ترکیه, جهان, خط مقدم آذربایجان

کالین: راهکار بحران قره‌باغ نیز به‌مانند فلسطین، پایان اشغالگری است

سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه تاکید کرد که مساله قره‌باغ نیز به مانند فلسطین تنها با اتمام اشغالگری قابل حل خواهد بود.

04.10.2020 - به‌روز رسان : 05.10.2020
کالین: راهکار بحران قره‌باغ نیز به‌مانند فلسطین، پایان اشغالگری است

آنکارا/خبرگزاری آناتولی

ابراهیم کالین٬ سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه در مصاحبه با کانال تلویزیونی «Kanal 7» اعلام کرد:‌ همانگونه که مساله فلسطین با پایان اشغالگری اسرائيل حل می‌شود٬ بحران قره‌باغ نیز بدون خروج اشغالگران ارمنی به راه‌حلی نمی‌رسد.

وی در پاسخ به سوالی در باره بحران قره‌باغ٬ تصریح کرد: دستیابی به صلح پایدار که مبتنی بر عدالت نباشد، امکان پذیر نیست.

کالین افزود: برخی نیروهای بین‌المللی از یک بحران و ادامه آن سود می برند و به همین دلیل این بحران ها ده‌ها سال طول می‌کشد. اگر این مسئله فقط بین آذربایجان و ارمنستان بود، احتمالاً زودتر به روشهای مختلف حل می‌شد.

کالین با یادآوری اینکه اثربخشی و مشروعیت گروه مینسک زیر سوال رفته است، گفت: ایالات متحده، روسیه و فرانسه با بیانیه ای در سطح ریاست جمهوری خواستار آتش بس شدند. اصولاً هیچ کس مخالف آتش بس نیست، اما تا زمانی که شرایطی که تامین کننده آتش بس است٬ محقق نشود٬ حل بحران امکان پذیر نخواهد بود.

سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه خاطرنشان کرد: همانطور که راه حل مسئله فلسطین در خاتمه دادن به اشغال سرزمینهای فلسطین توسط اسرائیل است، حل مسئله قره باغ در خاتمه دادن به اشغال سرزمینهای آذربایجان توسط ارمنستان است. این به همین سادگی است. اگر با در نظر گرفتن این اصل اساسی روندی آغاز شود، گامهای پس از آن برای صلح پایدار می‌تواند کارساز باشد. از این نظر چارچوبی را که رئیس جمهور آذربایجان، آقای الهام علی اف مطرح کرده، واقعی می‌دانیم و از آن حمایت می کنیم. وی اظهار داشته که "اگر ارمنستان از مناطق اشغالی خارج شود، آتش بس برقرار شده، کمکهای بشردوستانه تحویل و صلح به منطقه باز می‌کردد." ما بر اساس این اصول از آذربایجان حمایت کرده و به حمایت خود ادامه خواهیم داد.

کالین با تأکید بر اینکه افکار عمومی جهان باید این واقعیت را بدانند که آذربایجان در خاک خود مبارزه می کند٬ گفت: قره‌باغ در تمام قطعنامه های سازمان ملل و سازمان امنیت و همکاری اروپا جز قلمرو آذربایجان است.

وی با اشاره به اینکه آذربایجان تلاش زیادی کرده تا این مسئله از طریق مذاکره و گفتگو حل شود٬‌ تصریح کرد: برخی نیز در این درگیری ترکیه را مقصر جلوه می‌دهند. آشکار است که موضع ترکیه خوشایند برخیها نبوده و در تلاش برای سیاه‌نمایی علیه ترکیه هستند.

کالین تصریح کرد: آذربایجان دارای ارتش قدرتمندی است و در ده پانزده سال گذشته نیز پیشرفتهای اقتصادی مهمی را رقم زده است. برخی طوری وانمود می‌کنند که گویا وضعیت قره‌باغ عالی بوده و این ترکیه است که به بحران دامن زده است. برعکس اشغال چند دهه ارامنه بر این منطقه بوده که بحران را ایجاد و آن را تداوم بخشیده است. جنگنده‌های اف-16 ترکیه در این درگیری حضور نداشته و پهپادهای ارتش آذربایجان است که می‌جنگند. وقتی روسیه و کشورهای غربی میلیاردها دلار به کشورهای جهان سلاح می‌فروشند٬‌ کسی چیزی نمی‌گوید اما وقتی آذربایجان از حق مشروع خود استفاده می‌کند٬ آماج حملات واقع می‌شود.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص اظهارات امانوئل ماکرون٬ رئیس جمهور فرانسه نیز گفت: از همان روز اول دفاع آذربایجان از اراضی خود٬ سیاه‌نمایی نیز آغاز شد و ترکیه را متهم به حمایت از آذربایجان کردند. آنان تلاش می‌کنند اصل مساله که اشغالگری ارمنستان است را به حاشیه ببرند. تمام همکاریهای ما با آذربایجان براساس توافقات موجود با این کشور است.

کالین با بیان اینکه فرانسه باید به عنوان عضوی از گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا نقش عادلانه، منصفانه و بی طرفانه داشته باشد٬‌ گفت: فرصت زیادی برای حل بحران قره باغ باقی نمانده است. در دو کشوری که لابی ارمنی بسیار قدرتمند است٬ فرانسه و آمریکا هستند. مواضع روسیه نیز مشخص است. در این وضعیت چگونه ممکن است رفتار سه عضو مینسک بی طرفانه و منصفانه باشد؟

خبرگزاري آناتولي اخبار خود از طريق سامانه مدیریت خبر (HAS) براي مشترکین رسانه‌ای ارسال و فقط بخشي از آنها را خلاصه و در وبسايت خود منتشر ميكند. بنابراين براي دريافت اخبار كامل ما، لطفا تماس گرفته و مشترك شويد!