اقتصادی

بن‌بست در مذاکرات هیئت‌های دولت افغانستان و طالبان در قطر

علی‌رغم گذشت یک ماه از آغاز مذاکرات طالبان و دولت افغانستان در قطر، هیچ توافقی درباره محتوای گفت‌وگوی طرفین حاصل نشده است.

13.10.2020 - به‌روز رسان : 15.10.2020
بن‌بست در مذاکرات هیئت‌های دولت افغانستان و طالبان در قطر

کابل/ سیدخدابیردی سادات/ خبرگزاری آناتولی

علی‌رغم گذشت یک ماه از مذاکرات طالبان و دولت افغانستان برای برقراری صلح در این کشور که 12 سپتامبر در دوحه، پایتخت قطر آغاز شده بود، هیچ توافقی درباره محتوای گفتگوی طرفین حاصل نشده ه و مذاکره کنندگان نتوانستند روی طرزالعمل مذاکرات به توافق برسند.

مذاکرات هنگامی متوقف شد که دو طرف نتوانستند بر سر برخی موضوعات با یکدیگر به توافق برسند. در جریان این نشست‌ها پیشنهاد هیئت طالبان مبنی براینکه مبنا و اساس گفت‌گوها طبق "فقه حنفی" باشد٬ توسط هیئت دولت افغانستان که نمایندگان شیعه نیز در آن حضور داشتند، پذیرفته نشد.

هیئت طالبان همچنین خواهان مبنا قرار دادن توافق‌نامه صلح امضا شده بین ایالات متحده آمریکا و طالبان در 29 فوریه به عنوان "توافق اصلی" است. هیئت افغانستان این درخواست را رد و تاکید می‌کند که مذاکرات بین‌الافغانی مذاکراتی جدا از همه گفت‌وگوهای پیشین است.

- تنها درباره دو ماده از بیست ماده مورد گفتگو توافق حاصل شد

یک لایحه 20 ماده‌ای در مورد چگونگی انجام مذاکرات بین دولت افغانستان و محتوای آن‌ها بین دو طرف تنظیم شده بود که طرفین تنها در دو مورد به توافق رسیدند. همچنین پس از پیشنهاد طالبان برای محور قرار دادن "فقه حنفی" و پذیرفتن توافق‌نامه صلح آمریکا و طالبان در 29 فوریه به عنوان "توافق اصلی"٬ مذاکرات متوقف شد. اما طرف‌ها شب گذشته از سر گرفته شدن دیدارها پس از بن‌بست در مذاکرات صلح خبر دادند.

ناجیه انوری، سخنگوی وزارت صلح وزارت امور خارجه افغانستان اعلام کرده است که هیئت افغانستان به تلاش‌های خود برای حل مسائل بحث برانگیز ادامه می‌دهد.

انوری با بیان اینکه هیئت افغانستان به جای دو ماده مذکور، پیشنهادهای جایگزینی را به طالبان ارائه کرده اظهار داشت که انتظار می‌رود برای حل این مسئله پاسخی از طرف طالبان ارائه شود.

وی ابراز امیدواری کرد که به محض حل مشکلات دوباره مذاکرات را آغاز کنند.

ایالات متحده آمریکا برای اولین بار در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما تلاش کرد بین طالبان و دولت افغانستان گفت‌وگوهای صلح را آغاز کند. تلاش‌ها برای برقراری صلح در سال‌های 2011 ، 2012 و 2013 ناکام ماند.

مذاکرات پس از انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده در سال 2017 دوباره در دستور کار قرار گرفت. نمایندگان ایالات متحده و طالبان برای اولین بار در 25 فوریه 2019 در دوحه با هم دیدار کردند.

زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا در افغانستان اعلام کرد که توافقنامه‌ای بین طرفین در سپتامبر 2019 حاصل شده و توافق در انتظار تأیید ترامپ است. با این حال پس از مرگ یک سرباز آمریکایی در حمله تروریستی کابل، وی توافق‌نامه را به تعویق انداخت.

گفت‌وگوهایی که در ماه دسامبر سال 2019 بین ایالات متحده و طالبان از سر گرفته شد منجر به یک تصمیم آتش‌بس به نام "کاهش خشونت" شد. همچنین در 29 فوریه 2020 پس از نشستی 7 روزه‌ای توافق‌نامه صلح میان طرفین امضا شد.

مذاکرات صلح میان افغانستان و طالبان در 12 سپتامبر در دوحه قطر با حضور هیئتی از مقام‌های دولت افغانستان و مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا طی مراسمی آغاز شد. از آغاز مذاکرات صلح میان هیئت‌های دولت و طالبان در دوحه پایتخت قطر در اوایل سپتامبر گذشته، خشونت‌ها در سراسر افغانستان افزایش یافته است.

خبرگزاري آناتولي اخبار خود از طريق سامانه مدیریت خبر (HAS) براي مشترکین رسانه‌ای ارسال و فقط بخشي از آنها را خلاصه و در وبسايت خود منتشر ميكند. بنابراين براي دريافت اخبار كامل ما، لطفا تماس گرفته و مشترك شويد!