هراس از جنگ شاید به اندازه خود جنگ برای یک جامعه فلجکننده باشد. این هراسی است که این روزها مردم ایران را درگیر خود کرده، جامعهای که پیشتر تحریمهای بینالمللی و شرایط داخلی سیستم ایمنیاش را به قدر کفایت تضعیف کرده بود. اینروزها با بالاگرفتن تنشها میان ایران، آمریکا و عربستان سعودی و حمله اخیر به تاسیسات نفتی عربستان سایه جنگ بیشتر از هر زمانی در منطقه خاورمیانه سنگین شده است. در این میان خروج آمریکا از برجام و بازگشت سختتر تحریمها تمام آن امیدها را از میان برد. دریچهای که بعد از سالها به روی مردم ایران باز شده بود ناگهان و با شدت بیشتر بسته شد.
حالا علاوه بر بازگشت تحریمها و دشوارتر شدن زندگی در ایران، تهدید جنگ هم هر لحظه بر سر جامعه ایران سنگینی میکند. تهدیدی که چه به جنگ واقعی تبدیل شود و چه به صورت یک تهدید باقی بماند بخش بزرگی از مطالبات جامعه تحولخواه ایران را به حاشیه خواهد راند.مجموع این اتفاقها بخش بزرگی از جامعه ایران را به آینده بدبین و ناامید کرده است. آنچه میتوان از خلال گفتگو با مردم و فعالان اجتماعی و اظهارنظرها در شبکههای اجتماعی برداشت کرد، نوعی استیصال در بخش بزرگی از جامعه است که پیشتر امیدوار به تغییر شرایط بودند. این ناامیدی در شکل یک افسردگی جمعی و البته خشم در بین این بخش از جامعه ایران نمود پیدا میکند.
یکی از نمودهای بارز این افسردگی و ناامیدی، عطش روزافزون به مهاجرت از کشور است. مهاجرتی که نه به دنبال فرصتهای بهتر بلکه بیشتر به فرار از این شرایط شباهت دارد. اگر پیشتر برخی ایرانیان تمایل به خروج از کشور و اقامت در کشورهای اروپای غربی و شمال آمریکا داشتند اینروزها آنها از هر فرصتی برای خروج از کشور استفاده میکنند.
✌️😂 ایرانی ها هیچ هراسی از جنگ ندارند الکی جو نده بی بی سی در ایران هیچ کسی از جنگ ترسی ندارد چون به خودمان اعتماد داریم ایران هزاران جنگ را تجربه کرده و همیشه سربلند و پایدار مونده و تا ابد هم پایدار خواهد ماند بسم الله ببینیم که موفق میشه بی بی سی از دور پارس کن ... تست خوبی انجام دادید. دید مردم چی جوابتون رو دادن ما جلو داعش که شما ها اسمش که میاد میشاشید زیرتون ما روی جست اونها سلفی گرفتیم ما ایرانی ها منتظریم تا تو خلیج فارس . رو اجساد امریکایی و اورپایی سلفی بگریم زنده باد نظامیهای دلاور ما.....
اصلا تو بگو یه نخود ترس تو این مردم باشه نیست تازه اونچیزی که من تواین مردم میبینم و میشنوم اینکه دعا میکنن هرچه زودتر جنگ بشه آمریکا بیاد حمله کنه مردمو از دست این رژیم نجات بده، آخه مردمیکه هر روز دارن هزار بار میمیرن و زنده میشن دیگه چه ترسی براشون میمونه این کشور کم به خودش جنگ ندیده ، چه اقتصادی و چه نظامی به قول یه بنده خدایی ، بسم الله اگر حریف مایی
امپراتوری_نوین_ایران چنان قدرتی از خودش و ایادیش نشون داده که هیچ موجودی در جهان جرات فکر کردن به جنگ رو نداره. مردم ایران هم به این موضوع واقفند و قددردان سپاه قدرتمندشونند. داداش ما روزی ۲-۳ تا خودکشی، خودسوزی و اسیدپاشی نبینیم شب خوابمون نمیبره جنگ که مجلس جشنمونه، مارو داری میترسونی؟ ماها همه ۱ قدم با خودکشی فاصله داریم کسی از مرگ میترسه که به زندگی امید داره، در ضمن امریکا هم تخم این کارا رو نداره میخواست بزنه تاحالا زده بود الکی زر زر میکنه
اگه خایه لای پاهاشون دارن بیان کصشعر نگو ما هراسی از جنگ نداریم لاشی
هراسی نداره ایران مردم ترسی از جنگ ندارن چون یه بار جنگ بوده فقط بلدید یک مشت ارجیف تحویل ملت بدهید با آن نویسنده هایی که لجن وجودشان را به اسم آمار های معتبر به خورد مردم می دهد! کم دروغ بنویسید. هیچ هراسی وجود ندارد اما شما عقده ای ها برای جبران حقارت خودتان با این دروغ بافی ها سعی در تسکین خودتان دارید. قل موتوا لغیظکم ملت شجاع و قهرمان ایران همیشه آماده دفاع از حق هست.
