هفته هنر و فرهنگ با صدای بیضایی از دور، نوای دف از نزدیک

27/05/1398 07:31 ب.ظ

هفته‌ای که در فرهنگ و هنر گذشت، شادی دف زنان و آواز کردی و فارسی و عربیشان، مردم را در میدان بزرگ سنندج به شادی کشاند، اما رقص کارگران پتروشیمی ماهشهر، اعتراض امام جمعه را در پی آورد.

هفته‌ای که در فرهنگ و هنر گذشت، شادی دف زنان و آواز کردی و فارسی و عربیشان، مردم را در میدان بزرگ سنندج به شادی کشاند، اما رقص کارگران پتروشیمی ماهشهر، اعتراض امام جمعه را در پی آورد. به همت بخارا و مدیرش علی دهباشی، در بیست و ششمین سال از درگذشت ابوالقاسم انجوی شیرازی یک شب با سخنرانی‌های شنیدنی* به یاد آن محقق حافظ شناس و دلسوز فرهنگ ایران گذشت.

انجوی شیرازی که در ابتدای دهه بیست به تبع پدر لباس روحانیت در برداشت، و در ادامه آن دهه شلوغ همراه با صادق هدایت و یزدانبخش قهرمان به گرداندن جمع‌های ادبی مشغول بودند و از همین رهگذر با حزب توده که در آن زمان مجمع راستین روشنفکران و اهل هنر بود، حشر و نشر داشتند.

انجوی بعد از مرگ صادق هدایت به یکی از دغدغه‌های وی که جمع‌آوری فرهنگ عامیانه بخش‌های مختلف کشور بود، جامعه عمل پوشاند. مرکز فرهنگ مردم را تاسیس کرد که بعد مدتی به زیر بخش سازمان رادیو تلویزیون منتقل شد و با تهیه برنامه‌های مرتب هفتگی رادیویی توانست حرکت مهمی در میان مردم روستایی و ایلات ایجاد کند و ضمن جمع‌آوری قصص و باورهای مردم، مردم را تشویق به حفظ میراث‌های منطقه خود کنند و مانع انهدام آن‌ها شوند.

در کنار این کار گسترده و پردامنه که نشان وفاداری انجوی شیرازی به دوستش صادق هدایت بود، وی تهیه یک دیوان حافظ کم غلط را وجه همت قرار داده بود.

ادامه مطلب:
bbcpersian »

جزئیاتی از دومین گزارش «جاوید رحمان» گزارشگر سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران♦️ جزئیاتی از دومین گزارش جاوید_رحمان گزارشگر سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق_بشر در ایران ⚡️ ایران در ده سال گذشته به هیچکدام از سه گزارشگر ویژه ای که برای گزارش به سازمان ملل انتخاب شدند، اجازه نداد برای بررسی وضعیت حقوق بشر، به ایران سفر کنند.

فساد در ایران| این‌بار یک نماینده مجلس از وجود «فساد کلان» در صنعت خودروسازی گفتپس از انتشار اخباری درباره بازداشت تعدادی از مدیران شرکت سایپا و ممنوع الخروجی مدیرعامل این شرکت این بار سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس از وجود «فساد کلان» در صنعت خودروسازی خبرداده است.\r\n خبرگزاری ایسنا

از تامین نشدن غذای 'زیارت اولی' ها تا صادر نشدن مجوز هنرستان موسیقی در مشهدمعاون فرهنگی و پرورشی اداره کل آموزش‌ و پرورش خراسان‌رضوی گفت: معاونت فرهنگی آموزش‌وپروش استان برای آشنایی بیشتر دانش‌آموزان با شاهنامه برنامه‌هایی چون نقالی و مسابقات مربوط به آن را در مدارس برگزار می‌کند.

وزیر اطلاعات:باید از دو قطبی شدن دانشگاه ها در دوران انتخابات جلوگیری کردوزیر اطلاعات تاکید کرد که باید از دو قطبی شدن فضای دانشگاه ها در دوران انتخابات و موج سواری دشمنان جلوگیری کرد.

رئیسی اقدامات شجاعانه‌ای درمورد برخورد با فساد در داخل و خارج از قوه آغاز کرده استیک نماینده مجلس گفت: اخیرا آیت الله رئیسی اقدامات شجاعانه، مقتدرانه و عادلانه ای در خصوص برخورد با فساد در داخل و خارج از قوه آغاز کرده که منشأ امید آحاد ملت است.

استقبال گسترده گردشگران از آبشار ساکلی در وانآبشار «ساکلی» در استان وان ترکیه در فصل تابستان مورد توجه خاص گردشگران قرار گرفت. - خبرگزاری آناتولی

یاد استاد فرهنگ مردم

به همت بخارا و مدیرش علی دهباشی، در بیست و ششمین سال از درگذشت ابوالقاسم انجوی شیرازی یک شب با سخنرانی‌های شنیدنی* به یاد آن محقق حافظ شناس و دلسوز فرهنگ ایران گذشت.

انجوی شیرازی که در ابتدای دهه بیست به تبع پدر لباس روحانیت در برداشت، و در ادامه آن دهه شلوغ همراه با صادق هدایت و یزدانبخش قهرمان به گرداندن جمع‌های ادبی مشغول بودند و از همین رهگذر با حزب توده که در آن زمان مجمع راستین روشنفکران و اهل هنر بود، حشر و نشر داشتند.

