نازنین شفایی، خبرنگار افغانستانی که تهدید شد و کارش را ترک کرد

27/06/1398 10:03 ق.ظ

«بارها برایم پیام آمده بود وتهدید شده بودم که شما از یک طرف خانم هستید و از طرف دیگر خبرنگار؛ کار کردن یک خانم درجمع مردها حرام است وشما با کفار کار می‌کنید.» گزارش باقر ابراهیمی از خانه نشینی «نازنین شفایی» خبرنگار با سابقه افغانستانی👇 خبرنگاری_جرم_نیست

سریال دنباله‌دار تهدید و قتل خبرنگاران در افغانستان هم‌چنان ادامه دارد. با افزایش تحرکات گروه‌های تروریستی و تندرو، به ویژه «طالبان» در این کشور، دایره فعالیت خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ها نیز تنگ‌تر می‌شود. در این میان بیشترین آسیب را زنان خبرنگار متحمل می‌شوند. آن‌ها بیشتر به دلیل همین تهدیدها، مجبور به دست کشیدن از فعالیت‌های رسانه‌ای و اطلاع رسانی خود شده‌اند.

او نزدیک به ۹ سال به عنوان خبرنگار در رسانه‌های مختلف این کشور کار کرده است و سال گذشته نیز یکی از سه برنده جایزه «خبرنگار خلاق» افغانستان شده بود. نازنین ادامه می‌دهد هیچ کدام از تهدیدها نتوانستند او را از کار کردن و اطلاع رسانی منصرف کنند تا این که گروه‌های تندرو و افراطی سراغ خانواده‌اش رفتند و آن‌ها را تهدید به مرگ کردند. خودش نقل می‌کند که به وی گفته شده بود اگر به فکر حفظ جان خود نیست، این بار خانواده‌اش را از بین خواهند برد.

ادامه مطلب:
iranwire »

مشاهدات خبرنگار ایسنا از 'گندم‌های آلوده به ضایعات'تصاویری از «گندم های آلوده به ضایعات» خبرنگار ایسنا در بازدید از یکی کارخانه‌های ‌آردسازی، گندم‌های آلوده به ضایعاتی همچون خاک، سنگ و شن را مشاهده کرد. یکبار متخلفین خائن و اعدام کنین و فقط از این اداره به اون داره منتقل نکنین بساط خیانت و دزدی برچیده میشه اگه به دزدها مدال ندین راديواكتيو؟ رفتم نانوایی نان بگیرم دیدم چانه هایش کوچک هستن، اعتراض کردم که وزنه چانه باید ۲۰۰ گرم باشد اما از نانی که پخت میکنید اینگونه به نظر می آید که وزن چانه حدود ۱۶۰ گرم مط باشد نانوا گفت؛ کیسه های آردی که کارخانه آرد به ما می فروشد باید ۴۰کیلو خالص باشد، اما این کیسه ها ۳۷کیلویی هستن

ترامپ: به نفت و گاز خاورمیانه نیازی نداریم- اخبار بین الملل - اخبار تسنیم - Tasnimترامپ: *به نفت خاورمیانه نیازی نداریم، اما به متحدانمان کمک می‌کنیم *بدلیل اینکه ما در چند سال اخیر درباره انرژی بسیار خوب عمل کرده‌ایم (تشکر آقای رئیس‌جمهور!)؛ ما انرژی را به صورت خالص صادر می‌کنیم و تولیدکننده شماره یک انرژی در جهان هستیم

ترامپ لیست گزینه‌هایش را برای جایگزینی بولتون اعلام کردترامپ که چندی پیش جان بولتون را از سمت خود به عنوان مشاور امنیت ملی برکنار کرد، امروز (سه‌شنبه) گفت که قصد دارد از میان فهرستی پنج نفره، جایگزین بولتون را انتخاب کند این پنج نفر فرد فلیتز، لیزا گوردون-هاگرتی، کیت کلاگ، رابرت اوبرایان و ریک وادل هستند به نظر من لیزا گوردون را انتخاب کند بهتر است. یکی از یکی عن تر💩