ملتی را که برای عزت و شرف اسلام و ارزشهای انقلابی و اسلامیش مقاومت میکند را هراسی در دل نیست ، آنهایی باید هراس داشته باشند که مقاومت منطقه ایران که نه ، بلکه هر آزاده ای را در دنیا به بیداری در مقابل استکبار دعوت می کند و این است که خواب آنها را آشفته ساخته ... جنگ وحشتناکترازجنگ سراغ دارین .اینهای که میگن هراسی نداریم یانه توکشورن یاکاسب جنگ.خسلرتی که به جان مال مردم خوزستان جنگ زده جبران بکن داغ عزیزانمون تا کهنه بشه بعد .اولین کسانی که دمشون وسط پاشون میگرن الفرارهمین جنگ طلبانن.مردم میمونن خرابی بدبختی.
مسهل بدید ملکه تون. بی تاب شده دوباره. آمریکا و ترامپ به دنبال سود و منفعت خود هستند و وارد جنگی که برایشان هزینه دارد نمیشوند ترس کجا بود ما لحظه شماری میکنیم برای جنک با امریکا تخم اقاشونن بیان 40 سال دل خونیم ازشون بیان تا نشون بدیم ایرانی یعنی چی اما نه تخت اقاشونن نه جرئت اینکارو دارن
هیچی اتفاقا جنگ بشه مردم بیشتر حال میکنن هر چیزی که نکشه قوی تر میکنه آی آقا ما به کی بگیم که به پشمون هم نیست؟ من به شخصه از دولت ترامپ میخوام یک Abomb یا MOABبه تهران هدیه کنه! با ترس نمی شه طولانی زندگی کرد. به مرحله بی تفاوتی رسیدیم دیگه. بهش فکر نمی کنیم. در موردش حرف نمی زنیم. کلا انگار چنین چیزی بیخ گوشمون نیست.
حرف تو دهن ما میذاری یا فکر تو ذهنمون عمت از جنگ میترسه یا اون ملکه ی ایکبیری بریتانیا؟! تنها چیزی که ملت بهش فکر نمیکنند همین جنگه. چرا سعی میکنید هراس از جنگ رو ایجاد کنید. یک سناریو طراحی میکنید و بعد همون رو باور میکنید و به دیگران هم القا میکنید. از شما ناراحت نیستم، از ایرانیهای خائنی که به شما خدمت میکنند ناراحت هستم. بی بی سی به دنبال منافع خودش هست.
كيرمونم نيست حاجى هرچی چوب چرخوندین هیچکی محل نداد حالا دیگه از تاثیر چیزی که یه هفته س دارین تبلیغش میکنین و به انگشت کسی ام نیست میگین؟ وقیح تر از شما دیگه نیس سلام . . خدمت جنابعالی BBC محترم . . در حقیقت چیزی به اسم 'هراس' . . در قاموس ایرانیها دیده نشده و نمیشه . . در جامعه ایران زنان و مردان بسیار قدرتمند خفته شده که همیشه و همه وقت دلیرانه از حق مسلم خودشون دفاع کردن و میکنند . . تجربهای گذشته این چیز رو به همه دنیا ثابت شده . .
