدامات مقامات فرانسوی را «غیر قابل قبول» و «نابخردانه» دانست و هرگونه اهانت به پیامبر مسلمانان را محکوم کرد.

او گفت: «دامن زدن به اسلام‌هراسی و نفرت‌پراکنی آنهم بنام آزادی بیان که باید در خدمت مفاهمه، همدلی و همزیستی مسالمت آمیز میان جوامع بشری باشد، عمیقا مایه تاسف است.»

روز چهارشنبه ۲۱ اکتبر، امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه در مراسم بزرگداشت ساموئل پتی، معلم سربریده شده فرانسوی، از آزادی عقیده در این کشور دفاع کرد.

مکرون در این مراسم گفت که دولت فرانسه در کنار همه کسانی قرار می‌گیرد که در چارچوب دفاع از آزادی عقیده به چاپ و نمایش این کاریکاتورها اقدام کنند. او تاکید کرد که حتی اگر بقیه از دفاع از آزادی عقیده پا پس بکشند، فرانسه به دفاع از ارزش‌های سکولار ادامه خواهد داد.

ساموئل پتی، معلم تاریخ در کلاس درسش برای توضیح آزادی بیان، کاریکاتورهای محمد، پیامبر مسلمانان را به شاگردانش نشان داده بود. او پس از این اقدام از سوی یک جوان اسلام‌گرای افراطی اهل چچن سر بریده شد.

سخنان مکرون با واکنش‌های تند از سوی سران و مردم کشورهای مسلمان روبرو شد. رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه، عمران خان نخست‌وزیر پاکستان و وزیر امور خارجه مراکش از جمله کسانی بودند که به مکرون اعتراض کردند.

در بسیاری از کشورهای عربی و از جمله در قطر، کویت، اردن و نوار غزه نیز، برخی از فروشگاه‌ها کالاهای ساخت فرانسه را بایکوت کرده‌اند.

سپاه پاسداران و «رییس‌جمهور بی‌خرد و ماجراجوی فرانسه»

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیه‌ای اقدام رئیس جمهور فرانسه را «حمایت از توهین به پیامبر اسلام» دانست و آن را شدیدا محکوم کرد.

این نهاد نظامی سخنان مکرون را در راستای «سناریوی شیطانی اسلام ستیزی» و ادامه اقدام مجله شارلی ابدو در بازنشر این کاریکاتورها دانست و رییس جمهوری فرانسه را به دلیل حمایت از آن «بی‌خرد و ماجراجو» نامید.

روزنامه کیهان و اخراج سفیر فرانسه

روزنامه تندروی کیهان نیز در یادداشتی که در صفحه سیاسی این روزنامه منتشر شد، مطابق روال همیشگی‌اش دولت روحانی را نشانه گرفت و نوشت: «ضروری به‌نظر می‌رسد دولت جمهوری اسلامی به‌عنوان یک کشور و نظام اسلامی از حالت انفعال در حوزه دیپلماسی خارج شده و با اخراج سفیر فرانسه که کمترین پاسخ به وقاحت ماکرون است، نشان دهد که در برابر گستاخی به پیامبر مهربانی‌ها کوتاه نمی‌آید و اجازه نمی‌دهد توهین به مقدسات به بهانه آزادی به‌عنوان یک قاعده درآید.»

شمخانی و پیشنهاد خواندن تاریخ به مکرون

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در توییترش رفتار مکرون را «نابخردانه» توصیف کرد و آن را نشانه «خامی» رییس جمهور فرانسه در سیاست دانست.

شمخانی در این توییت که آن را به زیان‌های انگلیسی، فرانسه و عربی نیز نوشته، به مکرون پیشنهاد کرد که بیشتر تاریخ بخواند.

قالیباف و «سردمدار لجوج فرانسه»

محمد باقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی در توییترش «دشمنی وقیحانۀ سردمداران بی‌خرد و لجوج کشور فرانسه با پیامبر رحمت را به شدت محکوم» کرد.

او این اقدامات را نشانه «دشمنی با تمام ادیان آسمانی» دانست.

رییسی و «توهین به حضرت موسی و عیسی»

ابراهیم رییسی، رییس قوه قضاییه در جلسه روز دوشنبه شورای عالی قوه قضاییه، در بخشی از سخنانش به موضوع کاریکاتورهای محمد اشاره کرد و «توهین به مقدسات میلیون‌ها انسان» را «خلاف ادیان ابراهیمی ‌و توهین به انسان و خردگرایی و دفاع از جهل و میدان دادن به افراد نادان» دانست.

او همچنین بدون نام بردن از فرانسه، «حمایت دولت مدعی آزادی و حقوق انسان» از این کاریکاتورها را «توهین به حضرت موسی و حضرت عیسی» دانست.

اولین دولت صادرکننده حکم قتل یک نویسنده

این اعتراضات در حالی صورت می‌گیرد که پس از قتل فجیع معلم فرانسوی به دست اسلام‌گرای چچنی، صدای اعتراضی از مقامات ایران شنیده نشد.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

در فضای مجازی نیز این سخنان مقامات ایران با واکنش‌های گسترده‌ای روبرو شده است. بسیاری از کاربران پرسیده‌اند که چرا سربریدن یک معلم با این واکنش‌ها روبرو نشده و سخنان یک رییس جمهور یا انتشار یک کاریکاتور این‌قدر بازتاب انتقادی داشته است.

جمهوری اسلامی ایران یکی از اولین دولت‌های رسمی و شاید اولین دولتی بود که بالاترین مقام سیاسی‌اش حکم قتل یک نویسنده را به جرم توهین به پیامبر مسلمانان صادر کرد.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

سلمان رشدی، نویسنده هندی‌تبار بریتانیایی به دلیل فتوای قتلش از سوی آیت‌الله خمینی در سال ۱۳۶۷ تا سال‌های متمادی مجبور به زندگی مخفی بود. این حکم پس از مرگ خمینی نیز بنا به استفتایی که از خامنه‌ای شد، به قوت خود باقی است.

پس از انتشار کاریکاتورهای پیامبر اسلام از سوی روزنامه دانمارکی "یولاندز پستن" در سال ۲۰۰۶، موجی از اعتراضات در کشورهای اسلامی به راه افتاد که به بهای جان ۱۵۰ نفر تمام شد.

پس از آن، انتشار کاریکاتورهای پیامبر اسلام در نشریه "شارلی‌ابدو"، حمله تروریستی سال ۲۰۱۵ در پاریس را در پی داشت. ۱۲ نفر در اثر آن حمله تروریستی جان باختند. محاکمه متهمان این حمله تروریستی در حال حاضر در پاریس در جریان است.