ایران و طالبان از یکدیگر چه می‌خواهند؟‏سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در واکنش به سفر هیئتی از گروه طالبان به تهران گفته است که 'طالبان‌ افغان‌ها را می‌کشند و به افتخار، مسئولیت آن را (بعهده) می‌گیرند.'‏ معامله هرگروه که بتواند بردموکراسی ، اقتصاد، فرهنگ وتاریخ ونظم وقانون درافغانستان ضربه کاری وارد کند ، کشور فارس وپاکستان درین پنجاه سال اخیر ازین گروه های حمایت کرده اند ، تخریب افغانستان جز استراتیژی دایمی کشورهای فارس وپاکستان شده ، که متاسفانه هزاران جاسوس معلوم الحال هم دارند. انسانها از هم چه می خواهند ؟ چرا بجای یک نفر میلیارد ها نفریم؟ تا اونی که جماد و گیاه و حیوان و انسان شد ، تک تک انسانها باشه تا خیال کنه جز من چیزی هست

جشنواره «تکنوفست استانبول» آغاز به کار کردجشنواره هوا و فضانوردی و فناوری «تکنوفست استانبول» که خبرگزاری آناتولی شریک ارتباطات جهانی آن است، امروز آغاز به کار کرد. - خبرگزاری آناتولی

همچنان برای حل بحران‌ها در خلیج فارس تلاش می‌کنیمدفتر رئیس‌جمهوری فرانسه اعلام کرد که این کشور هنور تلاش‌های دیپلماتیک برای حل بحران‌ها در خلیج فارس را کنار نگذاشته است.

سریال دنباله‌دار تهدید و قتل خبرنگاران در افغانستان هم‌چنان ادامه دارد. با افزایش تحرکات گروه‌های تروریستی و تندرو، به ویژه «طالبان» در این کشور، دایره فعالیت خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ها نیز تنگ‌تر می‌شود. در این میان بیشترین آسیب را زنان خبرنگار متحمل می‌شوند. آن‌ها بیشتر به دلیل همین تهدیدها، مجبور به دست کشیدن از فعالیت‌های رسانه‌ای و اطلاع رسانی خود شده‌اند.

حالا در ادامه این تهدیدها، این بار «نازنین شفایی»، خبرنگار شناخته شده و کارمند سابق نهاد رسانه‌ای «نی» یا «حمایت کننده رسانه‌های آزاد افغانستان» به خاطر افزایش تهدیدها، دست از کار برداشته و در خانه نشسته است.

او نزدیک به ۹ سال به عنوان خبرنگار در رسانه‌های مختلف این کشور کار کرده است و سال گذشته نیز یکی از سه برنده جایزه «خبرنگار خلاق» افغانستان شده بود.

شفایی به «ایران‌وایر» می‌گوید این تهدیدها از دو سال قبل آغاز شده بودند و در این مدت همواره هشدارهایی برای قطع فعالیت‌های رسانه‌ای گرفته است: «تقریبآ نزدیک به دو سال است که پیام‌های زیادی از طریق شبکه‌های مجازی برای من ارسال می‌شود. در مسنجر فیس‌بوکم بارها برایم پیام آمده بود و تهدید شده بودم که شما از یک طرف خانم هستید و از طرف دیگر خبرنگار؛ کار کردن یک خانم در جمع مردها حرام است و شما با کفار کار می‌کنید. من این پیام‌ها را جدی نمی‌گرفتم و اهمیت نمی‌دادم. حتی فیس‌بوک من هک شد. با افزایش پیام‌های تهدیدآمیز، در نهایت مجبور شدم حساب فیس‌بوکم را حذف کنم.»

نازنین ادامه می‌دهد هیچ کدام از تهدیدها نتوانستند او را از کار کردن و اطلاع رسانی منصرف کنند تا این که گروه‌های تندرو و افراطی سراغ خانواده‌اش رفتند و آن‌ها را تهدید به مرگ کردند. خودش نقل می‌کند که به وی گفته شده بود اگر به فکر حفظ جان خود نیست، این بار خانواده‌اش را از بین خواهند برد.