زندگی مردم ایران همین الانم مث جنگی هاس فک نمیکنم با جنگم اتفاق خاصی بیفته
همه میدونن فقط حرفه کدام جنگ؟ آمریکا در کدام مقطع زمانی توانست اینقدر اسلحه و نیرو وارد خاورمیانه کند که در زمان این آخوندها توانست؟ چی بهتر از آخوند برای تداوم فروش و سلطه مالی بر عربها کدام آدم عاقلی نون دونی خودشو نابود میکنه که آمریکا بخواد انجام بده این بازی گرگ و میش هست ما انقد که مشتاق جنگ با شماییم تا دنیا از شر وجود شما راحت بشه از جنگ نمیترسیم. تو سوریه و عراق خوب پوزتون به خاک مالید. جنگتون هم که با فلسطین دو ساعت هم طول نکشید که به غلط کردن افتادید. این مقالات چرند فقط مخاطبش احمق هایی مثل خودتونن
هراس از جنگ؟؟ما راجبش جک میسازیم بنده خدا ساده این شما 😂😂😂 اینکه ما میل به جنگ نداریم دلیل نمیشه ازش بترسیم ما که هراسی نداریم😐 جواب سلام علیکه جواب موشک موشکه جواب توپ توپه جواب تانک تانکه از چی میترسونین مارو؟🤔 اماده تراز هر زمان دیگه اییم💪 میگین نه امتحان کنین ببینین چجوری با خاک یکسان میشین🙂💪
باهاش شوخی میکنیم به قوزک پای چپمونم حساب نمیکنیم که تیتر های رسانه ایتو...شاید برای خودتون نون آب داشته باشه...برای ما مثل جک میمونه سواد_رسانه ما خایه داریم اونا مایع :| آیت الله بی بی سی اینقدر آب تو آسیاب این نامردا نریز،کدوم جنگ!!؟؟ با این ماجرای عربستان خیالتون راحت جنگی در کار نیست،تازه رفاقت ها هم بیشتر شده
ظریف: [جنگ افروزان] دعا کنند جنگ نشودمحمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با انتشار توییتی به سخنان مایک پمپئو، همتای آمریکاییاش واکنش نشان داد و نوشت: «آنها باید دعا کنند آنچه میخواهند [جنگ] روی ندهد.» جزئیات بیشتر🔽 فعلاً که اوضاع بدجوری خرابه
دونالد خودش بهتر میدونه هزینه جنگ با ایران فوق العاده بالاست اولی بخاطر موشک های نقطه زن و در تیرس بودن اسرائیل و مراکز هسته ای دیمونا که فاجعه چرنوبیل دوباره تکرار میشه البته به نوع جنگی و بعد مراکز گاز امونیاک بندر حیفا و نیروهای نیابتی ایران در سرتاسر جهان فقط یه بی عقل جنگ می ما چهل ساله توو جنگیم آیتلله بی بی سی دیگه هراسه عنه ترسی نمونده
جامعه ایرا ن یک جامعه پویاست مشکلات را می فهمد درک ملت ایران بالاست گول تبلیغات دشمنان را نمی خورد ابیتاده ومقاومت میکند نه به خاطر مسئولین به خاطد ایران عزیز واسلام وانیانیت وسرافرازی جنگ ایران و آمریکا فقط و فقط به ضرر آمریکاست ما از جنگ هیچ باکی نداریم مردم ایران حاضر هستن بمیرند ولی تبدیل به گاو شیرده برای آمریکا نشوند.
اون موقع که جنگنده های صدام میومدن بالای شهرامون مردم ما میرفتن رو پشت بوم و شعار ضد صدام میدادند.😆 الان که نزدیک مرز ها هم نمیتونید بیاید. ترس مال سربازان اینگلیسی و آمریکایی هست که تا دندان مسلح اند ولی تا سرباز ایرانی میبینند خودشون روخراب میکنند.
اما برجام به سرعت از هم پاشید و جای خود را به تهدید جنگ داد. ثبات اقتصادی و کنترل تورم در دولت حسن روحانی ظرف چند ماه تبدیل به یکی از حادترین بحرانهای اقتصادی در سالهای اخیر شد. قدرت خرید مردم ناگهان به یکسوم تقلیل پیدا کرد. در این میان اخبار فساد و رانتهای چند هزار میلیارد تومانی نه فقط مردم را شگفتزده کرد که به یک عصبانیت عمومی منجر شد.