انجوی بعد از مرگ صادق هدایت به یکی از دغدغه‌های وی که جمع‌آوری فرهنگ عامیانه بخش‌های مختلف کشور بود، جامعه عمل پوشاند. مرکز فرهنگ مردم را تاسیس کرد که بعد مدتی به زیر بخش سازمان رادیو تلویزیون منتقل شد و با تهیه برنامه‌های مرتب هفتگی رادیویی توانست حرکت مهمی در میان مردم روستایی و ایلات ایجاد کند و ضمن جمع‌آوری قصص و باورهای مردم، مردم را تشویق به حفظ میراث‌های منطقه خود کنند و مانع انهدام آن‌ها شوند.

در کنار این کار گسترده و پردامنه که نشان وفاداری انجوی شیرازی به دوستش صادق هدایت بود، وی تهیه یک دیوان حافظ کم غلط را وجه همت قرار داده بود. یازده سال هر سه شنبه مجلسی از ادبیان و حافظ شناسان در خانه خود برپا می‌داشت و هر جلسه، سه تا هفت غزل را با مقابله نسخ متفاوت و انتخاب اصلح مورد موافقت حاضران، قطعی می‌کردند. انتشار دیوان حافظ شیرازی کار انجوی شیرازی به گفته جمعی از حافظ شناسان از کامل‌ترین دیوان‌های چاپ شده است.

در پانزده سال قبل انقلاب، وی جز آن‌که جمع‌آوری فرهنگ عام را آموخت، با حضور در جشنواره توس، نشان داد که ارادتش فقط شامل همشهریانش حافظ و سعدی نیست.

مشخصه دیگر انجوی شیرازی که نامش را در نسل جدید هم زنده داشته است، پذیرش با روی باز نسل تازه محققان ادبیات، هنرمندان و روزنامه‌نگاران فرهنگی جوان و نسل بعد از انقلاب بود.

علی دهباشی به درستی در مراسم یادبود انجوی شیرازی از وی به عنوان کسی یاد کرد که در شروع کار کلک (بعدا بخارا) هر کار ممکن را به دوش گرفت و انجام داد. شماره‌های نخستین را غلط گیری کرد و نویسندگان و اهل ذوق را دعوت کرد تا شرکت کنند در انتشار نشریه‌ای که به تعبیر او با همت مدیرش امید آینده است. تشویق مدام احمد شاملو در تهیه و تکمیل فرهنگ کوچه، حضور با روی خوش در نشریاتی که تازه متولد شدند، خاطره وی را زنده نگاه داشته. برخی نشریات مانند آدینه هر نوروز سهمی از آداب نوروزی از وی داشتند که همواره تازگی داشت.

بخارا در این هفته شب‌هایی برای مارها و آبشارهای ایران هم برپا داشت تا شب گرامافون رسید و به شب عباس میرزا قاجار ختم شد.در هجدهمین جشن سالانه انجمن منتقدان، نویسندگان و پژوهشگران خانه تئاتر، جوایزی به قصد تقدیر در رشته‌های مختلف اهدا شد تا نوبت به عکاسان رسید. عکس‌هایی از پریناز آل‌آقا، مونا تهرانی موید و کیارش مسیبی نامزد شده بود. در نهایت پری‌ناز آل آقا جایزه رتبه نخست را به دست آورد. و انتخاب خانمی به خاطر ابتکار و جسارتش در ثبت لحظه‌های گذرا، وقتی معنادار بود که همزمان با ادامه حبس نوشین جعفری خبر رسید که عکاس زن دیگری هم دستگیر شده.

بعد از دستگیری دختران آزادی که با گریم به ورزشگاه آزادی رفته بودند، این هفته آشکار شد که فروغ علایی (۲۹ ساله و همکار روزنامه دنیای اقتصاد) نیز بازداشت شده است. علایی چندی پیش با مجموعه عکس «گریه برای آزادی» برنده‌ی بخش مجموعه عکس ورزشی جایزه‌ی ارزشمند ورلد پرس فوتو ۲۰۱۹ شد. عکس‌های او در بسیاری از نشریات معتبرجهان از جمله گاردین، چاپ لندن هم منعکس شد.

فاطمه جمال پور روزنامه‌نگار وقتی برای گزارش زلزله کرمانشاه رفته بود، در میان یادداشت‌های در تویتر نوشت: فروغ علایی را تو خرابه‌های سرپل دیدم آمده بود عکاسی، با لباس‌های خاکی و پاره و پای آسیب‌دیده. موقع عکاسی از مسکن مهر سقوط کرده بود و با آن حال داشت باذوق عکس‌هایش را میدید. پرسیدم با کی آمدی و شب‌ها کجا می‌خوابی،گفت تنها و تو چادر یه پیرزن و دخترش. با خودم گفتم عجب دیوونه خوبی.

جمعی از هواداران مبارزه مدنی و مسالمت جویانه زنان، در نامه‌ای یادآور زهرا کاظمی عکاس ایرانی - کانادایی شدند و از وی به عنوان اولین خبرنگارعکاس زن ایرانی نام بردند که کارش به اوین رسید. خانم کاظمی در سفری به تهران، برای تهیه گزارش از ناآرامی‌های دانشجویی سال ۸۲ در مقابل زندان اوین، به دستور سعید مرتضوی دادستان وقت تهران دستگیر شد و بعد از بازجویی سخت در انفرادی زندان اوین دیگر زنده از آن جا خارج نشد. انگشت اتهام به سوی سعید مرتضوی دراز شد اما وی مامور وزارت اطلاعات را مقصر دانست که وی در دادگاه از این اتهام تبرئه و پرونده‌اش هنوز در مراجع حقوقی بین‌المللی مفتوح است.