او که آن زمان به عنوان سردبیر در یکی از آژانس‌های خبری افغانستان فعالیت داشته است، مجبور می‌شود استعفا دهد. بیش از هشت ماه هیچ خبری از این زن شناخته شده و گزارش‌های او در رسانه‌های افغانستان نبود.

پس از هشت ماه و با فروکش کردن تهدیدات نازنین و خانواده‌اش، او دوباره کار خود را با نهاد رسانه‌ای نی آغاز ‌کرد. اما هنوز زمان زیادی نگذشته بود که باز هم همان سناریو از نو نوشته شد.

نازنین شفایی این بار با تماس‌های تلفنی و پیام‌هایی در شبکه‌های اجتماعی، هشدارهایی از گروه‌های تروریستی و تندرو دریافت کرده بود: «بعد از هشت ماه که تهدیدها کاسته شده بودند، دوباره فعالیت و همکاری‌ام با رسانه را شروع کردم. بعد از مدتی اما تهدیدها دوباره آغاز شد. برایم پیام می‌آمد و گاهی تلفنم زنگ می‌خورد. این بار خیلی جدی‌تر از قبل تهدیدم می‌کردند. همین تهدیدها باعث شد که همکاری‌ خود را با نی خیلی زود تمام کنم. فکر می‌کنم حالا که کارم را ترک کردم، مجبورم حتی کشورم را هم ترک کنم. هیچ‌وقت علاقه‌ای به این کار نداشتم اما به خاطر حفظ جان خودم و خانواده‌ام باید از این‌جا بروم.»

نازنین در ادامه ادعا می‌کند پیش از این نیز تعدادی از زنان خبرنگار و کارمندان رسانه‌ای، از جمله «مینه منگل» از سوی افراد ناشناس مورد تهدید قرار گرفته بودند. او به دلیل بی‌توجهی برخی نهادهای امنیتی در تامین امنیت این خبرنگار زن، با شلیک گلوله به قتل رسید.

حالا نازنین شفایی نگران است که مبادا به سرنوشت مینه دچار شود. می‌گوید گروه‌های تروریستی و تندرو، به ویژه طالبان همواره به هشدارهای خویش جامه عمل پوشانیده‌اند و به همین دلیل اگر او این تهدیدات را جدی نگیرد، ممکن است جان خود را از دست دهد.

این کارمند سابق نهاد نی که ماه‌ها در آن فعالیت داشته، برای بهبود وضعیت خبرنگاران و مصونیت آن‌ها تلاش کرده است. او اما امروز با ابراز نگرانی از تنگ شدن زمینه برای دایره فعالیت خبرنگاران می‌گوید: «احتمالا در جریان هستید طالبان در این اواخر رسانه‌ها را به طور جدی تهدید کرده بود که اگر به تبلیغات خود علیه این گروه ادامه بدهند، آن‌ها را هدف نظامی خود قرار می‌دهد. هم‌چنین در این دو هفته اخیر خبرنگاران زیادی نه تنها در کابل بلکه در ولایات دیگر نیز مورد تهدید طالبان و گروه‌های تندرو قرار گرفته‌اند. به طور کلی تهدید طالبان برای خبرنگاران واقعا جدی است و خبرنگاران از این هراس دارند که نتوانند مثل سابق به کار خود ادامه دهند و وظیفه‌ای که دارند را برای مردم به طور قابل قبول اجرا کنند.»

نازنین شفایی از سال ۲۰۰۹ کارش را به عنوان خبرنگار در کابل آغاز کرد. او در رسانه‌های مطرح افغانستان، از جمله روزنامه‌های «هشت صبح» و «اطلاعات روز»، «میدیوتیک»، هفته‌نامه «افغانستان ننی» و خبرگزاری «یاش» قلم زده است و البته همکاری با دفتر نی را نیز در کارنامه خود دارد. به نظر می‌رسد که اگر وضعیت امنیتی در افغانستان به همین روال باقی بماند، زنان خبرنگاری که مورد تهدید قرار می‌گیرند، مجبور به ترک کار و حرفه خود خواهند شد.