در این میان خروج آمریکا از برجام و بازگشت سختتر تحریمها تمام آن امیدها را از میان برد. دریچهای که بعد از سالها به روی مردم ایران باز شده بود ناگهان و با شدت بیشتر بسته شد. حالا علاوه بر بازگشت تحریمها و دشوارتر شدن زندگی در ایران، تهدید جنگ هم هر لحظه بر سر جامعه ایران سنگینی میکند. تهدیدی که چه به جنگ واقعی تبدیل شود و چه به صورت یک تهدید باقی بماند بخش بزرگی از مطالبات جامعه تحولخواه ایران را به حاشیه خواهد راند.مجموع این اتفاقها بخش بزرگی از جامعه ایران را به آینده بدبین و ناامید کرده است. آنچه میتوان از خلال گفتگو با مردم و فعالان اجتماعی و اظهارنظرها در شبکههای اجتماعی برداشت کرد، نوعی استیصال در بخش بزرگی از جامعه است که پیشتر امیدوار به تغییر شرایط بودند. این ناامیدی در شکل یک افسردگی جمعی و البته خشم در بین این بخش از جامعه ایران نمود پیدا میکند.
یکی از نمودهای بارز این افسردگی و ناامیدی، عطش روزافزون به مهاجرت از کشور است. مهاجرتی که نه به دنبال فرصتهای بهتر بلکه بیشتر به فرار از این شرایط شباهت دارد.
اگر پیشتر برخی ایرانیان تمایل به خروج از کشور و اقامت در کشورهای اروپای غربی و شمال آمریکا داشتند اینروزها آنها از هر فرصتی برای خروج از کشور استفاده میکنند. تا چند سال پیش ایرانیها به کشورهایی مانند گرجستان و ترکیه به جایی برای رهایی از قوانین محدودکننده جمهوری اسلامی، نوشیدن الکل و رهایی چند روزه از حجاب اجباری نگاه میکردند. اما در چند سال گذشته این کشورها تبدیل به مقاصد مهاجرتی برای ایرانیان شدهاند.
مرکز آمار ترکیه در آخرین گزارش خود اعلام کرده ایرانیان در هشت ماه ابتدایی سال جاری میلادی، سه هزار و ۱۳۵ واحد مسکونی در این کشور خریدهاند که نسبت به دوره مشابه در سال گذشته ۸۹ درصد و نسبت به سال ۲۰۱۷ افزایش ۶۴۰ درصدی را نشان میدهد.
در این میان فقر و کاهش روز به روز قدرت خرید، بحرانهای زیستمحیطی، فساد ساختاری، بیعدالتی قضایی، کوتاهنیامدن حاکمیت از سختگیریهای اجتماعی هم بر فشار روانی ناشی از نگرانی از جنگ افزوده است.
بر اساس معیارهای رسمی در ایران خط فقر حداقل سه میلیون و ۴۰۰هزار تومان برای یک خانواده چهار نفره است، اما حدود ۵۵درصد خانوارهای ایرانی درآمدی کمتر از این میزان دارند. فشارهای اقتصادی و اجتماعی باعث شده از هر چهار ایرانی حداقل یک نفر دچار اختلالهای روانی باشد.
این شرایط دشوار بخشی از جامعه را که سرخورده از ناتوانیش برای تغییر شرایط است مجاب کرده که حمله نظامی آمریکا به ایران میتواند به همه این مشکلات پایان دهد. این ایده حامیان زیادی هم بین اپوزیسون خارجنشین ایران دارد که در هر فرصتی مواضع خود را تبلیغ میکنند. اما تجربه حمله آمریکا به کشورهای همسایه ایران تردیدهای بسیاری در موفقیت چنین برنامهای ایجاد میکند.WASHINGTON POSTادامه تهدید جنگ مخاطرات دیگری هم برای جامعه ایران دارد. این تهدید علاوه بر ایجاد نگرانی در مردم و کمک به ازهم پاشیدن اقتصاد، فشار داخلی را هم به طرز کمسابقهای تشدید کرده استادامه تهدید جنگ مخاطرات دیگری هم برای جامعه ایران دارد. این تهدید علاوه بر ایجاد نگرانی در مردم و کمک به ازهم پاشیدن اقتصاد، فشار داخلی را هم به طرز کمسابقهای تشدید کرده است. در چندماه گذشته گروههای اجتماعی معترض از کارگران تا فعالان صنفی و زنان با احکام باورنکردنی به حبسهای طولانیمدت محکوم شدهاند. نزدیک به دو سال است که فعالان محیط زیستی در بازداشت به سر میبزند. بهدست آوردن کمترین حقوق انسانی مانند ورود زنان به ورزشگاه به مرگ دلخراش یک انسان منجر شده و هرنوع از احتمال تشکلیابی بین گروههای مردمی با سرکوب میشود.
