اسلام‌گرایان افراطی امیدوارند آمریکا بعد از انتخابات ناآرام شود

  • مینا لامی
  • متخصص رسانه‌های گروه‌های جهادی، بی‌بی‌سی
انتخابات آمریکا

پیکارجویان امیدوارند نتیجه انتخابات آمریکا در روز سوم نوامبر با ایجاد آشفتگی در این کشور، حواس دولت را از تعقیب و پیگیری پیکارجویان در خارج از مرزها منحرف کند.

القاعده به مردم آمریکا گفت دموکرات‌ها به بدی جهوری‌خواهان هستند

منبع تصویر، AL-QAEDA MAGAZINE ONE UMMAH

توضیح تصویر، القاعده به مردم آمریکا گفته دموکرات‌ها به بدی جهوری‌خواهان هستند

دو نکته کلیدی در رابطه با سیاست‌های آمریکا وجود دارد که اسلام‌گرایان افراطی می‌توانند از آن سود ببرند.

در وهله اول، اسلام‌گرایان افراطی به طور کل به دولت‌های محافظه‌کار و جنجالی غربی از جمله دولت دونالد ترامپ، علاقه بیشتری دارند چون می‌توانند از لفاظی‌ها و سیاست‌‌های آن‌ها به نفع اهداف خود استفاده کنند.

نظرات صریح ترامپ در رابطه با مسلمانان، سیاست‌های مهاجرتی او و حمایتش از اسرائیل در خاورمیانه، دستاویزی برای آن‌ها بوده تا بر روایت خود مبنی بر حمله به اسلام مهر تایید بزنند.

شکل‌گیری فعالیت‌های راست تندرو چه در فضای مجازی و چه در دنیا واقعی به این گروه‌ها در تقویت دیدگاه "ما در برابر آن‌ها" کمک کرده است.

ظهور سیاست‌های راست افراطی در غرب به طور کلی خبر خوبی برای گروه‌های اسلام‌گرای افراطی محسوب می‌شود چون بر پیام آن‌ها مبنی بر این که مسلمان و غیر‌مسلمانان نمی‌توانند کنار هم در صلح زندگی کنند و همیشه یا در جنگ هستند و یا در آتش‌بس، صحه می‌گذارد.

در ژوییه، وقتی جو بایدن نامزد حزب دموکرات برای دعوت مسلمانان آمریکا به شرکت در انتخابات از پیامبر اسلام نقل قول کرد و قول حضور پر‌رنگ‌تر مسلمانان در دولتش را داد، اسلام‌گرایان افراطی او را متظاهر خواندند و به مسلمانان هشدار دادند فریب لفاظی‌هایش را نخورند.

برخی از مفسران آن‌ها حتی گفتند معامله با ترامپ آسان‌تر است چون همان چیزی نصیب‌تان خواهد شد که می‌بینید.

گروه دولت اسلامی (داعش) و القاعده کوشیدند از اعتراض‌های نژادی آمریکا در تبلیغات خود بهره‌ ببرند

منبع تصویر، ISLAMIC STATE PROPAGANDA

توضیح تصویر، گروه دولت اسلامی (داعش) و القاعده کوشیدند از اعتراض‌های نژادی آمریکا در تبلیغات خود بهره‌ ببرند

از سوی دیگر، سیاست خارجی ترامپ مبنی بر کاهش دخالت در درگیری‌های خارجی، موضوعی است که اسلام‌گرایان افراطی احتمالا دید خوبی نسبت به آن دارند.

اما هر وقت پای گروه‌های اسلام‌گرای افراطی در خارج از کشور به میان آمده، رییس‌جمهور آمریکا نه لحن آرامی داشته است و نه برخورد ملایمی.

آمریکا سال گذشته گروه دولت اسلامی (داعش) را از آخرین منطقه تحت تصرفش در سوریه بیرون کرد و ابوبکر بغدادی رهبر و سخنگوی این گروه را به قتل رساند. رهبر القاعده هم امسال در عملیات آمریکا در یمن کشته شد.

نکته دوم در رابطه با موضع اسلام‌گرایان افراطی نسبت به انتخابات آمریکا این است که آن‌ها با دقت و رضایت شاهد مشکلات مختلفی بوده‌اند که کشور در حوزه سلامت،‌ سیاست و نژاد با آن‌ها روبرو بوده‌است.

جهاد‌گرایان معتقدند شیوع بیماری کووید-۱۹ که به شدت آمریکا را تحت‌تاثیر قرار داده از یک طرف و ناآرامی‌های مردمی مربوط به جنبش جان سیاهان مهم است از سوی دیگر، نشانه‌‌های سقوط قریب‌الوقوع این کشور هستند که خدا آن‌ها را فرستاده است.

این اتفاقات از دید آن‌ها "نشانه‌" ظهور عصری جدید است. دوره‌ای که در آن آمریکا ضعیف و درگیر با مشکلات داخلی است و اسلام‌گرایان افراطی این فرصت را دارند که آزادانه برای گسترش نفوذ خود بر کشورهای مسلمان فعالیت کنند.

در طول تابستان، القاعده سعی کرد با بهره‌برداری از اعتراضات نژادی در آمریکا و فرستادن پیام‌های فرصت‌طالبانه برای آمریکایی‌های آفریقایی‌تبار، خود را به عنوان قهرمان ستمدیدگان معرفی ‌کند.

القاعده آن‌ها را به ادامه اعتراض "علیه جمهوری‌خواهان، دموکرات‌ها و خون‌آشامان نظام سرمایه‌داری که بانک‌ها و کمپانی‌های بزرگ را اداره می‌کنند"، تشویق کرد و هشدار داد دموکرات‌ها به اندازه جمهور‌ی‌خواهان بد هستند.

از آنچه اسلام‌گرایان افراطی تا‌کنون در مورد انتخابات آمریکا گفته‌اند، می‌توان فهمید آن‌ها امیدوارند نتیجه هر چه باشد، به آشفتگی سیاسی قابل ملاحظه‌ای در آمریکا منجر شود که با ایجاد دودستگی هر چه بیشتر میان سیاست‌ها و گروه‌های مختلف،‌ کشور را تا جنگ داخلی پیش ببرد.

اسلام‌گرایان افراطی امیدوارند یک آمریکای ضعیف و دو قطبی‌شده توجهی به تعقیب شبه‌نظامیان در بیرون مرزهای خود یا درگیر شدن در مناقشات خارجی نداشته باشد و به آن‌ها اجازه پیشروی در اهداف‌شان را بدهد.

البته در این میان استثناهایی هم وجود دارد.

طالبان در افغانستان علاقه خود به تمدید ریاست جمهوری دونالد ترامپ برای یک دوره دیگر را پنهان نمی‌کند.

جای تعجبی هم ندارد چون توافق صلح آمریکا و طالبان امسال در دولت ترامپ اتفاق افتاد. طبق این توافق طالبان از آمریکا قول گرفت نیروهایش را از افغانستان خارج و آزادی بخش عمده زندانیان این گروه را تضمین کند. طالبان در حال حاضر هم با دولت افغانستان بر سر تقسیم قدرت در کشور در حال مذاکره است.

این توافق هر چند در میان طالبان تفرقه ایجاد کرده، اما به سایر گروه‌های جهادی در سایر مناطق دنیا انگیزه داده به دنبال توافق‌هایی مشابه باشند.