در این سالها که در عمل فعالیت سیاسی در ایران معنای خود را از دست داده است، فعالیتهای اجتماعی و صنفی و دانشجویی پیشبرنده خواست تغییر در جامعه ایران بوده است. وخیمتر شدن شرایط اقتصادی در کشور هم هراس دولت از شورشهای خیابانی نظیر آنچه در سال ۹۶ اتفاق افتاد را افزایش داده. بر همین اساس فشار بر نیروهای مرجع مانند فعالان کارگری و صنفی و دانشجویان بیشتر از گذشته شده است.
این فشارها میتواند در نتیجه تغییر شرایط ابعاد مختلفی به خود بگیرد. در واقع تقابل و رویارویی ایران و آمریکا میتواند به چهار گزینه ختم شود. ادامه تهدید جنگ، حمله محدود نظامی به ایران، حمله گسترده به کشور و یا در نهایت آشتی بین دو کشور. فعالان اجتماعی ایران نگران هر چهار سناریو هستند.
ادامه تهدید جنگ شرایط فعالیت در کشور را مثل اینروزها بسیار سخت خواهد کرد. تهدید جنگ میتواند بهانهای برای رفتارهای غیرقانونی و سختگیریهای بیشتر شود. اما حمله محدود نظامی به کشور میتواند به فروپاشی کامل فعالیتهای سیاسی و اجتماعی در ایران بیانجامد. دولتی که در معرض حمله نظامی قرار گرفته اما همچنان اقتدار داخلی خود را حفظ کرده، در شرایط جنگی اجازه هیچگونه نافرمانی و تغییر را نخواهد داد.
حمله نظامی گسترده هم با تجربه کشورهایی مانند سوریه وحشتناکتر از آن چیزی است که از بیرون برای مردم ایران تصویر میشود. در نهایت آشتی و مذاکره دولت فعلی آمریکا هم میتواند به معاملهای ختم شود که توجیه آن با فشار بیشتر در داخل ایران همراه خواهد بود.
همین سناریوهاست که محافظهکاران تندروی ایران را مجاب کرده برای ادامه حیات نظم سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دلخواهشان، جنگ یا تهدید جنگ بهترین گزینه است چراکه به نظر میرسد در صورت ادامه مسیر فعلی کنترل جامعه از دست دولت خارج خواهد شد. با وجود تهدید جنگ یا جنگ محدود، توان کنترل سرکشیهای جدید اجتماعی در ایران راحتتر خواهد بود.
اما جامعه تحولخواه ایران با وجود همه دشواریهایی که پیش رو داشته به تدریج در حال آزمودن روشهای جدیدی برای مقابله با قوانین تبعیضآمیز و اجبارها و ناامیدیش است. شاید برای اولینبار به شکل واقعی یک نافرمانی مدنی و بدون هدایت و رهبری مشخص در حال شکلگیری در جامعه ایران است که از دل ناامیدی به فعالان سیاسی و روشهایی مانند اصلاحات سیاسی برآمده است.
فشار حداکثری دستگاه قضایی ایران بر فعالان اجتماعی و صنفی، دانشجویان و معلمان نشان از موفقیت این فعالیتها برای همراهکردن جامعه دارد. با اینکه نیروهای سیاسی درون ایران تلاش دارند همچنان روشهای قدیمی مانند شرکت در انتخابات را تنها گزینههای تغییر شرایط تصویر کنند، به نظر میرسد جامعه ایران زیر فشارداخلی و تهدیدهایی مانند جنگ خود را برای امتحان راههای دیگر تغییر آماده میکند.